angelo33 19.08.09, 23:39 Czy jest ktoś z Wiednia lub Niederösterreich zainteresowany wspólnym weekendowym zdobywaniem szczytów górskich. Kontakt tu lub na: siddi@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grossvenediger Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i Alpach 07.08.10, 13:24 Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i Alpach. Znalezienie kogoś na forach internetowych graniczy z cudem, ale spróbuję. Jestem po 40, NIE jestem gejem, szukam ludzi gór, którzy je kochają, czują ich magię i chodzą po nich z plecakiem, turystycznie. Nie wspinam się! W Tatrach i okolicznych górach słowackich lubię czasem zanocować w namiocie na dziko. Co roku jeżdżę do Austrii (pociągiem), i wędruję po górach mieszkając w schroniskach (jestem członkiem Alpenverein). Unikam tras "wysiłkowych", lubię korzystać z wyciągów lub autobusów (np. na grań Wysokich Taurów przy Hochtor, a dalej pieszo granią). Poziom trudności tatrzański, nie więcej. I tak zwiedzam Austrię pasmo po paśmie. Szukam towarzystwa. Mieszkam w Warszawie i jak miałbym z kimś jechać, chciałbym go poznać przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
angelo33 Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 07.08.10, 23:33 Witam serdecznie. Co prawda nie mieszkam w Polsce, ale możemy spotkać się na szlaku. Praktycznie większość weekendów mam do dyspozycji na wędrówki górskie.Staruję z Wiednia. Jednakże ze względu na małą kontuzję kolana pułap górny szczytów do zdobycia to 3000 m. Oczywiście żadne jakieś skomplikowane wspinaczki, tylko w miarę łagodne wejścia. To fakt, że trudno znaleźć kogoś kto podziela tę pasję.Po Alpach chodzę dopiero 5 lat i przemierzyłem więcej niż niektórzy rodowici obywatele tego kraju. W galerii zamieściłem tylko część zdjęć z moich wojaży. Odpowiedz Link Zgłoś
grossvenediger Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 10.08.10, 12:45 No właśnie do mnie te zdjęcia przemówiły. Trochę wolno się otwierają, ale zawierają dużo wskazówek, gdzie warto iść. Kilka moich zdjęć: epiktet.eu.interia.pl Ja sobie przeglądam teren w maps.google w opcji earth. Chodzi mi po głowie odlotowy pomysł - wjechać z Zell am See na przełęcz Hochtor i przejść główną granią Taurów do Bad Gastein (na wschód). Byłoby dziko, trochę lodowo. Tylko tam jest mało schronisk, jest jakiś schron po drodze i potem jedno na lodowym szczycie. Ale bo ja wiem, czy mam siłę na takie ryzyko... Mail gazetowy jest aktualny? Odpowiedz Link Zgłoś
angelo33 Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 10.08.10, 23:05 Witam. Fotki niektóre są w dużej rozdzielczości i dlatego długo się otwierają. Oglądałem Twoje fotki - piękne ujęcie Traunstein i wyprawa na Dachstein. Ten pierwszy obszedłem dookoła,ale jeszcze nie byłem na nim, Dachstein czeka w kolejce-może kiedyś? Wyprawa od Hochtor do Bad Gastein to niezły kawałek wędrowania, lodowce i szczyty ponad 3000 m. Ładne widoki,trasa ciekawa, ale wędrówka po lodowcu dla mnie osobiście odpada. Dorobiłem się uszkodzenia łąkotki i teraz tylko łagodne górki mogę zdobywać z różnicą wysokości max 700-800m. Po ostatnim urlopie w Tirolu nadciągnąłem kolano i wolę nie ryzykować. Preferuję bezpieczne wędrowanie. Alpy są łagodne,ale nie zawsze i nie wszędzie, pogoda może dodatkowo zepsuć najfajniejsze wędrówki. Wiem czym jest ulewa, pioruny bijące obok, grad, zero widoczności we mgle i 15 cm świeżego śniegu przez noc w środku lata. Maile wszystkie funkcjonują, ale osobiście wolę wszelkie info na : siddi@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
grossvenediger Ale Twój mail chyba nie działa... 10.08.10, 19:49 Jak chcesz,napisz do mnie. Foty z Glocknera super!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agusiah Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 15.09.10, 11:42 Niewiele chodziłam po Alpach, sporo po Tatrach, ale rekreacyjnie, bez nastawienia na wyczyn. Chętnie wybrałabym się w Alpy/Tatry w towarzystwie, weekendowo raczej. Mieszkam na południu Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
angelo33 Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 17.09.10, 20:03 Witam. Najbliższe górki są już 80 km od Wiednia.Max do 2076m, wyższe trochę dalej. Dogodne połączenia pociągami i Einfach Raus Ticket (do 5 osób) sprawiają, że w ciągu jednego dnia można zaliczyć jakiś szczyt w i wrócić do stacji startowej (Wiedeń). Praktycznie każdy weekend stoi do dyspozycji by coś odwiedzić. Zapraszam. Mogę służyć za przewodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
jacww Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 15.10.10, 17:38 Podpowiedzcie jakiś łatwy trzytysięcznik na który można by wejśc i wrócić w ciągu jednego dnia. Najlepiej aby trasa była zbliżona do trekingowej oraz aby nie było śniegu na szczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
angelo33 Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 15.10.10, 18:38 Witam. Ten rok na sezon bezśniegowy można już zamknąć. Najlepiej w lipcu i sierpniu, region Salzburga, Hohe Tauern. W Tirolu latem śnieg może leżeć nawet na 2700 m. Na moich fotkach są w miarę łatwe szczyty, poza Grossglocknerem i Grossvenedigerem. Inne propozycje 3-tys. (na których jeszcze nie byłem) mogę wysłać na maila. Oczywistym jest, że na takie wyprawy nawet latem trzeba mieć wyposażenie jak na każdą porę roku - opady śniegu w środku lata to normalka. Trzeba się z tym liczyć. Ubezpieczenie górskie jak najbardziej wskazane. Alpy austriackie są w miarę łagodne, ale nawet na 1500 m można przejechać się, obdzierając łokcie do krwi. Kijki i górskie buty to podstawa. Odpowiedz Link Zgłoś
jacww Re: Szukam towarzystwa na wędrówki po Tatrach i A 16.10.10, 20:27 Dzięki angelo33 za odpowiedź, wysŁaŁem do Ciebie emeila aby nie zaśmiecać wątku prywatą. Odpowiedz Link Zgłoś