Dodaj do ulubionych

FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników

11.02.04, 11:35
Zastanawiam się nad kupnem nowego Forda MOndeo TDCI 130KM chciałbym poznać
opinie innych użytkowników. Dziękuję za pomoc i rady.
Obserwuj wątek
    • leny Re: FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników 11.02.04, 11:55
      przepraszam za bląd ortograficzny
    • Gość: wwwiesiek Re: FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 13:10
      zaczne od wad:
      -kiepska klima automatyczna (raz ciepło, a raz zimno)
      -zamykanie klapy w kombi to pomyłka (jak ktoś kiedyś napisał, to jak zamykanie
      stodoły)
      -taka jakaś mało harmonijna deska rozdzielcza, a imitacja drewna mahoń w Ghia
      to prędzej imitacja plastiku
      -dla palaczy popielniczka w popieprzonym miejscu (mnie to akurat nie dotyczy,
      ale....)
      -pilot centralnego zamka jakiś mało czuły, a poza tym żeby domknął
      automatycznie szyby przy zamykaniu zamka trzeba przytrzymać przycisk przez
      parę sekund co jest baaardzo trudne, bo przez te parę sekund zazwyczaj pilot
      traci sygnał i trzeba to powtarzać.
      -na początku trzeba się nauczyć ruszać, bo łatwo gaśnie (raczej nie wybacza
      błędów w synchronizacji sprzęgło-gaz), a szczególnie jest to uciążliwe na
      skrzyżowaniu jak człowiek jest trochę zmęczony i chce szybko ruszyć.
      -podobno jakieś problemy silnika z paliwem w Polsce, ale ja akurat takowych
      nie mam.

zalety:
      -wielki i bagażnik i kabiba, również z tyłu
      -wygodne siedzenia (nie za miękkie i nie za twarde)
      -naprawde dynamiczny, praktycznie nie ustępuje 2.0 benzynowcom, a przy tym
      oszczędny (pali przy dynamicznej jeździe w mieście 9 litrów, a max do 11 przy
      osterej tzw. popisówie, dane dla kombi)
      -zawieszenie super, na szybkich zakrętach wogóle go nie wyżuca (z ESP), jest
      naprawde stabilny i przwidywalny.
      -w ghia b.dobre radyjko ze zmieniarką na 6 płyt, które wsuwa się po kolei w
      radyjko, a nie do zmieniarki w bagażniku.
      -1.5 roku eksploatacji i żadnej poważniejszej naprawy.
      • Gość: leny Re: FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:37
        masz 6-cio biegowy czy 5-cio?
        • Gość: wwwiesiek Re: FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 16:07
          niestety 5-cio i brakuje 6-ego biegu na trasie, ale teraz podobno sprzedają te
          silniki z 6-cio biegową skrzynką.
    • Gość: olo Re: FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników IP: *.example.net / 217.8.188.* 11.02.04, 13:38
      uzytkowo - same plusy, wielki kop itd - raz coś sie stało z pompą - auto
      jechało na trybie awaryjnym, potem okazało sie że sie jakieś konektorki
      rozłączyły. W firmie znajomego maja takie 2 i tezbyły jakieś problemy z pompa -
      wtryskiem.
      • Gość: leny Re: FORD MONDEO TDCI - opinie urzytkowników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 14:21
        a poza tym były jakieś problemy ?
    • greenblack A co z ogrzewaniem? 11.02.04, 13:40
      Przecież ten samochód w ogóle nie ma ogrzewania!
      • Gość: Mejidie Re: A co z ogrzewaniem? IP: *.katowice.agora.pl / *.katowice.agora.pl 11.02.04, 14:37
        Powiedział (a dokładnie napisał) co wiedział.
        Jeśli nie rozumiesz treści postu to nie odpowiadaj. Nie masz takiego samochodu
        to nie komentuj, ale ty wiesz wszystko najlepiej.

Zalety
        - dużo miejsca wewnątrz
        - dynamiczny silnik o stonowanym łakomstwie na paliwo
        - ogrzewana szyba przednia
        - wygodne siedzenia
        - dobra ergonomia
        - dość dobre wykonanie

Wady
        - dla mnie fatalnie umieszczone otwieranie korka wlewu paliwa

Awarie i kłopoty
        - po 18 miesiacach użytkowania auta (odpukać)nie stwierdzono
        • greenblack Re: A co z ogrzewaniem? 11.02.04, 14:47
          Jeździłem paroma nowoczesnymi dyzlami zimą, w tym Mondeo, i prawda jest taka,
          że ciepło zaczyna być po jakiejś 0,5 godz.!
          • Gość: wwwiesiek ale Ty pipcysz Greenblack!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:32
            mam ten wózek i przed nim miałem kilka innych i nie stwierdziłem różnicy w
            szybkości nagrzewania wnętrza.
            jedyna wada automatycznej klimy to słabe utrzymywanie stałej , nastawionej
            temperatury.
            • lan_lord Re: ale Ty pipcysz Greenblack!!! 25.02.04, 20:31
              up!
          • wrona52 Re: A co z ogrzewaniem? 11.02.04, 17:50
            Sam jesteś jak dyzel! Ja też jeżdże nowoczesnymi dieslami jak wracam z taryfą z
            imprezy. Nie miałeś -nie pisz! Tak się składa że mamy starego(poprzednia
            wersja) TDCi z 2002 i kiedyś nim jeździłem osobiści a teraz jeźdżą pracownicy i
            absolutnie nie ma problemów z zawiszeniem, silnikiem ani innymi elementami.
            Natomiast ogrzewanie potrzebuje ok 5 km na grzanie i jest to naturalne w każdym
            silniku dieslowskim. Problemy z ruszaniem nie występują w wersji obecnej.
        • Gość: leny Re: A co z ogrzewaniem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.04, 15:09
          czyli samochód spoko???
          ogrzewanie też działa bez zarzutu?
          a zawieszenie wytrzymuje nasze drogi?
          • kajtan Ford Mondeo Turnier 11.02.04, 17:47
            po 41 tys km po polskich drogach, zawieszenie jest nadzwyczaj swietne.

Co nie oznacza, ze jest gorsze w Hondzie Accord po 200 tys. km, gdzie auto
            jezdzilo rowiniez od nowosci w Polsce, a wszystkie czesci zawieszenia sa wciaz
            oryginalne...

Z wad, raz wymieniana skrzynia biegow (6 biegowa), do wymiany przednia szyba
            (nie grzeje miejscami) i rdzewiejace drzwi (ranty od dolu).

Wade skrzyni zauwazylem sam, wade szyby dopiero zima, a o drzwiach powiedzial
            mi sam Ford na przegladzie 40 tys. km i polecil warsztat, w ktorym bezplatnie
            usuna usterke.

Z zalet, mi pali 6,8 zima, 6,2 latem, noge mam lekka, ale nie jezdze jak
            stetryczaly dziadek ;)))
            Duza gablota, pakowna (gdyby nie ta kratka ;)), calkiem dobre osiagi (jak na
            diesla 130 KM - Honda Accord 2.0 z 135 KM ma duzo lepsze osiagi, ale czy ja
            jezdze na wyscigi?), oszczedny silnik, niezle wyposazenie.

Szczerze mowiac, polecam, mimo chorob wieku dziececego, szczegolnie, ze model
            po liftingu wyglada obiecujaco.

pozdroowka
            KajTan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka