Dodaj do ulubionych

Motodziennik: Nowość prawie brytyjska

IP: 77.253.226.* 17.09.10, 07:52
7:52 - i już jest motodziennik! :) Fajny odcinek! M5e34 na samochód tygodnia!
Obserwuj wątek
    • Gość: gaz ziemny Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.tktelekom.pl 17.09.10, 08:11
      tak pod warunkiem ze nie mieszka sie w bloku i ma sie garaz przybudowany do budynku mieszkalnego, i dom jest zasilany z instalacji a nie z butli.
    • Gość: zimmny Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 08:42
      Ten Cadilac rzeczywiście fuj, jak jakis zabawkowy z klocków zrobiony? A co do gazu ziemnego to były kiedyś plany uruchamiania dystrybutorów na stacjach benzynowych. wtedy taki samochód byłby w pełni funkcjonalny, ale chyba najpierw nasze władze musiałyby podnieść akcyzę na ten gaz żeby się na taką imprezę zgodziły. Na razie na LNG jeżdzą tylko autobbusy i inne służby miejskie, np w Gdyni, bo mają własny dystrybutor. Tak czy inaczej nie jest to głupi pomysł zanim mądrzy ludzie nie wymyślą jakiejś naprawdę czystej technologii.
      A wogóle to co tak rano dzisiaj?? ;-)
    • Gość: BTK Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 08:49
      ST super, sam mi się kiedyś podobał, ale przeczytałem tu i tam, że klamki ma z opla no i ogólnie to co w MD jest powiedziane i "odkryłem" to "FUJ" w nim.

do gaz ziemny: dokładnie, a nawet jakby ktoś spełniał te warunki to jako sąsiad miałbym kisiel w gaciach, jaką kto instalacje kupił - tańszą chińską czy niestety droższą, ale z gwarancją, że nawet bombardowanie nie rozszczelni systemu - wiecie o co kaman...
    • Gość: wer Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 09:09
      właśnie, u nas wszystko z gazem ziemnym rozbija się z powodu tych domowych instalacji, gdyby były one dostępne jazda samochodem na gaz ziemny byłaby śmiesznie tania, a tak właściciele zmuszeni są kupować znacznie droższy gaz na stacjach. KOCHANI PRZEDSIĘBiORCY sprowadzajcie je ze stanów huraaaa.
    • Gość: Wojtek Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 09:58
      Fajny odcinek, Cadillac traficzny:)
    • Gość: omax Re: Motodziennik: Nowość prawie a IP: 178.73.48.* 17.09.10, 10:00
      O nie - niech tylko XF-a nie upodobniają do XJ. Jeśli zrobią taki sam szkaradny tył to klęska :( Obecny XF wygląda bardzo ładnie i elegancko - poprawiłbym jedynie lekko przednie światła.
    • Gość: willyfog Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: 213.108.152.* 17.09.10, 10:17
      LNG jest dostepne bez problemu w Rzeszowie, wiec mieszkancy juz od kilku lat moga cieszyc sie jazda na tym paliwie
    • Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 10:47
      Do gazu ziemnego potrzeba infrastruktury...Niech sie wreszcie koncerny, a raczej ustawodawcy zdecydują w jakim kierunku jest najkorzystniej pchnąć przyszłą motoryzację..bo można ocipieć z tymi biopaliwami, wodorotlenkami ..etc..:)
      ...
      "Cadillac traficzny:)" ? wtf?:)

hehe, XLR , chyba mój typ..:)

Bravo za odwagę w wyborze AT , ciekawe jaki będzie odzew na forum..
      XLR to future classic. Merc SL wygląda przy nim jak konserw-atywny...ogórek... Zresztą gdziekolwiek się go zaparkuje, jego Art&Science design (dla koneserów:) przyćmiewa inne wozidełka. To wstyd , że Cadillac (marka z aspiracjami luxusowymi) wycofał go z produkcji; zamiast go uśmiercać powinno się go ulepszać (podobnie głupią decyzję GM podjęło odnośnie roadsterów: Pontiac Solstice czy Saturn Sky...). Niestety GM , jak wszystkie zresztą marki( np. ostatnio sekowany Jaguar), ze szkodą dla nich samych, ślepo zapatrzone są w Szwab-wageny, co rzeczywiście pomaga w sprzedaży aut nowobogactwu, natomiast pozostawia niesmak u moto-pasjonatów i może skutkować "rozwodnieniem" marki na "dłuższą mete".
      Całe szczęście jest już dziś na rynku CTS coupe, przy którym niemieckie nudy wyglądają jak Taxówki (Dan Neil:) .. choć nie da się ukryć , że brakuje jeszcze czegoś szalonego w palecie (np. Eldorado bazującego na tym concepcie "16", albo właśnie ulepszonego XLR'a...)
    • Gość: tmk Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 10:51
      koncepcja gazowa p-b powinna być rozwijana , czy to nie dziwne że tańsza , czystsza , łatwiejsza we wdrożeniu technologia nie jest rozwijana?

o cadillacu było już mówione w programie !

jeśli amerykańskie auta na samochód tyg to proponuję marki Panoz lub Saleen chętnie się coś o nich dowiem...
    • Gość: Ursus Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.se.put.poznan.pl 17.09.10, 11:37
      nie jestem specjalnie proekologiczny, ani nie chce rozpetywac kolejnej bezsensownej (bo opartej na wiedzy moje auto-auto szwagra) wojny benzynowo-gazowej, ale jak slysze o ekologicznosci spalania gazu to mi sie victorinox w kieszeni otwiera:
      forum.nissanklub.pl/index.php/topic/24532-lpg-ochrania-silnik/ (cytat za InstytutemTransportu Samochodowego) oraz
      www.pan-ol.lublin.pl/wydawnictwa/Motrol8/Szpica.pdf (wystarczy podsumowanie)
      prosze pamietac, ze analiza spalin przeprowadzana w SKP na biegu jalowym oraz na podwyzszonych obrotach dla pary benzyna-gaz, niejak sie ma do takiego testu ale z analizatorem spalin MOBILNYM w normalnym ruchu drogowym (taka tabelke przedstawil kiedys jeden z tygodnikow moto)
      Panie Jacku, prosze sie podszkolic troche "w tem temacie"
    • Gość: Turbokozik Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: 195.114.174.* 17.09.10, 11:37
      Panie Jacku, a może ranking aut najlepiej nadających się do zagazowania. wiem że skoda robi oktavkę "fabrycznie", kiedyś chyba peugeot (czyt pełgeot ;) coś tam w silnikach dłubał już w fabryce (panewki itd) i wypuszczał na gazie. Jakie silniki dobrze to znoszą?
    • Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 11:39
      coś na wikend:
      www.youtube.com/watch?v=muRC7WJHgmA
    • Gość: withoutnick Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.chello.pl 17.09.10, 11:40
      Łada Niva na samochód tygodnia!
    • Gość: J.M. Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.dsl.bell.ca 17.09.10, 12:01
      No i wychodzi szydło z worka. Coś, co jest inne i ładne i wyróżniające się na drodze swoim wyglądem automatycznie budzi sprzeciw "znawców" samochodów, ktiorzy swoje doświadczenie i gusta budowali na Syrenkach, Trabantach i Golfach po starszym bracie. Cadillac jest ładnym samochodem. Czy jest jeszcze w ofercie, nie wiem, ale wiem, że w Kanadzie na dzień dobry kosztował około 100 000 dolarów. Czy one tak tracą na wartości? Może. Nie to jest jednak ważne. Ważne jest zróżnicowanie pojęcia piuękna po obu stronach oceanu. No i tych na siłę odrabianych zaległości w temacie "motoryzacja". Och, te wieczne kompleksy i udowanie autorytetów motoryzacyjnych. A szkoda, bo dyskusja może byc interesująca.
    • Gość: HUN Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.chello.pl 17.09.10, 12:08
      Co za debile ci amerykanie, wiedział że ma korek od gazu w aucie po lewej stronie, a kompresor gazu zamontowal z lewej stronuy w garażu
    • Gość: HUN Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.chello.pl 17.09.10, 12:09
      Sorry, my mistake maszyna jest po prawej :p
    • Gość: m Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 12:39
      polo na samochód tygodnia
    • Gość: stef Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.10, 12:41
      Civic na gaz. Brawo! Jestem ZA! Może swojego 1.8 VTi przerobię na kuchenkę :)
    • szpon Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska 17.09.10, 12:56
      E34 na samochód tygodnia! :)
    • Gość: wer Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.10, 13:06
      do Pana @Ursusa Ursusie mylisz gaz propan butan z gazie ziemnym, w odcinku jest mowa o gazie ziemnym, taki jaki jest w sieci
    • Gość: Szaweł Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: 188.33.87.* 17.09.10, 13:33
      popieram turbokozika. Ranking aut nadających się do przerobienia na gaz byłby ciekawy. A przy okazji mam pytanie czy silnik benzynowy z turbo można a jeśli tak czy warto zagazować?
    • heather.butkiss Motodziennik: Nowość prawie brytyjska 17.09.10, 14:09
      Nikt nie powie, że XLR jest brzydki, jest trochę "dziwny" ale ogólnie jest udaną próbą połączenia muscle, luxury i sport cara... niestety mocno zawyżona cena nowego auta zabiła sprzedaż.... Używany i mocno przeceniony jest fajną opcją, o ile ma się dostęp do dobrego i taniego serwisu (elektryka b. często pada)
    • Gość: jjjjjj Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: *.multimo.pl 17.09.10, 14:50
      a mi się nawet podoba ten cadillac taki dziwnie plaski mało masywny, ale fajny

chciałbym żeby był boom na takie nietuzinkowe coupe a nie na te w większości ohydne i nudne crossovery
    • Gość: Ja Re: Motodziennik: Nowość prawie brytyjska IP: 195.225.120.* 17.09.10, 15:37
      Mój samochód na auto tygodnia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka