Dodaj do ulubionych

Dzielnica Błota

04.07.12, 20:25
Centrum Józefowa rozwija się bardzo fajnie, obchody 50 - lecia itd... szkoda tylko że Pan Burmistrz zapomniał o Błotach, Nowej Wsi itd... Tu niestety nie dzieje się kompletnie nic. No ale jakby nie patrzył postawiono słup informacyjny - tylko po to, żeby mieszkańcy czuli się docenieni - że niby miasto informuje ich o wydarzeniach kulturowych ( na które nie mogą dojechać bo przecież z Błot nie ma bezpośredniego połączenia z centrum) natomiast wszelkie próby zorganizowania jakiegokolwiek wydarzenia kulturowego na Błotach - chociażby nad Łachą zakończyły się porażką, bo Pan Kruszewski uznał to za imprezy "niszowe", no świetnie, świetnie....tylko pogratulować. Jako osoba mieszkająca na Błotach odczuwam ogromną przepaść między centrum a obrzeżami, z Błot robi się taką "gorszą" dzielnice... Może warto to zmienić w przyszłości? Myślę, że tutejsi mieszkańcy również zasługują na jakieś zainteresowanie władz...
Obserwuj wątek
    • jsb1685 Re: Dzielnica Błota 04.07.12, 22:28
      Nie przesadzaj, macie pętlę MZK pod nosem, szpital na chore serducho i sklep biedronkę, którego zazdrości Wam cały Józefów, żyć nie umierać.
      • terpu Re: Dzielnica Błota 04.07.12, 23:37
        jsb1685 napisał:

> Nie przesadzaj, macie pętlę MZK pod nosem, szpital na chore serducho i sklep bi
        > edronkę, którego zazdrości Wam cały Józefów, żyć nie umierać.

Widzę, że nie masz zbyt wymagających ambicji dotyczących naszego miasta. Wystarczy ci biedronka i centrum kultury już jest, gratuluje twoich marzeń.

Najgorsze jest to, że na te wszystkie uroczystości które organizuje Urząd, mieszkańcy Błot i nie tylko, jeszcze m.in. Nowej Wsi i Górek nie mają jak dotrzeć. Wątpię aby na oficjalnych obchodach 50 lecia Józefowa było dużo mieszkańców Błot.
        • jsb1685 Re: Dzielnica Błota 05.07.12, 16:21
          no dobra, to powiedz co Ty chcesz? Bo jeśli przeniesienia centrum miasta na Błota to gratuluje pomysłu.
    • ola_dom Re: Dzielnica Błota 05.07.12, 09:49
      a ja dopiszę jeszcze Dębinkę - nie mamy ani pętli, ani połączenia z Centrum, ani Biedronki, MiniBusy co półtorej godziny, za to mamy do wszystkiego daleko. aha - za niedługo mamy mieć OBI - no suuuper... no i od niedawna na powrót mamy zasięg telefonii komórkowej, jupi!
      masz rację jsb1685 - mamy lepiej niż centrum. dzię-ku-je-my!
      • opoint Re: Dzielnica Błota 05.07.12, 12:55
        Jestem od niedawna mieszkanką Józefowa - Błota.
        Gdyby nie samochód (a ostał mi się jeden, bo drugi właśnie z Błot ukradli), albo rower to można pomarzyć o wyprawie do centrum.
        Rzeczywiście tutaj nie dzieje się nic. Jedyne z czego się cieszę to asfaltowa droga i latarnie.
        Z drugiej strony właśnie w takim miejscu chciałam mieszkać, blisko Warszawy a jednak prawie jak na wsi.
      • kosa05410 OBI ? 05.07.12, 13:36
        Co, jak, gdzie?
        • ola_dom Re: OBI ? 05.07.12, 15:57
          w wątku "Galeria handlowa w Józefowie" straszą takim grzmotem... a ponieważ sporo się tam ostatnio dzieje (na terenie byłego hotelu Pod Dębami), to pomału zaczynam przyzwyczajać się do myśli, że takie ohydztwo tam jednak powstanie...uncertain
          • pirania1020 Re: OBI ? 06.07.12, 11:59
            Mamy pętle, ale nie wiem czy zwróciłeś uwagę, że 213 jeździ do FALENICY a 702 do Otwocka, no chyba że istnieje autobus widmo, który zawozi mieszkańców do Urzędu, przychodni, dzieciaki na plac zabaw - BO TAKIEGO NA BŁOTACH TEŻ NIE MA. Zapewne powiesz, żebym pojechała sobie do Falenicy 213 a dalej SKM-ką - ok, tylko że wtedy muszę kupić 2 bilety, w tym na SKM 2 strefowy, uważasz że wszystkich na to stać? - bo ja nie.
    • feelek Re: Dzielnica Błota 05.07.12, 18:26
      Oczywiscie nie o to chodzi aby w kazdym j-skim pipidowku powielac i budowac kolejne MOKi, nie, o takie intencje autora watku nie posadzam bo to byloby i glupie, i niemozliwe ze wzgledow finansowych.
      Ale, ale maja na Blotach parafie? Nie mozna takiego zycia kulturalnego na mini-skale oprzec o nia? Moze i nie mozna. Jesli tak to moj zawod wielki bo szkoda ze u nas nie mozna wzorem Wloch czy Portugalii, gdzie przy parafiach sa kina, boiska.... U nas zalosnie skonczyla sie taka proba w Michalinie, gdzie proboszcz (ale nie obecny!) wygonil plac zabaw onegdaj z terenu koscielnego. Plac calkowicie sfinansowany staraniem gminy.

Inna sprawa to remiza - nowa, jeszcze nie ukonczona. Tam nie mozna organizowac? Ech dawne to czasy lat 50 60 gdzie w remizji w Swidrach Malych byly "dechy" co niedziela.

Cos mi to, bez obrazy, pachnie niemoznoscia i narzekactwem. Narzekaja na Burmistrza niedobrego bo co?
      A radnych nie maja?
      Czego tez potrzeba do zorganizowania Czegostam nad jeziorem Lacha?
      Czego oprocz checi?
      • ola_dom Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 10:30
        feelek napisał:

> Czego tez potrzeba do zorganizowania Czegostam nad jeziorem Lacha?
        > Czego oprocz checi?

... a wystarczyłaby komunikacja z Centrum. jak już onedaj była - 717 i 719 (w rozmaitych odmianach, BIS, nawet busiki przez jakiś czas jeździły itp.).
        wtedy Centrum mogłoby sobie dojechać nad Łachę, do pętli autobusowej ZTM i do Biedronki, a prowincjusze z Błot i Dębinki do Śródmieścia z centrum kulturalnym i administracyjnym. wiele problemów rozwiązano by od ręki.
        • feelek Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 13:35
          No prosze Cie,

W Polsce jest > 15 mln samochodow, 1 auto na 2,5 osoby.Naprawde jest to problem?
          Bardziej oplaca sie oplacic taksowke dla kogos potrzebujacego,np. gdy musi jechac jaka osoba z Blot do przychodni w J. (choc poki co to deklaracje p. Burmistrza bez pokrycia w rzeczywistosci).

Autobusy miejskie w J. to melodia przyszlosci. Tej mianowicie gdy bedziemy w Wawie bo oni maja forse na nierentowne autobusy (Falenica) a takie pizdryki jak Jozefow nie maja (gdzie niby maja lokalny publiczny transport? moze w Otwocku? )

Ale Joozek w Wawie? Toz chyba po Surmi trupie!!
          • surmia Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 14:07
            Józek w Wawie?!?!?!?

Po moim trupie!
            • cinqueterre Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 14:21
              To ja proponuje po Segway'u dla kazdego mieszkanca Blot (i Michalina).
              • surmia Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 14:48
                I dla mnie !
                Na mojej ulicy też ostatnio nic się nie dzieje. I też nie mam autobusu do centrum.
                • pirania1020 Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 15:51
                  Ależ zalatuje Kruszańszczyzną big_grin

A ja proponuję nauczyć się merytorycznie rozmawiać bo tego państwu brakuje i to bardzo.

Ok, w takim razie za każdym razem jak teraz zachoruję (nie mam jeszcze prawa jazdy) to zapłacicie mi za taksówkę - spoko, mi się podoba wink

A tak mówiąc całkiem poważnie, porównaj sobie jak wygląda Józefów (centrum) a jak Józefów ( zadupie, pola ryżowe -> Błota)

W czym problem? w Kasie problem, niestety wnioski o dofinansowanie imprez nad Łachą przepadają pod argumentacją imprezy "niszowej" - oczywiście inne, znacznie mniejsze z tymże w centrum przechodzą wink

Gratuluje, oby tak dalej - swoją drogą sesje rady też polecam, 10 minut w końcu każdy znajdzie.Tak 10 minut - tyle też trwa merytoryczna dyskusja smile
                  • surmia Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 16:35
                    Chcesz merytorycznie? Proszę bardzo.
                    Był autobus. Był krótko, ponieważ jeździła nim tak niewielka liczba osób, że zwyczajnie, nie miało to sensu. Pusty jeździł, a paliwo trzeba wlać. Jakby bilet kosztował tyle, żeby się opłacało, autobus w ogóle okazałby się zbędny.
                    Każdy by chciał, żeby w Józku była miejska komunikacja. Ale nie za wszelką cenę. Kasa na drzewach nie rośnie. Tego nawet Kruszewski nie zmieni.

Proszę, pokaż mi miasto na świecie, które rozwija się od obrzeży. Czy wymagasz, żeby wszelkie środki przeznaczyć na obrzeża miasta, ponieważ tak będzie sensowniej?
                    Dla kogo?

Kto korzysta z obrzeży miasta poza ich mieszkańcami? Ja na pewno nie. I inni, którzy mieszkają z innej strony także nie.
                    Za to korzystam z centrum. Ty także korzystasz z centrum.
                    Z centrum korzystają wszyscy mieszkańcy Józka.

Z centrum korzystasz także ty, a z obrzeży tylko ty.
                    To skrót myślowy - pomyśl nad nim zanim zaczniesz atakować.

Dlatego uważam, że zarzut, o braku możliwości dojazdu, pretensja, jest bez sensu. Kto ma cię dowozić? Jak? Lektyką? Limuzyną?
                    Mieszkasz, gdzie mieszkasz. Ludzie w centrum za to mają hałas i kupę ludzi dookoła.
                    Coś za coś.

Kruszańszczyzna powiadasz? Nie, zwyczajne myślenie. Trzeźwe. Oraz umiejętność niewywalania pieniędzy w błoto.
                    • opoint Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 18:02
                      Dziwna ta dyskusja, bynajmniej...
                      A gdzie Pan Burmistrz mieszka? Wie ktoś z Was, bo gdzie pracuje to wiemsmile)
                      • surmia Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 19:20
                        Gdzie mieszka burmistrz? shock O matko, teraz to dopiero ta dyskusja zaczyna robić się dziwna.

Obecny burmistrz mieszka w centrum. I co? powinien szybko przeprowadzić się na Błota, żeby było sprawiedliwie?
                        • feelek Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 20:43
                          Dyskusja zmierza i owszem w dobrym kierunku.
                          (Jedno tylko mnie niepokoi: porzuccie albo co tam: porzucmy ten narastajaco zaczepno-agresywny ton wymiany mysli bo jak nic za ok. 10 wpisow emocje negatywne zniszcza jakakolwiek merytorycznosc)

Zaprawde jest o czym dyskutowac. Mnie osobiscie bardzo poruszylo stwierdzenie Surmi o tym ze ona nie zamierza wyrzucac pieniedzy w bloto. Jesli jej podatki to sa to OK, inaczej jesli te slowa odniesc do podatkow gromqadzonych przez innych, np. moich. Tu sie nie zgadzam. I oczywiscie nie chce wyrzucac jakiekolwiek piniondze w bloto. Jest tu jakas arogancja: jest was na tych peryferiach mniej i my w centrum ex cathedra nie damy wam wydac jakiejs czesci pieniedzy, ktore dokladacie na wasze peryferyjne potrzeby. Bo? Bo biednismy, bo Centrum byc musi a peryferia? Moga byc bylejakie. Bo? Bo wszedzie w Polsce sa zapyziale.

A mozeby wydyskutowac i wymyslic jako zasade, ze na potrzeby tych tam Blot, Debinki, Jaroslawa, Rycic idzie tyle a tyle wspolnej kasy- moze w proporcji 60-40, 70-30, 80-20 %? Nie wiem - iles chocby i 15 % my na tych peryferiach moglibysmy wydawac wg naszego uznania? Nikt nie bedzie nam robil wtedy jakiejkolwiek łaski (ach te znaki polskie, wolno sie smiac).
                          • opoint Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 21:47
                            Niestety jeszcze mało wiem o Józefowie i chyba... raczej... w ogóle nie powinnam się udzielać.

A że podatki tutaj właśnie płacę, to i nieśmiało zapytowywuję.

Jedno mogę stwierdzić, ludzie wszędzie tacy sami, oj tacy sami...
                            • jozefow512 Re: Dzielnica Błota 06.07.12, 23:27
                              Niestety tak to już jest. I dziwi mnie tylko, że niektórzy musieli się wprowadzić na Błota, by się o tym dowiedzieć.

Albo mamy działki po 1000m^2 i bardzo drogą infrastrukturę (czy też jej brak), konieczność używania samochodu.

Albo mieszkamy w bloku segmencie i sklep, przedszkole, szkołę, drogę, itd itp mamy pod nosem łącznie z autobusem.

Proponuję zwykłe rachunki. Działka na dom to ok. 1000m^2 (w ekskluzywnych dzielnicach to więcej). W promieniu 100m od dowolnego punktu mieści się ok. 30 domów (jak odliczyć odpowiednią powierzchnię na drogi dojazdowe to wyjdzie zapewne z 20 domów). Segment można wybudować na 200m^2 (10m x 20m). Na tej samej powierzchni mieszka 5 razy więcej rodzin (czyli 100!). Proponuję wykonać te rachunki dla 200m i 300m. Jak bym miał zakładać sklep to wybrałbym tę okolicę z segmentami (znacznie więcej klientów).

Tak więc wybór jest prosty - albo mieszkasz na małej działce w segmencie i infrastruktura jest tania (więc jest) oraz sklepy są (bo się je opłaca prowadzić) i masz wszędzie na piechotę. Albo mieszkasz na obrzeżach, gdzie domów jest mało, działki duże ale infrastruktura jest droga, nie spodziewaj się w bezpośredniej bliskości sklepów, rozrywek itd. itp. Natomiast samochód w takiej sytuacji jest koniecznością (a jak i tak wszędzie dojeżdżasz samochodem to co za różnica, gdzie jest sklep).

Dziwi mnie tylko, że niektórzy dopiero po zamieszkaniu w takiej okolicy się o tym przekonują. Jeszcze bardziej mnie dziwi, że dziwią się, że tak jest.

A jak ci się nie podoba, że jest daleko to kup dom w centrum Józefowa.
                              • opoint Re: Dzielnica Błota 07.07.12, 08:16
                                Ja się bardzo cieszę, że nie mieszkam w centrum. Ciszy potrzebowalam i ją mam.
                                W hałaśliwych miejscach się namieszkałam i mi do końca życia wystarczy.
                                Jeśli o mnie chodzi to niczemu sie nie dziwię, prócz zbędnej dyskusji, nad tym co ważniejsze, jajko ci to czy kura.
                                Wiadomo, ze cetrum zawsze będzie lepiej traktowane i bądźcie z tego dumni.
                                Otwock, na przykład, nie ma się czym pochwalić, a centrum jakie ma, pewnie wiecie.
                    • ola_dom Re: Dzielnica Błota 09.07.12, 10:27
                      a ja wcale i w żadnym razie nie chcę, żeby zabudowywać Dębinkę. wcale a wcale. ale zapewnić komunikację publiczną JAKĄKOLWIEK do centrum - niechajby to był (auto)bus choćby i co dwie godziny - ale był i jeździł zgodnie z rozkładem, żebym mogła wyjść i na niego liczyć, kiedy muszę dojechać do Urzędu Miasta/sklepu/przychodni - to czy to jest naprawdę nieprzyzwoite i zbyt roszczeniowe marzenie?
                      nie każdy ma samochód i nie każdy umie samochodem jeździć. nie każdy może przedrałować 3 kilometry. nie każdego stać na taksówkę, jak chce/musi dojechać do centrum - nie tylko do przychodni.
                      dlaczego nie możemy powiedzieć, że chcielibyśmy mieć komunikację, skoro uważamy, że bardzo by się przydała i ułatwiła życie mieszkańcom "przedmieścia"? tylko dlatego, że mieszkamy na uboczu i przecież "na całym świecie tak jest"?
                      nie jestem ekonomistką, więc nie umiem obliczyć, czy miejski busik objeżdżający Józefów dookoła byłby rentowny. a nawet jeśliby nie był - to miasto robi wiele dla mieszkańców, nie tylko rzeczy, udogodnienia, które są rentowne (jak mi się zdaje) - więc czemu nie zasugerować, zamarzyć sobie takiego miłego usprawnienia ze strony miasta?
                      i wcale nie trzeba by wtedy inwestować w kulturę na Dębince ani Błotach - bo komunikacja dowiozłaby nas do kulturalnego centrum własnego miasta. póki co łatwiej dotrzeć do kultury w Otwocku i Warszawie. też można. ale może warto by także u siebie?
                      • hanad5 Re: Dzielnica Błota 09.07.12, 11:17
                        Olu, taka komunikacja już w Józku była i została zlikwidowana ze względu na małe zainteresowanie. Busiki jeźdźiły puste a mieszkancy w sondażach pisali, że poruszają się samochodami, rowerami lub wolą spacer, więc powrót do tego byłby chyba błędem. Gdyby linia byłaby rentowna to prywatni przewoźnicy (arka, mini bus itp) napewno skorzystali by z okazji i zmienili tresą tak jak w innych miejscowościach.
                        Ja mieszkam w centrum ( ale po drugiej stronie niż Urząd) i wierz mi, że nie wszystko tak lśni jak za torami. Jestem mieszkanką od urodzenia,i mieszkam tu już prawie 60 lat i też z zazdrością patrzę na niektóre inwestycje na terenach , na których kiedyś zbierałam grzyby i tez myślę - dlaczego nie u nas bo przecież płacimy najdłużej podatki ale.......? I zawsze znajdzie się ktoś niezadowolony. Cieszmy się więc tym co mamy w Józefowie i popatrz na sąsiednie miasta - oni to dopiero mają prawo narzekać!
                        • ola_dom Re: Dzielnica Błota 09.07.12, 11:33
                          hanad5 napisała:

> Olu, taka komunikacja już w Józku była i została zlikwidowana ze względu na małe zainteresowanie. Busiki jeźdźiły puste a mieszkancy w sondażach pisali, że poruszają się samochodami, rowerami lub wolą spacer, więc powrót do tego byłby chyba błędem.

ja też mieszkałam w Józefowie całe życie, od urodzenia, i - jak pisałam - pamiętam i komunikację MZK (700-tki z i do Falenicy, chętnie z nich korzystałam przy każdej okazji), i busiki józefowskie, ale żadnego referendum na temat komunikacji nie pamiętam. może przeprowadzono je tylko w centrum? smile
                      • feelek Re: Dzielnica Błota 10.07.12, 14:08
                        Oczywiscie moglby ten busik jezdzic bo... jezdzil.
                        Nie jest tu wazne ze on jezdzil w okresie przedwyborczym, co to, ze on jezdzil zupelnie pusty.
                        Moznaby do tego podejsc od jakiej innej strony:
                        1. moze musi uplynac czas jakis az sie taka usluga upowszechni? ile rok? 2?. i przez ten czas patrzec jak pusty jezdzi, wiecej odpierac ataki ze to wyrzucanie jest pieniedzy gminnych
                        2. powszechnie buduje sie pomosty, windy dla inwalidow przy autostradach, ekspresowkach we wsiach, gdzie ani z jednej ani z drugiej strony nie mieszka ani jeden inwalid. Ale sie je buduje: wszedzie, pod Radomiem, Skarzyskiem....
                        Moze i tu u nas trzeba te puste busiki by tolerowac? No ale wczesniej czy pozniej pojawi sie arg aby te pieniadze wydawac jednak sesowniej.
    • terpu Re: Dzielnica Błota 09.07.12, 23:20
      Z tych postów wynika, że tylko kościół na Błotach jest szansą na przybliżenie kultury mieszkańcom Błot, Górek i Nowej Wsi.
      Moja propozycja jest taka aby przynajmniej część uroczystości miejskich przenieść do kościoła na Błotach.
      W tym roku uroczyste obchody Święta Niepodległości nie w kościele na 3 Maja, ale na Błotach!
      • feelek Re: Dzielnica Błota 10.07.12, 14:11
        Jestem za
        Ale chyba jeszcze zapytac nalezaloby Proboszcza i Rade Parafialna Kosciola na Blotach?
        • terpu Re: Dzielnica Błota 10.07.12, 21:29
          Rady Parafialnej na Błotach to praktycznie nie ma, a ksiądz na pewno się zgodzi. Tylko czy miasto nie zablokuje tej propozycji tak jak zablokował propozycje obchodów świąt narodowych zaproponowane przez stowarzyszeni, które wzięły udział w oficjalnym konkursie organizowanym przez miasto. Proszę przeczytać artykuł z Józefów nad Świdrem (numer marcowy) Tekst linka str. 4
          Może wspólnymi siłami uda się nam przezwyciężyć urząd miasta, który nie jest przychylny oddolnym inicjatywom.
          • feelek Re: Dzielnica Błota 10.07.12, 23:13
            Nie, dziekuje
            Nie ten sposob, jakie wojenne slownictwo?
            mi sie b. dobrze wspolpracuje z urzedem miasta i po co mialbym wszczynac jaka wojne?
            (nie tylko to moja opinia, 70% w I turze to chyba nie bez kozery p. Kruszewski dostal)
            I jeszcze: tez uwazam, ze peryferia sa traktowane po macoszemu ale sa do tego radni Wasi chyba aby reprezentowac? sa sesje Rady Miasta aby interpelowac (kazdy moze pojsc).

nie, wojen nie ma sensu IMHO wywolywac tam, gdzie jest dosyc innych narzedzi).
            • terpu Re: Dzielnica Błota 12.07.12, 22:41
              Po ujawnieniu się przez feelka można powyższe posty odczytać tak.
              Najpierw jesteśmy (urząd) za uroczystościami na Błotach, a kiedy zaczynają przypominać, że na początku roku byliśmy przeciw tego typu uroczystościom, to nie wiemy co robić i wybieramy stała zasadę "wszystkiemu sprzeciw".

Ale nadal uważam aby listopadowe uroczystości zorganizować na Błotach. Proszę nie obrażajcie się, zawsze jest pora na zmianę zdania.
              • surmia Re: Dzielnica Błota 12.07.12, 22:55
                Terpu - na moje oko zaczynasz odpływać. Weź parę głębokich oddechów.

A! I jeszcze coś. Nie wiem od jakiego czasu czytasz forum. Może przeoczyłeś, ale feelek ujawnił się już baaaaardzo dawno temu.
                Żadna rewelacja.
              • feelek Re: Dzielnica Błota 13.07.12, 20:38
                O co Pani/Panu Terpu chodzi?
                Mogłaby osoba pisac po polsku?
                Z Pani/Pana opinii wynika ze pracuje w urzędzie miejskim w Jozefowie?
                odpowiedź. Brzmi: nie, nie pracuję.
                A moze osobie chodzi o to, ze ja mam jakis wplyw na decyzje tam podejmowane?
                Nie, nie mam.
                Nie bylem tam od miesięcy i z nikim z urzednikow poczawszy od sprzataczki a skonczywszy na burmistrzu nie tozmawialem.
                Nie miesci sie w Terpu glowie?
                To akurat nie dziwi.

Wyrazilem tu w tym watku zdanie na temat idei zorganizowania obchodow jakiejs patriotycznej uroczystosci w Kosciele na Blotach.
                Nie poidoba sie osobie ten pomysl?
                Jej sprawa.
                Biednas/biednys ty Terpu.
                I jaki odwazny/odwazna.
                No szacun.
                • terpu Re: Dzielnica Błota 15.07.12, 00:55
                  Po głębszych oddechach przypomniałem sobie parę rzeczy. Może i nie rozmawiasz z nikim w urzędzie ale cytując za tobą:

Re: Wieczornica - piknik w Willi Jeżewo gen. "Gro
                  feelek
                  ... Znam Burmistrza od wielu lat ...

Re: Dzielnica Błota
                  feelek
                  ... mi sie b. dobrze wspolpracuje z urzedem miasta i po co mialbym wszczynac jaka wojne?
                  (nie tylko to moja opinia, 70% w I turze to chyba nie bez kozery p. Kruszewski dostal) ...

To jak ci się może dobrze współpracować z urzędem, kiedy z nimi w ogóle nie rozmawiasz. Może wtedy kiedy coś załatwiasz bez słów (bo w inny sposób) i wszystko udaje się pomyślnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka