Dodaj do ulubionych

Dolny Śląsk

08.02.09, 09:12
Dolny Śląsk - gdzie warto jechać z żoną na dwa tygodnie w wakacje ?
lubię szlaki turytyczne , zabytki , robię fotki.
Obserwuj wątek
    • mainecoon Re: Dolny Śląsk 08.02.09, 21:43
      Kotlina Kłodzka. I dwa tygodnie to mało, żeby obejrzeć wszystkie nasze skarby -
      przyrodnicze i architektoniczne. Jeżeli jesteś zainteresowany - chętnie
      przybliżę temat i podam konkretne propozycje.
      Hania
      • dziadek_pl Re: Dolny Śląsk 09.02.09, 22:04
        dziękuję za odpowiedź , jestem bardzo zainteresowany ,konkretne
        propozycje bardzo by mi uławiły wybór , pozdrawiam :)
        • mainecoon Re: Dolny Śląsk 10.02.09, 18:19
          Witam,
          żeby ułatwić orientację na mapie postaram się jakoś pogrupować moje propozycje (
          nie zawsze dane miejsce wchodzi w skład konkretnego pasma; celowo włączałam,
          żeby było bardziej czytelnie):
          1. Góry Bystrzyckie i Orlickie - dla mnie zdecydowanie numer jeden, nie tak
          zadeptane jak Stołowe, obfitujące w niespodzianki. Tu: Dolina Dzikiej Orlicy (
          sielanka o każdej porze roku - przed Lesicą perełka - najstarszy krzyż pokutny
          na tym terenie, choć b. trudno znaleźć ), Torfowisko pod Zieleńcem ( ponoć
          rosiczki - ja nie widziałam :) ), z Dusznik warto też podejść do Muflona, ruiny
          zamku Szczerba, Solna Jama ( choć ta tylko dla pasjonatów czarnych dziur w
          ziemi, nie cierpiących na klaustrofobię ), dojazd do Zieleńca Autostradą Sudecką
          z punktami widokowymi np. na Biskupiej Kopie, Zieleniec sam w sobie, przełęcz
          Spalona ( must see :) ) z klimatycznym schroniskiem Jagodna, drewniane kościółki
          w Nowej Bystrzycy, Kamieńczyku i Zalesiu ( koniecznie!!!), anielska wieś czyli
          Różanka - stad najwygodniejsze dojście do Solnej Jamy ), CZerwony Strumień (
          umarła wioska )
          2. Góry Stołowe - warto, choć wrażenia jak na Giewoncie w lipcu - idziesz w
          długim wężu: Szczeliniec, Błędne Skały, Skalne Grzyby, Szczytnik, Wambierzyce, w
          Kudowie ew. Jaskinia Czaszek w Czermnej, Ratno, PAsterka, ew. Fort Karola
          3. masyw Śnieżnika: Śnieżnik, jaskinia Niedźwiedzia w Kletnie, Czarna Góra (
          piwko w Puchaczówce :) ), Międzygórze z Wilczkami, Jodłów z przepiękną panoramą
          Miedzygórza
          4. Góry Złote i Bialskie: Jaskinia Radochowska, Złoty Stok, Rogóżka ( umarła
          wioska, klimat jedyny w swoim rodzaju ), przepiękne, idylliczne wioski
          Gierałtowy i Bielice ( koniecznie!!!), także Wrzosówka, Lutynia, CZarne Urwisko
          5. Góry Sowie: zamek Grodno, Walim, Rzeczka, Osówka ( podziemne niemieckie
          fabryki ), Srebrna Góra
          6. Kłodzko, Bardo, Ząbkowice, Kamieniec Ząbkowicki, grobowiec Magnisów w
          Ołdrzychowicach Kł., rynek w Bystrzycy Kłodzkiej
          7. Inne: Wojtówka,Orłowiec, kaplica Sw Anny - dojście z Jaszkowej Górnej, droga
          Wieczność, Huta, urocze wioski w okolicy Lewina: Taszów, Jerzykowice, Krzyżanów
          Bystrzycy Kłodzkiej: Marcinków, Waliszowy. Jeszcze przełęcz Droszkowska, Klekotka
          8. Poza tym ( tu już szerszy margines, ale miejsca bardzo atrakcyjne i bliskie,
          więc o nich wspominam ) : Książ, Krzeszów, Bolków, Grodziec, Kolorowe Jeziorka w
          Rudawach Janowickich. Poza tym w kierunku na Wałbrzych: śliczne kościółki w
          Grzmiącej, Rybnicy Leśnej, domy tkaczy w Chełmsku Śląskim, Sokołowsko ( obecnie
          podupadające, ale urocza cerkiewka ), obiad w Andrzejówce. Po drodze bardzo
          warto zboczyć do Świdnicy obejrzeć kościół Św Trójcy. A w okolicy Wałbrzycha:
          zamek Cisy, wieża w Dobromierzu, tajemniczy Mokrzeszów
          Ufff... dużo tego, kilka ostatnich już poza Kotlina, ale takie to już moje
          zacięcie turystyczne, że żal nie wspomnieć o tak pięknych miejscach. A najlepiej
          to usiąść nad mapą i rozkoszować się przyjemnością planowania i wybierania
          spośród wieeelu propozycji.
          P.S. Przepraszam za chaos, który jednak mógł się wkraść, zwłąszcza, że pisze z
          pamięci. Być może o czymś zapomniałam, ale sądzę, że jest z czego wybierać.
          Pozdrawiam. Hania
          • kfadam Re: Dolny Śląsk 25.01.10, 13:56
            mainecoon dała sporą listę, od siebie dodam ze chyba życia mało by zobaczyć
            wszytko co warte zobaczenia na Dolnym Śląsku, ostatnio w tydzień z bazą w
            Wałbrzychu zrobiliśmy 1200km rano włażąc na jakaś górkę a potem włócząc się po
            okolicznych atrakcjach i zabytkach. O siebie dodam jeszcze Kopalnia Węgla w
            Nowej Rudzie, wielka Sowa i wieża widokowa, Ząbkowice były wspomniane ale dodam
            ze to dawne Frankenstein z ruinami zamku, murami obronnymi, krzywą wieżą i
            przepięknym ratuszem. Jadąc rozglądajcie się uważnie bo wszędzie czyhają
            niespodzianki i piękne widoki i gdyby nie stan dróg...
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,94481208,94481208.html?wv.x=2
            forum.gazeta.pl/forum/03,197,91039827,91158019.html?rep=1
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,82398237,82398237,1.html?wv.x=2
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,94481925,94481925.html?wv.x=2
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,82399339,82399339.html?wv.x=2
        • mainecoon Re: Dolny Śląsk 10.02.09, 18:27
          Jeżeli lubisz takie klimaty, to deptaki Lądka i Kudowy ( zapewne jeszcze
          Polanica, ale ja jej nie znoszę ). W G. Bialskich ciekawym miejscem jest Puszcza
          Snieznej Białki. Z Lądka można dojśc do ruin zamku Karpień, choć - moim zdaniem
          - nie warto. Ładna widokowo jest tez Droga Stanisława z Huty do Pokrzywna ( a
          ile w samej Hucie grzybów... ). Hania
        • mainecoon Re: Dolny Śląsk 10.02.09, 18:29
          Przepraszam, wkradł się błąd - z Jodłowa widok na MiędzyLESIE
        • mainecoon Re: Dolny Śląsk 10.02.09, 18:52
          I jeszcze raz ja.
          Może trochę uszczegółowię miasta:
          1. Kłodzko: twierdza, most gotycki, kościół Wniebowzięcia NMP, natomiast odpuść
          Trasę Tysiąclecia
          2. Kamieniec to oczywiście pałac Marianny Orańskiej
          3. Bardo, Wambierzyce - bazyliki.
          Jeśli będziesz miał pytania - chętnie odpowiem
          Hania
      • wojtas11112 Re: Dolny Śląsk 25.01.10, 13:17
        Mogę polecić Góry i Przedgórze Izerskie. Proponujemy noclegi w
        Gospodarstwie Agroturystycznym Powierzówka koło Leśnej. Piękne
        widoki, możliwość wypożyczenia rowerów, dobre jedzenie, blisko do
        Czech i Niemiec a do zwiedzania dużo : Zamek Czocha (to tam gdzie
        kręcili Gdzie jest generał), piękne jeziora, najstarsza w Europie
        zapora, zamnki po czeskiej stronie - tydzień to nawet mało na
        wszystko. A zdjęcia jakie wychodzą? mogę przesłać.mail
        powierzowka@gmail.com, tel. 5 72 43 319
    • eve-11 Re: Dolny Śląsk 10.02.09, 11:37
      Rzeczywiście Kotlina Kłodzka jest przepiękna - My zatrzymaliśmy się w Kudowie
      Zdroju i stamtąd motorkiem objeżdżaliśmy okolice. Naprawdę warto :)
    • dziadek_pl Re: Dolny Śląsk 10.02.09, 21:34
      Bardzo dziękuję za tak wyczerpujące informacje, jestem pod
      wrażeniem. Myślę że jak znajdziemy kwaterę w Dusznikach Zdroju to
      wszędzie będzie blisko. Cały ten wątek wydrukuję i postaram się
      odwiedzić wszystkie miejsca , tylko czy starczy czasu :) Jeszcze raz
      wielkie dzięki , pozdrawiam . Andrzej.
      • fallaci Re: Dolny Śląsk 02.03.09, 17:31
        Dodałbym jeszcze atrakcje po czeskiej stronie.
        Skalne Miasta, zoo w Dvur Kralowe, zamek w Nachodzie.
        Tak czy inaczej to moim zdaniem najwspanialsze miejesce w Polsce.
    • elmo.ja Re: Dolny Śląsk 03.03.09, 01:45
      jak to gdzie, w karkonosze i góry izerskie, do szkalrskiej poreby lub karpacza
    • marcin-1978 Wałbrzych 29.11.09, 14:27
      Wałbrzych, bo wcale nie jest aż taki brzydki jak się mówi, polecam. Oto moja relacja:
      www.geografia-mg.cba.pl/walbrzych.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka