ravco 07.01.09, 00:55 Szukam chętnych na wspólną wyprawę na Olimp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ula-42 Re: zdobyć Olimp 10.01.09, 19:29 Ja tam byłam, ale Olimpu nie zdobyłam :) Pozdrawiam wszystkich pasjonatów i marzycieli Odpowiedz Link Zgłoś
kasiapas Re: zdobyć Olimp 19.02.09, 22:36 Witam, jestem za :) Wiesz coś wiecej o trudności zdobycia tego szczytu? napisz na mail: kwyprawy@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
007.bond Re: zdobyć Olimp 20.02.09, 21:46 kasiapas napisała: > Witam, jestem za :) Wiesz coś wiecej o trudności zdobycia tego > szczytu? napisz na mail: kwyprawy@o2.pl A co jest trudnego w zdobyciu Olimpu; chyba tylko wysokość i to dla takich co mają problemy zdrowotne.To tylko 2917m, nie ma tam żadnych większych trudności więc dla zdrowego czlowieka nie powinno byc wiekszego problemu.Poza tym Olimp to masyw górski na który sklada się kilka szczytów, a najwyzszy ma 2917 albo cos obok tego Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: zdobyć Olimp 07.04.09, 22:13 kasiapas napisała: > Witam, jestem za :) Wiesz coś wiecej o trudności zdobycia tego > szczytu? napisz na mail: kwyprawy@o2.pl Olimp to potężny masyw wielkości naszych Tatr. Składa się z wielu szczytów; najwyższy to Mitikas, 2917 m n.p.m. Większość osób wchodzi na Mitikas lub sąsiedni szczyt Stefani podjeżdżając do Prioni. Inni - startują z Litochoro, to ichniejsze Zakopane. Technicznych problemów przy Mitikasie raczej nie ma, ostatnie 30 minut stromo pod górę Żlebem Luki. Wysiłek jak przy wejściu na Rysy. Szczegółową relację zamieściłem tu: kornel-1.webpark.pl/litref.htm Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kavala Re: zdobyć Olimp 15.07.09, 20:30 Kornel, przeczytałam twoją relację z Olimpu i wywnioskowałam, że jest jeszcze inna łatwiejsza droga dojścia na szczyt niż ta którą szedłeś. Napisałeś, że na szczycie było mnóstwo osób. Jaka to droga? Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: zdobyć Olimp 26.07.09, 02:53 kavala napisała: > Kornel, przeczytałam twoją relację z Olimpu i wywnioskowałam, że > jest jeszcze inna łatwiejsza droga dojścia na szczyt niż ta którą > szedłeś Droga na Olimp ogólnie rzecz biorąc jest łatwa (czyt. bez większych trudności techn.). Najpopularniejsze wejście jest z Prioni, gdyż można dojechać tu z Litochoro samochodem. Można również iść szlakiem E-4 z Litochoro na Skolio, i ze Skolio skręcić na północ na Mitikas. Szlak E-4 przechodzi przez Prionię. Alternatywą jest wejście "od zada", czyli od zachodniej strony. Drogą z Fotiny (Φωτεινά) należy wjechać do górnej części doliny Xerolaki (Ξερολακκι), ok. 1200 m n.p.m i przejść szlakiem w kierunku SE pod Kazanię i dalej na Mitikas. Na oko do przejścia o połowę mniej niż z Prioni. Zaznaczam jednak, że tej drogi nie znam. > Napisałeś, że na szczycie było mnóstwo osób. Jaka to droga? Mnóstwo, czyli około 20 osób na szczycie. Drogę szczegółowo opisałem ;-) : Litochoro - Mavrolongos - Prionia - Skolio - Żleb Louki - Mitikas. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
kavala Re: zdobyć Olimp 06.05.09, 16:35 A czy olimp nadaję się na wycieczkę z dziećmi lat 8 i 10. które juz troszkę chodziły po górach? Odpowiedz Link Zgłoś