Dodaj do ulubionych

opony całoroczne

16.10.09, 20:06
Jak się sprawują ?
np. www.alejaopon.com.pl/goodyear-vector-4seasons-20560r16-96v---xl-cat-35-id-153.aspx
szczególnie w mieście na mokrym ? Testy ma pozytywne, ale jak w praktyce ?
Obserwuj wątek
    • 2romki Re: opony całoroczne 16.10.09, 20:15
      W mieście na mokrym to pewnie lepiej niż każda zimowa opona. Gorzej latem na
      suchym i zimą na śniegu.
      • v-6 Re: opony całoroczne 17.10.09, 00:19
        2romki napisał:

> W mieście na mokrym to pewnie lepiej niż każda zimowa opona. Gorzej latem na
        > suchym i zimą na śniegu.

Dokładnie. W USA, gdzie mało kto zawraca sobie głowę oponami zimowymi, właśnie goodyeary uchodzą za najlepsze całoroczne. Ja też takie kupuję, ale dopiero w listopadzie, więc relacji z jazdy na nich na razie zdać nie mogę.
        Pozdrawiam
        v-6
        • ulubiony19 Re: opony całoroczne 17.10.09, 00:25
          Jak ktoś chce całoroczne nowe,to chyba zależy mu mocno na kasie.W
          takim razie polecam Hankook,kosztują chyba ok. 270zł i są
          zaskakująco dobre-tak mówi mój wójek:)
          • v-6 Re: opony całoroczne 17.10.09, 00:58
            ulubiony19 napisał:

> Jak ktoś chce całoroczne nowe,to chyba zależy mu mocno na kasie.

Wiesz, chyba niekoniecznie. Mogą być jeszcze ze 3 powody:
            - ktoś jeździ danym autem niemal wyłącznie po np. Warszawie czy Łodzi
            - ktoś jeździ mało, a samochody zmienia względnie często i nie zużyje
            nawet jednego kompletu opon
            - nie ma czasu i ochoty na dwukrotne w roku dodatkowe wizyty w warsztacie
            Ale oczywiście powody ekonomiczne są najważniejsze.
            A co do gy-ów, to wiem, że są drogie, ale przecież kinste sam o nie zapytał.
            Pozdrawiam
            v-6
            • ulubiony19 Re: opony całoroczne 17.10.09, 01:03
              > Wiesz, chyba niekoniecznie. Mogą być jeszcze ze 3 powody:
              > - ktoś jeździ danym autem niemal wyłącznie po np. Warszawie czy
              Łodzi
              > - ktoś jeździ mało, a samochody zmienia względnie często i nie
              zużyje
              > nawet jednego kompletu opon
              > - nie ma czasu i ochoty na dwukrotne w roku dodatkowe wizyty w
              warsztacie
              > Ale oczywiście powody ekonomiczne są najważniejsze.

Ano nie wszedłem dziś na takie obszary świadomości:)
              A Goodyear-y podobno faktycznie niezłe,jeśli mowa o wielosezonowych.
              Pozdr
          • dokto Wiesz Rochu kto to wuj? 17.10.09, 08:29
            Wuj to wuj! ;)
    • lorneta.i.meduza Re: opony całoroczne 17.10.09, 02:19
      cyt: "Testy ma pozytywne, ale jak w praktyce ?"

Bardzo mądre i głęboko przemyślane pytanie.... hehehe
    • tiges_wiz Re: opony całoroczne 17.10.09, 10:53
      ADAC poleca
      ja mam takie i swobod ma takie
      moge tylko potwierdzic testy ADAC. NIezle na sniegu (choc tam gdzie jezdze snieg
      to kilka godzin w rokui lezy na drogach), dobre na lodzie (ADAC twierdzi nawet
      ze lepsze niz zimowki) i solidne na suchym i mokrym. Ja nie sprawdzam jak szybko
      mozna przejechac kazdy zakret wiec sobie chwale. Niestraszny mi snieg w
      pazdzierniku i +15 w grudniu (tez sie zdarzalo). To dobry wybor w miejscach
      gdzie warunki sa bardzo zmienne i do miasta. Nie zauwazylewm abym gorzej ruszal
      czy hamowal niz inni na zimowkach, szczegolnie ze zazwyczaj maja jakies wynalazki.

moj rozmiar to 205/60 R15
      • kinste Re: opony całoroczne 17.10.09, 12:48
        Dzięki za info. Ja 80% jazdy mam po Warszawie i nie oszczędności skłoniły mnie do zainteresowania całorocznymi, ale ten zmienny klimat. Co rok zmieniam na zimówki i po śniegu jeździłem może 1% reszta to mokre czarne nawierzchnie. Dzisiaj zmienię i śnieg zobaczę może ... ? A na całorocznych bezstresowo cały rok.
        Pozdrawiam
    • expertyzer Re: opony całoroczne 17.10.09, 15:44
      Całoroczne
      Hankooki ostatnio okazały się lepsze od Vectorów
    • bimota Re: opony całoroczne 17.10.09, 16:45
      No wiec troszke poszpreralem w necie i ...

1. Opony caloroczne sa zblizone do zimowych, z ich wadami (wieksze zuzycie
      paliwa, mniejsza trwalosc).

2. Jak ktos malo jezdzi to moze wyprobowac te caloroczne, jak duzo to raczej bym
      wymienial. Opiniami forumowiczow raczej bym sie nie sugerowal.

3. Auto sie kupuje raczej z oponami letnimi. Co z nimi zrobic ? Wyrzucic ? No
      ew. sprzedac np na allegro..

Uzywanie letnich na sniegu lub lodzie powinno byc zabronione...
    • programistajava Re: opony całoroczne 17.10.09, 18:13
      tylko ze one sa prawie 2x drozsze od zimowych.... wiec oszczednosci finansowe niewielkie , czasu moze i owszem...
      • kontik_71 Re: opony całoroczne 17.10.09, 18:25
        I nie wolno zapominac, ze jeden komplet calorocznych nie wytrzyma tak
        samo dlugo jak dwa komplety zima-lato... wiec ta "oszczednosc" powoduje
        wydanie duozo wiekszej kwoty..
        • elfkabezhaltera Re: opony całoroczne 17.10.09, 18:57
          kontik_71 napisał:

> I nie wolno zapominac, ze jeden komplet calorocznych nie wytrzyma tak
          > samo dlugo jak dwa komplety zima-lato... wiec ta "oszczednosc" powoduje
          > wydanie duozo wiekszej kwoty..

Eeeetam - jestes pewien, że 9 opon (2x4 +1zapas) całorocznych, bez wydatków na
          wyważanie i ew. przechowywanie, beż wydatku czasu lub pieniędzy na przekładanie
          ew. dodatkowe felgi, wychodzi DROŻEJ od 10 (2x(4+1)) opon?
          Borys
          • kontik_71 Re: opony całoroczne 17.10.09, 19:39
            Liczenie zapasu jest bez sensu bo nikt nie zmienia zapasu na zimowy
            to raz a dwa, mozna miec doajzdowke a nie pewnowymiarowe lub tylko
            puszke (tacy kierowcy tez istnieja). W obu przypadkach mamy wiec 8
            opon. Policzmy na przykladzie opony o rozmiarze 205/55R16 (wybieram
            najtansze opony):
            4x195 = 780 - zimowki
            4x195 = 780 - letnie
            suma = 1560
            8x414 = 3312 - caloroczne
            roznica = 1752

Za ta kase spokojnie wywazysz i zmagazynujesz opony i dodatkowo
            kupisz dziewczynie / zonie prezent.

• v-6 Tu nie ma reguły. 17.10.09, 20:54
              Każdy powinien spokojnie przemyśleć swoje potrzeby, przebieg, możliwości finansowe. Ja właściwie nie mam wyjścia :)
              1. Poprzedni samochód żony sprzedany został po 5 latach z przebiegiem, proszę się nie śmiać, 36 kkm. Z dwoma kompletami kół!
              2. Mieszkamy w Warszawie i zimą żona nie wyjeżdża poza miasto. A nawet gdyby musiała, to w domu jest drugie auto z napędem 4x4 i zimowymi kołami, którym ona chętnie jeździ.
              3. Gorsza trakcja całorocznych w lecie nam nie przeszkadza, bo podobnie jak tiges żona nie testuje granic przyczepności na zakrętach. Ma zresztą ESP.
              4. Na razie znalazłem 2 całoroczne opony o wymaganym rozmiarze, Dunlopy i GY. Cena zimówka:całoroczna jest jak 250:300 dla Dunlopa i 250:400 dla GY. Preferuję te drugie, więc różnica w cenie rzeczywiście jest duża. Tylko że ja lubię mieć kompletne zimowe koła, więc kupuję też stalowe felgi... No i mam nadzieję, że chociaż trochę odzyskam, sprzedając nawet b. tanio, nowe opony fabryczne.
              Jak widać, opony całoroczne są jakby stworzone dla takich - przyznaję raczej nietypowych - użytkowników. Ale w innych okolicznościach 2 komplety opon (kół) mogą być lepsze.
              Pozdrawiam
              v-6
              • kontik_71 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 21:01
                Nie ma co dyskutowac o potrzebach bo kazdy musi wiedziec co chce miec
                na felgach. Ale nalezy zdecydowanie zadac klam stwierdzeniu, ze kupno
                opon calorocznych jest forma oszczedzania i firmy produkujace opony
                robia nam wode z mozgu i przez to niepotrzebnie wydajemy wiecej
                pieniedzy..
                • tiges_wiz Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 21:28
                  zalezy od przebiegow. jezli ktos robi po 15000 rocznie to ma 7500 na komplet.
                  Zanim je zajedzie to sie zestarzeja.
                  wiec mamy do wyboru za 300 zl jeden komplet dobrych opon wielosezonowych albo 2
                  komplety cieniutkich sezonowek.
                  • kontik_71 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 21:37
                    Tyle, ze przejezdzanie 15kkm rocznie jest raczej wyjatkiem niz regula..
                    • v-6 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 21:52
                      kontik_71 napisał:

> Tyle, ze przejezdzanie 15kkm rocznie jest raczej wyjatkiem niz regula...

W Polsce? No nie wiem. Wyjątkiem jest na pewno przebieg taki, jak w aucie mojej żony, ale 15 kkm rocznie? Sam jestem ciekaw, jakie są procentowo wysokości przebiegu aut prywatnych w Polsce. Bo firmowych na pewno wyższe, ale tu przecież mówimy o pieniądzach wyciąganych z własnej kieszeni, bez możliwości wpuszczenia w koszty firmy.
                      Pozdrawiam
                      v-6
                      • kontik_71 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 21:54
                        Rozwaz jeszcze jedna rzecz.. takie male przebiegi maja ludzie jezdzacy
                        przede wszystkim w miescie.. a w sumie "stop&go" bardziej zuzywa opony
                        niz plynna jazda na dlugich odcinkach.
                        • v-6 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 22:19
                          kontik_71 napisał:

> Rozwaz jeszcze jedna rzecz.. takie male przebiegi maja ludzie jezdzacy
                          > przede wszystkim w miescie.. a w sumie "stop&go" bardziej zuzywa opony
                          > niz plynna jazda na dlugich odcinkach.

Tys prowda. Tak jak napisałeś: każdy musi sam dojść do tego, co chce mieć na felgach. A jak ma z tym kłopot, to niech pyta na naszym forum :)
                          Pozdrawiam
                          v-6
                          • kontik_71 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 22:21
                            A jak ma z tym kłopot, to niech pyta na naszym forum :)

I bedzie mial taki sam metiwk w glowie jak przed pytaniem :))
                            • v-6 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 22:37
                              kontik_71 napisał:

> I bedzie mial taki sam metiwk w glowie jak przed pytaniem :))

:)) A tam, jego mętlik. Życie proste nie jest. Grunt, że my sobie poużywamy :))
                              Pozdrawiam
                              v-6
                              • kontik_71 Re: Tu nie ma reguły. 17.10.09, 22:41
                                Co prawda to prawda :) A tak przy okazji to pomyslalem, ze chyba juz
                                czas na wymiane kol na zimowe.. bo jeszcze mnie jakas sniezyca zlapie
                                na letnich i bedzie problem..
            • elfkabezhaltera 414? 17.10.09, 22:03
              Czyli zimowe i letnie po 200, a całoroczne po 400?
              Moim zdaniem bardzo drogo liczysz te całoroczne ... uważam, że spokojnie można
              przyjąć identyczne ceny wszystkich trzech typów.

Borys
              • elfkabezhaltera 205/55/R16 17.10.09, 22:06
                OK - w tym rozmiarze najtańsze całoroczne sa po 414.

W moim rozmiarze - 185/65/R14 - wszystkie trzy typy moge kupić po 200.
                Borys
                • kontik_71 Re: 205/55/R16 17.10.09, 22:13
                  185/65/R14:

letnie - 142
                  zimowe - 130
                  caloroczne debicy - 160
                  caloroczne innych marek - 262

Wiec i tak caloroczne sa drozsze...
                  • elfkabezhaltera Re: 205/55/R16 17.10.09, 22:28
                    kontik_71 napisał:

> 185/65/R14:
                    >
                    > letnie - 142
                    > zimowe - 130
                    > caloroczne debicy - 160
                    > caloroczne innych marek - 262
                    >
                    > Wiec i tak caloroczne sa drozsze...

Tak, ale ... patrząc na zimowe, to pierwsza nazwa która mi cokolwiek mówi, to
                    Dębica. Za 168. Tych tańszych nie kupię.
                    Wśród letnich ponownie najtańsza a znana mi marka to Dębica - 144.

Ale mniejsza o to - polećmy po najtańszych:
                    142x4 = 568
                    130x4 = 520

160x8 = 1280

568+520=1088

Dwieście złotych różnicy ... a licząc koszty poboczne, to pewnie wyjdzie na jedno.

I do tego mam sie jeszcze bujać ze zmianą, przechowywaniem, wyważaniem? Jeżdżąc
                    po Warszawie i bliskich okolicach, gdzie będę miał 2-3 dni jazdy po śniegu?

Innymi słowy - przy moim rozmiarze opon i miejscu zamieszkania (nie jeżdżę zimą
                    w góry oraz po nieodśnieżonych wsiach) dwa komplety to zawracanie dupy :)

Innym sie to może opłaca, ale mnie nie.

Borys
                    • kontik_71 Re: 205/55/R16 17.10.09, 22:33
                      Zapominasz o jednej malutniej rzeczy.. opona caloroczna uzywana jest
                      nie tylko w zimie ale takze w lecie. A nie powiesz mi, ze w miescie
                      masz tylko 2-3 dni z bardzo wysokimi temperaturami.. A nikt mi nie
                      powie, ze istanieje mieszanka gumy, ktora tak samo nadaje sie na bardzo
                      niskie jak i bardzo wysokie temperatury. I w kazdym zakresie temperatur
                      wykazuje tak samo dobre zachowanie...
                      • tiges_wiz Re: 205/55/R16 17.10.09, 22:40
                        GY sie chwali ze jest to inna mieszanka, ktora sobie jednak radzi. testy tez
                        pokazuja, ze najgorzej nie jest.
                        • kontik_71 Re: 205/55/R16 17.10.09, 22:48
                          najgorzej

I to jest wlanie to... dla mnie okreslenie "nie jest najgorzej" gdy
                          chodzi o opony to po prsotu za malo.. w koncu od tego moze zalezec
                          zycie moje i innych.
                          • tiges_wiz Re: 205/55/R16 17.10.09, 23:05
                            dla mnie nie jest najgrzej oznacza: ruszanie lepiej autem RWD niz FWD na
                            zimowkach (dosc czesty obrazek), moze pomagala mi szpera

brak problemu z wyjazdem z kopnego sniegu,
                            brak niebezpiecznych sytuacji na drodze i kiedy mialem w pf 125p stomile d124 i
                            od 4 lat na GY Vector

pamietam jednak u nas grudzien + 15 na dworze, asfalt wiecej, gdzie
                            panowie na zimowkach wrecz plywali, a ja dalej nic. jezdzilo sie dobrze.
                            • tiges_wiz Re: 205/55/R16 17.10.09, 23:13
                              oczywiscie teraz tez nie bylo problemow ;)

auto pokazalo info ze zimno i mozliwy lod na drodze, podrapalem sie w po glowie
                              i pojechalm ;) nic sie nie dzialo, choc niektorzy mieli wyrazne problemy z
                              utrzymaniem sie na drodze.

raczej powinienes sie obawiac kolesi na letnich, czy zimowkach od pana wan li, a
                              nie vectorow ;)
                      • elfkabezhaltera Idealna mieszanka 17.10.09, 22:51
                        kontik_71 napisał:

> Zapominasz o jednej malutniej rzeczy.. opona caloroczna uzywana jest
                        > nie tylko w zimie ale takze w lecie. A nie powiesz mi, ze w miescie
                        > masz tylko 2-3 dni z bardzo wysokimi temperaturami.. A nikt mi nie
                        > powie, ze istanieje mieszanka gumy, ktora tak samo nadaje sie na bardzo
                        > niskie jak i bardzo wysokie temperatury. I w kazdym zakresie temperatur
                        > wykazuje tak samo dobre zachowanie...

A nikt mi nie powie, że to różnice na tyle znaczne, aby się nimi przejmować.

Borys
                        • kontik_71 Re: Idealna mieszanka 17.10.09, 22:56
                          nalezy wiec miec nadzieje,ze nigdy nie bedziesz sie musial przekonac,
                          ze jedank te mieszanki sa wazne... Gdyby to nie byla takie wazne to nie
                          byloby roznic miedzy poszczegolnymi markami opon.. kazda firma robilaby
                          idealne opony..
                    • falszywy_klamca Re: 205/55/R16 19.10.09, 11:00
                      Ktoś tez zapomniał o jednej waznej sprawie. Jeżeli dzisiaj mam stare letnie
                      opony, to mogę sobie kupić zimówki 4 sztuki za 600 zł, ale w kwietniu lub marcu
                      będę musiał wydać kolejne 600 zł na letnie.

a tak wydam teraz 600 zł na całoroczne i mam spokój przez rok.
                      • kontik_71 Re: 205/55/R16 19.10.09, 11:05
                        I dwa razy czesciej bedziesz musial wydac kase na opony.. wiec znowu
                        zerowa oszczednosc.. Juz nie bede zwaracal uwagi na wyzszy koszt opon
                        calorocznych..
              • kontik_71 Re: 414? 17.10.09, 22:07
                Napisalem, ze wybralem najtansze dostepne opony z kazdego rodzaju. Nic
                na to nie poradze ,ze takie sa ceny opon... I zeby nie bylo, ze sie nie
                postaralem, to sprawdzilem w dwoch skepach internetowych
              • elfkabezhaltera 205/55/R16 17.10.09, 22:09
                OK - w wybranym przez ciebie rozmiarze są ceny takie, jakie podałeś.
                W moim segmencie - 185/65/R14 - wszystkie trzy rodzaje są dostępne za zbliżone
                pieniądze.
                Borys
                • tiges_wiz Re: 205/55/R16 17.10.09, 22:23
                  moj samochod ma miec 205/60 R 15
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka