pytka50 25.07.10, 17:14 Czy jadąc z górki na 5 biegu i nie używamy pedału gazy tylko samochód toczy się siła własnego rozpędu występuje spalanie paliwa ??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
do.ki Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 18:00 a to juz zalezy od samochodu. Jesli ten samochod jest wyposazony w gaznik, to tak, wystepuje. Jesli jest w miare wspolczesny, to nie. Swoja droga, pytanie powtarza sie regularnie na forum, uzyj wyszukiwarki to znajdziesz z pol kopy zazartych dyskusji na ten temat. Skad ta obsesja? Co to w sumie za roznica? Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 18:39 ostatnie gaznikowe tez mialy zawod odcinajacy Link Zgłoś
do.ki Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 18:54 tiges_wiz napisał: > ostatnie gaznikowe tez mialy zawod odcinajacy Zgadza sie. Nawet w maluchach bylo takie cus. A czy (ostatnie) pompy rotacyjne potrafily nie podawac paliwa? Link Zgłoś
etom Re: Spala czy nie spala ?? 26.07.10, 02:05 do.ki napisał: > > ostatnie gaznikowe tez mialy zawod odcinajacy > > Zgadza sie. Nawet w maluchach bylo takie cus. W maluchu ten zaworek nie powodowal odciecia paliwa podczas jazdy. Z tego co pamietam, to zawor ten odcinal doplyw paliwa, ale dopiero po wylaczeniu zaplonu. Chodzilo o uniemozliwienie samozaplonu (z powodu przegrzania) po wylaczeniu silnika. Link Zgłoś
starypryka Re: Spala czy nie spala ?? 25.07.10, 22:26 Z tym spalaniem to nie jest tak prosto. Ja mam jednak ciekawostkę/zagwózdkę. Mój bidulek ma okresy że pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś śladowe ilości, a innym razem że nie :( W tych samych warunkach raz pokazuje że nie, a innego dnia że tak. Zupełnie nie potrafię tego powiązać z czymkolwiek :( Wygląda że zależy to od widzi jemu się :P Link Zgłoś
etom Re: Spala czy nie spala ?? 26.07.10, 02:17 starypryka napisał: > Z tym spalaniem to nie jest tak prosto. Ja mam jednak ciekawostkę/zagwózdkę. Mó > j > bidulek ma okresy że pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś > śladowe ilości, a innym razem że nie :( W tych samych warunkach raz pokazuje że > nie, a innego dnia że tak. Zupełnie nie potrafię tego powiązać z czymkolwiek :( > Wygląda że zależy to od widzi jemu się :P Sprobuj wtedy zredukowac bieg, a na wyswietlaczu bedzie znowu " 0 " :-) Doplyw paliwa jest odcinany powyze pewnych obrotow. Ponizej tych obrotow (ok. 1200) paliwo jest znowu podawane. Rowniez na zimnym silniku te graniczne obroty sa wyraznie wyzsze. Link Zgłoś
jorn Re: Spala czy nie spala ?? 26.07.10, 14:23 A ja niedawno jeździłem japońsko - australijskim wynalazkiem pt. Toyota Aurion i australijskim pt. Ford Falcon (oba z 2008 roku, więc nie sądzę, żeby tam były gaźniki:). Oba miały sześciobiegowe automaty z możliwością ręcznej sekwencyjnej zmiany biegów. I w obu projektanci sobie wymyślili (a może niechcący im wyszło), żeby uniemożliwić hamowanie silnikiem podczas jazdy z górki. Dopiero przy redukcji do drugiego biegu paliwo przestawało być podawane do silnika. Co ciekawe, podczas korzystania z tempomatu odcięcie paliwa następowało natychmiast po przekroczeniu zadanej prędkości. Tempomat Falcona był to też jedynym znanym mi tempomatem, który w razie potrzeby redukował biegi. Link Zgłoś
trypel Re: Spala czy nie spala ?? 27.07.10, 14:16 jorn napisał: > Tempomat Falcona był to też jedynym znanym mi t > empomatem, który w razie potrzeby redukował biegi. Multitronic w audi. Ten jest następny. Fajne zwłaszcza podczas utrzymywania stałej predkosci w terenie górzystym. Link Zgłoś
crannmer Czasem spala (ale nie w cylindrze) 27.07.10, 13:38 starypryka napisał: > pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś > śladowe ilości, a innym razem że nie W celu utrzymania wlasciwch warunkow pracy katalizatora w niektorych samochodach czasami podczas hamowania silnikiem przez pewien czas podawane jest paliwo. Przy czym z racji zbytniej ubogosci mieszanki nie zapala sie ono w cylindrach od swiecy, lecz jest przetlaczane wraz z powietrzem do wydechu i dopala sie bezplomieniowo na katalizatorze. Link Zgłoś
starypryka Re: Czasem spala (ale nie w cylindrze) 27.07.10, 22:00 crannmer napisał: > starypryka napisał: > > > pokazuje podczas jazdy z górki że coś tam spala - jakieś > > śladowe ilości, a innym razem że nie > > W celu utrzymania wlasciwch warunkow pracy katalizatora w niektorych samochodac > h > czasami podczas hamowania silnikiem przez pewien czas podawane jest paliwo. > > Przy czym z racji zbytniej ubogosci mieszanki nie zapala sie ono w cylindrach o > d > swiecy, lecz jest przetlaczane wraz z powietrzem do wydechu i dopala sie > bezplomieniowo na katalizatorze. > I to jest chyba właściwa odpowiedź. Bo jeśli jest tak jak piszesz to dzieje się to by prawdopodobnie dogrzać katalizator. A objaw polewania małych ilości paliwa najczęściej występował po dłuższym czasie ekodrivingowania, do tego obroty były grubo powyżej 2000. Dzięki za sugestię. Link Zgłoś
edek40 Re: Spala czy nie spala ?? 27.07.10, 14:29 Nalezy nadmienic, ze poza oszczednoscia paliwa nie do przecenienia jest fakt oszczedzania hamulcow. I nie chodzi o kwestie czestej wymiany klockow, a o przegrzanie ukladu, ktore w efekcie prowadzi do zmniejszenia skutecznosci hamowania, a gdy plyn jest stary, wiec uwodniony, moze spowodowac nawet calkowita utrate hamulcow, z uwagi na mozliwosc wytworzenia sie poduszki pary wodnej w tloczku hamulcowym. Link Zgłoś