Dodaj do ulubionych

Saab bierze silniki od BMW

IP: *.static.vip-net.pl 30.09.10, 14:51
W końcu jakieś perspektywy na przyszłość ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek Saab bierze silniki od BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 14:55
      Czy Saab ujawnił już, jak się sprzedaje nowy 9-5? Bez niego ta umowa pozostanie tylko na papierze. 9-4x nawet jeśli się będzie sprzedawał, sam nie zarobi na ten cały bałagan. W dodatku pamiętając, że 9-4x będzie pochodną Cadillaca SRX, jego sukces nie jest oczywisty.
    • Gość: stanczyk Saab bierze silniki od BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 15:31
      saab kombinuje jakies suv-y crossovery..
      kurna w pierwszej koolejnosci maly-cool car 9-2 potem szybko 9-3 hatchback/coupe...i wtedy bedzie rentownosc...

motory BMW to dobry pomysl ...ale 1,6? do czego ? do tego malego 9-2?
      a co z Aero Turbo ?
    • Gość: stanczyk Saab bierze silniki od BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 15:35
      saab kombinuje jakies suv-y crossovery..
      kurna w pierwszej koolejnosci maly-cool car 9-2 potem szybko 9-3 hatchback/coupe...i wtedy bedzie rentownosc...

motory BMW to dobry pomysl ...ale 1,6? do czego ? do tego malego 9-2?
      a co z Aero turbo ?
    • Gość: stanczyk Re: Saab bierze silniki od BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.10, 16:14
      ..odczep sie Pan od Cadillaca :)
    • flugzeugwerke Re: Saab bierze silniki od BMW 30.09.10, 16:48
      @jacek: Oczywiście takie dane od czasu do czasu publikuje www.SaabsUnited.com, sprawdź sobie. Na pewno mieli wzrost sprzedaży 9-3 w stosunku do okresu roku ubiegłego.

BMW 1,6 to trochę mało, ale znając Szwedów wycisną z niego dowolną moc :) Pamiętajcie, że gdyby nie GM, to SAAB spokojnie zaspokajał wszelkie potrzeby silnikami 2,0-2,3 l.
      Tylko, że wtedy był początek lat '80 i trzeba było co najmniej 2,0 l by zapewnić taki wachlarz mocy.
      Jest rok 2010 i takim nowym motorkiem bazowym może spokojnie być 1,6 l.
      Jeśli "Printz" jest tak wytrzymały jak kiedyś był Triumph, to musimy przełamać tylko czysto mentalną barierę z tym "żałosnym"1,6.
    • Gość: fox Re: Saab bierze silniki od BMW IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.09.10, 17:18
      A te 1.6 to przypadkiem nie jest wspoltworzone z PSA? Co nie zmienia faktu, ze mariaz saaba z bmw bylby dla saaba tworem idealnym.
    • Gość: matt89 Re: Saab bierze silniki od BMW IP: *.sta.asta-net.com.pl 30.09.10, 19:21
      Dzisiaj na allegro widziałem zabytkowego saaba, który ma w sobie to coś co przyciąga. Nie obchodzi mnie to co mówią inni i to, że po części mają rację. Saab to marka z duszą, tworzona z pasją, a właściciele tej marki w Polsce i na świecie to zgrana grupa, działająca w róznych klubach fanów marki. Nigdy nie miałem Saaba, ale gdyby kiedyś kiedykolwiek... to chciałbym kupić saaba i przekonać się jak jest naprawdę?
    • Gość: gosc Re: Saab bierze silniki od BMW IP: *.nyc.biz.rr.com 30.09.10, 20:52
      a ja jezdze Saabem 9-3 aero 2.8 V6 turbo ze skromnymi 280KM i nic sobie z waszych glupawych komentarzy nie robie
    • Gość: ws Re: Saab bierze silniki od BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 21:17
      wielcy fani saaba, pieniacze internetowi robić będą teraz dobrą minę do złej gry, cieszac się niby z tego, że ta ukochana przez nich marka ma silniki od marki, o której marzy każdy polaczek od drecha po menadżera. Tylko, gdzie ta rzekoma szwedzka dusza o którą walczyli tak zajadle?
    • Gość: kwahoo Re: Saab bierze silniki od BMW IP: *.xdsl.centertel.pl 30.09.10, 22:03
      @fox
      Tak, to dokładnie to samo co w Peugeotach THP. Silnik stosowany w samochodzikach z poprzecznie ustawionym układem napędowym.
    • flugzeugwerke Re: Saab bierze silniki od BMW 30.09.10, 23:27
      @ws: nie musisz tego rozumieć, nie zależy nam:)

Otóż Panie i Panowie znawcy szwedzkiej duszy -SAAB nie zbudował żadnego silnika od podstaw. SAAB od zawsze kupował silnik "bazowy" od kogoś i go ewentualnie modyfikował, tak było z Triumphem, tak było z Ecotekiem( LK9?) i tak jest teraz( mam nadzieję) z tym sprytnym 1,6 od BMW. Duszą SAABa jest stosowanie rozwiązań optymalnych.

@fox,@kwahoo: Mają dostarczać nieco ponad 200KM.
      Pozdrawiam,
      AB
    • motoguru Re: Saab bierze silniki od BMW 01.10.10, 12:21
      spyker ma pomysl na saab'a - takie mam wrazaenie, w pierwszym roku nie osiagnie sprzedazy - w przyszlym - owszem. Mowie wam ze ten rusek wie co robi ( miejmy nadzieje )
      Ja jezdze saabem 9-3 z 1999r, teraz ma ponad 230 kucy - pocisk straszny - wygoda ok. gdyby nie oplowskie zawieszenie byloby fantastycznie, dlatego uwazam, ze odejscie od jakich kolwiek rozwiazan gm jest dobre xD

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka