Dodaj do ulubionych

ekipa sprzatająca miasto

04.02.11, 08:09
Witajcie. Czy Wy też odnosicie takie wrażenie, że ekipy sprzątające miasto dbają tylko o okolice Urzędu Miejskiego. Codziennie od rana widać tam jakiś ruch. A reszta miasta? A Michalin?
Jak tylko spadnie śnieg, zauważyłem, że pierwszeństwo z rana ma parking dla urzędników UM. Ci muszą mieć elegancko odśnieżony wjazd i miejsce dla swoich bryk. A droga na dworzec PKP, a przystanki autobusowe, a przedszkola, apteki czy przychodnia? Wszystko w drugiej kolejności albo wcale. Rozumiem, że padł "prikaz", że wokół UM ma być błysk - stąd też ciągłe odśnieżanie i posypywanie tam chodników, częsta zmiana worków na śmieci w miejskich śmietnikach, o inne porze roku ciągłe koszenie trawy i zdmuchiwanie liści. Ale dlaczego kosztem innych rejonów miasta? Jak spada śnieg i tak na prawdę przymrozi to w Michalinie chodniki są w ogóle nie odśnieżone a np. rondo na Granicznej to istna ślizgawka. No przecież ktoś to nadzoruje, ktoś za to odpowiada.
Pozdrawiam,
Józek
Obserwuj wątek
    • stryjku Re: ekipa sprzatająca miasto 05.02.11, 19:02
      Moje spostrzeżania są nieco inne smilesmile
      Sprzątane ze śiegu są nie tylko place i chodniki wokól UM ale także ulica Polna ( od Piłsudskiego do Wawerskiej) i odcinek Cichej ( tam gdzie burmistrz mieszka). Oprócz tego ku mojemu zdziwieniu jesli się nie mylę to we wtorek ( lub środę) przez pracowników ZGK wywożony był śnieg z ulicy Świderskiej ( między Wyszyńskiego a Ogrodową) z przed PRYWATNYCH posesji i z chodnika wzdłóź bloków. Przecież do odśnieżanie i sprzątania chodników przed własną posesją jest zobowiazany WŁAŚCICIEL na własny koszt !!!!
      Wspomnę, że po drugiej stronie torów w tym samym czasie nawet chodnik wzdłóź Sikorskiego i dojście do przechodni na Skłodowskiej było nawet nie ruszone !!!! Ale to jak widać jest drugi świat smilesmile
      • 0bywatelx Re: ekipa sprzatająca miasto 06.02.11, 00:31
        rozumiem, że na Skłodowskiej nie ma żadnych właścicieli posesji, tereny bezpańskie i tam mogą sprzątać służby miejskie?
        • 0bywatelx Re: ekipa sprzatająca miasto 06.02.11, 00:33
          aha i jeszcze który z burmistrzów mieszka na ul. Cichej?
          • stryjku Re: ekipa sprzatająca miasto 06.02.11, 21:31
            wydawało mi się, że BURMISTRZA to mamt jednego - coś mnie ominęło ??
      • surmia EKIPY sprzatającE miasto 06.02.11, 15:43
        stryjku napisał:
        Moje spostrzeżania są nieco inne smilesmile
        Sprzątane ze śiegu są nie tylko place i chodniki wokól UM ale także ulica Polna ( od Piłsudskiego do Wawerskiej) i odcinek Cichej ( tam gdzie burmistrz mieszka).

Słabo spostrzegasz i w dodatku siejesz nieprawdziwe informacje. Ulica Cicha (ta, na której NIE mieszka burmistrz) odśnieżana była systematycznie, zarówno ulica jak i chodniki. CAŁA. Odśnieżano także, o zgrozo, ulicę Piotra Skargi oraz Iglastą. Nie wiem jak z Górną, ale pewnie też, bo też jest utwardzona.
        Co do usuwania zalegającego śniegu z ulicy Świderskiej - faktycznie zgroza - przecież tak mało osób odwiedza pocztę, która jak wiadomo przy Świderskiej zbudowana. Skoro mieli kasę na wywóz śniegu to skąd mieli go wywozić jak nie z miejsc, gdzie z ulicy korzysta najwięcej osób i najbardziej on przeszkadza. Gdyby zaczęto wywozić z jakichś bocznych uliczek to dopiero byłby szum, bo wywożą na pewno nielegalnie, tam pewnie mieszka ktoś z urzędu, to jakiś przekręt jest...itp, itd...

Coś mi kołacze po głowie, że wschodnią stronę torów odśnieża inna firma. Zauważyłeś fuszerkę? Brak odśnieżania? Telefon i po sprawie.
        • stryjku Re: EKIPY sprzatającE miasto 06.02.11, 21:30
          Jakby wywozili sprzed POCZTY to by mnie to nie dziwiło ale na odcinku od Ogrodowej do POCZTY nawet chodnik był nie odśnieżony.
      • raw1 Re: ekipa sprzatająca miasto 06.02.11, 18:39
        Z tym sprzątaniem ul. Polnej od Piłsudskiego do Wawerskiej to lekka przesada. Odśnieżana to ona jest od Piłsudskiego do 3 Maja, a na odcinku do Wawerskiej to można zapomnieć...
        Poza tym może Pan Burmistrz lub jakiś jego urzędnik przejdzie się ulicami miasteczka, np. właśnie Polną i podniesie wzrok na lampy oświetleniowe, z których zwisają po 2 sople... Na każdej lampie 2 SOPLE!!! I na odcinku od Wawerskiej do 3 Maja zwisają nad chodnikiem. A w nadchodzącym tygodniu odwilż...
        .
        • 0bywatelx Skandal z tym burmistrzem 06.02.11, 21:22
          Jest zima i pada śnieg, nie po to Pana wybieraliśmy. Chcemy wiosnę, zieloną trawę, kwiatki i nie życzymy sobie więcej - sopli, zasp, śniegu i innego paskudztwa! Niech Pan się tym zajmie, albo ktoś z pana pracowników!
          • raw1 Re: Skandal z tym burmistrzem 06.02.11, 21:48

Nie wiem gdzie mieszkasz ale nie rób sobie jaj bo każdy taki sopel to potencjalne zagrożenie...
            • jozee Re: Skandal z tym burmistrzem 08.02.11, 12:33
              I jeszcze żeby burmistrz zajął się tym wiatrem.Wieje jak diabli,drzewa się kołyszą,czacha boli,paierosy nie smakują.Przecież tak dalej być nie może.
              • jozekjozefow Re: Skandal z tym burmistrzem 08.02.11, 18:04
                Tylko, że tu chodzi o to, że jak po wichurze pospadają gałęzie to w pierwsze kolejności posprzątają wokół UM i ew. tam gdzie mieszkają tuzy i mają dostęp bezpośredni (i zwierzchnictwo) do osoby odpowiedzialnej za ekipę sprzątającą. Reszta być może albo w ogóle. O to chodzi proszę Pana a nie o bezsensowne narzekanie czy marudzenie na burmistrza. Poza tym nie powinno być tak, że skoro miasto ma podpisane umowy z firmami zewnętrznymi na odśnieżanie czy posypywanie dróg to można olać mieszkańców w ten sposób, że się ich spuszcza na drzewo - niech idą z pretensjami do firmy X albo Y. To bez sensu bo my mamy wymagać od naszych urzędników a nie od firmy prywatnej.
                Pzdr.
                • jozee Re: Skandal z tym burmistrzem 08.02.11, 18:58
                  Panie Józku.Odważnie przyznaję,że myślę podobnie.Do kasy miasta wpłacam rocznie 15 tys.złotych podatku.Pi razy drzwi tysiąc złotych miesięcznie.I co z tego mam?Żeby przeprawić się z dzieciakiem do szkoły na drugą str.torów codziennie walczę o życie.Dosłownie.W zimę pług zgarnie mi śnieg na wjazd i muszę wyleźć i odwalić sterty zasp sąsiadowi pod płot bo u mnie jest chodnik.Żarcia już w ogóle tu nie kupuję bo nie ma ani Almy ani Biedronki.A ja lubię kontrasty więc kupuję i tu,i tu.Pozostaje mi tak jak panu konstruktywnie narzekać i nie przejmować się innymi forumowiczami,którzy zawsze wykażą się ogólnomiejską wiedzą.Najbardziej jednak rozbawił mnie wpis osoby ostrzegającej o tym co się tu pisze.Pod pretekstem jakiegoś wyczytanego bełkotu na portalu informacyjnym o tym jak ktoś pomówił jakiegoś burmistrza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka