Gość: junior IP: 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 09.02.02, 23:12 Kupiłem niedawno Punto Go z 2001 (34tys.PLN).Prosze kolegów o kilka rad jak postępować w okresie docierania. Z góry dziękuję. Pozdro. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Mar A dali instrukcję obsługi? IP: 213.25.197.* 10.02.02, 14:24 Gość portalu: junior napisał(a): > Kupiłem niedawno Punto Go z 2001 (34tys.PLN).Prosze kolegów o kilka rad jak > postępować w okresie docierania. Z góry dziękuję. Pozdro. Przypuszczam, że dali... Więc tam jest napisane mniej więcej, że przez pierwsze 1000 km nie nleży przekraczać okreslonych prędkości na okreslonych biegach. I to całe docieranie. Przez pierwsze 100 km mozna jeszcze dodatkowo delikatnie hamować, żeby się kocki dotarły - ale to się robi po każdej wymianie klocków hamulcowych. (chyba nie ma ABS?). No i nie należy jeździć ze zbyt niską prędkością obrotową silnika - czyli nie przesadzać z tą deliktnością. Generalnie nowe samochody nie wymgją już teraz tzw. docierania. Nie ma potrzeby wymiany oleju ani dokręcania śrubek po 1000 km... Pierwszy przeglada zaplabnowany jest zapewne po 15 lub 20 tys. km - i skoro tak napisali w instrukcji, to po co kombinować? Link Zgłoś
Gość: Ble Re: Jak docierać Punto Go? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.02.02, 20:07 Najlepiej w dresie Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Jak docierać Punto Go? IP: *.atlanta-01-02rs.ga.dial-access.att.net 11.02.02, 04:20 Ostro i nie zalowac. Jak ma sie cos zepsuc to niech sie na gwarancji zepsuje. Jak bedziesz delikatnie docieral to pierwsze problemy Ci zaraz po gwarancji wyskocza. Link Zgłoś
Gość: ARAFAT Re: Jak docierać Punto Go? IP: 10.10.10.* 12.02.02, 22:46 Pierwsze 1000 km nie przekraczaj 3500 nie obciążając silnika ani hamulców. Jednak kiedy 1000 minie daj tak czadu żeby silnik śmierdział nowością. hamuj redukcjami i dawaj po obrotach. W2ierz mi że będzie lepiej chodził od swoich blizniaków. przetestowałem to na 3 autach działa! pamiętaj jednak o 1000 kilometrów. Aha i najlepiej 800 km w mieście 200 na trasie. Po tysiącu każdy bieg do końca obrotów i tak powtarzaj. pozdrawiam Aha i tak napisał Marek to co ma się posypać to się posypie . Wydaje mi się że w tym wypadku owca cała i wilk syty Link Zgłoś