Dodaj do ulubionych

chlapacze i ŁOSIE

30.01.04, 23:10
kierowcy i kierowniczki,
prosze zanim w chlapowaty dzień wyruszycie
na miasto zapoznajcie sie z rozporządzeniami
w których jest napisane, że CHLAPACZE za tylnymi
kołami są w Polsce OBOWIĄZKOWE,
za brak można stracić dowód rejestracyjnych

z mojego punktu widzenia i zachlapanej szyby
przez jadącego przed, dotyczy to zwłaszcza właścicieli
aut które są krótkie za tylną osią,

a wszczególności Opel, Renault, i Bóg wie co innego
bo chyba tylko daewoo i fiat w niektórych modelach
dawały to w standardzie.
Obserwuj wątek
    • sympatico.ca Re: chlapacze i ŁOSIE 30.01.04, 23:19
      miliarder napisał:
      > a wszczególności Opel, Renault, i Bóg wie co innego
      > bo chyba tylko daewoo i fiat w niektórych modelach
      > dawały to w standardzie.

W cywilizowanych krajach nikt takiego dziadostwa nie montuje do samochodu!
      • chaladia Droga Symbapico z Kanady, dawno w Polsce nie... 31.01.04, 09:13
        ... byłaś chyba. Ten kraj różni się nieco od :cywilizowanych krajów""
        W cywilizowanych krajach drogi i ulice są tak uformowane, że woda sama spływa
        do studzieniek albo rowów przdrożnych. W Polsce jest wręcz przeciwnie. W Polsce
        woda i błoto gromadzą się w koleinach, a studzieni są z reguły zapchane.
        Ale mamy za to jedno z najbardziej restrykcyjnych praw antyaborcyjnych,
        sponorowaną przez każdego podatnika naukę religii katolickiej w szkołach
        pubblicznych, księży-katechetów bezkarnie dopuszczających się pedofili w
        szkołach, synalków b. Pana Prezydenta rozbijających się po pijanemu na drogach
        samochodami bez prawa jazdy w "pomroczności jasnej" całkowicie bezkarnie itd
        itp liczne sukcesy "Solidaruchów", którzy opanowali ten kraj po 1989 roku.
        Ciesz się, że Cię tu nie ma!
        • Gość: sharon ariel A teraz IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.04, 17:30
          opowiedz o dokonaniach swoich lub swojej rodziny w SB lub pokrewnych służbach,
          gdyż przynajmniej o tym coś wiesz na pewno. Czy wywalono rodzinkę za nadmierną
          gorliwość podczas pracy w MBP? Znęcanie się nad aresztowanymi? SB-cką
          proweniencją zajeżdża od ciebie chala na tysiące kilometrow. Za postawe, ktora
          tu reprezentujesz w zyciu pewnie dostajesz w dupe gdziekolwiek bys nie byl/a -
          czy to Plska, czy Izrael, czy USA. Human trash :(

sharon ariel
          • chaladia Śmieciu niezalogowany z Konina... 31.01.04, 19:40
            Nawet nie będę ci odpowiadał, bo szkoda klawiatury.
        • greenblack Re: Droga Symbapico z Kanady, dawno w Polsce nie. 31.01.04, 18:45
          Nie dość, że islamus, to jeszcze komuch.
          • chaladia Do Greenblacka 31.01.04, 19:43
            Zostałem zaproszony, chyba przez Ciebie, na Forum.
            Możesz mnie skreślić z listy uczestników tego trupa.
            Uważałem Cię za rozsądnego człowieka i przykro mi było, że Cię różni idioci
            prześladowali. Od dziś nie będzie mi przykro, co więcej, będę Cię tępił gdzie
            się da ogniem i mieczem.
            • greenblack Re: Do Greenblacka 31.01.04, 19:49
              chaladia napisał:

będę Cię tępił gdzie
              > się da ogniem i mieczem.

To dla was typowe. Bomba ze śrubami. No, no. Dumni wojownicy palestyńscy
              potrafią walczyć tylko z dziećmi i kobietami w autobusie.

---------
              • chaladia Re: Do Greenblacka 31.01.04, 20:32
                Poczytaj sobie tu:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10280&w=3588590
                Możesz wierzyć, lub nie, g... mnie to obchodzi.
                Nie każdy, kto jest zdegustowany rzeczywistością zafundowaną nam po 1989 roku
                przez Solidaruchów i KRK jest Komuchem, choć Tobie bardzo by taki podział
                odpowiadał.
                Nie jestem też muzułmaninem, a Arabem - cóż, jestem o tyle, o ile po mieczu moi
                przodkowie byli Arabami nieco ponad trzy wieki temu. Dziś pozostały z tego
                tylko nieco wschodnie rysy, zainteresowanie i dużo sympatii dla Bliskiego
                Wschodu (bez rozróżniania, czy chodzi o Arabów - muzułmanów, Koptów, Druzów czy
                Żydów) i to wszystko. Gdybyś bywał na forach innych niż to i F.o.F. to być
                wiedział...
                • greenblack Re: Do Greenblacka 31.01.04, 20:45
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10662&w=10096300&v=2&s=0
                  No to posympatyzuj se z tym. Część dziedzictwa kulturowego islamusów. 2
                  tygodnie temu widziałem film o kobietach polewanych płonącą naftą za obrazę
                  honoru rodziny. To taka tradycja islamska w Afganistanie.
                  • chaladia Re: Do Greenblacka 31.01.04, 21:22
                    Ile lat spędziłeś na Bliskim Wschodzie i w ilu krajach tego Rejonu byłeś?
                    A może znasz to wszystko tylko z artykułów w brukowcach?
                    Na podstawie takich źródeł informacji, czytając "Fakt" albo "Superexpress"
                    można by dojść do wniosku, że np. Łódź to kraina dzieciobójców i lekarzy
                    mordujących chorych. A przecież wiemy, że tak nie jest...
                    Widziałem w Sudanie wiele polsko-sudańskich małżeństw. Polki powychodziły za
                    Sudańczyków studiujących na naszych uczelniach. Za Nimeiriego wiodło się im
                    napewno lepiej niż w naszej siermiężnej rzeczywistości stanu wojennego. Gdy ja
                    tam byłem (1989-1992) było już po paru puczach i standard życia bardzo im się
                    obniżył, ale nie stwierdziłem, by w tym dzikim przecież kraju były w jakiś
                    sposób przez swoich mężów ograniczane. Chodziły na spotkania chartumskiej
                    Polonii, przyjeżdżały na polski kontraktowy camp (a ten miał już naprawdę "złą"
                    sławę w całym Chartumie) i nic z tego nie wynikało.
                    Widziałem też arabską, muzułmańską rodzinę uciekającą z ograniętego wojną
                    południa. Męszczyzna, kobieta i dziecko, z daleka wyglądali jak Święta Rodzina
                    w drodze do Egiptu. Zapewniam Cię, że męszczyzna szedł, a na osiołku jechali
                    kobieta i dziecko. Nie każdy dowcip o Arabach trzeba brać na poważnie, a już
                    napewno nie uogólniać.
                    Co nie zmienia faktu, że w krajach muzułmańskich zdarzają się przypadki
                    maltretowania kobiet, zapewne częściej nawet niż w Europie.
                    Ale - BTW, czy Ty się orientujesz, ile kobiet jest bitych i poniżanych przez
                    swych pijanych mężów w Polsce? Pracowałem w budownictwie zaczynając jako
                    majster na krupnej strojce socjalizma EC Kawęczyn. Miałem bezpośrednią
                    styczność z klasą robotniczą i chłopsko-robotniczą i zapewniam Cię, że bez
                    skrępowania dyskutowali jak to "pijany wróciłem do domu, baba coś-tam
                    skrzeczała, a ja babę w pysk, poduchę na łeb i ją wuru..."
                    Probleme jest to, że u nas to jest temat tabu. Los kobiet w Islamie też jest
                    tabu, dopiero jak się kultury zderzą, to sobie nawzajem takie kwiatki w
                    prasie "wyciągają"...
      • chaladia Droga Sympatico z Kanady, dawno w Polsce nie... 31.01.04, 09:14
        ... byłaś chyba. Ten kraj różni się nieco od :cywilizowanych krajów""
        W cywilizowanych krajach drogi i ulice są tak uformowane, że woda sama spływa
        do studzieniek albo rowów przdrożnych. W Polsce jest wręcz przeciwnie. W Polsce
        woda i błoto gromadzą się w koleinach, a studzieni są z reguły zapchane.
        Ale mamy za to jedno z najbardziej restrykcyjnych praw antyaborcyjnych,
        sponorowaną przez każdego podatnika naukę religii katolickiej w szkołach
        pubblicznych, księży-katechetów bezkarnie dopuszczających się pedofili w
        szkołach, synalków b. Pana Prezydenta rozbijających się po pijanemu na drogach
        samochodami bez prawa jazdy w "pomroczności jasnej" całkowicie bezkarnie itd
        itp liczne sukcesy "Solidaruchów", którzy opanowali ten kraj po 1989 roku.
        Ciesz się, że Cię tu nie ma!
    • kollector Re: chlapacze i ŁOSIE 31.01.04, 00:20
      moim zdanem sam zapoznaj się z prawem o ruchu drogowym i dowiesz się iż
      chlapacze są obowiązkowe, ale nie we wszystkich samochodach - w jakich
      poszukaj sam, będzie to dla ciebie z większą korzyścią niżbym (ale fajne
      słowo!) ci powiedział...
    • devote Re: chlapacze i ŁOSIE 31.01.04, 01:44
      ubierz sobie sliniaczek to sie nie pochlapiesz
    • Gość: Diablik Re: chlapacze i ŁOSIE IP: 62.233.164.* 31.01.04, 08:31
      Mój samochód nie ma chlapaczy, a oczywiście posiada homologacje. I co ty ma to
      łosiu-miliarderze
      • miliarder Re: chlapacze i ŁOSIE 22.02.04, 00:25
        Gość portalu: Diablik napisał(a):

> Mój samochód nie ma chlapaczy, a oczywiście posiada homologacje. I co ty ma
        to
        > łosiu-miliarderze

bo sprawa jest taka jak auto było homologowane w UE i u nas ową homologację
        uznano. Tam drogi są równe i wyprofilowane, a deszczówka nie stoi w kałużach.
        Pytanie:

czemu Opel Astra (krótki) nie ma chlapaczy?
        a Astra Combi/Wagon (czy jak tam zwią) ma?
        bo cały ten "syf" w wagonach lądowałby na podwoziu... szkoda
        własnego [i kosztów napraw gwarancyjnych od kamieni i rdzy],
        a w krótkich.. na cudze niech ląduje,
    • Gość: robert hehe, ciekawy musi byc portret psychologiczny IP: *.acn.pl 31.01.04, 09:48
      człowieka, przyjmującego nick "miliarder" To chyba pierwszy miliarder, o którym
      słyszę że w dobie globalizacji zajmuje się takim światowym problemem jakim sa
      chlapacze. HAHAHA:)
      • chaladia Wystarczy, że liczy swe dochody w "starych" zł. 31.01.04, 11:03
        Wtedy to 100.000 zł "nowych" na PIT-cie czyni z Ciebie miliardera. No to co za
        problem taki PIT mieć?! O dziwo, wśród ludzi nie zajmujących się pieniędzmi
        zawodow (co wymusiło natychmiastową konwersję na PLNy) masa ludzi liczy
        wszystko w "starych złotówkach", a raczej w ich milionach.
        • Gość: obi Re: Wystarczy, że liczy swe dochody w "starych" z IP: *.crowley.pl 31.01.04, 22:44
          Zapomniałeś dodać, że wprowadzenie nowej waluty to spisek tych, no...
          Solidaruchów.

Pozdr
          • chaladia Jaki spisek? 31.01.04, 23:54
            Od obcięcia czterech zer na banknocie nie przybyło mi w portfelu siły
            nabywczej. Takie same szopki robiło wielu reformatorów wcześniej i zapewne będą
            to inni czynić jeszcze wiele razy w wielu krajach.
    • Gość: drek Re: chlapacze i ŁOSIE IP: 62.233.201.* 31.01.04, 10:40
      biorąc pod uwagę że nie we wszystkich samochodach tylne chlapacze są wymagane, bardzo łatwo możesz zaradzić swoim kłopotom utrzymując odpowiedni dystans od samochodu poprzedzającego (zamiast 2-3 metrów). Jeśli z jakiś powodów moja propozycja Ci nie odpowiada musisz pogodzić się z koniecznością wydawania pieniędzy na płyn do spryskiwaczy i wycieraczki.
      ot i tyle
      • Gość: pidżej Re: chlapacze i ŁOSIE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.04, 13:12
        Gość portalu: drek napisał(a):

> biorąc pod uwagę że nie we wszystkich samochodach tylne chlapacze są
        wymagane,
        > bardzo łatwo możesz zaradzić swoim kłopotom utrzymując odpowiedni dystans od
        sa
        > mochodu poprzedzającego (zamiast 2-3 metrów).

dystans dystansem, ale jeśli już są koleiny i brudna woda w koleinach, to
        przynajmniej jadąc osobowym możesz jechać na wypukłym, np. 20-30 cm od lewej
        linii a nie środkiem, tam gdzie najgłębiej. korzyść podwójna - prawie nie
        chlapiesz, nie złapiesz aquaplaningu. to wydaje się dość oczywiste, tymczasem
        nie wiem czy jeden na dwudziestu tak jeździ.
        pozdrawiam mniej chlapiących
      • miliarder Re: chlapacze i ŁOSIE 22.02.04, 00:28

> mochodu poprzedzającego (zamiast 2-3 metrów). Jeśli z jakiś powodów moja

Obrazek z połówy lutego'2004:

Autostrada A4 okolice Opola. Wyprzedza mnie auto z chlapaczami,
        on jedzie ok 180, ja ok 140. leciutkie zachlapanie szyby.

wyprzedza mnie drugie ok 170, ja ok 130. bez chlapaczy.
        przez pare sekund (zanim wycieraczki na najszybszych obrotach
        nie ściągną tego z szyby) nic nie widzę.
    • krakus.mp Re: chlapacze i ŁOSIE 22.02.04, 11:06
      Witam.
      Chlapacze są w Polsce obowiązkowe,ale tylko wtedy gdy tylny zwis jest bardzo
      krótki.Nie pamiętam dokładnie o jaki tam chodzi kąt pomiędzy dolnym wycięciem
      nadkola a dolną krawędzią tylnego zderzaka.W małych samochodach i
      kompaktach,chlapacze są potrzebne.W limuzynach ,kombi i sedanach mogą być nie
      zakładane.Policja i tak nie karze za brak.Mój teść w seicencie nie ma od
      nowości i jeszcze nie płacił z tego powodu mandatu.
      Ja uważam że chlapacze są bardzo pożyteczne,tak dla samochodu jak i dla innych
      uzytkowników dróg.Przy swoim aucie mam duże,szerokie chlapacze z przodu i z
      tyłu.Mam samochód kombi i nie muszę z nimi jeździć.Ale założyłem głównie dla
      ochrony lakieru na bokach auta!Szeroki przedni chlapacz chroni doskonale przed
      kamieniami próg auta i lakier w dolnych partiach nadwozia.
      To tyle w temacie.
      Teraz z innej beczki.
      trochę mnie nie było na forum,ale widzę że nic się nie zmieniło.
      Kolega zadał pytanie na temat chlapaczy,a kilku Panów ,dumnie uwazających się za
      ludzi "na poziomie" zmieniło temat na "polityczno-etniczny".
      Wstyd Panowie.Ciągle ktoś musi spie..olić temat i sprowokować burdę w prawie
      każdym wątku.
      Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka