Dodaj do ulubionych

Mienie przesiedlencze

IP: 12.154.142.* 29.03.04, 16:20
Czy ktos ma jakiekolwiek doswiadczenie ze sprowadzeniem samochodu na mienie
przesiedlencze przed wymaganym okresem 6-miesiecznego uzytkowania w karaju
poprzedniego zamieszkania?
Za miesiac wracam do Polski z USA i chcialbym sprowadzic samochod nowszy niz
ten ktory obecnie posiadam. Wiem, ze wymagane jest aby samochod byl
zarejestrowany w USA min. 6 miesiecy. Myslalem aby przywiezc go na
amerykanskich blachach, pojezdzic na nich pol roku w Polsce, po 6 miesiacach
wyjechac samochodem poza granice Polski, wrocic i dopiero wtedy zglosic
powrot na stale i rozpoczac procedure zwolnienia z cla. Czy takie cos
przejdzie?
Obserwuj wątek
    • kicia_80 Re: Mienie przesiedlencze 29.03.04, 16:37
      chyba nie obejdziesz tego w ten sposob.
      zeby odprawili ci samochod na mienie przesiedlenicze na granicy polskiej musisz
      miec zaswiadczenie z ambasady polskiej - zeby je otrzymac musisz przedlozyc akt
      wlasnosci amerykanski - zreszta nie wyslesz samochodu bez aktu wlasnosci - nie
      wypuszcza ci go, musi byc splacony - a tam jak krowie na rowie jest data zakupu.
      • Gość: Seba Re: Mienie przesiedlencze IP: 12.154.142.* 29.03.04, 16:51
        Nie calkiem. Zaswiadczenie z konsulatu jest ogolne I nie trzeba w czasie
        aplikacji przedstawiac aktu wlasnosci ani listy rzeczy wchodzacych w sklad
        mienia.. W aplikacji wpisalbym ze wracam dopiero za 6-7 miesiecy. Akt wlasnosci
        bede mial gdyz kupuje samochod za gotowke. A w Polsce zamelduje sie dopiero po
        6 miesiacach. Po prostu powiem ze na stale wrocilem dopiero w pazdzierniku a
        nie w maju. Coz, kombinuje. Jak nie wyjdzie to zostawie ten samochod tu na 6
        miesiecy I wroce po niego.
        • kicia_80 Re: Mienie przesiedlencze 29.03.04, 17:01
          powodzenia w urzedzie celnym - wspolczuje, bo tutaj jest urzednik to jest pan i
          wszystko moze..ale moze rzeczywiscie dobrze kombinujesz, jest to na pewno
          pomysl - samochod na pewno moze jezdzic tutaj na amerykanskich tablicach (wiem,
          bo jezdzilam) a i ubezpiczenie oc kosztuje wtedy 24 zl miesiecznie( graniczne)
          wiec sie oplaca:)
          wiesz o homologacji Euro 2? idiotyczne zarzadzenie, trzeba je miec zeby
          zarejestrowac samochod w pl - ale moze je zniosa, wiec nie bedziesz musial
          sobie tym zawracac glowy
          • Gość: Tomek Re: Mienie przesiedlencze IP: *.net 29.03.04, 18:50
            Nie wiem jak jest teraz,ale jeszcze niedawno powracajac z USA mozna bylo na
            mienie sprowadzic samochod zakupiony "po drodze" np. w Niemczech,wazne aby
            odbylo sie to przed przekroczeniem Polskiej granicy.
          • cracovian Euro 2 29.03.04, 18:59
            No wlasnie - jak jest z tym zarzadzeniem? W jaki sposob Intrepid je spelnil i w
            jaki sposob mozna ta homologacje dostac na woz z USA, na ktorego nie ma
            europejskiego odpowiednika?
            • kicia_80 Re: Euro 2 30.03.04, 11:19
              Normalnie - od dealera Chryslera. Homologacja jest na silnik.

Jak zwykle polski prawodawca lubi mieszac, wprowadzili ustawe, ktorej glownym
              zadaniem bylo stworzenie bariery na sprowadzanie samochodow, ustawe, ktora jak
              sie okazala jest niezgodna z prawem europejskim, i bedzie od 1 maja zniesiona.
    • Gość: Felek Re: Mienie przesiedlencze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.04, 12:02
      Ja przed kilku laty sprowadziłem auto z Hiszpanii. Gdy wjeżdżałem do Polski,
      kolejka do odprawy na granicy z Niemcami była na 24 godz. Więc wjechałem do
      Polski na hiszpańskich numerach nie robiąc żadnej odprawy celnej. Po jakimś
      czasie wyjechałem do Czech przez niewielkie przejście graniczne i po obiedzie
      wróciłem przez inne przejście. Tam zrobiłem odprawę wstępną bez zbędnych
      tłumaczeń, a potem załatwiałem resztę w urzędzie celnym w kraju, bez
      najmniejszych problemów. Tak było w 1997 r. Czy teraz jest tak samo, nie mam
      pojęcia. I jeszcze jedno - żeby móc jeździć w Polsce na obcych rejestracjach,
      trzeba mieć jakiś dokument z pozwoleniem na pobyt w innym państwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka