Dodaj do ulubionych

list od Volvo Cars Belgium

03.06.10, 22:02
dzis w poczcie byl list od Volvo. Jestem w nim ostrzegany przed zjawiskiem podnoszenia sie poziomu oleju w silniku.
Zjawisko wystepuje w 5-cylindrowych silnikach Diesla, ktore sa eksploatowane ne krotkich odcinkach i/lub w ruchu miejskim. W takich warunkach filtr czastek stalych nie osiaga temperatury samooczyszczania, wiec okresowo silnik jest przelaczany w tryb pracy, ktory podaje dodatkowa dawke paliwa do cylindrow. Jakims sposobem czesc tego paliwa dostaje sie do oleju silnikowego.
I teraz: gdyby paliwo bylo z ropy, nie byloby problemu, bo jego nadmiar, ktory jakoby przedostaje sie do oleju, po prostu odparowalby. Ale dodatek biopaliw, ktore tak latwo nie paruja, powoduje, ze biopaliwo gromadzi sie w oleju, podwyzszajac jego poziom nawet powyzej maksimum, co juz grozi uszkodzeniem silnika.

Volvo nie rozsylaloby takiego listu, gdyby czegos tam sie nie obawialo.

"jednoczesnie przypominamy o zaleceniu sprawdzania poziomu oleju co 2500 km".
Obserwuj wątek
    • tisi123 Re: list od Volvo Cars Belgium 03.06.10, 22:45
      to zjawisko dotyczy każdego samochodu (a w zasadzie silnika) eksploatowanego na
      krótkich dystansach. List od Volvo to zwyczajna "dupokryjka" - na wszelki
      wypadek, gdyby coś się miało stać. Jeżeli ktoś regularnie kontroluje poziomo
      oleju w silniku to nie ma się czego bać.
      • do.ki Re: list od Volvo Cars Belgium 03.06.10, 23:02
        > wypadek, gdyby coś się miało stać. Jeżeli ktoś regularnie kontroluje poziomo
        > oleju w silniku to nie ma się czego bać.

Badz powazny. NIKT nie kontroluje poziomu oleju (poza kilkoma paranoikami, jak ja). I stad ten list.

Ale oto powstal problem. I to sztuczny, bo dwutlenek wegla nie szkodzi, ocieplenie klimatu jest procesem naturalnym, a nie spowodowanym przez ludzkosc, a paliwo robi sie z ropy, a nie z oleju od frytek.
        • tisi123 Re: list od Volvo Cars Belgium 05.06.10, 21:00
          Jestem poważny. I do tego sprawdzam poziom oleju w używanych przez siebie i
          przez żonę samochodach. Jeżeli ktoś tego nie robi to ma problem. A problem =
          zarobek dla ASO
          • babaqba Re: list od Volvo Cars Belgium 05.06.10, 23:29
            Bądź jeszcze poważniejszy. Nikt tego nie robi (poza Tobą). Samochód to
            takie coś, do czego się wsiada i jeździ. Jak będę chciał coś do
            sprawdzania oleju, to sobie małego chemika kupię. Takie rzeczy to
            mechanik na przeglądach i ja się tego nie dotykam. Nie wiem nawet jak
            się tę klapę z przodu otwiera, nie mam do tego guziczka w pilocie,
            więc pewnie wytwórca nie chciał, abym tam grzebał.
            • tisi123 Re: list od Volvo Cars Belgium 07.06.10, 00:42
              Chcesz udowodnić że się nie znasz, że nie czytasz instrukcji, że nie widzisz
              nalepek np. na wewnętrznej stronie klapki od wlewu paliwa?? Wszędzie tam jest
              napisane (naklejone) żeby sprawdzać poziom oleju co ileś tam tysięcy kilometrów.
              Przerasta to Twoją możliwość percepcji? To przesiądź się na hulajnogę i po
              problemie.
              • flugzeugwerke Re: list od Volvo Cars Belgium 10.06.10, 10:46
                babaqba to wymarzony klient ASO hahaha - to oczywiście prowokator, bo przecież
                musi jakoś uzupełniać płyn do spryskiwaczy.
                Mniej śmiesznie jest, że potem ktoś kupuje auto po takim świadomym
                użyszkodniku... Niby mały przebieg, 3-latek -prawie nówka, ale potem się
                okazuje, że części w warsztacie podmieniane na używki z auta obok, najtańszy
                olej mineralny w silniku, skatowane turbo, nienormalnie zużyte opony, porysowane
                szyby itp.
      • hutchence Re: list od Volvo Cars Belgium 03.06.10, 23:10
        Każdego z silnikiem diesla i filtrem cząstek stałych. No bo w benzynowych raczej
        oleju nie przybywa. Czy może jestem w błędzie?
        No a jeżeli przy kontroli poziomu oleju będzie go za dużo to co mam zrobić?
        Strzykawką z rurką odessać? Można. Ale jest to bardziej upierdliwe niż dolewka.
        • v-6 Re: list od Volvo Cars Belgium 04.06.10, 00:09
          hutchence napisał:

> Każdego z silnikiem diesla i filtrem cząstek stałych. No bo w benzynowych raczej
          > oleju nie przybywa. Czy może jestem w błędzie?

Nie jesteś :) Po prostu niektórzy już zapomnieli, że można jeździć na benzynie, ze zwykłym katalizatorem. I nie trzeba się bać miasta.
          A sposób z wężykiem i strzykawką nie jest bardzo upierdliwy, pod warunkiem, że strzykawka jest odpowiednio duża (np. 200 ml).
          Pozdrawiam
          v-6

• hutchence Re: list od Volvo Cars Belgium 04.06.10, 22:42
            No kiedyś odsysałem nadmiar z skrzyni ASB. Oj co ja się naszukałem odpowiedniej
            grubości ("cienkości") wężyka. Mimo wszystko odsysanie nadmiaru oleju to chyba
            nie jest czynność, która należy do eksploatacji auta.
            • v-6 Re: list od Volvo Cars Belgium 05.06.10, 00:34
              hutchence napisał:

> Mimo wszystko odsysanie nadmiaru oleju to chyba
              > nie jest czynność, która należy do eksploatacji auta.

Nie jest i świetnie to rozumieją ASO obsługujące te nieszczęsne diesle z DPF. Dlatego jeżdżącym po mieście odpowiadają: eksploatuje pan/i samochód niezgodnie z instrukcją obsługi, proszę wymienić olej i więcej tego nie robić! :))
              To nie mój dowcip, to autentyczny fragment korespondencji pomiędzy właścicielką zafiry z depeefem a dilerem. Auto na gwarancji, stoi w garażu właścicielki, bo w układzie jest dwa razy (!) tyle oleju, co być powinno. W sprawę zaangażowana jest już kancelaria prawna i rzeczoznawca. Opisane w AŚ nr 23.
              Pozdrawiam
              v-6

• v-6 Re: list od Volvo Cars Belgium 05.06.10, 01:00
              hutchence napisał:

> No kiedyś odsysałem nadmiar z skrzyni ASB. Oj co ja się naszukałem odpowiedniej
              > grubości ("cienkości") wężyka.

Dobrze pasuje wężyk od kroplówek. Odkrył to mój syn, który jest biomedical engineer (ten od seville). Nawiasem mówiąc pozbył się go już, kupił nowego lincolna mkz w wersji RWD (jest też AWD). Jeździłem już nim, bardzo sympatyczne auto.
              Pozdrawiam
              v-6
              P.S. Nie wiem, czy w Polsce ten zawód nazywa się "inżynier biomedyczny" czy jakoś inaczej, więc podałem nazwę angielską.
              • hutchence Re: list od Volvo Cars Belgium 06.06.10, 12:47
                Thx mate. O Seville pamiętam, oj pamiętam.
        • forum_wyborcza Re: list od Volvo Cars Belgium 05.06.10, 17:30
          > Każdego z silnikiem diesla i filtrem cząstek stałych. No bo w benzynowych racze
          > j
          > oleju nie przybywa. Czy może jestem w błędzie?

Nie, nie jesteś.
          Tylko Polska to taki kraj, gdzie do miasta kupuje się diesla.

W korkach dizelek w porównaniu z trasą, wcale nie jest za bardzo oszczędny, biorąc do porównania ekonomiczną benzynę w miejskim aucie.
          A koszty serwisowania (o cenie zakupu nie wspominając) diesla trwonią iluzoryczną oszczędność na paliwie.
    • szymizalogowany Chińczycy się troszczą o klienta hehe 03.06.10, 23:09
      Widać jak masz chińskie auto możesz liczyć na wzorową obsługę
      klienta hehe.
      • v-6 Bo zrobili zły interes? 04.06.10, 00:15
      • wujaszek_joe o, szymi wyszedł 04.06.10, 00:29
        krótko cie trzymali tym razem
        • v-6 Tylko skąd? ;-))) 04.06.10, 01:11
          Obstawiałbym detoks od kulturystycznych odżywek, ale chodzi mi po głowie teoria spiskowa: zaszyli się z Derduchem we włościach hrabiego, żeby w ziemiańskim gronie omówić szanse innego magnata na zostanie prezydentem. Taki spisek latyfundystów :)
          Jeśli mam rację, hrabia D. też się wkrótce odezwie. Chyba że wpadł w ręce konkurencji - redemptorystów ;)
          Pozdrawiam
          v-6
          • szymizalogowany Też się stęskniłem za wami hehe 04.06.10, 01:33
            Nie ma to jak potrolować trochę hehe
      • bratnig Re: Chińczycy się troszczą o klienta hehe 18.06.10, 16:06
        Auto europejskie obecnie właściciela z Chin z kadrą menedżerska i produkcją w
        Europie.
        • stuntman-mark Re: Chińczycy się troszczą o klienta hehe 28.06.10, 05:13
          a nawet jak zostanie rozpoczeta produkcja w Chinach to będą to
          modele na rynki Azji
      • bratnig Re: Chińczycy się troszczą o klienta hehe 22.06.10, 19:10
        Przejedź się do ASO chociażby jeśli narzekasz na obsługę. Mnóstwo akcji
        serwisowych (chociażby 4+, dla starszych samochodów, czy rabaty na hamulce
        obecnie na nowsze), rozsądne ceny.
    • izyda_ssie Re: list od Volvo Cars Belgium 04.06.10, 19:19
      Temat dotyczy kazdego diesla z filtrem cząsteczek stałych, w którym niezbędną do
      wypalenia filtra, wysoką temperaturę, zwiększa się przez zwiększenie dawki
      paliwa. Wolne od tego problemu, które mają układ z piątym wtryskiwaczem przed
      filtrem(np tojtoj d4d 2,2)
      Oczywiście tyczy się to aut eksplowatowanych na krótkich odcinkach. Tyle tylko,
      ze sprzedawcy, jakos niechętnie o tym mówią...panie..jakie problemy z
      dpf..będzie pan zadowolony :D
      Skutki mogą być dwojakie:
      - rozrzedzenie oleju-> zatarcie silnika
      - nadmiar oleju-> rozbieganie się silnika i silnik w drzazgi(nowa mazda 6 z 2.0
      diesel)
      - w silnikach z ocs, nakaz wymiany oleju co 2 tkm(nowe mondeo)
      • organista_pl Re: list od Volvo Cars Belgium 05.06.10, 00:53
        Był o tym program w TVN Turbo ,warszawski taryfiarz kupił Chevroleta w dyzlu i
        przybywało mu oleju miał właśnie ogromne pretensje ze nikt z salonu go nie
        uświadomił o tym fakcie ze jak będzie jeździł na krótkich trasach może
        wystąpić zaistniała sytuacja
    • swan_ganz jest na to prosta recepta Doki... 05.06.10, 18:52
      musisz z domu do pracy nieco wcześniej (np; o jakiejes dwie godzinki
      wystarczy) i zanim zaparkujesz na szpitalnym parkingu to tak ze dwa razy
      dookoła Brukselę objedziesz bo wtedy będziesz miał szansę, że dostatecznie
      mocno rozgrzejesz swój DPF i oleju nie będzie Ci przybywać.. :-)
      A tak przy okazji; może by tak z tego jakiś biznes zrobić, co? Jakby tak Twoje
      Volvo dawało choć z litr dodatkowego oleju dziennie to moge napisac Ci
      biznesplan :-)
      • marekggg Re: jest na to prosta recepta Doki... 07.06.10, 15:08
        obwodnica brukseli rano i popoludniu przypomina wielki kilkupasmowy
        parking...
    • bratnig Re: list od Volvo Cars Belgium 18.06.10, 16:03
      To nie jest kwestia obaw, tylko uczciwego informowania klienta o możliwości
      pojawienia się takiego zjawiska. Profilaktyka.
    • stuntman-mark Re: list od Volvo Cars Belgium 27.06.10, 00:34
      Volvo znane jest z wyjątkowego podejścia do swoich klientów i
      wysyłając takie listy pewnie pragnie zadbać o ich bezpieczeństwo i
      śiadomość
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka