Dodaj do ulubionych

pierwszy samochód

16.10.10, 20:44
Witam,

chciałbym kupić pierwszy samochód. Nie bardzo orientuję się w rynku, prawdę mówiąc, nigdy motoryzacja mnie nie pasjonowała. Interesowałoby mnie coś w granicach 30 tysięcy, sporo udało się odłożyć ;) Myślałem o jakichś japończykach, niewielkich rozmiarów, podobno są trwałe i tanie w eksploatacji.

Pomożecie? ;)
Obserwuj wątek
    • michaelm3 Re: pierwszy samochód 16.10.10, 21:12
      misiaczka w liczbie postow nie przeskoczysz na pewno ale powodzenia;)
    • conveyor Re: pierwszy samochód 16.10.10, 21:24
      Albo Toyota Previa, albo zadbane Polo, nie ma innej opcji. Z tym ze 30 tysi na Polo to zdecydowanie za duzo.
      • archonix Re: pierwszy samochód 17.10.10, 00:12
        skoro sie nie znasz to znaczy ze nie potrzebujesz jakiegos cuda i to znaczy ze potrzebujesz cos nowego bo uzywanego 5 razy skladanego nie wykryjesz. Do wybooru jest: panda 25 k pln plus ze produkowana w polsce i jest jej u nas duzo, piec drzwi, minus ze to fiat i silnik jeszcze z cinquecento...., hyundai i10 23,5 powinien byc najlepsza opcja, ale nie ma wspomagania i obrotomierza., tata indica 22 k pln plus za wyposarzenie (klima elektryka itp), tak wyposarzona panda przekroczy 40 k pln, plus za spory silnik, normalny i prosty w obsludze, plus za war gwarancji, minus ze to auto sprzed 10 lat , sporo pali( ze wzg na mase), peugeot 107- 26 k pln, fajny maly skuterek, ale drogi serwis i 3 drzwi. Ja bym chyba na twoim miejscu wzial stara indice i dokupil fabryczny gaz. W salonie nie daj sie namowic na dodatki, na wiekszosc z nicch nie oplaca sie wydawac pieniedzy.
        • radosny_czlowiek Re: pierwszy samochód 17.10.10, 03:56
          misiaczkiem nie jestem, trolling to nie dla mnie ;)

@archonix - kurczę, wszystko takie maleństwa... ze mnie duży chłopiec, nie widzi mi się prowadzenie z głową między kolanami, od biedy ta panda, w tym siedziałem i daje radę
          generalnie mam też słabość do rzeczy ładnych - nie musi być to samochód ze stajni designerskiej ferrari czy porsche, ale nie chciałbym się w nim czuć jak w brzydkim pudle po telewizorze.
          myślałem o hondach, są kilkuletnie civici z 5(?) generacji w okolicach 30 tysięcy na otomoto, sądzicie że to dobra opcja? wygląda nieźle, są w dieslach z niskim spalaniem, a te 100KM mocy (diesel 1.7) już spokojnie powinno wystarczyć do normalnej, niezbyt agresywnej jazdy i wyprzedzenia ciężarówki ;) widziałem też jazza, on jest chwalony za bardzo małe spalanie z tego co pamiętam, fajny do miasta się wydaje
        • mjf1 Re: pierwszy samochód 17.10.10, 08:32
          archonix , Peugeot 107 jest pięciodrzwiowy ;) Co do Civic, to za 30 tys. (pamiętaj o ubezpieczeniu, rejestracji, wymianie płynów) znajdziesz 5-6 letni egzemplarz z przebiegiem ~100kkm. Zastanów się, czy nie lepiej szukać młodszego autka z segmentu B typu Swift, Clio, 207, Jazz, choć o tę ostatnią będzie trudno. Nie baw się w diesle, jeśli nie będziesz robić więcej niż 20-25kkm rocznie.
          pzdr
          j
          • archonix Re: pierwszy samochód 17.10.10, 09:56
            Jest pieciodrzwiowy, ale za wtedy kosztuje 28, co juz jest za duzo za takie mini. Duze samochody do 30 k pln to logan i indigo, oba brzydkie niestety brzydkie. Jazzy moim zdaniem sa za drogie, ale fajne, jak kupujesz uzywane i masz 30 k pln to szukaj do 25 k pln, reszte zostaw na pakiet startowy i rezerwe.
    • pan666 Re: pierwszy samochód 17.10.10, 10:00
      pierwsze auto powinno byc duze,i ciezkie
      praw fizyki nieda sie ominac

puzniej gdy juz wytrawnym kierowca bedziesz
      kup cos lzejszego i z mniejszym pragnieniem
      • swan_ganz Re: pierwszy samochód 17.10.10, 11:58
        > pierwsze auto powinno byc duze,i ciezkie praw fizyki nieda sie ominac

mam dokładnie taki sam punkt widzenia; swojej córce jako piewrszy samochód kupie jakąś uzywke w rodzaju land cruisera czy czegos podobnej do niego wielkości... I dopiero gdzies tak po 100 tysiącach przebiegu dostanie cos innego...
        • radosny_czlowiek Re: pierwszy samochód 17.10.10, 13:26
          miałem okazję jeździć samochodami znajomych, między innymi już wspomnianym p107 (no za malutkie to to jest ;)), civikiem z tych nowych (bardzo fajny samochodzik), focusem I generacji i nowym mondeo w kombiaku. I ogólnie wrażenia, że p107 za mały, a kombi już za duże - hatchbacki to mimo wszystko coś dla mnie

w dodatku te ogromne landary są generalnie sporo droższe, no i palą jak smoki

co do finansów - 30k mam przeznaczone na sam samochód, rejestracje, przegląd itd. mam wliczone oddzielnie ;)

co do diesli - sądzę, że 20-25 w roku spokojnie wyrobię, mieszkam pod miastem, dojeżdżam do miasta, mam spory kawałek (co najmniej 60km dziennie wychodzi, do tego sporo po okolicy), liczy się dla mnie ekonomika

czytałem o Jazzie, że generalnie nawet te starsze (2002-2005) palą niedużo ponad 6 litrów, jak dla mnie bomba, coraz bardziej się do nich skłaniam. Może ktoś z Was ma/miał/jeździł i mógłby się sam wypowiedzieć?
          • qqbek Zaraz na mnie skoczą... 17.10.10, 14:18
            ...ale polecę w takim razie to co zwykle.
            Opla Astrę. Za 30k dostaniesz albo 2-3 letnią "G" (dwójka, "Classic" z Gliwic), albo dwa lata starszą "H".
            Samochód nie tak bezawaryjny jak japończyki... ale... jak się coś zepsuje, to nie zostawisz w serwisie połowy majątku ;)
            Sam jeżdżę "G" i bardzo sobie to małe, zgrabne autko chwalę.
            Inna sprawa, że na trasę mam trochę większe autko a Astra służy jako samochód miejski.
          • mjf1 Re: pierwszy samochód 17.10.10, 17:46
            Jazza w ogóle ciężko trafić na rynku wtórnym. Jeśli większość przebiegów będzie poza miastem, to większość samochodów tej wielkości będzie palić w granicach 6l - Honda nie jest tu wyjątkiem. Zainteresuj się Toyotą Yaris.
            • radosny_czlowiek Re: pierwszy samochód 17.10.10, 18:29
              www.fastcar.co.uk/04570735435350731438/top-10-gay-cars.html
              nie ;)
        • jorn Re: pierwszy samochód 17.10.10, 13:26
          I dopiero gdzies tak po 100 tysiącach przebiegu dostanie cos innego...

A nie uważasz, że po 100 tys. przebiegu powinna już sobie sama coś kupić?
          • archonix Re: pierwszy samochód 17.10.10, 14:34
            Skoro masz wiecej, to moze warto doplacic i kupic i30? zaczyna sie od 37 k pln, moze auto nie jakies cudo ale napewno lepsze od logana.
            • radosny_czlowiek Re: pierwszy samochód 17.10.10, 15:26
              aż tyle to nie mam ;) w dodatku wolę kupić dobrze wyposażoną Hondę z niewielkim relatywnie przebiegiem niż nowego, ale totalnie gołego huyindaia ;)
              • archonix Re: pierwszy samochód 18.10.10, 16:25
                tylko ten niewielki relatywnie przebieg wyniesie 150 k km........
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka