kermit.dolomit 25.01.10, 12:08 pewnie jak piesi na pasach ładują sie metr przed autem to nawet taki system g...no zrobi nawet jak jedziesz 30 to nie zahamujesz Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Gość Re: BAS dla wszystkich IP: 89.171.247.* 25.01.10, 15:28 @kermit.dolomit: jakby się kierowcy na skrzyżowania nie ładowali na ciemno-pomarańczowym toby się piesi pod kola nie ładowali. Link Zgłoś
bimota BAS dla wszystkich 25.01.10, 15:44 Chwila.. To ten system sam wykrywa i reaguje na zagrozenia, czy tylko zwieksza cisnienie podczas hamowania ? Bo to drugie raczej bez sensu... Link Zgłoś
Gość: szturmo Re: BAS dla wszystkich IP: *.tktelekom.pl 25.01.10, 16:03 Nie dobrze sie dzieje. ja nie wiem ,ale to sie straszny syf robi. jesli kierowca sam nie bedzie myslał to ni nie da. a takie elektroniczne pomoce raczej rozleniwiaja ludzi . Link Zgłoś
Gość: gość Re: BAS dla wszystkich IP: 77.255.74.* 25.01.10, 16:45 Najbardziej pomylone jest wierzenie rządów, że uda im się zmiejszyć liczbę śmiertelnych wypadków o tyle a tyle. Tak samo było z fotoradarami - rządowymi badaniami można było sobie tyłek podetrzeć, bo liczba zgonów tylko wzrosła. Pomimo, iż na pierwszy rzut oka wygląda to na dobry pomysł to w rzeczywistości taki nie będzie. Elektronika zawodzi, a ludzie zaczną się przyzwyczajać, że "przecież sam zahamuje", w efekcie nastąpi zubożenie umiejętności kierowców, a to już droga w dół po równi pochyłej. Link Zgłoś
von_seydlitz Re: BAS dla wszystkich 26.01.10, 07:10 Znowu pomysł wzięty z powietrza: jak ograniczenie prędkości w terenie zab. z 60 do 50 miało też ratować pieszych. Prędkość jest funkcją przestrzeni jaka jest przed i wokół samochodu i nikt nie uderza w pieszego od razu. Natomiast efekty zaburzenia takiego systemu (wyprzedzam i rzucam dla zabawy pustą butelka w delikwenta ;) - mogą być nieobliczalne. Już się pytam, gdzie będzie instalowany wyłącznik tego systemu.... Link Zgłoś
Gość: gość Re: BAS dla wszystkich IP: 81.219.93.* 26.01.10, 13:16 Jeszcze dodam do tego co wcześniej napisałem: skoro będzie obowiązek montażu to i ceny podskoczą o kolejne dodatkowe wyposażenie, wzrośnie też masa pojazdu. Takie systemy mogą być, ale opcjonalne. Cały ten pomysł jest tylko kolejnym powodem, dla którego warto zachować swojego younga. Link Zgłoś