feelek 11.05.20, 19:27 Po raz 3 w ciągu tygodnia w całym Józefowie tak ze 100 000 m3 deszczówki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
feelek Re: znów pada deszcz 11.05.20, 21:50 ...pada... PS. co za radość PS2. Czy opady będą ogłoszone kolejną plagą? Nie: "...czy..." tylko "...kiedy..." Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 12.05.20, 13:34 surmia napisała: > To wszystko za mało. Dużo za mało. Pisałem o miesiącu takich opadów .... Ale Feelek opanowany przez Dunninga-Krugera ma lepszą wiedzę, niż hydrolodzy. Mam pomysły na kilka nowych wątków dla Feelka: w Józefowie nie ma smogu, Ziemia jest płaska, zasada zachowania energii to ściema, po szczepionkach rosną dwie głowy..... next.gazeta.pl/next/7,172392,25937829,burze-nie-uratuja-polski-przed-susza-eksperci-wwf-opady-musza.html IMGW nie ma złudzeń. Poniedziałkowe burze nie rozwiążą problemu suszy w Polsce Michał Sikora-Le z biura prasowego IMGW w rozmowie z Gazeta.pl przyznał, że sytuacja związana z suszą wciąż jest w Polsce zła. - Opady, które odnotowaliśmy w ostatnich dniach, szczególnie w poniedziałek, były dość intensywne, ale były to opady burzowe. Charakteryzowały się tym, że sumy opadów były wysokie - np. przekraczające 50 mm w Ostrołęce, 40 mm na Dolnym Śląsku. Taki opad jest potrzebny, jednak tej wody jest bardzo dużo w jednym momencie, stan wody co prawda szybko się podnosi, ale równie szybko opada - stwierdził. Sikora-Le dodał deszcz, że deszcz, który spadł w Polsce w poniedziałek, nie jest w stanie na dłuższą metę rozwiązać problemu suszy. - Do wyraźnej poprawy potrzeba by było naprawdę długotrwałych, ciągłych opadów przez kilka, kilkanaście dni - stwierdził ekspert IMGW. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 12.05.20, 21:24 feelek napisał: > A ile to jest w sam raz? Przecież zacytowałem opinię hydrologa: kilka/kilkanaście dni ciągłych opadów, by doprowadzić do wyraźnej poprawy. I nie obfitych opadów, tylko ciągłych o niedużej intensywności. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 13.05.20, 00:51 dzięki Surmia za odpowiedź. Jak też Ci na kwarantannie? Tak pytam, bo pusto choćby tu na tym forum. : nikogo poza Tobą i mną. Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 14.05.20, 09:28 Nie jest źle, ale tęsknię za rodziną i odwiedzinami. Za pogaduchami z przyjaciółmi w barze. Mam nadzieję, że z powodu suszy nie zabraknie nam prądu do odpalania Forum. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 14.05.20, 18:08 Surmia: " mam nadzieję, że z powodu suszy nie zabraknie nam prądu do odpalania Forum" nie, najwyżej trafi się jakiś Suchar Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 19.05.20, 10:27 Znów w nocy deszcz. 5-6 W ostatnich 3 tygodniach. Taka częstotliwość, charakter( powolna mżawka), zasięg( nimbostratus) napawają optymizmem. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 24.05.20, 11:29 i znowu padało. spadło ok. 5-6 mm od wczoraj. To by było 125 000- 150 000 m3 w Józefowie. Gdyby wlać tę wodę do cystern to byłoby 15 000 cystern po 7 m3 gdyby te cysterny postawić jedna za drugą, to byłby wąż z Wwy do Lublina. To już bodaj 6-7 długotrwały deszcz w J od początku maja. Cieszy bo katastrofy w J. raczej nie będzie. Ani suszy, ani pożaru. Chyba że wichura. Corona już jest. Poza tym OK. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 26.08.20, 21:15 ...regularnie... codziennie.... rzęsiście... .... PS. Józefów? 26.8.2020? :1. urodziło się ... osób : 2. zmarło ..., 3. ... osób rozchorowało się na cukrzycę (... z tego powodu ucìęto nogę), 4. spadło ... mm deszczu... 5. powstało ... teorii nt. przyszłości Świata 6. .... z nich się nie sprawdziło. ... ot Józefów - jedno z ... miast wielkości 20 000 w środkowej Polsce Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 28.08.20, 17:27 To przejdź się nad Wisłę i zobacz jak od tego deszczu wyschła. To, że pada, to jeszcze nie wszystko. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 29.08.20, 11:37 nie wiedziałem że od tego deszczu wyschła Wisła Odpowiedz Link
podskarbinski Re: znów pada deszcz 29.08.20, 13:59 Nie było smogu zdaniem feelka, nie ma szusz Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 31.08.20, 14:42 ... gdyby było możliwe face to face inaczej by osoba zeznawał... ... A tak? co go kosztuje kit wciskać? przecież kiedyś się spotkamy, tak czy inaczej.. Nie będzie mu głupio? jeden to już się boi, że wp... dol dostanie... ... taki 512'kozak... Odpowiedz Link
kug777 Re: znów pada deszcz 13.05.20, 21:32 Cześć Józefów 512, jestem Twoim fanem, ale muszę Cie skrytykować, że nieładnie atakujesz Feelk'a. Tak samo kiedyś skrytykowałem Feelk'a gdy zaatakował Capricorna. Nie bądźmy Sejmem! Pozyskałem 600 litrów deszczówki. Beczki walały sie na wysypiskach. Pompki zanurzeniowe działają, ogródek żyje. Winorośle mają pierwsze pąki. Jest cudnie. A wirusa mam tief im Arsch! Deep in my As! Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 20.05.20, 19:51 kug777 napisał: > Cześć Józefów 512, jestem Twoim fanem, ale muszę Cie skrytykować, że nieładnie > atakujesz Feelk'a. Nie atakuję Feelka. Mało mnie on obchodzi. Odnoszę się tylko do tego, co pisze. Osoba pisząca jest drugorzędna. > Pozyskałem 600 litrów deszczówki. Beczki walały sie na wysypiskach. Też nad tym myślę, by odzyskiwać wodę. CO prawda myślałem bardziej o jakimś zbiorniku 4-5m^3. Niestety stare szambo się do tego nie nadawało. Wiosną zużyłem ok. 20m^3 na podlewanie - a podlewałem mało. Większość ogrodu była i tak sucha. Ale każde 0,6m^3 byłoby na wagę złota. Wczoraj padało, dzisiaj niestety już wysycha i za parę dni nie będzie śladu po deszczu .... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 20.05.20, 22:15 jozefow512 napisał: > kug777 napisał: > > > Cześć Józefów 512, jestem Twoim fanem, ale muszę Cie skrytykować, że nieł > adnie > > atakujesz Feelk'a. > > Nie atakuję Feelka. Mało mnie on obchodzi. > Odnoszę się tylko do tego, co pisze. Osoba pisząca jest drugorzędna. > Owszem, atakuje feelka i za to odpowie. Może sobie pisać co chce, ale konsekwencje hejtu będą, panie trollu Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 20.05.20, 23:02 feelek napisał: > > Odnoszę się tylko do tego, co pisze. Osoba pisząca jest drugorzędna. > > > > Owszem, atakuje feelka i za to odpowie. Może sobie pisać co chce, ale konsekwen > cje hejtu będą, panie trollu Jak na razie jesteś jedynym, który hejtuje i personalnie odnosi się do mnie, a nie do tego, co piszę. Wątpię jednak, byś poniósł jakiekolwiek konsekwencje epitetów, którymi mnie tutaj nie raz obdarzałeś. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 21.05.20, 04:09 A ja nie wątpię : że poniesie konsekwencje hejtu i trollowania. Kiedyś musi być dość. EOT Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 20.05.20, 00:48 zadanie matematyczne dla ucznia 2 kl szkoły podstawowej Jeżeli miejscowość ma 25 km2, i spadnie na nią średnio 4mm wody w postaci deszczu to ile to będzie w sumie wody? Odp. podać w m3. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 20.05.20, 19:59 feelek napisał: > zadanie matematyczne dla ucznia 2 kl szkoły podstawowej > > Jeżeli miejscowość ma 25 km2, i spadnie na nią średnio 4mm wody w postaci desz > czu to ile to będzie w sumie wody? > Odp. podać w m3. Zadanie 2. Jeśli miejscowość ma 25 km^2 i dziennie paruje z jej powierzchni 1 mm wody, to ile wody wyparowuje w tydzień bez deszczu? Odpowiedź podać w m^3. Zadanie 3. Jeśli podczas dwugodzinnego opadu spadło 8 mm deszczu, to ile z tej wody wsiąknie w ziemię, a ile spłynie dla miejscowości o powierzchni 25km^2. Odpowiedzi podać w m^3. Zadanie 4. Na podstawie poniższej mapy parowania potencjalnego policzyć ile wody potencjalnie wyparowało z terenu Józefowa (przyjąć powierzchnię 25 km^2) przez ostatnie 60 dni. meteomodel.pl/klimat/poltemp/akt_mon/et-t.png Odpowiedź podać w m^3. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 27.06.20, 23:02 odpowiedź w zadaniu 3 jest dość oczywista: należy wziąć z tych 25 km2 i odjąć pow. rzek, strumieni... to w J. będzie jakieś 3-5%. Co do reszty, obserwacje mówią, że woda z reszty terenu nie spływa do rzek, a wsiąka. Gdy więc spadło w maju 80 mm, to należy przyjąć, że 4% to będzie 1 km2, co oznacza, że spłynęło 1000 000 x 0,08m=80 000 m3 w maju. cbdo Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 20.05.20, 21:59 Odp.: 25km=25 000 000 m2× 0, 004 m= 100 000 m3 PS. "...dr fizyki..." ROTFL Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 20.05.20, 23:03 feelek napisał: > Odp.: 25km=25 000 000 m2× 0, 004 m= 100 000 m3 To odpowiedź na zadanie drugie, trzecie czy czwarte? Parowanie potencjalne przez 60 dni to 25km^2 x 160mm = ? Skoro ten pierwszy rachunek zrobiłeś, to bez problemu uda ci się też to policzyć. > PS. "...dr fizyki..." Znowu personalny tekst. > ROTFL Śmiejesz się, bo jednostki ci się nie zgadzają: [km] != [m^2] * [m] Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 21.05.20, 22:40 feelek napisał: > Po raz 3 w ciągu tygodnia > w całym Józefowie tak ze 100 000 m3 deszczówki Postanowiłem się odnieść do wpisu Kozłowskiego. Jednak zamiast pisać o tym sam - posłużę się cytatem z książki Hansa Roslinga Factfulness. Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy, czyli jak stereotypy zastąpić realną wiedzą Cytat będzie odniesieniem się do liczby 100 tys. m^3 deszczu. Porównuj liczby Najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby nie dopuścić do błędnego oceniania znaczenia pewnych zjawisk, jest unikanie pojedynczych liczb. Nigdy nie interpretuj samotnej liczby. Nigdy nie wierz w to, że pojedyncza liczba może coś znaczyć. Jeśli ktoś podaje ci jakąś liczbę, zawsze poproś o przynajmniej jeszcze jedną, tak aby mieć porównanie. W szczególności uważaj na duże liczby. To dziwne, ale powyżej pewnego poziomu liczby zawsze wyglądają na duże, jeśli nie porówna się ich z niczym innym. A przecież coś dużego musi być ważne, prawda? 4,2 miliona martwych dzieci W zeszłym roku zmarło 4,2 miliona dzieci. Oto najnowsze dane prezentowane przez UNICEF w odniesieniu do zgonów dzieci poniżej pierwszego roku życia na całym świecie. Często spotykamy takie pojedyncze, ale naładowane emocjonalnie liczby w wiadomościach lub materiałach przygotowanych przez grupy aktywistów. Wywołują one pewną reakcję. Czy ktoś potrafi sobie wyobrazić 4,2 miliona martwych dzieci? To okropne, a co gorsza, niemal wszystkie zmarły z powodu łatwych do uniknięcia chorób. Czy ktoś odważyłby się stwierdzić, że 4,2 miliony to nie jest ogromna liczba? Pewnie myślisz, że nikt, ale jesteś w błędzie. Właśnie dlatego wspomniałem o tej liczbie. Ponieważ wcale nie jest ogromna, jest cudownie mała. [...] W roku 2016 liczba zgonów wynosiła 4,2 miliona. Rok wcześniej – 4,4 miliona. A w 2014 – 4,5 miliona. Natomiast w roku 1950 – 14,4 miliona. To prawie 10 milionów więcej martwych dzieci rocznie w porównaniu z dzisiejszymi danymi. Nagle ta straszna liczba zaczyna się kurczyć. [...] Porównuj i dziel Gdy w doniesieniach medialnych widzę pojedynczą liczbę, zawsze zapala mi się w głowie lampka ostrzegawcza: Do czego można by ją przyrównać? Jak wyglądała ona rok wcześniej? A jak dziesięć lat temu? Jak wygląda ta liczba w podobnym kraju lub regionie? I przez co należałoby ją podzielić? Jaką część całości stanowi ta liczba? A co się stanie, jeśli przeliczymy ją na osobę? Porównuję wskaźniki i dopiero wtedy decyduję, czy to ważna liczba. Factfulness – otwórz oczy na fakty Idea factfulness to... zrozumienie, że pojedyncze liczby (małe lub duże) mogą na pierwszy rzut oka wydać się imponujące. To także pamiętanie, że jeśli porównamy je do innych ważnych liczb lub podzielimy je przez nie, wrażenie może być odwrotne. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 22.05.20, 20:52 "...Postanowiłem odnieść się do wpisu Kozłowskiego..." B. Pana przepraszam, ale od kiedy w kindersztubie [pls. nie przeklejać nam tu z wiki hasła kindersztuba] jest dozwolone odnosić się do kogo per Kozłowski? Czy ja kiedy tu napisał per: " ...powiedział onegdaj Batorski... " albo: "... Wojciechowska z MOK puściła film... "? więc, dziękuję, ale NIE !!! Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 31.05.20, 20:27 maj był OK ile spadło w maju? 40 mm byłoby normą myślę, że dużo więcej Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 31.05.20, 22:00 feelek napisał: > maj był OK > ile spadło w maju? W Mazowieckiem średnio 78mm. > 40 mm byłoby normą > myślę, że dużo więcej Średnia 1981-2010 dla maja w Warszawie to 55mm. Niestety nie padało w poprzednich miesiącach. Dzisiaj kopałem w ogródku. Ziemia na głębokości poniżej 20-30cm jest już sucha Niestety. Potwierdza to wykres na stronach IMGW. agrometeo.pogodynka.pl/monitoring/susza_glebowa Stan rzek poniżej (czarny - niski, niebieski - w normie, żółty -wysoki) Tutaj stan Wisły w Toruniu (wykres pochodzi z IMGW - można sprawdzić inne rzeki). Do kompletu Ewapotranspiracja za ostatnie 30 dni. Dane w milimetrach. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 01.06.20, 14:06 no i git to znaczy np. , że na cały Józefów spadło: 0,078 x 25 000 000= 2 000 000 m3 wody. To w przeliczeniu na mój ogród [1000 m2] daje: 1000 x 0,078 = =78 m3 wody [78 000 l], 78 l/m2. Podlewać z tydzień póki co nie będę. Odpowiedz Link
jozefow512 Skończyło padać 01.06.20, 14:37 feelek napisał: > To w przeliczeniu na mój ogród [1000 m2] daje: 1000 x 0,078 = > > =78 m3 wody [78 000 l], 78 l/m2. A ile wyparowało przez ostatni miesiąc? Z mapki wynika, że wyparowało między 50l/m^2 a 60l/m^2. A ile spłynęło zanim wsiąkło w ziemię? > Podlewać z tydzień póki co nie będę. A to już twoja sprawa. Przyjrzyj się mapce wilgotności gleby - poniżej 30cm wilgotność stale spada (patrz wykres na stronach IMGW). Niestety zimą nie było śniegu, potem było bardzo mało opadów w marcu i kwietniu, ziemia jest sucha. Trzeba długich deszczy (2-3 tygodnie po 10 mm/dobę). Wierzchnia warstwa ziemi musi być wilgotna, żeby ziemia wchłaniała wodę. O małej ilości wody świadczą niskie poziomy rzek. Po spadnięciu deszczu chwilowo się podwyższają poziomy i za chwilę znowu spadają do minimalnych. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 01:04 "...A ile wyparowało przez ostatni miesiąc? Z mapki wynika, że wyparowało między 50l/m^2 a 60l/m^2. ...A ile spłynęło zanim wsiąkło w ziemię? > Podlewać z tydzień póki co nie będę. A to już twoja sprawa...." czy ja się tu o coś pytałem? że zacytuję wysoką literaturę: Konopielkę [to Redlińskiego]: "...a odp....że się ..." Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 02.06.20, 09:11 feelek napisał: > czy ja się tu o coś pytałem? Widzę, że wszystko ci się miesza. Przywykłem. Ja zadałem pytanie a ty nie odpowiedziałeś. > że zacytuję wysoką literaturę: Konopielkę [to Redlińskiego]: "...a odp....że si > ę ..." Na niewiele cię stać. Przyzwyczaiłem się. Od kilku lat zajmujesz się obrażaniem wszystkich na forum Józefowa, więc co niby miałbyś napisać? Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 11:46 ... a ja myślałem, że to pan [jednak!] kilku tu zwyobrażał, co można znaleźć czarno na białym na tym forum. Co panu{jednak!] to tu napisali [że się pan (jednak!) wymądrza] nie dalej jak miesiąc- 2 temu. Nie mam czasu aby się tym zajmować, panie doktorze fizyki UW. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 02.06.20, 12:03 feelek napisał: > ... a ja myślałem, że to pan [jednak!] kilku tu zwyobrażał, co można znaleźć cz > arno na białym na tym forum. Ale oczywiście nie zacytujesz. Wystarczy chlapnąć błotem. Znowu hejtujesz. > Co panu{jednak!] to tu napisali [że się pan (jednak!) wymądrza] nie dalej jak miesiąc- 2 temu. Wymądrzanie się a obrażanie innych - co skutecznie tutaj robisz - to dwie różne rzeczy. > Nie mam czasu aby się tym zajmować, > panie doktorze fizyki UW. A ten dopisek to niby miał być miłym zakończeniem, czy dalszym hejtem? Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 17:33 feelek napisał: . a ja myślałem, że to pan [jednak!] kilku tu zwyobrażał, co można znaleźć czarno na białym na tym forum. Co panu{jednak!] to tu napisali [że się pan (jednak!) wymądrza] nie dalej jak miesiąc- 2 temu. Nie mam c tymzasu aby się zajmować, panie doktorze fizyki UW Jozefow512: Ale oczywiście nie zacytujesz. " Jozefow512, Re: same dobre wiadomości 30.03.20 1. Już niedługo będzie po wszystkim Prezes powiedział, że teraz w kraju nie dzieje się nic niezwykłego, a na pewno nic takiego, co by uzasadniało np. stan nadzwyczany bądź klęski żywiołowej. 10 maja są wybory i nic nie uzasadnia dzisiaj tego, by te wybory nie mogły się odbyć. Reasumując: sytuacja jest bardzo dobra. 2. Premier Morawiecki przygotowywał się już od paru mięsięcy (od 9 stycznia) . Tak więc jesteśmy świetnie przygotowani do koronawirusa, a prowadzenie pierwszego pacjenta było wręcz modelowe. 4. Nie ma się też co bać, ponieważ - pardoksalnie - polska gospodarka może na tej epidemii skorzystać. 5. Prezydent ma nadzieję, że w Polsce (w związku z tym że bardzo wcześnie wdrożono odpowiednie środki) epidemia nie będzie taka, jak w innych krajach. Poza tym procent chorujących jest z dnia na dzień coraz mniejszy. Polska jest daleko od wzrostu o 40% dziennie. Czyli jest super. 6. PAD ma nadzieję, że po Świętach (prawdopodobnie chodziło o tegoroczną Wielkanoc) - sytuacja będzie się stabilizować i będziemy mogli wracać do normalnego życia. Ufff. Jak to dobrze. Zostało już tylko 2 tygodnie, a potem koniec i wracamy do normalnego funkcjonowania. Od razu mi lepiej. 7. Trump spodziewa się, że uda się otworzyć ponownie USA przed Świętami. . Bądźmy więc dobrej myśli, bo koniec jest bliski. Chciałem jeszcze wrzucić linki do Łukaszenki (BIałoruś leczy COVID-19 traktorami) oraz Bolsonaro (który nie boi się wirusa, bo jest wysportowany). Myślę, że z samych powyższych newsów (także tych troszkę przykurzonych) wyłania się bardzo optymistyczny obraz. smile O tarczy i 70 miliardach pomocy dla banków oraz 70 miiardach na kredyty z banków nie piszę, bo wiadomo, że to będzie sukces. opoint Re: same dobre wiadomości 30.03.20, 08:37: Ale mnie jóżefów512 nie interesuje co ma na myśli ten, czy tamten. Co u Ciebie słychać dobrego, tak prywatnie, nie państwowo i politycznie. jozefow512 Re: same dobre wiadomości 30.03.20, 13:00Jestem zdrowy. To chyba dzisiaj najważniejsze. smile capricorn.79 Re: same dobre wiadomości 30.03.20, 08:50 media.makeameme.org/created/a-kto-to-24543a.jpg jozefow512 Re: same dobre wiadomości 30.03.20, 13:02 Widzę, że nawet Capricorn rocznik 79 się przedstawił dzisiaj rano.Te skośne uszy to Vulcan?Czyli emanacja logiki i racjonalizmu. Coś, co psuje dobrą zabawę na Titaniku? " Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 17:51 Jozefow512: Ale oczywiście nie zacytujesz. " jozefow512 Re: Rząd mówi: nie będzie więcej testów 25.03.20, 23:38 1_tralala napisał: > Ja się obawiam, że ty jozefow512 Obawiaj się o siebie. " to be continued.... Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 02.06.20, 18:30 A te przykłady obrażania kogoś? Chyba, że chodzi Ci nazwanie dyskutanta "Marudą i niszczycielem dobrej zabawy i dziecięcych uśmiechów"? To była raczej złośliwość a nie obrażanie. A może chodzi ci o ocenę działań i wypowiedzi polityków? Też nie widzę w tym nic złego. Osoby publiczne muszą liczyć się z krytyką. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 18:36 Jozefow512: Ale oczywiście nie zacytujesz. " 1_tralala Re: burmistrz erudyta 23.01.20, 21:08 Jozefow 512 napisał: "Ty z kolei twierdzisz, że w Józefowie niczego nie wycięto w wyniku Lex Szyszko". Nie kłam. Niczego takiego nie napisałem. Panie logik, zrób tym razem sobie wykład o stawianiu chochoła. Dyskusje z tobą są przewidywalne, przez co nudne. Schemat zawsze taki sam. Imputujesz, że ktoś coś napisał tylko po to by dyskusja toczyła się na twoich zasadach- ty atakujesz , a adwersarz musi się bronić. Słabe to. " Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 19:01 "Ale oczywiście nie zacytujesz." " pacpaco Re: Szkoły podstawowe w Józefowie 25.01.20, 23:04 jozefow, zlamie slowo i napisze ALE mam prosbe nie zaśmiecaj watka nie na temat....czy cokolwiek z twoich wypocin było konkretnie o SP2 lub SP3..nie nic wiec daj spokoj jozefow512 Re: Szkoły podstawowe w Józefowie 26.01.20, 15:42 Jak widać - musiałeś wyjechać ze swoimi chamskimi uwagami ad persona. Swoją drogą to świetna zachęta dla każdego, kto chciałby coś w tym wątku napisać. Nie będziesz też mi mówił, gdzie mogę i gdzie nie mogę pisać..... pacpaco Re: Szkoły podstawowe w Józefowie 26.01.20, 19:13 my kiedyś już rozmawialiśmy i z Toba nie da się normalnie pisać - robisz swoje wywody aby tylko sobie "nabić posty" ( nie wspominając,ze musisz zawsze mieć racje). Oczywiście bym podziękował każdemu normalnemu a nawet Tobie jakbyś napisał na temat o szkole Sp2 i SP3 a Ty znów co innego.... pacpaco Re: Szkoły podstawowe w Józefowie 27.01.20, 18:46 jozefow512 napisał: > pacpaco napisaŁ my = ja i Ty...ale wielu innych uzytkownikow tego forum ma takie same spostrzeżenia co do twojej osoby daruj sobie pisałem kiedyś,zebys do mnie nie pisal i na moje tematy bo Ty zawsze masz racje i zawsze wiesz mimo iż często się mylisz...ten watek jest o SP2 i Sp3 mimo to go zaśmiecasz swoimymi wywodami, piciu do polityki i udawadnianiem swojego słusznego poglądu. Mimo,ze to zalozony przezezmnie mój watek tak jak kiedyś pisałem więcej nie będę reagowal na twoje posty bo to nie ma sensu a Ty tylko wpadasz w samouwielbienie....good luck jozefow512 Re: Szkoły podstawowe w Józefowie 27.01.20, 22:38 pacpaco napisał: Nie będziesz mi mówił, co mam robić. No i w związku z tym jako jedynym masz prawo decydować, kto może tu pisać? Chyba Ci się mocno pomieszało. > ps. pisowska ustawa nie ma nic do tego " Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 19:03 Może już wystarczy? Mam inne cele w życiu niż udowadniać komuś rzeczy retoryczne i oczywiste. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 02.06.20, 19:06 feelek napisał: > Może już wystarczy? A kogo obraziłem? Wystarczy jeden przykład, ale dobry. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 02.06.20, 19:11 Podsumujmy: Capricorn, Tralala, Pacpaco, Feelek, Kug to osoby z tego forum, którym nie podoba się sposób prowadzenia dyskusji na tym forum przez ... to widać więc nie trzeba wymieniać PS. to nie ma sensu, bo doprawdy cele są ciekawsze niż j.w. Można to ciągnąć, ale poco? Jak nie zrozumie - to nie zrozumie i już. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 02.06.20, 20:00 feelek napisał: > Podsumujmy: [...] A przykładów, gdzie obrażałem dyskutantów wciąż nie ma. Rozumiem, że denerwuje Cię, że wskazuję braki w Twoich wywodach, które bywają puste i oparte na przesądach i uprzedzeniach. To może być denerwujące. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 02.06.20, 20:20 Ja myślę, że Ty Feelek musisz mieć jakąś obsesję na moim punkcie. Cokolwiek nie napiszę na forum, to musisz napisać coś przeciwnego - bez względu na to, jak głupie by to było. Jak taka "totalna opozycja". - ja piszę: "w Józefowie jest smog", wyskakujesz z wątkiem: "w Józefowie jest krystalicznie czyste powietrze" - piszę: "jest globalne ocieplenie", piszesz od razu "to bzdura, bo prognozy się nie sprawdziły" - piszę o suszy, od razu nowy wątek: "susza się skończyła, w Józefowie nie ma suszy" i tak w kółko. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 03.06.20, 02:01 ja myślę, że problemem jest pańska osoba i tej osoby sposób aktywności na forach. Przykłady można mnożyć Podałem kilka. Mogę i to zrobię podać pozostałych kilkanaście w miarę jak pan będzie tu mnie obrażał. Podejrzenie, że miałbym poświęcć choć sekundę czasu na pana aktywność, gdyby nie to, że jest szkodliwa, jak widać nie dla mnie a dla wielu, że pan niszczy atmosferę tego forum jest w sposób oczywisty absurdalne. Tak, pan niczego nie rozumie, ma taką wadę charakteru, co wielu tu panu wypomniało. Nie sądzę, żeby pan to kiedykolwiek zrozumiał. Choć droga wolna. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 03.06.20, 16:12 feelek napisał: > ja myślę, że problemem jest pańska osoba i Dokładnie to napisałem. Masz obsesję na moim punkcie. Jesteś w stanie napisać dowolną bzdurę, byleby tylko coś napisać w odpowiedzi np. na informację ze stron miasta o darmowej komunikacji. feelek napisał: prognoza się nie potwierdziła? jak ta z globalnym ociepleniem? podniesieniem się poziomu mórz? dziurą ozonową (1999)? skończeniem się światowych zasobów żelaza (1930)? ale co teraz będą robiły internetowe trolle? znajdą sobie coś zawsze, keine angst. > Mogę i to zrobię podać pozostałych kilkanaście w miarę jak pan będzie tu mnie o > brażał. Nie podałeś żadnego przykładu, w którym cię obrażałem. Chyba, że twierdzisz, że krytykowanie rządu PiS jest obrażaniem twojej osoby. A taki właśnie przykład podałeś. Tak swoją drogą, to pierwszy raz spotykam członka PO, który czuje się obrażony (rzeczową) krytyką rządu PiS. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 03.06.20, 18:18 Internauta Jozefow512: "Nie podałeś żadnego przykładu, w którym cię obrażałem." Tu w tym wątku: " Jozefow512: Poziom głupoty twoich wpisów jest już tak żenująco niski, że chyba przygotowujesz się do artykułu w Józefowie nad Świdrem na temat "braku suszy". " 1. Problemu, jak widać nie ma żadnego z zacytowaniem, 2. nawet nie wie, że obraża, 3. zwrócili mu uwagę [Kug] ? to be continued... Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 04.06.20, 08:48 feelek napisał: > Jozefow512: > Poziom głupoty twoich wpisów jest już tak żenująco niski, że chyba przygotowuje > sz się do artykułu w Józefowie nad Świdrem na temat "braku suszy". Podtrzymuję swoją opinię na temat twoich wpisów w tym wątku na temat suszy. Różnica między nami jest taka, że ja krytykuję to, co piszesz. Ty atakujesz mnie personalnie nie odnosząc się w ogóle do moich wpisów. Twoje ataki na mnie to zwykły hejt. Próbujesz stosować najgorsze metody szczucia na moją osobę. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 03.06.20, 23:49 internauta o nicku: Jozefow512: "...piszesz od razu "to bzdura, bo prognozy się nie sprawdziły"..." sorry, ale ja nigdzie tak nie napisałem to zwyczajnie nieprawda PS. i jak takie coś zwalczać? to wada internetu: za takie coś powinno się właściwie podać do sądu, ale szkoda czasu i atłasu. Powinny być sądy o przestępstwa internetowe, co ustalałyby werdykty seryjnie, z pomocą automatu, za pomocą jakichś oprogramowań... ... i tacy to wykorzystują: chowają się za anonimowością, są niedostępni, ...brak jest czasu na zwalczanie takiego czegoś... ...nikomu się nie chce, ale może warto powalczyć o jakieś odszkodowania na szczytny cel? PS. a są tu jacyś Admini? Niby są, prosiłem o interwencję ale głucho. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: Skończyło padać 04.06.20, 08:51 feelek napisał: > internauta o nicku: Jozefow512: "...piszesz od razu "to bzdura, bo prognozy się > nie sprawdziły"..." > > sorry, ale ja nigdzie tak nie napisałem > to zwyczajnie nieprawda Napisałeś tutaj forum.gazeta.pl/forum/w,19980,162966918,162966918,Smog_komunikacja_w_W_wie_za_darmo.html?p=162984788 Cytuję: prognoza się nie potwierdziła? jak ta z globalnym ociepleniem? podniesieniem się poziomu mórz? dziurą ozonową (1999)? skończeniem się światowych zasobów żelaza (1930)? ale co teraz będą robiły internetowe trolle? znajdą sobie coś zawsze, keine angst. Odpowiedz Link
feelek Re: Skończyło padać 04.06.20, 10:47 PAN NAPISAŁ: "to bzdura, bo prognozy się > nie sprawdziły"..." A JA NAPISAŁEM: prognoza się nie potwierdziła? jak ta z globalnym ociepleniem? podniesieniem się poziomu mórz? dziurą ozonową (1999)? skończeniem się światowych zasobów żelaza (1930)? ale co teraz będą robiły internetowe trolle? znajdą sobie coś zawsze, keine angst. NO COMMENTS Odpowiedz Link
kug777 Re: znów pada deszcz 02.06.20, 20:26 Poza zbieraniem do beczek, ważny jest system rozprowadzania. Aby uniknąć marnowania deszczówki w czasie tzw. deszczu nawalnego, należny 10cm. od górnej krawędzi beczki wyprowadzić rure min. 25 mm do dodatkowego zbiornika albo bezpośrednio na ogród ..W dnie beczki, ustawionej na odpowiedniej wysokosci w zaleznosci od geometrii terenu, zamontować zawór i podłączyć rurę 25 mm. Rure wyprowadzic do ogrodu, na grządki itp. Do tej rury można podłączyć równolegle rurki 16 mm z zamontowanymi kroplownikmi. Kroplowniki muszą być zwykłe przelotowe, gdyż mamy tu do czynienia z rozdziałem wody grawitacyjnym. Ważne jest wypoziomowanie zasilania, aby byl równomierny rozdział wody. Wszystkie te detale, łącznie z rurami można kupić w sklepie ogrodniczym a cała instalacja kosztowala mnie ok 200 zł. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 03.06.20, 21:53 sorry, tu nie ma symetryzmu: Kug: "Chłopaki wyluzujcie." ten wątek jest najlepszym przykładem zupełnie bez sensu się gościu przyp... lił i obrzucił hejtem, sobie prześledź: na mój wpis że pada deszcz!!! Czy tylko ja tak mam, że nie chce mi się tu pisać że pada, że jest ładnie, że pachnie las, że się coś wydarzyło bo się (...) przyp...li, zacznie komentować, wymądrzać się, specjalista od wszystkich dziedzin. Nie można napisać, że pada deszcz bo się temu internaucie nie podoba, że ktoś zauważa że pada deszcz bo przecież jest susza, nie można stwierdzić, że w J. jest pięknie bo jemu się tu nie podoba to czy tamto... etc...etc... było tu dziesiątki wpisów gdy innym się to nie podoba... zazwyczaj sobie szli z forum ja zwyczajnie miałem dość hejtera i trolla i stąd zadałem sobie trud aby przypomnieć hejtersko trollerskie praktyki wobec wielu: tralali, capricorna, pacpaco i siebie mógłbym dalej i jak będzie trzeba to zrobię kwerendę i research "dokonań" p. (...) na tym forum jeśli inaczej się nie da? Odpowiedz Link
dzik46 Re: znów pada deszcz 04.06.20, 05:38 A Ty musisz się jakoś tym wybitnie przejmować? Ok, facet ma zamiast mózgu kalkulator - dla niego świat i życie to tabelki statystyki i wyniki badań. Who cares? Na pewno nie mnie, mam lepsze rzeczy do roboty niż poziom wód gruntowych, na który nie mam wpływu. PS. Wczoraj w nocy znów padał deszcz, jest zielono, a u mnie na podwórku niemal w samym centrum Józefowa zamieszkał jeż Cieszyć się z darów codzienności, nie karmić trolla! Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 04.06.20, 08:49 dzik46 napisał(a): > A Ty musisz się jakoś tym wybitnie przejmować? Ok, facet ma zamiast mózgu kalku > lator - dla niego świat i życie to tabelki statystyki i wyniki badań. Dzięki za komplement. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 04.06.20, 10:49 ja nie karmię trolla ja walczę z chamem i chamstwem i kłamstwem Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 04.06.20, 11:24 feelek napisał: > ja walczę z chamem i chamstwem i kłamstwem[/u] Znowu epitety. Nie dziwi mnie. Nie potrafisz odnieść się merytorycznie do tego, co piszesz, to uskuteczniasz ataki personalne na moją osobę. To tylko potwierdza, że mam rację w tym co piszę. Dam ci radę: walcz ze sobą. Byle skutecznie. Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 04.06.20, 10:44 Czy wyście już całkiem oszaleli od tych ograniczeń feelek i jozefow512? Albo się zwyczajnie ignorujcie, albo się umówcie i załatwcie to jakoś po ludzku. A najlepiej, jak każdy z was uzna racje tego drugiego i zaczniecie ze sobą rozmawiać normalnie. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 04.06.20, 11:06 .... aaaa jest pani Admin... ja prosiłem aby wyciąć obrażające mnie wpisy w tym wątku (tak z tydzień temu) : jak każdy, także wy, możecie przeczytać zostałem tu bez powodu obrażony przez p. o nicku JOZEFOW512 : nadal proszę o usunięcie wpisu, gdzie pan (...) napisał nie wiadomo dlaczego: "....poziom głupoty etc...." na mój wpis że "...spadł deszcz..." potem podważył, że 4 mm opad deszczu to dla całego Józefowa 100 000 m3 wody... wpisem: ROTFL co znaczy : leżąc na podłodze i śmiejąc się jeżeli Surmia, Dzik uważacie, że to hejt, trolling, którym nie warto się zajmować to ja się z tym nie zgodzę, nazwę waszą postawę symetryzmem, gdy np. symetryści uważają, że gwałtowi winni są na równi gwałciciel i ofiara... .... i po raz kolejny proszę o usunięcie obraźliwych wpisów [mam nadzieję, że przy okazji nie zostanę usunięty jako współwinny - będąc j.skim kronikaezem chciałbym móc napisać, że spadł deszcz, albo, że był upał, z ... braku innych wydarzeń] PS. ja wiem, że dla patrzących z boku to rzecz nie warta zachodu - taka postawa jak p. jozefow512 i moja reakcja. Uważam, że po części jest to winne upadkowi dyskusji na tym forum: od lat (tak, tak!) tak z 10 osób próbuje temu panu wyjaśnić. Bezskutecznie. Wtedy sobie idą, a dyskusja, forum umiera. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 04.06.20, 11:27 surmia napisała: > Czy wyście już całkiem oszaleli od tych ograniczeń feelek i jozefow512? > > Albo się zwyczajnie ignorujcie, albo się umówcie i załatwcie to jakoś po ludzku > . > A najlepiej, jak każdy z was uzna racje tego drugiego i zaczniecie ze sobą rozm > awiać normalnie. Zdanie, opinie, poglądy można mieć różne. Tutaj nie trzeba się zgadzać. Natomiast ciągłe wyzwiska feelka aka Zbigniewa Kozłowskiego są mało na miejscu. I będę oceniał głupoty, które Zbigniew Kozłowski wypisuje na tym forum. Mam takie prawo. Samego Zbigniewa Kozłowskiego nie będę oceniał. Przywykłem już do ignorowania jego wyzwisk i nie będę zniżał się do jego poziomu. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 04.06.20, 14:17 a ja zgłoszę tę sprawę do Moderacji. PS. Prosiłem o usunięcie obraźliwych wątków, co nie nastąpiło. Czy tu jest Admin, czy go nie ma? w stopce jest 3: Surmia, Majka, Doomi są czy ich nie ma? Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 04.06.20, 15:45 feelek napisał: > a ja zgłoszę tę sprawę do Moderacji. Chcesz zgłaszać siebie do moderacji za to, że rzucasz wyzwiskami? Taka samokrytyka na koniec. Na temat suszy piszesz w tym wątku straszne głupoty. Wypunktowałem je wszystkie, masz szansę zrozumieć. Możesz też grzecznie przeprosić za "chama". Masz szansę. Nie zmarnuj jej. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 04.06.20, 16:32 Pan internauta Jozefow 512: "...Na temat suszy piszesz w tym wątku straszne głupoty. Wypunktowałem je wszystkie, masz szansę zrozumieć...." Sorry, ale ja w tym wątku w ogóle nie pisałem na temat suszy. Może przyda się panu jakaś wizyta u specjalisty od... czytania ze zrozumieniem? Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 08.06.20, 20:56 Feelek, proszę Cię. Nic nie będę usuwać, bo nic takiego nie zostało napisane. Nie usuwam niczego niepotrzebnie, to ostateczność. Weź ignoruj i już, skoro ci nie odpowiada. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 08.06.20, 22:56 Surmia, proszę cię... niczego nie musisz usuwać, skoro już zostało usunięte... Odpowiedz Link
capricorn.79 Re: znów pada deszcz 05.06.20, 13:30 kwieciec padało, maj padało, zaczyna sie czerwiec co drugi dzien pada. no nie wytrzymie! Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 05.06.20, 14:23 capricorn.79 napisał: > kwieciec padało, maj padało, zaczyna sie czerwiec co drugi dzien pada. no nie w > ytrzymie! ... to Józefów, tu jak oczko wypadnie temu misiu, zaraz piszą o tym na pierwszej stronie Linii Otwockiej... Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 05.06.20, 18:01 capricorn.79 napisał: > kwieciec padało, maj padało, zaczyna sie czerwiec co drugi dzien pada. no nie w > ytrzymie! Super sparodiowałeś Feelka W kwestii kwiecienia i majenia przebili Cię HRejeterzy Najlepsza lekcja informatyki ever Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 08.06.20, 13:31 jozefow512 napisał: > feelek napisał: > > > w całym Józefowie tak ze 100 000 m3 deszczówki > > > ROTFL. > > A w całej Polsce. > > Za to jak nie będzie padać miesiąc, to policz, ile musiałbyś wylać wody, żeby t > ak nawodnić ogród. W całym Józefowie .... > > > Poziom głupoty twoich wpisów jest już tak żenująco niski, że chyba przygotowuje > sz się do artykułu w Józefowie nad Świdrem na temat "braku suszy". B. proszę Moderację/Admina o usunięcie obrażającego mnie wpisu zamieszczonego tu przez internautę/ internautkę o nicku jozefow512. Odpowiedz Link
1_tralala Re: znów pada deszcz 08.06.20, 19:26 Felek, żąda by został usunięty post krytykujący wartość merytoryczną jego wpisu, bo czuje się obrażany. Teraz nie pozostaje nic innego,jak w dyskusji z feelkiem tylko go chwalić i przytakiwać, by jego ego nie ucierpiało. Ps. Powiem ci feelku w zaufaniu, że jozefow512 wcale cię nie nazwał głupim, więc może odpuść i nie ciągnij tego dalej. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 08.06.20, 23:02 Sorry, ale trzeba. Choć 1 raz, a do końca. Ja niczego już więcej nie oczekuję. To jest miejsce publicznej wymiany opinii, a ja pisuję do lokalnej prasy, w odróżnieniu od państwa anonimów. Otóż: post został usunięty nie za wartość merytoryczną tylko za chamstwo. Nie, nie odniosę się do treści obraźliwego wpisu, sami możecie to prywatnie sobie zrobić. Było"miło", ale już więcej nie mam czasu ani ochoty... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 08.06.20, 21:55 Dziękuję Administracji forum za usunięcie obrażającego mnie wpisu zamieszczonego tu przez internautę/internautkę o nicku jozefow512 Odpowiedz Link
mruk73 Re: znów pada deszcz 09.06.20, 07:14 "Jeśli wolność słowa w ogóle coś oznacza, to oznacza prawo do mówienia ludziom tego, czego nie chcą słyszeć." George Orwell Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 09.06.20, 10:11 mruk73 napisał(a): > "Jeśli wolność słowa w ogóle coś oznacza, to oznacza prawo do mówienia ludziom > tego, czego nie chcą słyszeć." > > George Orwell > Dzień dobry pani/panu mruk73 Miło mi poznać. Od dawna w J.? Bo jakoś tak... nie było okazji do tej pory się spotkać... Czego pani/pan "....nie chce słyszeć...." [George Orwell]? Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 08.06.20, 20:57 Uwielbiam jak tak pada nocą. Oby tak padało nawet codziennie. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 10.06.20, 21:26 surmia napisała: > Uwielbiam jak tak pada nocą. Oby tak padało nawet codziennie. mówisz - masz Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 10.06.20, 22:24 feelek napisał: > mówisz - masz Susza na przemian z powodzią.... linia.com.pl/2020/06/10/skutki-nocnej-ulewy-woda-zalala-podworka-i-zabudowania/ Jabłonna pod wodą. – Ulicą płynęła Wisła. Woda wdzierała się na nasze podwórka, do piwnic i domów. Niedawno położyłam nową podłogę. Będę musiała ją wyrzucić. Czy ktoś w końcu zrobi z tym porządek? – pyta ze łzami w oczach jedna z mieszkanek ul. Narutowicza. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 12.06.20, 21:50 Ten sezon do żywego przypomina mi 1980, skądś ktoś prognozował wtedy rekordowe zbiory dla Polski (? USA?) I rzeczywiście: dni były do żywego powtarzalne: dnie ciepłe, słoneczne, noce ulewne. 2020: codziennie późnym wieczorem od kilkunastu dni już, gdzieś od końca maja, czerwiec o 23.00-24.00 zaczyna padać. Było już że padało do rana. Ciekawe, jak będzie w tym roku ze zbiorami. Dowiemy się pod koniec września. [Bo miała być susza, o której można, na szczęście póki co w J. zapomnieć]. Można co najwyżej prognozować z rozmaitymi rokowaniami. Chyba - na szczęście. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 15.06.20, 08:55 feelek napisał: > Ten sezon do żywego przypomina mi 1980, W 1980r. w Polsce mieliśmy inny klimat. Klimatycznie rok 2020 ma się nijak do roku 1980. naukaoklimacie.pl/aktualnosci/ocieplenie-klimatu-budapeszt-w-warszawie-a-warszawa-w-petersburgu-279 Rysunek 3: Zmiany temperatury na terytorium Polski. Linie żółte pokazują temperatury w lecie (czerwiec-sierpień), niebieskie w zimie (grudzień-luty) a zielone średnioroczne. Linie cienkie pokazują dane z kolejnych lat, linie grube dane uśrednione w okresach 5-letnich. Dane z okresu 1781-2017 PolTemp, wcześniej BEST, zszyte na podst. temperatur w okresie 1782-1811. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 17.06.20, 14:08 i znów z 10 mm, ale tym razem w dzień... każde porównanie ma sens do pewnego punktu... Józefów ma suchy klimat z natury, o czym nikogo przekonywać nie potrzeba, wystarczy obejrzeć zdjęcia sprzed 130 lat, gdy były tu tylko sosnowe lasy. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 18.06.20, 10:05 feelek napisał: > Józefów ma suchy klimat z natury, o czym nikogo przekonywać nie potrzeba, wysta > rczy obejrzeć zdjęcia sprzed 130 lat, gdy były tu tylko sosnowe lasy. Klimat dotyczy tego, co jest NAD ziemią. Ty piszesz o tym, co jest POD ziemią. Między 130 lat temu a 50 lat temu różnicy dużej nie było. Od 40 lat mamy ekstremalnie szybkie zmiany klimatu - średnie temperatury w Warszawie wzrosły o 2K. Sucho jest nie dlatego, że mniej pada, tylko dlatego, że jest cieplej i szybciej paruje to, co spadnie. Do tego zmienił się charakter opadów. Wskazywałem Ci już artykuł, żebyś się trochę douczył. Z komentarza wnioskuję, że nie przeczytałeś, bo byś głupot nie wypisywał. Negowanie faktów jest drogą donikąd. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 18.06.20, 13:20 ... b. przepraszam czy któś cóś mówi? bo sie mnie wydawało... "...o szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni wiosenny..." Leopold Staff [ten od ekologicznych gaff] ... aaaa boli, że mu się katastrofa ekologiczna nie sprawdziła... Sorry, We don't care... Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 18.06.20, 13:38 feelek napisał: > "...o szyby deszcz dzwoni, deszcz dzwoni wiosenny..." > Leopold Staff > [ten od ekologicznych gaff] Jeszcze nie skończył dzwonić i cała woda na podwórku wsiąkła w ziemię. To jest właśnie zaleta i wada naszych józefowskich piasków: 1. Jak jest duża burza, to zanim się skończy, już zdążą w większości wsiąknąć kałuże. 2. Niestety tak samo szybko jak wsiąka, tak samo szybko wysycha i jak nie spadnie kolejny deszcz to jest sucho. > ... aaaa boli, że mu się katastrofa ekologiczna nie sprawdziła... Katastrofa ekologiczna trwa. Ocieplenie 2K w Polsce, 1K globalnie. Ocieplenie trwa, więc to nie koniec. Żeby zrozumieć, co oznacza 1K globalnie to wystarczy sobie przypomnieć, że 4K globalnie mniej to w Polsce (pi razy drzwi) kilometrowej grubości lodowiec (tak, temperatura w epoce lodowcowej była o 4K globalnie niższa od temperatury przedprzemysłowej). To teraz pojedźmy 4K w drugą stronę .... A jeśli dalej nic nie będziemy robić, to może być 8K, 12K .... Linkami do publikacji naukowych do powyższych stwierdzeń mogę podać, jeśli kogoś interesuje. > Sorry, We don't care... Wiem, że fizyką się nie przejmujesz. Co cię obchodzą dzieci i wnuki, które będą musiały w takich warunkach żyć? Lepiej zaprzeczać, to takie wygodne ..... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 18.06.20, 14:17 "...Wiem, że fizyką się nie przejmujesz...." od czasu gdy nabyłem praw na nauczyciela fizy w LO, już rzeczywiście nie Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 08.08.20, 15:26 Ten sezon do żywego przypomina mi 1980, skądś ktoś prognozował wtedy rekordowe zbiory dla Polski (? USA?) I rzeczywiście: dni były do żywego powtarzalne: dnie ciepłe, słoneczne, noce ulewne. ...w TV jakiś pan rolnik mówił o rekordowych zbiorach w PL: 40 q/ha. To fajnie. Poczekać do zbiorów ziemniaków, jabłek - wrzesień. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 22.08.20, 14:22 w noce: z wtorku/środę, środy/czwartek, czwartek/piątek padało i to dość obficie... ... nie, nie wystawiałem naukowych menzurek, ani nie sprawdziłem ilości mm na wolnostojącej taczce (wartość przybliżona), ale nadal twierdzę, że sezon 2020 jest optymalny pod względem warunków pogodowych: dni ciepłe, noce deszczowe. Plony zbóż - pono rekordowe: 44q/ha [info z TVN], za moich dziadków [lata 60/70 XXw.] to było 19-20 q. Gratulować sobie będziemy w październiku - po zebraniu ziemniaków i jabłek. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 21.06.20, 21:34 Bardzo się cieszę, że od miesiąca pada, co spełniło postulat Surmi, nasza miejscowość od zawsze charakteryzuje się klimatem suchym, więc to, że pada, to aż tak nam nie jest potrzebne. Dobrze, ze względu na wszelkie możliwe okoliczne plantacje owoców, sady grójeckie, pola z kukurydzą, zbożem rozmaitem, ziemniakami, łąki z sianem in spe ... ... lasy też tutejsze wody potrzebowały, więc... dzięki, dzięki i jeszcze raz dzięki, opatrzności/przyrodzie/whatever kto w co wierzy i jak komu/czemu chce podziękować za deszcze niespokojne (czasami)... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 22.06.20, 13:05 mamy już dosyć tej suszy! [nimbostratus zapowiada kolejne 10 mm opadów dzisiaj] Odpowiedz Link
capricorn.79 Re: znów pada deszcz 27.06.20, 23:29 oj tam oj tam. zaraz bedzie 100 wykresow, 200 wklejek i 300 cytatow Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 28.06.20, 00:14 ale jakoś dyskutować jednak by się chciało... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 28.06.20, 22:04 ale jakoś dyskutować jednak by się chciało... ...o tym np. co wynika z faktu, że od 1,5 miesiąca prawie codziennie pada. Postulowano aby padało tak z miesiąc. Więc pada (od ok. 10 maja) i spełniło postulat. O tyle to nietypowe, że teren, na którym żyjemy to jest klimatycznie miejsce dość suche - nawykłe do niedużej ilości wilgoci - dominują lasy sosnowe rosnące praktycznie na piasku. Co z tego wynika DLA NAS, DLA JÓZEFOWA? Zapewne nic złego że niby wilgoci nadmiar - ot taki sezon bardziej deszczowy. Za to dla otaczających nas krain: sadów grójeckich, radomskiego zagłębia paprykowego, milionów hektarów obsianych kukurydzą, pszenicą, żytem... obsadzonych ziemniakami to z całą pewnością b. dobrze. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 04.07.20, 21:04 w nocy spadło 10 mm... PS. to nudne forum na nudnym forum - nudne wątki gdy wątek jest "Pada deszcz", wpisy są, że padało, w zasadzie możnaby też wpisywać, że nie padało, byłoby prawdziwiej. Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 05.07.20, 13:15 Deszcz będzie dopiero w przyszłą sobotę. Podobno. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 06.07.20, 10:49 surmia napisała: > Deszcz będzie dopiero w przyszłą sobotę. Podobno. Może trochę pokropi wcześniej. Patrząc na obrazek - od wtorku ochłodzenie i pochmurnie. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 06.07.20, 22:49 niestety, rzęsiście padało dzisiaj [poniedziałek], cóż: zawód dla suszofobów v suszofilów: miast suszy co miała być - pada i pada co drugi dzień Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 10.07.20, 14:22 w nocy padało... to może i nieciekawe zapiski: padało, nie padało, padało... ale można i tak: spostrzeżenie, że właść. nie ma czego podlewać - deszcz jest co 2,3 dzień - samo się podlewa... to chyba dobrze? Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 11.07.20, 00:16 i znów... To się zrobiła wspaniała reguła: w dzień przygrzewa (dziś na termometrze było 30 st. C), w nocy pada, to najlepsze warunki aby obrodziło latoś... Odpowiedz Link
surmia Re: znów pada deszcz 11.07.20, 10:29 Jak dla mnie super Co wyciągnę machinę podlewającą, coby podlać z rana, to muszę ją chować, bo w nocy padało. W ogrodzie zaczyna mi się robić dżungla amazońska. Wszystko rośnie w tempie ekspresowym. Chyba kupię maczetę, aby wykarczować dojście do wyjścia. Z ogrodu. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 11.07.20, 13:39 Surmia: "W ogrodzie zaczyna mi się robić dżungla amazońska" ... my to nazywamy łąką kwietną - po 10 próbach uprawy trawnika, machnęliśmy ręką - to bez sensu - w lasach trawniki - dywany się z natury nie udają. Chyba, że kto kupi z rolki 100PLN/m2. Po latach uporczywego koszenia 3x /tydz., podsiewania, wałowania, nawożenia, podlewania zaniechaliśmy całkowicie trawników. Gdzieś znalazłem ideę kwietnych łąk co polega na tym, że się wysiewa jakieś mieszanki i toto rośnie - jakiś chaos ale piękny, kolorowy etc...się to kosi 2 x na .... sezon i myk. Się kosi kosą - jak dziadziusie, nie pierdzimy po 1/2 h 3x/tydzień kosiarką, co się wiecznie psuje i trzeba ją w koło naprawiać. Działka nie była trawnikiem tylko produkowała metry sześcienne nikomu niepotrzebnego siana w ilościach hurtowych. Ale to dopiero początki i zbieranie doświadczeń. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 20.07.20, 22:20 już, już uruchamiałem ASP [Automatyczny System Podlewczy], gdy znowu spadł on... ...on, którego na próżno wypatrywali ci, co wieszczyli i wieszczą (choć niekonsekwentnie - jedni nieodwołalny inni warunkowy) Światu koniec... ...spadł on - deszcz 100 deszcz bodaj w czasach pandemii... ... plony zapewne będą latoś rekordowe Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 21.07.20, 14:33 to ciężkie do wytrzymania: : NIE pada od jakichś 10 godzin! Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 06.09.20, 19:49 TVPiS potwierdziła, przy okazji dożynek, że plony w PL były rekordowe... ...zabawna była wypowiedź rolniczki, co do sukcesów doliczyła zasiłek ... za suszę PS. ja, członek PO od 2006 miałbym się martwić dobrymi plonami bo to dobrze dla PiS? Ale to byłoby głupie. Odpowiedz Link
guara2 Re: znów pada deszcz 07.09.20, 06:35 Jak to ma się do badań wieszczących rekordowe susze oraz powodzie na terenie całego kraju? PS. Ja taką suszę w Józefowie prosiłbym już co roku. Po raz pierwszy od nastu lat nie miałem w lato wypalonej trawy, a niektóre krzewy zaliczyły przyrost porównywalny z sumą przyrostów z ostatnich 2-3 lat. Odpowiedz Link
jozefow512 Re: znów pada deszcz 07.09.20, 08:27 guara2 napisał(a): > Jak to ma się do badań wieszczących rekordowe susze oraz powodzie na terenie ca > łego kraju? Są trzy rodzaje suszy: - glebowa - hydrologiczna - hydrogeologiczna O którą z nich pytasz? Co do powodzi, to były powodzie błyskawiczne. blog.meteomodel.pl/powodzie-blyskawiczne/ > PS. Ja taką suszę w Józefowie prosiłbym już co roku. Po raz pierwszy od nastu l > at nie miałem w lato wypalonej trawy, a niektóre krzewy zaliczyły przyrost poró > wnywalny z sumą przyrostów z ostatnich 2-3 lat. U mnie trawa została wypalona. I ulewne deszcze wcale jej nie pomogły. Prawie cała dosiana trawa po suszy marzec/kwiecień wyschła w okresach, gdy nie padało. Znowu czeka mnie dosiewanie trawy. Co do krzewów to rzeczywiście te, które nie wyschły w marcu/kwietniu ładnie rosły w późniejszych miesiącach. A susza hydrologiczna jest w Polsce od paru lat i nie zanosi się na poprawę. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 07.09.20, 13:54 "... Są trzy rodzaje suszy: - glebowa - hydrologiczna - hydrogeologiczna..." O którą z nich pytasz? "...są 3 rodzaje prawdy: ... cało prowda, świnto prowda, gówno prowda..." (za: X. Tischner) O którą z nich pytasz? Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 30.12.20, 19:33 W nocy padało. PS. Miała być susza. Co za szczęście : te czarne scenariusze Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 28.07.22, 16:11 .... ostatnio poniedziałek .... ...całe popołudnie i noc ... ....siąpiło .... .... ....i tyle... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 29.07.22, 06:45 feelek napisał: ....... .... ostatnio poniedziałek .... [nie było ono małe] > ...całe popołudnie i noc ... > ....siąpiło .... > ....i tyle... ciekawe też ... ile? [: nasiąpiło] tak z 16 godzin tego było .... nie był to opad nawalny co dało efekt [ dla J. *)]kapitalny. -------- *) to jest forum J[ózefowa]. prawie nikt tego nie czyta, ale to jest forum, co nie ma czytelników w JÓZEFOWIE, - nie opisuje [forum józefów] całego Wszechświata.... ....... : b. mi przykro, że tu w J. nie zgadza się z teorią o powszechnej ekologicznej zagładzie, nie ma np. deszczów nawalnych, co zamiest natychmiast spłynąć do Mieni, Świdra i Wisły wsiakają nam w trawniki. ...... Zwyczajnie już, bez sarkazmu: TAK PO PROSTU BYŁO. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 30.07.22, 17:04 sobota (30.7) pada.... ....siąpi.... ....od kilku godzin .... poprzednio padało: poniedziałek (25.7) Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 31.07.22, 01:12 1: 12 a.m.: północno - wschodni Józefów: monotonny, spokojny deszcz.... Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 11.08.22, 02:10 W tym wątku.... NIE ..... ......NIE TWORZYMY MODELI KLIMATYCZNYCH DLA ORGANIZACJI WALCZĄCYCH Z OCIEPLENIEM KLIMATU PLANETY ZIEMIA..... ....... : opisujemy tu jedynie klimatyczną rzeczywistość tej Ziemi, józefowskich 25 km2 - widziane oczyma pokątnych obserwatorów.... ........... 1:1. Odpowiedz Link
feelek Re: znów pada deszcz 14.08.22, 21:16 ostatnich kilka dni.... tydzień: prawie codziennie .... w okolicy zmierzchu: kilkunastominutowy, dość intensywny deszcz... (może zbyt intensywny ? ale to chyba typowe dla sierpnia?) zieleń, wilgotność - OK wspaniała 2 część lata Odpowiedz Link