daniel.mailbox 01.07.09, 20:09 Czy jest ktoś z Warszawy, kto chciałby wybrać się w Tatry aby przejść Orlą Perć ? Szukam kogoś, z kim mógłbym pojechać. Wśród znajomych nie mam nikogo odważnego :) Pozdrawiam Daniel K. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
weekenda Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 01.07.09, 20:50 ja się wybieram niedługo m.in. właśnie na Orlą. Ale jadę sama. I nie boję się jechać sama :) Odpowiedz Link Zgłoś
tatromaniak13 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 01.07.09, 21:08 Ja mimo, że widzę ją codziennie to jednak jeszcze poczekam na chodzenie po niej w tym sezonie. Nie chcę podzielić losu tych co dziś z niej spadli. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 01.07.09, 22:09 Nie przesadzajmy. To, że ostatnio spadły dwa samoloty do oceanów nie powinno oznaczać żeby reszta pasażerów czekała nie wiem na co lub przestała latać. Wypadki będą zawsze towarzyszyć i górom i lotnictwu i kolejnictwu itd. Trzeba zrobić wszystko aby wykluczyć wszelkie możliwe zagrożenia. Nie wiemy co się stało teraz w Żlebie Kulczyńskiego. Nie wiemy również co spowodowało te dwa ostatnie wypadki samolotowe. Za miesiąc jadę w Tatry a za dwa lecę samolotem. To co? Mam zrezygnować? a w życiu!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
piootr3 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 02.07.09, 11:02 Kiedy wchodziłem na Granaty, pod koniec wejścia znalazłem pustą półlitrówkę po "weselnej". Przejście jest bezpieczne, tyle, że trzeba na trzeźwo i dobrych butach. Odpowiedz Link Zgłoś
explorerr Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 02.07.09, 11:46 Chętny na taką trasę tak, ale z Krakowa i jeszcze nie teraz, raczej za 2-3 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
didi-7 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 02.07.09, 12:33 też bardzo chętnie wyskoczę na Orlą, ale teraz pogoda raczej niepewna - nie ma nic gorszego jak burza na grani:-/ Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 03.07.09, 13:09 didi-7 napisała: > też bardzo chętnie wyskoczę na Orlą, ale teraz pogoda raczej > niepewna - nie ma nic gorszego jak burza na grani:-/ Burzowa pogoda powinna zniechęcać. Ale mgła może być wybawieniem dla tych, co to pierwszy raz i nieprzyzwyczajeni do przepaści ;-) Pierwszy raz szedłem z Kasprowego na Krzyżne w takiej mgle, że nie widziałem swego starszego kolegi ;-) Ale gdy mgła się w końcu rozwiała i spojrzałem w dół... brrr! Ot, wspomnienie ucznia 8 klasy SP. Ale odkąd wprowadzono ruch jednokierunkowy na odcinku czerwonego szlaku - straciłem sympatię dla Orlej Perci i Granatów. Jakoś nie lubię ograniczania wolności. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
didi-7 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 03.07.09, 15:38 akurat lęku wysokości nie mam, więc takie widoki z grani, gdzie ze wszystkich stron zionie przepaść to dla mnie nie problem:-) a wyzwań się nie boję - im wyżej i trudniej tym lepiej, poza tym te widoki z wysokości - mmmmm.... bezcenne :-D Odpowiedz Link Zgłoś
didi-7 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 02.07.09, 12:28 kiedy odbyłeś tą wyprawę na Granaty? czy dodatkowo jakieś zabezpieczenie typu raki i czekan miałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.mailbox Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 02.07.09, 22:14 no dobrze. ale czy jest ktoś z Warszawy ? Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 03.07.09, 12:07 Danielu, np. ja jestem z Wawy. Ale - jeśli już pojadę z kimś w góry, to z kimś kogo znam i wiem czego mogę po danej osobie się spodziewać. Nie mam tu na myśli jakiejś głębokiej znajomości ale chociażby to czy chodzi po górach, w jakich terminach bywa w górach, co wie o górach no i dobrze by było chociaż deczko tego kogoś poznać - jakim człowiekiem generalnie jest. Jechać w ciemno ot tak po zgadaniu się w necie - nigdy. A już mieć w planach przejście np. Orlej lub innej wymagającej trasy z kimś nieznajomym? to nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 03.07.09, 10:14 daniel.mailbox napisał: > Czy jest ktoś z Warszawy, kto chciałby wybrać się w > Tatry aby przejść Orlą Perć Poszukiwanie towarzysza drogi na krótki wypad w Tatry Wysokie - o ile nie jest adresowane do znanych sobie osób z forum - jest, moim zdaniem, ryzykownym pomysłem. Jak odróżnić zapaleńca-napaleńca (ho ho ho, co mi tam percie!) od kogoś doświadczonego? Na kim można tam polegać, kto się nie zleci ze skały i nie przestraszy się? Co innego, gdy umawiasz się w niższe, technicznie łatwe góry. Tu zawsze można powiedzieć sobie adieu. Kornel Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.mailbox Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 03.07.09, 17:37 Jeśli o mnie chodzi to zawsze zachowuje w górach zdrowy rozsądek. Chodzę po gorach już kilka dobrych lat. Jeśli chodzi o Tatry Wysokie to byłem na Rysach, Świnicy, Zawracie, Kościelcu. Przeszedłem Zleb Kulczynskiego, kominek w czarnych Scianach i stamtąd Orlą Perć poprzez Granaty (wszystkie 3:)). Teraz chciałbym przejsć odcinek Maly Kozi - Kozi Wierch. Jeśli chodzi o termin to najlepiej byłoby na początku sierpnia. W lipcu pogoda w gorach jest dosc zmienna. Podsumowując, nie jestem osobą typu (ho ho ho, co mi tam percie!) . Chciałbym przejśc ten odcinek z osobą rozsądną, a nie z kimś kto będzie gnał na wyścigi chcąc pobić kolejny rekord przejścia Orlej Perci. Odpowiedz Link Zgłoś
didi-7 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 06.07.09, 12:10 jak bedziesz w Zakopanem to daj znać, może uda mi się wstrzelić w termin :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pistacja_a Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 23.07.09, 11:59 Daniel, Jestem z Warszawy i chetnie sie wybiore na Orlą o ile uda się dopasować terminy. Do Weekendy: osobiście większym nieporozumieniem niz organizowanie sie przez internet wydaje mi się samotny wyjazd na Orlą Perć :-) Jednak każdy niech jeździ jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 23.07.09, 14:20 pistacja_a napisała: > Do Weekendy: osobiście większym nieporozumieniem niz organizowanie > sie przez internet wydaje mi się samotny wyjazd na Orlą Perć > Jednak każdy niech jeździ jak chce. Nie wiem czy "nieporozumienie" jest tu dobrym słowem. W życiu nie pojechałabym w jakiekolwiek góry z kimś kogo poznałam w necie i nie wiem o tym kims nic poza jego nickiem... Można trafić na wariatkę/a, zboczeńca/oną, złodzieja/kę czy innego/ą oszołoma/kę... :/ W 100% wolę pojechać sama niż z jakimś nickiem!!! :( Poza tym - ja uwielbiam moje samotne wędrówki - tę ciszę, moje sam na sam z Kamieniami... ech dużo by mówić :) a OP przejdę sama już nie wiem który raz - każdy ma to co lubi i na co się godzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
3krzysiek Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 23.07.09, 14:40 Z wypowiedzi wynika że w internecie to sami wariaci złodziej i oszołomy . Normalni też są :) Każdy ma swój film na góry i wycieczki górskie... Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 23.07.09, 15:36 3krzysiek napisał: > Z wypowiedzi wynika że w internecie to sami wariaci złodziej i oszołomy . A gdzie tak napisałam? Napisałam, że można trafić. Czytaj proszę uważnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 24.07.09, 11:34 Tak czy inaczej - styl i ton wypowiedzi Didi-7 nie przekonuje mnie bynajmniej o jej umiejetnościach i doświadczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
didi-7 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 27.07.09, 16:08 no tak - trasy takie jak OP nie dla każdego, nie wiem która z moich wypowiedzi cię nie przekonuje ale jeśli to się tyczy wypowiedzi z moich osobistych wrażeń z OP, to na prawdę nie rozumiem o co ci chodzi. A twój dopisek o polemice z idiotą to troszkę niekulturalny Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra74 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 03.08.09, 13:31 > A twój dopisek o polemice z idiotą to troszkę niekulturalny To nie dopisek, to moja sygnatura. Sprawdza się. Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.mailbox Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 31.07.09, 22:47 Hej Pistacja, Jak najbardziej chciałbym się wybrać na Orlą. Proponuję sierpień lub wrzesień - jakiś przedłużony weekend (do poniedziałku włącznie). Napisz proszę jaki termin byłby dla Ciebie najbardziej odpowiedni. Pozdrawiam Daniel ps. Czy już byłaś na Orlej Perci ? Odpowiedz Link Zgłoś
komorowa Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 24.07.09, 16:22 JA sie wybieram w sierpniu lub wrzesniu, rok temu sie nie udalo. Juz nie moge sie doczekac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
janek2101 Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 26.07.09, 12:06 Byłem na Orlej 17 lipca, chieliśmy wjechać rano na Kaspraowy i dalej przez Świnicę, ale o 6.30 była już 100 m kolejkA więc się wycofaliśmy i pojechaliśmy do Palenicy Białczańskiej, a póżniej przez Wodogrzmoty Mickiewicza i Dolinę 5 Stawów doszliśmy na Zawrat gdzie dopiero zaczyna sie Orla. Dalej przez Kozi Wierch doszliśmy do Źlebu kulczyńskiego, resztę musieliśmy zostawić na inny dzień, a jak się później okazałao to na inny przyjazd. Byłem pierwszy raz, osoba mało chodząca po górach. Uważam że trasa jest wymagająca na pewno łatwiejsza dla facetów dużo łańcuchów. Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 04.08.09, 12:10 Na początku września idę Odpowiedz Link Zgłoś
foto-mark Re: Na Orlą Perć - ktoś chętny ? 14.08.09, 15:28 Witam. Wybieram sie pod koniec sierpnia lub na początku wrzesnia na Orlą Perc. Dużo fotografuje. Jesli znajdzie sie bratnia dusza to zapraszam (mile widziana podstawowa znajomośc trzymania aparatu foto :-) Prosze o kontakt na langus@dolsat.pl Marek Odpowiedz Link Zgłoś