Dodaj do ulubionych

Spala czy nie spala ??

25.07.10, 17:14
Czy jadąc z górki na 5 biegu i nie używamy pedału gazy tylko samochód toczy
się siła własnego rozpędu występuje spalanie paliwa ???
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 18:00
      a to juz zalezy od samochodu. Jesli ten samochod jest wyposazony w gaznik, to tak, wystepuje. Jesli jest w miare wspolczesny, to nie.

Swoja droga, pytanie powtarza sie regularnie na forum, uzyj wyszukiwarki to znajdziesz z pol kopy zazartych dyskusji na ten temat. Skad ta obsesja? Co to w sumie za roznica?
      • tiges_wiz Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 18:39
        ostatnie gaznikowe tez mialy zawod odcinajacy
        • do.ki Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 18:54
          tiges_wiz napisał:

> ostatnie gaznikowe tez mialy zawod odcinajacy

Zgadza sie. Nawet w maluchach bylo takie cus.

A czy (ostatnie) pompy rotacyjne potrafily nie podawac paliwa?
          • etom Re: Spala czy nie spala ?? 26.07.10, 02:05
            do.ki napisał:

> > ostatnie gaznikowe tez mialy zawod odcinajacy
            >
            > Zgadza sie. Nawet w maluchach bylo takie cus.

W maluchu ten zaworek nie powodowal odciecia paliwa podczas jazdy.
            Z tego co pamietam, to zawor ten odcinal doplyw paliwa, ale dopiero po
            wylaczeniu zaplonu.
            Chodzilo o uniemozliwienie samozaplonu (z powodu przegrzania) po wylaczeniu silnika.
      • starypryka Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 22:26
        Z tym spalaniem to nie jest tak prosto. Ja mam jednak ciekawostkę/zagwózdkę. Mój
        bidulek ma okresy że pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś
        śladowe ilości, a innym razem że nie :( W tych samych warunkach raz pokazuje że
        nie, a innego dnia że tak. Zupełnie nie potrafię tego powiązać z czymkolwiek :(
        Wygląda że zależy to od widzi jemu się :P
        • etom Re: Spala czy nie spala ?? 26.07.10, 02:17
          starypryka napisał:

> Z tym spalaniem to nie jest tak prosto. Ja mam jednak ciekawostkę/zagwózdkę. Mó
          > j
          > bidulek ma okresy że pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś
          > śladowe ilości, a innym razem że nie :( W tych samych warunkach raz pokazuje że
          > nie, a innego dnia że tak. Zupełnie nie potrafię tego powiązać z czymkolwiek :(
          > Wygląda że zależy to od widzi jemu się :P

Sprobuj wtedy zredukowac bieg, a na wyswietlaczu bedzie znowu " 0 " :-)
          Doplyw paliwa jest odcinany powyze pewnych obrotow.
          Ponizej tych obrotow (ok. 1200) paliwo jest znowu podawane.

Rowniez na zimnym silniku te graniczne obroty sa wyraznie wyzsze.
          • jorn Re: Spala czy nie spala ?? 26.07.10, 14:23
            A ja niedawno jeździłem japońsko - australijskim wynalazkiem pt. Toyota Aurion i australijskim pt. Ford Falcon (oba z 2008 roku, więc nie sądzę, żeby tam były gaźniki:). Oba miały sześciobiegowe automaty z możliwością ręcznej sekwencyjnej zmiany biegów. I w obu projektanci sobie wymyślili (a może niechcący im wyszło), żeby uniemożliwić hamowanie silnikiem podczas jazdy z górki. Dopiero przy redukcji do drugiego biegu paliwo przestawało być podawane do silnika. Co ciekawe, podczas korzystania z tempomatu odcięcie paliwa następowało natychmiast po przekroczeniu zadanej prędkości. Tempomat Falcona był to też jedynym znanym mi tempomatem, który w razie potrzeby redukował biegi.
            • trypel Re: Spala czy nie spala ?? 27.07.10, 14:16
              jorn napisał:

> Tempomat Falcona był to też jedynym znanym mi t
              > empomatem, który w razie potrzeby redukował biegi.

Multitronic w audi. Ten jest następny. Fajne zwłaszcza podczas utrzymywania
              stałej predkosci w terenie górzystym.
        • crannmer Czasem spala (ale nie w cylindrze) 27.07.10, 13:38
          starypryka napisał:

> pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś
          > śladowe ilości, a innym razem że nie

W celu utrzymania wlasciwch warunkow pracy katalizatora w niektorych samochodach
          czasami podczas hamowania silnikiem przez pewien czas podawane jest paliwo.

Przy czym z racji zbytniej ubogosci mieszanki nie zapala sie ono w cylindrach od
          swiecy, lecz jest przetlaczane wraz z powietrzem do wydechu i dopala sie
          bezplomieniowo na katalizatorze.
          • starypryka Re: Czasem spala (ale nie w cylindrze) 27.07.10, 22:00
            crannmer napisał:

> starypryka napisał:
            >
            > > pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś
            > > śladowe ilości, a innym razem że nie
            >
            > W celu utrzymania wlasciwch warunkow pracy katalizatora w niektorych samochodac
            > h
            > czasami podczas hamowania silnikiem przez pewien czas podawane jest paliwo.
            >
            > Przy czym z racji zbytniej ubogosci mieszanki nie zapala sie ono w cylindrach o
            > d
            > swiecy, lecz jest przetlaczane wraz z powietrzem do wydechu i dopala sie
            > bezplomieniowo na katalizatorze.
            >

I to jest chyba właściwa odpowiedź. Bo jeśli jest tak jak piszesz to dzieje się
            to by prawdopodobnie dogrzać katalizator. A objaw polewania małych ilości paliwa
            najczęściej występował po dłuższym czasie ekodrivingowania, do tego obroty były
            grubo powyżej 2000.
            Dzięki za sugestię.
    • edek40 Re: Spala czy nie spala ?? 27.07.10, 14:29
      Nalezy nadmienic, ze poza oszczednoscia paliwa nie do przecenienia jest fakt
      oszczedzania hamulcow. I nie chodzi o kwestie czestej wymiany klockow, a o
      przegrzanie ukladu, ktore w efekcie prowadzi do zmniejszenia skutecznosci
      hamowania, a gdy plyn jest stary, wiec uwodniony, moze spowodowac nawet
      calkowita utrate hamulcow, z uwagi na mozliwosc wytworzenia sie poduszki pary
      wodnej w tloczku hamulcowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka