Dodaj do ulubionych

Audi Q5 czy Volvo XC60

06.10.10, 16:17
Wiem że moje pytanie może jest bardzo ogólne i dla niektórych wyda sie lakoniczne ,ale mamy rodzinny dylemat co kupić: Audi 2,0 TDI 170KM automat czy Volvo 2,5 D 205 KM automat.Jazda głównie po mieście,oraz wekendowe wyjazdy w góry zimą.Auto chcemy kupić nowe z salonu i pojeździć kilka ładnych lat.Były już jazdy próbne i raczej na remis.Katalogi oraz sprzedawcy wszystkiego nie powiedzą.Może odezwą się uzytkownicy tych autek ? Jak wasze opinie ?
Obserwuj wątek
    • do.ki Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 06.10.10, 20:38
      moze jestem nieobiektywny, ale XC60 jest dla mnie nieladne, bo nieproporcjonalne, to juz wole Q5... ale nigdy z tym silnikiem! Jest 3-litrowy TDI, ktory nawet w slabszej wersji bedzie przyjemniejszy w eksploatacji niz 4-cylindrowy klekot z VAG. Z drugiej strony, volvo ma 5 cylindrow bez laski... ale nie slyszalem o silniku 2,5 D. Ostatnio jak sprawdzalem to D5 mial 2,4 litra pojemnosci. Rozwiercili go?
      Za Audi zdecydowanie przemawia Quattro.

Majac wybor miedzy podaznymi przez Ciebie wersjami tych aut, to faktycznie remis. Ale Audi ma jeszcze jeden, lepszy silnik...
      • novationen Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 07:23
        od znajomego ze stacjo ASO słyszałem niezbyt pochlebną opinię o silnikach 2.0 TDI...

Tzn, żadnych szczegółów, ale stwierdził, że jeśli tdi, to każdy, ale nie ten właśnie - widać ma ku temu jakieś podstawy? zwłaszcza że od lat porusza się autami napędzanymi TeDeIkami....
        • kris7109 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 09:11
          Wiem że w Audi jest taki rewelacyjny silniczek 3,0D ,ale niestety troche poza naszym zasięgiem finansowym ,bo inaczej to wybralibyśmy zdecydowanie Q5 z takim motorkiem.Jeżli chodzi o XC60 to faktycznie jest w nim motor 2,4D a nie jak wczesniej napisałem 2,5D (sorry czeski błąd).Pewnie jak sie kupuje nowy to sie o tym nie myśli ale pewnie po klilu latach Q5 sprzedamy łatwiej i z lepszą ceną.Cenki wyjściowe są obecnie na podobnym poziomie.
        • dark13 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 09.10.10, 20:11
          Znajomy z ASO niech sie przebranzowi na kasowego w hipermakrecie.
          Niepochlebne opinie o 2.0tdi dotycza zupelnie innego silnika z okresu 2004-2007 ten dzisiejszy to to jeden z lepszych wsrod 4 cylindrowych diesli .
    • trypel Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 16:50
      od 2,5 roku jezdzę A4 z 2.0 TDI z multitronikiem. Ponieważ firma nie zgadza sie na wiekszy silnik a ja chcę quatro i automat w nastepnym wiec A4 odpada (nie oferuje takiego zestawienia) z dieslem wiec padło na Q5, do tej pory znalazłem tylko jednego znajomego jezdzącego taką wersją (170 KM Q5 i automat) który po 6 msc jest zadowolony ale co to jest 6 msc...

Dla mnie A4 z tym silnikiem i automatem to ideał ale brak tego 4x4 w zimie... silnika się nie bój. Chodzi jak zegarek 120 tys km , zero zuzycia oleju miedzy przegladami, srednia z 120 tys ponizej 7 l/100.

Porównując volvo z audi moge tylko na bazie XC90 i Q7. O ile volvo bardziej mi sie podobało o tyle jego prowadzenie to porażka zwłaszcza dynamiczne. No i quatro w zimie sprawdza się o niebo lepiej niż dopedzana sprzęgłem lepkosciowym oś a taki układ jest w volvo
      • kris7109 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 17:20
        Myślę że szalę przeważy to quatro w Q5.Co stałe 4x4 to stałe ,a nie dołaczana oś.Volvo ma trochę mocniejszy silnik 205KM,ale chyba gorszy automat,więc pewnie gdzieś ogólnie na remis.Ja obecnie jeżdzę passatem 2,0TDI 140 KM i też nie narzekam a to chyba ten sam silnik co w Q5 ,a mam już przechulane ok. 125 tys. i wszystko (odpukać) z silnikiem OK.Plusem volvo jest za to przestronniejse wnętrze.
        • trypel Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 17:24
          w xc 90 automat był masakryczny i zabierał kupe mocy (taki do dostojnego wożenia sie), w Q5 nie ma multitronica (moim zdaniem najlepsza skrzynia ale to subiektywna opinia) tylko s-tronic a to coś jak dsg (moim zdaniem przereklamowane ale na pewno lepsze niż automat w xc90 -nie wiem jaki jest w 60)
    • hitch5 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 20:37
      Zdecydowanie volvo, bo ma dużo lepszy silnik. Automat w xc60 jest już zdecydowanie lepszy niż w xc90, a haldex starczy na zaśnieżone drogi. Ogółem, którego nie kupisz, powinieneś być zadowolony.
      • v-6 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 23:20
        > Zdecydowanie volvo, bo ma dużo lepszy silnik.

Fakt, ten konkretny silnik D5244T10 (205 KM) wygląda teoretycznie dużo lepiej, niż 170-konne 2,0 TDI. Volvo xc60 z tym silnikiem jest wyraźnie szybsze niż q5 z 2,0 TDI, pomimo lekko spowalniającego automatu. Dwie sprężarki pracujące w różnych zakresach obrotów szwedzkiego silnika dają świetną elastyczność i równomierne rozwijanie momentu i mocy, jednak zużycie paliwa ma on dużo większe niż silnik audi, w testach wyszło coś ponad dwa litry różnicy, a więc dużo. Poza tym w xc60 kiepsko go wyciszono i jest równie dobrze słyszalny, jak z natury dość głośny 2,0 TDI.
        No i co najważniejsze, ze względu na bardzo krótką obecność na rynku niewiele można powiedzieć o jego awaryjności (na razie narzekań nie ma).

> Automat w xc60 jest już zdecydowanie lepszy niż w xc90 ...

Też tak słyszałem.

> a haldex starczy na zaśnieżone drogi.

To prawda. Jednak na niezaśnieżonych torsen na pewno udowodni wyższość nad haldexem 4. Koleiny, kałuże, ciasne zakręty itp. No i samo prowadzenie, oba auta mają ciężki przód. Znacznie przyjemniej mieć wtedy 40:60 w audi, niż praktycznie przedni napęd w volvo.

> Ogółem, którego nie kupisz, powinieneś być zadowolony.

I ja tak sądzę.
        Pozdrawiam
        v-6
    • kamillwawa Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 07.10.10, 22:00
      Ja skłaniałbym się w strone Volvo. Lepszy silnik i więcej miejsca w środku. Według mnie jest także ładniejszy. Jeśli Audi to 3.0 tdi. Za Audi zapłacisz też nieco wyższe ubezpieczenie po zakupie. Xc60 będzie też mniej na ulicach co dla mnie nie jest bez znaczenia. Ogólnie oba auta bardzo fajne ale brałbym xc60.
      • v-6 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 08.10.10, 00:59
        kamillwawa napisał:

> Ja skłaniałbym się w strone Volvo. Lepszy silnik i więcej miejsca w środku. Wed
        > ług mnie jest także ładniejszy.

No fakt, nawet mnie się podoba, a z reguły nie zwracam na to uwagi.

> Xc60 będzie też mniej na ulicach co dla mn
        > ie nie jest bez znaczenia.

Na polskich ulicach? Oj, chyba nie. Wstępne obserwacje pozwalają sądzić, że będzie akurat odwrotnie.
        Pozdrawiam
        v-6
      • dark13 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 09.10.10, 20:25
        kamillwawa napisał:
        Lepszy silnik i więcej miejsca w środku

Lepszy silnik bo mocniejszy ale w Audi jest duzo ciszej i w ogole ogolny komfort i jakosc to zdecydowana przewaga Audi . Dziwie sie ze auto tego nie zauwazyl testujac oba (a moze jeszcze nie testowal?)
        W Audio jest tez wiecej miejsca zwlaszcza z tylu
        Volvo jest wyraznie tansze ale i tak za drogie jak na Forda lepszej jakosci.Audi dluzej utrzyma cene.
    • bunkum Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 08.10.10, 02:45
      Ani jeden ani drugi.
      SUV to nonsens.
      Kup samochod.
      • kris7109 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 08.10.10, 12:10
        Wszystkie uwagi cenne,pozostaje jeszcze (może obecnie bez znaczenia) fakt,ale kiedyś autko trzeba będzie sprzedać bo będzie się marzyło nowe,a wtedy chyba Q5 pójdzie za lepszą cenkę niż XC60 ,przynajmniej tak myślę.Może to fakt obecnie drugorzędny ale za kilka lat....
    • hitch5 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 08.10.10, 18:19
      Co do wyciszenia to na pewno pod względem brzmienia xc60 deklasuje q5. Po prostu d5 to jeden z najlepiej brzmiących diesli(brzmi trochę jak mocna turbodoładowana benzyna), a każdy 2 litrowy turbodiesel brzmi dużo bardziej roboczo(nawet genialny 2.3d bmw na zimno chodzi jak ursus). Na twoim miejscu wziąłbym pod uwagę nowe x3 2.0d, bo ma zdecydowanie lepszy silnik niż audi, świetny ośmiobiegowy automat i napęd xdrive.
      • kris7109 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 14.10.10, 15:27
        Aktualnie mamy X3,powiem tak silnik świetny,trakcja doskonała ale komfort jazdy ...żaden, jazda po naszych ,,autostardach'' jak wozem drabinistym,więc na razie dzięki za to cudo, ale na pewno auto niezłe mechanicznie.Jeziemy na daleki wypady i wolimy komfort.
        • v-6 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 14.10.10, 22:44
          kris7109 napisał:

> Aktualnie mamy X3,powiem tak silnik świetny,trakcja doskonała ale komfort jazdy
          > ...żaden, jazda po naszych ,,autostardach'' jak wozem drabinistym,więc na razi
          > e dzięki za to cudo, ale na pewno auto niezłe mechanicznie.Jeziemy na daleki wy
          > pady i wolimy komfort.

Za najbardziej komfortowy ze średnich SUV-ów uchodzi mercedes glk. Ale jest stosunkowo mały, nie większy niż wasze x3.
          Pozdrawiam
          v-6
          • kris7109 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 15.10.10, 10:58
            Może tego nie pisałem wcześniej ,ale GLK też mi chodzi po głowie.Tylko żonce sie nie podoba wizulanie,podobnie jak Freelander III.A to w sumie auto dla niej.Niestety ( a szkoda) nie decyduje sam w temacie zakupu.
            • v-6 Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 15.10.10, 15:03
              kris7109 napisał:

> Może tego nie pisałem wcześniej ,ale GLK też mi chodzi po głowie.Tylko żonce si
              > e nie podoba wizulanie,podobnie jak Freelander III.A to w sumie auto dla niej.N
              > iestety ( a szkoda) nie decyduje sam w temacie zakupu.

Rzeczywiście, GLK jest kanciasty i wysoki, przez co z zewnątrz wydaje się większy, niż jest w istocie. To świetne auto. Ale jeśli twojej żonie podobają się obłości, to siła wyższa :) Nic mi takiego zaokrąglonego do głowy nie przychodzi, a w każdym razie nic na poziomie premium. Dużo tańszą, a chyba przyzwoitą alternatywą byłby ford kuga z dieslem 160 KM i 6-biegową skrzynią dwusprzęgłową. Ten by się pewnie małżonce spodobał, ale to auto mniejsze od twoich typów podstawowych. No i jak się człowiek już nastawi na audi ...:)
              Pozdrawiam
              v-6
    • wicehrabia.julian Re: Audi Q5 czy Volvo XC60 14.10.10, 20:20
      kris7109 napisał:

> Wiem że moje pytanie może jest bardzo ogólne i dla niektórych wyda sie lakonicz
      > ne ,ale mamy rodzinny dylemat co kupić: Audi 2,0 TDI 170KM automat czy Volvo 2,
      > 5 D 205 KM automat.

Wybrałbym Audi, ale tylko dlatego, że jest nieco lepiej wykonane i części mechaniczne z pewnością będą tańsze. Jeśli Volvo to XC90.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka