Dodaj do ulubionych

Saab wraca do segmentu premium?

• mazurek111 Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 09:29
      W ciągu ostatnich dwudziestu lat miałem 4 samochody; Audi 90 2.2E, Audi 80 2.3E, Saaba9000CSE 2.3t i aktualnie Saaba 9.5 2.3t Estate. Nie wiem czy ktoś z wybrzydzających na tym forum "znawców" miał okazję jeździć Saabem, ale dla mnie jest to samochód wygodny i funkcjonalny. Wszystko w środku jest rozmieszczone ergonomicznie, tablica rozdzielcza jest czytelna, skóra wytrzymuje świetnie próbę czasu, a silniki oryginalnie saabowskie (nie mylić z badziewiem GM) są niezawodne. Jeżdżąc Saabami odzwyczaiłem się od sprawdzania oleju (Mobil1); można przejechać nawet 20 tysięcy kilometrów a pozostaje on przejrzysty i nie czernieje. Od kilku lat, mojego starego (grudzień 96) Saaba 9000 usiłuje zajeździć mój syn i jakoś mu się to nie udaje.
      Ostatnia uwaga: jest to jedyny samochód w którym po przejechaniu dłuższej trasy nie bola mnie plecy.
      Co do samej estetyki: de gustibus non est disputandum; można Saaby lubić, lub nie. Miłośnik picu zapewne nie znajdzie w Saabie swojego szczęścia, to pewne.
    • mazurek111 Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 09:33
      Sorry za powtórzenie tekstu.
    • Gość: J23 Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 09:49
      @ fakej
      bosz...
      Różnice w cenie pomiędzy różnymi wersjami silnikowymi wynikają dokładnie z kosztu produkcji takiego silnika. Im mniej cylindrów, tym mniejszy koszt produkcji, dlatego priorytetem w kontekście budowy silników jest ich unifikacja.
      Oznacza to zaprojektowanie optymalnej komory spalania, układu dolotowego i np rozrządu. Dalej buduje się całą rodzinę silników o podobnej geometrii tych właśnie elementów. Resztę stanowią modyfikacje w postaci wydłużania lub skracania kadłuba czy modyfikacjie wału korbowego.

Moim zdaniem nowy 9-5 to najbardziej rewolucyjny Saab w hisorii. Przede wszystkim jako pierwszy wprowadza na szeroką skalę downsising to klasy premium.
      W wielu krajach (np. UK) z uwagi na koszt ubezpieczenia/podatku istonym czynnikiem decydującym o zakupie jest włąsnie pojemność silnika stąd też należy przypuszczać, iż nowy 9-5 będzie się tam cieszył bardzo dużą popularnością.

• Gość: sabiarz Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 10:24
      Cóż, jeździłem przez 8,5 roku modelem 9-5 kombi z 2000r, wersja 2l benz/180K/automat. Przejechałem nim osobiście 400.000 km bez żadnej większej naprawy - oczywiście różne duperele, się psuły, ale NIGDY nie zatrzymał mi się na trasie. Znakomity samochód, Ergonomia - super, wygoda - super. Wygląd jak zawsze dyskusyjny....
      Teraz mam właśnie Insignię - cóż, cena jednak znacznie bardziej osiągalna, a na razie bardzo OK. Ten nowy Saab jest po części Oplem czy się to komuś podoba czy nie. Co do wyglądu, to ma bardzo wiele z klasyki Saaba i dla mnie jest OK.
      Życzę im powodzenia. A krytykantów serdecznie pozdrawiam i życzę niezawodnych aut, jakiej by nie były produkcji.
    • Gość: fakej Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.dclient.hispeed.ch 25.03.10, 10:37
      @mha: Co z tego, że może i dobra bryka - trudno zresztą za takie pieniądze zrobić złą, ale naprawdę samochodu w kolorze gówna sobie nie kupię choćby nie wiem jak jeździł a Schabów w normalnych kolorach się nie sprzedaje. Inna rzecz, że konkurencja na tym tle nie wygląda jakoś specjalnie lepiej.

@Tom: Mówię właśnie o tej badziewnej lampce na klapie od bagażnika. Ona powinna być przy górnej krawędzi szyby, żeby z daleka była szansa je dojrzeć jak np. na autostradzie robi się nagle korek i za hamującym samochodem jest inne auto które jeszcze nie hamuje, wtedy na ogół zwykłych świateł stopu nie ma szans dojrzeć a to u góry zwykle tak. Natomiast umieszczenie trzeciego stopu przy klapie od bagażnika ma podobny sens co wstawienie niebieskich pokrywek na żarówki w maluchu coby udawały ksenony.
    • Gość: kilo Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: 188.33.228.* 25.03.10, 11:03
      trzeba to przyznać, SAAB potrafi robić niesamowite samochody!
    • Gość: sport hot 9-3, 6.9 Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.aztw.cable.virginmedia.com 25.03.10, 11:41
      mazurek111 - ja tez mam saab'a 9-3 sport i jest to niesamowita maszyna ale jak ty olej czlowieku zmieniasz co 20k km to lepiej szykuja kase na nowy silnik, producent zaleca zmiane oleju co 5k mil i uwazam, ze przy takim silniku jest to uzasadnione

do wszystkich inncyh - kupcie sobie saab'a model przed i 2000 a poczujecie roznice w plastiku i skorze
    • Gość: Griffin Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: 170.65.192.* 25.03.10, 12:42
      Cale lata jezdzilem roznymi samochodami. Fordem, Oplem i pozniej nowym BMW 330d. Od roku mam Saaba 9-5 Kombi z rewelacyjnym silnikiem 2.3HOT. Niesamowita radosc z jazdy. To jest takie auto, do ktorego jak codziennie wsiadasz to czujesz podekscytowanie takie samo jak pierwszego dnia w ktorym je kupiles. Jestem przekonany, ze ci co krytykuja tutaj Saaba nigdy nawet w nim nie siedzieli.
    • ionen Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 13:32
      Jeździłem 9-5 z 2002 roku a teraz jeżdżę Passatem z 2007 roku. Auta te dzieli konstrukcyjnie jakieś 8 lat - 9-5 wychodził na rynek w 1997 roku Passat B6 w okolicach 2006 i powiem tak. Te auta dzieli przepaść technologiczna oczywiście na korzyść Saaba. Fakt Passat ma kupę bajerów takich jak dziwna stacyjna na kluczyk (fakt robi wrażenie, ale tylko wrażenie), elektromechaniczny ręczny, xennony ale tak naprawdę są to nikomu niepotrzebne bajery, które nawet czasami przeszkadzają w eksploatacji. W Passacie brak jest ergonominp. przyciski radia są na maxa oddalone od kierowcy, całkowicie niefunkcjionalny jest przycisk obsługi komputera. W 9-5 wszystko to było na miejscu i pod ręką. Dodatkowo potwierdzę to co wyżej gdzieś jest napisane - fotele w 9-5 są genialne, można w nich przejechać 1000 km i nigdy nie bolały mnie w nich plecy.
      Także jak tu porównywać nową 9-5 do segmentu D, jeżeli nawet jego poprzednie wcielenie wyprzedzało technicznie auta z tego segmentu o jedną generację. 9-5 zawsze należało do segmentu premium!

Druga sprawa przejrzyjcie sobie ofertę rynku wtórnego a okaże się, że dużo łatwiej znaleźć dobrze wyposażonego 9-5 niż BMW 5 czy Audi A6. Dlaczego? Dlatego, że niemieckie auta głównie kupuje się jako golasy bo każda pierdoła kosztuje kupę kasy. W Saabie bardzo dużo wyposażenia dostaje się w standardzie.
    • cmok_wawelski Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 14:01
      Moje JEDYNE TRZY zastrzezenia do Saaba 9-5 (roczniki starsze 2002-2005) to:
      1. Ceny (i dostepnosc) czesci zamiennych. Firma ponosila straty na sprzedazy pojazdow probujac je najwyrazniej I ZALOSNIE nadrobic 300 zlotowymi piorami wycieraczek. Przynioslo to m.in. taki skutek, ze auta starsze sa czesto bardzo tanie z powodu opinii o kosmicznie drogich czesciach i tym samym - drogim serwisie. Na szczescie zlomnice o tym wiedza wiec chetnie skupuja rozbitki i jest spora podaz czesci uzywanych. Nie kazdy jednak jest przekonany do uzywanych czesci i opinia o drogiej eksploatacji trwa. Fakt, ze sa b.malo psujliwe.
      2. Glosnosc w radiu jest po lewej a na kierownicy po prawej stronie. A wyszukiwanie stacji na odwrot.
      3. Male skrytki podreczne na gadzety, okulary itd. I ta... przedziwna podstawka na kubek z napojami...
      Poza tym austa sa superbezpieczne, malopsujliwe i wygodne.

• cmok_wawelski Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 14:17
      Model 2002-2005 www.youtube.com/watch?v=Vv88TPwtrAM
      Model 2008-2009 (w tym fotele przednie):
      www.youtube.com/watch?v=tdbbkov7QDc

Dla mnie przekaz jest jasny: wole 3-letniego (a nawet starszego Saaba) niz KAZDA nowiutka Toyotke, Honde czy innego Azjate.

10 letni Saab 9-5 64km/h !!! Ponad 60 km/h to naprawde nie sa zarty a Anieli Panscy trabia glosno u bram...
      www.youtube.com/watch?v=wxE6YmZHfzk
    • Gość: Nocturno Culto Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.03.10, 15:02
      Wszystko zależy od porównania list wyposażenia i konkretnych wersji silnikowych. Dość podobnie jest np. z Volvo S80, auto nie jest tanie, kosztuje mniej więcej tyle, co niemiecka konkurencja z porównywalnym silnikiem, ale doposażenie Niemca do poziomu Volvo trochę kosztuje.

W sumie możliwe też, że właściciele trochę ceny 9-5 nadmuchali w celu pozycjonowania, nawet z założeniem, że bezpośrednim efektem finansowym będzie strata, podejrzewam po prostu, że Spyker i stojący za nim Rosjanie generalnie nie kupili Saaba na długo, będą go chcieli trochę podtuczyć, poprawić wizerunek, a potem, kiedy kryzys minie, z zyskiem sprzedać jakiemuś koncernowi.
      • stuntman-mark Re: Saab wraca do segmentu premium? 31.05.10, 21:20
        dlatego w ostatnim roku Volvo miało jedne z lepszych wyników
        sprzedażowych w segmencie premium
    • Gość: hmm Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: 92.64.67.* 25.03.10, 15:36
      Saab 9-3 1998-2002 miód, malina, cudo.

link.marktplaats.nl/331089498 Przykład, te późniejsze to już nie ta "dusza"
    • Gość: alfista Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: 85.222.87.* 25.03.10, 18:22
      Sa dwie marki, ktore robia ladne auta - ale z zupelnie innego bieguna... jedna to alfa druga saab. Taki mniej dyskretny :) i naprawde dyskretny urok burzuazji w przypadku saaba :) Sa to piekne wozy. Mialem kupic 93 kombi ale skonczylo sie na 159sw. W Alfie sie zakochalem za jej wlasciwosci jezdne i za wyglad, ale saaba jeszcze kiedys kupie :)))
    • flugzeugwerke Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 19:57
      Widzę, że wielu ma kłopoty ze wzrokiem, a zdjęcia przecież są wyraźne. Trzecie światło stop jest za dolną krawędzią tylnej szyby. Jak już znajdziecie to napiszcie hurra na forum.
    • flugzeugwerke Re: Saab wraca do segmentu premium? 25.03.10, 20:02
      @alfista: coś w tym jest, marki te miały nawet wspólny epizod:)
      SAAB 9000 - ponoć najlepiej zbudowany SAAB w historii ;)
    • Gość: arturx2 Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.10, 22:07
      Powtarza się scenariusz Rovera - wycofanie się dużego właściciela, przejęcie przez jakiś dziwny kapitał, dużo szumu i... plajta. Rover też miał bardzo dobry model 75 (akurat w tej klasie co 9-5), oryginalny i szykowny, ale mu to nie pomogło.
      A na marginesie, pytanie do oczarowanych nowym modelem - naprawdę podobają się wam te tandetne chromowane "okulary" na reflektorach? 30 lat temu to był szyk, kupowało się takie na bazarze do Maluchów i Skody, Łada z Pewexu miała w standardzie.
    • Gość: mono Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.echostar.pl 27.03.10, 14:20
      Saabie wracaj do formy!
      --
      lewympasem.pl/?p=n&a=art&artid=210&ids=11
    • Gość: ################## Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.10, 22:30
      Sprzedajesz AUTO ? Chcesz wiedzieć ile jest tak naprawdę warte ?

INFO EKSPERT - PROFESJONALNA WYCENA SAMOCHODU Z KTÓREJ KORZYSTAJĄ UBEZPIECZYCIELE (PZU, WARTA, ALLIANZ, HDI) oraz BANKI.
      Cena 10 pln.
      Wycenę wysyłam w pliku PDF.
      Kontakt GG: trzy cztery siedem siedem cztery pięć
    • Gość: Pete Re: Saab wraca do segmentu premium? IP: *.nycmny.east.verizon.net 19.04.10, 21:45
      jezdze juz kolejnym SAABem, zawsze aero. To poprostu niesamowita frajda na trasie jak turbo sie włączy. Poprzednik 9-5 aero z 2000r. był mocny, ale nowszy 9-3 aero kombi z 2006 z 2.8 V6 to rakieta. Po zmapowaniu komputera i dodaniu sportowego filtra wycisnieto 300KM. Mowcie co chcecie ale nie przesiadam sie do innego auta niz SAAB. REWELACJA!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka