Dodaj do ulubionych

SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan

19.05.16, 14:48
Zagrożone dobro naszych dzieci, stara Dyrektor chce pozostawić po sobie bałagan!

Jestem Mamą jednego z dzieci uczęszczających do szkoły podstawowej im. Olofa Palmego. Klasa eksperymentalnych sześciolatków.
Informacja jaką otrzymałam dziś - oczywiście nie drogą oficjalną tylko po korytarzach! - że planowana jest zmiana nauczyciela wychowawcy - po prostu zwaliła mnie z nóg!!! Sam fakt rozważania zmiany, w trakcie tych pierwszych trzech lat szkoły? Po co? skoro dzieci sobie świetnie radzą z obecna Panią, która jest pełna świeżego podejścia, zapału do pracy, tryska pomysłami.
Moje dziecko już dość przeżyło przez sam fakt że poszło o rok wcześniej do szkoły. Pierwsze tygodnie szkoły były trudne ale dzięki tylko profesjonalizmowi Pani Wychowawczyni i dzięki jej ogromnej cierpliwości moja pociecha dała radę. Dziecko przywiązało się do Pani. I teraz ma tracić ten cały wysiłek? Asymilować się od nowa? przez ile miesięcy?

Jak to może być możliwe że w trakcie tych trzech pierwszych lat w ogóle rozważa się podjęcie decyzji o zmianie nauczyciela kiedy kompletnie wszystko GRA, dzieci świetnie sobie radzą, klasa jest jedną z lepszych klas wśród sześciolatków.

1 Września 2015 zaufałam systemowi oświaty. Posłałam dziecko z wielkimi obawami. pracowaliśmy nad jej rozterkami emocjonalnymi razem z wychowawcą . Udało się. Do 30 marca 2016 mieliśmy podejmować decyzje o tym czy dziecko zostanie na drugi rok czy idzie dalej. Zdecydowaliśmy się że pójdzie dalej bo ufamy naszej Wychowawczyni. Jakbym wiedziała przed 30 marca, że będzie zmiana nauczyciela to bym zostawiła dziecko na drugi rok tylko po to żeby było pod opieką tej samej wychowawczyni!

NIE ZGADZAM SIĘ Z TYM NIEPODPOWIEDZIANYM POMYSŁEM.
PROTESTUJE PRZECIWKO TEJ NIEKOMPETENCJI.
ŻĄDAM POZOSTAWIENIA WYCHOWAWCZYNI MOJEJ KLASY NA JEJ DOTYCHCZASOWYM STANOWISKU!
I JEŚLI BĘDZIE TAKA KONIECZNOŚĆ, PÓJDĘ ZE SKARGA DO KURATORIUM OŚWIATY

Zbulwersowana Anna
Obserwuj wątek
    • artton_jozefow Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 15:04
      Oczywiście, masz racje Anno! Zdaje się, że ważniejsze są sprawy organizacyjne szkoły niż DOBRO DZIECI. Nie pierwszy raz niestety...
    • xymena Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 15:20
      A w której klasie jest planowana zmiana wychowawczyni?
    • artton_jozefow Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 15:30
      W 1E - dodam że to jest ten właśnie jedyny rocznik obowiązkowych sześciolatków...
    • ogagauz Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 15:34
      Zgadzam się w 100 %! Obecna Pani Wychowawczyni wykonała dużo pracy przy naszych dzieciach. Przy każdym zastępstwie córka płacze i nie chce iść do szkoły, natomiast jak wraca Pani Aneta, i jest dużo materiału do odrobienia - pierwsze o czym myśli - o pracy domowej. Na pytanie - dla czego nie odpocznie? Odpowiada, że musi, bo Pani o tym mówiła! Jest to SZACUNEK, który jest zasłużony!!!
    • ryszard_1976 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 15:43
      Po pierwsze 1E nie jest jedyną klasą 6-latków w szkole.
      Po drugie mój syn uczęszcza właśnie do 1E i zachwyt nad wychowawczynią jest mocno przesłodzony. Zapewne wypowiadają się najmocniej Panie z komitetu - psiapsiółki Pani Anetki. Cóż wam się nie dziwię. Wasze córki mają mooocne chody u wychowawczyni!
      Jeżeli dziecko płacze, bo jest zastępstwo to nie nadaje się do szkoły! Proste. Takie jest życie. Jeżeli Dyrektorka rzutem na taśmę coś wymyśli w tej kwestii to jest to zasługa nowych przepisów - nie starczy pracy dla wszystkich wychowawców, a Pani Aneta ma zaledwie roczny staż pracy....
      • annaburakowskaab Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 16:08
        Panie Ryszardzie,
        Nie jestem w żadnym komitecie, ani trójce. Walczę o dobro swojego dziecka. Proszę nie zapominać że nawet jeśli panu jest wszystko jedno to obok pana dziecka stoi jeszcze ponad dwudziestka dzieci z których każde miało większe lub mniejsze problemy a żaden rodzic nie chce fundować swojemu dziecku eskalacji tych problemów.
        Zaledwie roczny staż pracy w szkole ale za to szerokie doświadczenie z dziećmi małymi w przedszkolu i żłobku. Pani Nauczyciel także należy się możliwość pozostania przy pracy z tymi dziećmi nad których wychowaniem i postawą ciężko pracowała. Jej czas,jej nerwy, jej krwawica. Dlaczego ktoś inny ma dostawać ułożone za przeproszeniem "gotowce"? bo ma doświadczenie? Bo mu się należy? jak w PRL? Jeden zasiał zboże ale kosić będzie plony drugi? Mamy XXI wiek, mamy media, mamy swobodny dostęp do informacji i wyrażania opinii. Pana wpis mojej opinii nie zmienił.
      • rutkowska_ania_81 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 17:28
        Akurat nie jestem "psiapsiółką" Pani Anety. Jestem na stopie rodzic - wychowawca. I właśnie się z ryszard_1976 nie zgadzam. Uważam, że Pani Aneta jest odpowiednią osobą na odpowiednim stanowisku. Moja córka nie miała nawet skończonych sześciu lat jak poszła do pierwszej klasy. Dzięki Pani Anecie oraz kilku osobom z byłej grupy przedszkolnej moja córka doskonale zaklimatyzowała się w szkole. Dzieci przywiązały się do wychowawcy i nie widzę sensu żadnych zmian. Pozdrawiam A.L.
      • artton_jozefow Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 20:44
        Nie chodzi wyłącznie o zachwyt, ale o to, że dla dzieci lepsza jest ciągłość wychowacza niż jej brak i nie jest to opinia "psiapsiułek" tylko psychologów (dodam że, nie zaliczam się do "psiapsiułek" wydaje mi się, że taki zarzut jest nie na miejscu).
    • juillet1 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 16:15
      Moze poprostu ma umowe na rok- do konca czerwca-a ze zmienia sie dyrektor to musi na nowo starac sie o przyjecie do pracy u nowej pani dyrektor..
      Mysle ze wszystkich to czeka z umowa na czas okreslony.
      A moze pani Aneta dostala lepsza propozycje w innej szkole...

• annaburakowskaab Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 16:24
        Nie interesuje mnie na jaki okres ma umowę. Statut Szkoły stanowi że nie należy zmieniać nauczyciela w trakcie trwania etapu edukacyjnego - tu w naszym wypadku jest to okres od klasy 1 do 3. Wiec skoro statut wprost zaznacza ze zmian być nie powinno to jeśli ma kontrakt na rok to się powinno z automatu przedłużyć. Tu nie chodzi o etaty - tu chodzi o dzieci. Szkoła jest dla dzieci, nauczyciele też są tam dla dzieci - tak to jest ich praca ale to struktura w szkole ma być podporządkowana dzieciom a nie dzieci podporządkowuje się strukturze.
        • juillet1 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 19.05.16, 17:31
          "nie powinno"to sie za wczesnie posylac dzieci do szkoly.
          No i gdyby nie etat ,nauczyciela uczen by nie ujrzal.
          Juz widze te tlumy nauczycieli chetnych przyjecia sie do szkoly na samej podstawie STATUT-u szkoly i chetna dyrekcje do przyjmowania ich na samej takiej podstawie.

Nowa pani dyrektor napewno bedzie miala na uwadze DOBRO kl.1-3 i nie ma co histeryzowac zawczasu.
          Oj, oby tylko p.Anetka sama z siebie nie zrezygnowala-az strach pomyslec....wink
    • mama_mama_mama_mama Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 20.05.16, 09:07
      Szanowne Panie i Panowie, czytam i nie wierzę. Panika, rozpacz i wywody na forum. Nie dziwię się wcale, ze dziecko płacze i ma problemy z asymilacją skoro jej mama najmniejsze problemy rozdmuchuje w tej sposób. I to na forum publicznym!
      Skoro dzieci nie nadają się do szkoły to niech do niej nie chodzą. To nie szkoła ma się podporządkować rodzicom, a rodzice wspólnocie szkoły! Teraz niestety wyrosło pokolenie któremu wszystko się należy i wszystko chcą po swojemu.
      Pogdybajmy. Ciekawa sytuacja, przytoczona Pani Anetka zachodzi w ciąże. Co wtedy? Co mówi statut szkoły? Co mówią rodzice? Naciskają na oddanie dziecka do adopcji, by utrzymać kontynuacje...Po takiej "żenadzie" na forum nie zdziwię się jeżeli Pani Aneta sama odejdzie z pracy lub zostanie tym bardziej usunięta. Czekam na protesty przypiętych do ogrodzenia szkoły rodziców: bo dziecko płacze na zastępstwach.
      Absurd drodzy Państwo! Życie jest ciężki i zmiana nauczyciela to nie tragedia. Mamie dziecka płaczącego na zastępstwach zaproponuje zupełnie poważnie: szkoła prywatna lub cofniecie do przedszkola. Dziecko ewidentnie nie dorosło do szkoły, a rodzice do roli rodzica skoro nie umieją dziecka przygotować na takie sytuacje.
      • jarecki_2 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 20.05.16, 18:31
        Pierwsza część Pani wypowiedzi to popis wyjątkowego chamstwa.
        • mzj11 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 25.05.16, 08:08
          Jarecki_2 - za to Twoja wypowiedź (ocena) to popis elokwencji i kultury. Bogactwo Twoich argumentów wręcz powala.
    • artton_jozefow Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 20.05.16, 17:34
      Mili Państwo, oto co Ministerstwo Edukacji na temat edukcacji wczesnoszkolnej. Polecam szczególnie str. 19
      men.gov.pl/wp-content/uploads/2011/02/rozporzadzenie_20081223_zal_2.pdf
      • jozefow512 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 20.05.16, 18:43
        artton_jozefow napisała:

> Mili Państwo, oto co Ministerstwo Edukacji na temat edukcacji wczesnoszkolnej.
        > Polecam szczególnie str. 19
        > rel="nofollow">men.gov.pl/wp-content/uploads/2011/02/rozporzadzenie_20081223_zal_2.pdf

Hmm. To sprawdźmy smile

1. Rozporządzenie z dnia 23 grudnia 2008r. jest uchylone (sądząc po nazwie pliku to właśnie do tego rozporządzenia się odnosisz)
        isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20090040017
        Akurat tekst, do którego się odnosisz, nie zmienił się.

2. Na stronie 19 jest napisane:

Zalecane warunki i sposób realizacji.
        [...]
        6. W klasach I-III szkoły podstawowej edukację dzieci powierza się jednemu nauczycielowi.
        Prowadzenie zajęć z zakresu edukacji muzycznej, plastycznej, wychowania fizycznego,
        zajęć komputerowych i języka obcego nowożytnego można powierzyć nauczycielom
        posiadającym odpowiednie kwalifikacje. Zajęcia z zakresu edukacji zdrowotnej mogą być
        realizowane z udziałem specjalisty

Nie ma tutaj nic o zmianie nauczyciela. Jest tylko powiedziane, że w klasach I-III nie ma oddzielnych nauczycieli do każdego z przedmiotów (z wyjątkami wskazanym w zaleceniach). Ten jeden nauczyciel może się zmieniać (co jest dość oczywiste).

Jeśli uważasz, że jest tam przepis zakazujący zmianę nauczyciela, to go wskaż i zacytuj.
    • ryszard_1976 Re: SP1 - Stara Dyrektor chce zostawić bałagan 15.01.18, 11:10
      Ciekaw jestem jak sytuacja ze strony Zbulwersowanej Anny wygląda po dwóch latach? Teraz gdy nauczycielka opuszcza klasę. Po latach wstydu jaki nam ta Pani robiła w szkole. Po latach wyżywania się na dzieciach gdy miała gorszy dzień, przymykania oka na pojawiającą się przemoc w klasie, sortowania dzieci na ulubione i te gorsze, po próbach kompromitowania niepokornych rodziców, po ciągłych "zapomniałam", "nie mam obowiązku", "nie uważam,że to ważne". Moje zdanie się nie zmieniło. Żałuję, ze wróciła do zawodu akurat we wrześniu 2015 r. i akurat do naszej szkoły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka