Gość: kopytko Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.10.10, 19:11 nice Link Zgłoś
harrysilver Re: Tak wygląda crossover Saaba 19.10.10, 19:21 @jasiek No wlasnie chcialem cos podobnego napisac:) Tyl lipa. Link Zgłoś
Gość: szym Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.10, 19:48 @t-k widziałeś kiedyś insignię w środku? Może kształt kierownicy ZBLIŻONY. Nie widzę specjalnie podobieństw w designie środka. Jest natomiast (środek) podobny do 9-5. Link Zgłoś
Gość: papay Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.raciborz.vectranet.pl 19.10.10, 20:11 Wygląd bardzo ciekawy ogólnie na plus ale ciekawe ile będzie kosztować napewno będzie wydać majatek, autor ma jednak rację na rynek europejski to będzie potrzebny diesel, z przyśpieszeniem to też chyba coś poprwią bo Touareg w dieslu z 340 konnym silnikiem ma przyśpieszenie w 5,8 do setki Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: 91.90.162.* 19.10.10, 20:34 Spoko wyglad, linia moze nie nowatorska, ale ogolne wrazenie bardzo robi ;] No i linia szyb jak u POLONEZA ! XD extra! Link Zgłoś
Gość: g Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.chello.pl 19.10.10, 21:18 no fkat, z tyłu trochę ssangyoung'iem trąci, a szkoda... Link Zgłoś
Gość: ? Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.10, 21:22 Droga redakcjo! Czy przypadkiem ten model nie ma płyty z Chevroleta Captivy? Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.limes.com.pl 19.10.10, 22:34 Zgrabny niczym betonowy kloc! Link Zgłoś
Gość: bob Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.lomza.vectranet.pl 19.10.10, 22:38 Jaki to Saab? Toż to Captiva prosto z Korei ... fuj ... Link Zgłoś
Gość: Wombat Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: 94.75.121.* 19.10.10, 23:50 @ ignatz - tu się akurat mylisz - dla nowobogackich są współczesne Merced(r)esy... Saaby zawsze były skierowane do indywidualistów. Ten co prawda nie ma tyle charakteru co klasyczny "krokodyl", ale... i tak jest fajny. Ja bym się nie obraził. Link Zgłoś
Gość: motoguru Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.chello.pl 19.10.10, 23:51 wnetrze 100% 9-5, powiem wam, że widziałem suva saaba ( tego starszego 9-7X ) i zbledłęm, bo bydle niesamowite, jeżeli choć w połowie jest tak potężne jak 9-4X to będzie bardzo dobry. Ktoś pisał, że stara linia... mi się podoba, przypomina rozciągniętą w pionie 9-5. Tył rzeczywiście ciężko do czego kolwiek przypasować ( napewno nie do saaba ) A co do starej lini, to słychać tylko, jak ludzie piszą, że statek kosmiczny, że futurystyczne. Więc i tak się wszystkim nie dogodzi. Jestem troche zażenowany mocą. NIe ma żadnej v8, nic powyżej 400 koni. Link Zgłoś
Gość: olsen Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: 109.129.82.* 20.10.10, 00:24 Czarno widze - noje pierwsze skojarzenie to Captiva 2011. Przyspieszenia moga poprawiac ale jak to ma na oko 2 tony masy wlasnej, to nie wiem czy warto, bo w Europie to sie zemsci i przy podatkach i na paliwie. Chevrolet ma chyba najwiekszego diesla 2.2 180 KM. Kiedys w SAABach byl 3.0 TiD ale to byla porazka. Podsumowujac - oferta dla fanow SAABa (azjatyckich). Link Zgłoś
Gość: qer99 Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.e-wro.net.pl 20.10.10, 00:57 myślę, że ciekawszym ze względu na cene wyborem byłby Citroen C-Crosser www.citroen.pl/citroen-c-crosser/ Link Zgłoś
Gość: qwe Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.u.itsa.pl 20.10.10, 12:18 @qer99: ze co? trojaczki to silnikowe i designerskie dno Link Zgłoś
Gość: milosnik Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.chello.pl 21.10.10, 11:18 do: Jacek z Bałkan Saaby do dzis maja bardzo krotki 1szy bieg, wystarczy "odepchnac sie" z miejsca, a na 2 biegu zaczyna sie inna historia :) Link Zgłoś
flugzeugwerke Re: Tak wygląda crossover Saaba 21.10.10, 17:35 @milosnik: chyba, że ktoś zakupił diesla 2,2 -to wtedy jedynką normalnie jeździ do 20km/h hehehe;) Link Zgłoś
Gość: Fradista Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: 195.187.133.* 22.10.10, 11:03 Sorry, ale po co komu lepsze przyspieszenie w tego typu aucie? Widać, że lubicie się pokazać i co jest ważne dla was w aucie. Ważne, żeby było duże i dobrze paliło gumę. Poza tym słusznie ktoś zauważył, jaka jest charakterystyka silników Saaba- 1-2 bieg nic szczególnego, ale powyżej wciska w fotel. Od 60km/h miażdży konkurencję. Link Zgłoś
Gość: Jacek z Bałkan Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: 195.225.120.* 22.10.10, 12:41 do: milosnik Wiem, bo mam 9-3 turbo:) Pozdrawiam wszystkich miłośników SAABa! Link Zgłoś
akodo78 Re: Tak wygląda crossover Saaba 22.10.10, 13:52 no a ile ma ważyć, 1200kg? Audi Q7 waży 2600. Piękny samochód Link Zgłoś
ionen76 Re: Tak wygląda crossover Saaba 22.10.10, 15:51 do gosc" "@Jacek z Balkan: aha... czyli silnik, ktory przy niskich obrotach jest totalnym mulem jest 'strojony do bezpiecznego wyprzedzania'? :D to ciekawy jestem do czego byl strojony silnik w seicento 900? do bezpiecznej i powolnej jazdy po kampusie uniwersyteckim?" Widać, że masz marne pojęcie o motoryzacji i raczej doświadczenie z Japończyków. W Saabach zawsze moc była uzyskiwana z momentu obrotowego a nie obrotów silnika dlatego turbo a nie jakies VVT-i czy Vtec i datego w Saabach przy 1800 obrotów na min miało się już maksymalny moment obrotowy.. Generalnie przełożenia też zawsze były dobierane, żeby auto najlepiej przyspieszało w zakresie 80-120 czyli przy prędkościach, przy których się przeważnie wyprzedza. Saab 9-5 Aero miał lepsze przyspieszenie od 80 do 120 od produkowanego w tamtych czasach 911 Turbo. Aktualnie jeżdżę niemieckim autem turbodoładowanym i brakuje mi tak długiego przełożenia jakim był trzeci bieg w 9-5. Tam na trzecim biegu jechało się od 80 do 160, można było wyprzedzić wszystko. Link Zgłoś
Gość: Unicorn Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.range217-44.btcentralplus.com 22.10.10, 16:30 jak dla mnie to kopia Lexusa Rx Link Zgłoś
Gość: raffii Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.toya.net.pl 22.10.10, 20:48 Fajny, oby go zaczeli produkować, Volvo z XC90 powinno się zacząć bac konkurenta, i pewnie nie jedne kient wśród entuzjastów marek Z DE się znajdzie. Biorą pod uwage ze w stanach auta z tego segmentu biją krocie dla sprzedawców to przyszłość Saab\a rysyję się znacznie ciekawiej niż dotychczas pod władzą GM, oni by nigdy nie pozwolili na takiego konkurenta dla swoich marek w stanch. Link Zgłoś
flugzeugwerke Re: Tak wygląda crossover Saaba 22.10.10, 23:37 @ionen76: "(...) i datego w Saabach przy 1800 obrotów na min miało się już maksymalny moment obrotowy (...)". Zaraz zaraz, spokojnie, co to za kategoryczny sąd!? Nie we wszystkich SAABach i nie wszystkie silniki - żaden klasyczny 9-3 nie miał tak nisko momentu maksymalnego. Najniżej maksymalny moment pojawiał się gdzieś przy 2200obr/min. 9-5 miały takie same motory plus dziwne V6, więc o co chodzi? Może o któryś 2,3T, albo oplowskie 2,0T w nowym 9-3SS. Co do wyprzedzania -prawda, taka była idea uturbiania i strojenia tych motorów. Turbo to chyba najsensowniejsze wyjście jeśli auto ma być w miarę oszczędne i mieć "Power on Demend". Link Zgłoś
Gość: orzech Re: Tak wygląda crossover Saaba IP: *.alcatel.de 05.11.10, 13:44 Oj, wiedzę że dużo ludzi interesuje się ile ma do setki ;) Tylko niech ktoś mi wytłumaczy po cholerę mu 360Nm na jedynce? Skrzynia i cały układ napędowy po d dostaje, dlatego ograniczany jest moment na 1 i 2 biegu. Liczy się tak naprawdę, to w jakim czasie będzie wyprzedzanie: 80-120, chociaż i tak powinno być od 70. No i oczywiście czas do 200, bo to nie problem rozpędzić do 100, ale już czas do 200 coś mówi. Link Zgłoś