Dodaj do ulubionych

pomoc dla uchodzcow

28.11.05, 15:41
Na Siekierkach za Sadyba jest osrodek pomocy dla uchodzcow. Jak wiemy zima
nadchodzi i ludzie Ci maja pomocy 40 zł na miesiac. Jesli ktos ma to wiem,
choc nie prosza o to, ze ubrania dla dzieci i doroslych-cieple oraz zabawki,
przyjma, od w godzinach 8.00 do 16.00, jesli ktos uzna za stosowne i ma cos
niepotrzebnego.
Obserwuj wątek
    • zwierz.alpuhary Re: pomoc dla uchodzcow 28.11.05, 18:51
      a pod jaki adres? Może jakiś telefon?
      • sadybianka07 Re: pomoc dla uchodzcow 29.11.05, 01:41
        Warszawa; ul. Antoniewska 1D;
        tel: (022) 334-54-54;
        • zwierz.alpuhary Re: pomoc dla uchodzcow 29.11.05, 07:22
          dzięki, rozumiem ze to jest adres ośrodka? czy jest tam ktoś kto mówi po polsku?
          chcieliśmy z żoną przekazać uchodźćom fotel i radiomagnetofon, ale nie
          wiedzieliśmy jak się skontaktować i w końcu oba przedmioty sprzedaliśmy na
          Allegro. Ale pewnie jeszcze coś się znajdzie:)
          • sadybianka07 Re: pomoc dla uchodzcow 29.11.05, 10:11
            Tam sa pracownicy osrodka - polscy od 8.00 do 16.00 mozna przyjechac.
            Najgorsze jest to w sytuacji uchodzcow, ze niewiele moga robic u nas i wiekami
            czekaja az cos sie wyjasni czy moga zostac czy nie i podjac prace. A ludzie
            zwykle nie kojarza nic z tego co sie dzieje w niektorych regionach Azji.
            To ciekawe zjawisko, ze kiedy Polacy starali sie o azyl polityczny to nie
            rozumieli czemu inni nie widza ich problemow, niecale 20 lat pozniej to my tez
            tego nie widzimy.
            • sadybianka07 Re: pomoc dla uchodzcow 30.12.05, 17:54
              Dzieki kilku Sadybiakom udalo sie zebrac i zawiezc rzeczy na swieta do osrodka
              na Augustowce. Byli wzruszeni i mocno zdziwieni ze to Sadybianie o nich
              pamietali. W efekcie powstal pomysl zeby zroic festyn latem, ktory by moglbyc
              jednoczesnie platforma integrujaca uchodzcow sasiadow Sadyby a Sadyba.

• metrluba Re: pomoc dla uchodzcow 02.01.06, 21:09
                Oooo, super!!!
    • metrluba Re: pomoc dla uchodzcow 17.12.05, 18:36
      Podciągam, myślę że pomagać warto. Ale transportu własnego osrodek nie ma, więc
      jedyna możliwość, to dowóz osobisty.
      • szymon66 mamy dla nich 2 komputery - teraz pięć następnych 05.01.06, 21:37
        Po pierwszym transporcie rzeczy mamy jeszcze obiecane dwa komputery do
        przekazania a dzisiaj dostałem obietnicę pięciu kolejnych z kolorowymi
        monitorami. Część zawieziemy do pogotowia opiekuńczego a część jak sie uda
        dla uchodźców bo tam jest bieda i nędza. My im pomożemy dzisiaj jutro ktoś
        pomoże nam. I wszystkie te rzeczy od członków Towarzystwa Miasto-Ogród Sadyba.
        Jak macie ubrania dla niemowlaków, dzieci,młodzieży,zabawki, ksiązki
        po rosyjsku, niemiecku i angielsku, radia, telewiory, magnetofony - zawieżcie
        albo dajcie znać.
        • asiek23 Re: mamy dla nich 2 komputery - teraz pięć następ 26.01.06, 09:01
          Szymonie, mam do przekazania sporo ubrań zimowych i letnich - są używane, ale w
          dobrym stanie, wyprane i świeże, niektóre tylko wymagają drobnego "remontu"
          typu cerowanie. Dowiezienie ich nie stanowi dla mnie problemu - napisz mi
          tylko, do kogo się kierować w ośrodku, czy jest jakaś osoba odpowiedzialna za
          odbiór darów? Pozdrawiam!
          • szymon66 Nasza Koleżanka Ania prosi o wsparcie dla nich 26.01.06, 23:14
            Warszawa; ul. Antoniewska 1D;
            tel: (022) 334-54-54;
    • zwierz.alpuhary Re: pomoc dla uchodzcow 27.03.06, 14:12
      bylem dzis w osrodku i podrzucilem tam kilka rzeczy dla uchodzcow. Ogolnie w
      porzadku, tylko dojscie jest fatalne (bloto!) i radze uwazac na ochroniarzy,
      generalnie tez sa OK ale niektorzy sa dosc gruboskorni. Ja mialem scysje z
      jednym takim emerytem - wpadl w furie, kiedy chcialem wyjsc bo nie wiedzial skad
      sie wzialem i po co przyszedlem (choc widzial chwile wczesniej, ze przynosze
      rzeczy dla uchodzcow), potraktowal mnie jak intruza i zadal dokumentow.
      • szymon66 Na wejście do ośrodka potrzebna jest pisemna zgoda 27.03.06, 14:51
        Teoretycznie na wejście na teren ośrodka dla uchodźców na Siekierkach potrzebna
        jest pisemna zgoda dyr. Węgrzyna z MSWiA. Obecnie zbieramy na drugi transport
        dla uchodźców komputery, telewizory, magnetofony, i inny sprzęt - stary,
        ale sprawny. Poza tym tradycyjnie ubrania, zabawki dla dzieci, itp, itd.
        szymon@gazeta.pl
        • zwierz.alpuhary Re: Na wejście do ośrodka potrzebna jest pisemna 27.03.06, 19:50
          Teoretycznie...
          Teoretycznie to ten pan widział, że wchodzę, widział po co wchodzę i dopiero jak
          chciałem wyjść to nagle się ocknął z jakiegoś letargu i dostał furii, jakby nie
          kojarzył faktów dosłownie sprzed kilku chwil (mój pobyt wewnątrz nie trwał
          dłużej niż 2 minuty), na szczęście koledzy go uspokoili i wypuścili mnie
          Szkoda, że nie zamieszczacie żadnej informacji o tym gdzie i kiedy można
          zostawiać rzeczy, przynajmniej do mnie taka informacja nie trafia
          • szymon66 Wszystkie informacje trafiają do członków TSK MOS 28.03.06, 00:19
            Wszystkie informacje trafiają do członków TSK MOS. Chcesz mieć dostęp do
            informacji zapisz się razem ze swoimi sasaidami i znajomymi którzy u nas już
            są. szymon66@gazeta.pl
            • zwierz.alpuhary Re: Wszystkie informacje trafiają do członków TSK 28.03.06, 08:33
              a to ja dziękuję
    • szymon66 jak uruchomimy naszą stronę www to tam będzie info 28.03.06, 21:25
      No dobra. nie wszyscy znajomi i sąsiedzi są już z nami.
      Jak uruchomimy naszą stronę www. to tam będzie info o wszystkim co sie dzieje.
      • szymon66 Dwa komputery pojechaly na Augustówkę 20.04.06, 02:18
        Dwa komputery pojechały do osrodka dla uchodźców na Augustówkę od członków
        Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego "Miasto-Ogród Sadyba". Czekamy na dalsze
        oferty od czlonków i sympatyków.
    • zwierz.alpuhary Re: pomoc dla uchodzcow 04.05.06, 11:10
      może warto o tym poinformować ludzi z ośrodka?

Polska - przystanek czy początek nowego życia

Celem projektu jest integracja społeczno-zawodowa cudzoziemców, przybyłych do
      Polski, posiadających status uchodźcy i zamieszkujących obecnie w woj.
      mazowieckim. Projekt obejmie pomocą 50 beneficjentów ostatecznych. Wszystkie te
      osoby skorzystają z 3 rodzajów pomocy: wezmą udział w zajęciach integracyjnych
      połączonych z nauką użytkowego języka polskiego, szkoleniach zawodowych, a
      także będą mogły skorzystać z doradztwa prawnego i psychologicznego.
      Specjalista ds. promocji, rekrutacji i kontaktów z uchodźcami dobierze rodzaj
      szkolenia do predyspozycji zawodowych uchodźców. Zakładane działania przyczynią
      się do podniesienia kwalifikacji i przełamania barier w integracji ze
      społecznością lokalną. Projekt będzie realizowany przez firmę Knowledge sp. z
      o.o. i Fundację na rzecz integracji zawodowej, społecznej oraz rozwoju
      przedsiębiorczości VIA.
      Zakres tematyczny projektu jest zgodny z celem Działania 1.5 SPO RZL.

Projekt zakłada realizację 5 rodzajów szkoleń zawodowych:

ABC działalności gospodarczej lipiec - wrzesień 2006, ilość godzin - 352
      Kurs wózka widłowego maj - lipiec 2006, ilość godzin - 312
      Kurs magazynier-sprzedawca październik - grudzień 2006, ilość godzin - 332
      Kurs szycia październik - grudzień 2006, ilość godzin - 294
      Kurs florystyczny czerwiec - sierpień 2006, ilość godzin - 324

Szkolenia będą odbywały się w grupach 10 osobowych

Projekt będzie realizowany w okresie od 1 marca 2006 r. do 28 lutego 2007r.

www.knowledge.pl/efs_pp.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka