Dodaj do ulubionych

Samochodem leasingowym za granicę ?

03.12.10, 09:09
Czy mogę samochodem leasingowym osobowym wyjechać za granicę ? Dodatkowo z kratką jako ciężarowy, czy policje obcych państw znają te nasze "ciężarowe" przepisy ? czy może zdemontować kratkę ?
Obserwuj wątek
    • zimnokrwisty Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 03.12.10, 09:18
      > Czy mogę samochodem leasingowym osobowym wyjechać za granicę ?
      Można
      > Dodatkowo z kratką jako ciężarowy
      Nie ma problemu
      > czy policje obcych państw znają te nasze "ciężarowe" przepisy
      Znają. To zreszta nie sa tylko nasze przepisy. Samochody z kratką widziałem też we Włoszech.
      > czy może zdemontować kratkę ?
      A po co?
    • wichura Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 03.12.10, 10:00
      > Czy mogę samochodem leasingowym osobowym wyjechać za granicę?
      Jasne, że można. Ale jeśli masz na myśli jakiś "półdziki" kraj, w którym Wasz ubezpieczyciel wyłącza działanie AC, sprawdź, czy OWUL tego nie zabraniają (oczywiście, granicę przekroczysz w obie strony, ale w razie kradzieży będzie przechlapane).
      > (...) ciężarowy (...) z kratką (...)
      Jeśli przekraczasz "prawdziwą" granicę, to kiedyś słyszałem, że trzeba stawać do odprawy dla ciężarowych (a to czasem olbrzymia strata czasu). Co do kratki - nikogo ona nie obchodzi. Auto ma ważną rejestrację w PL i tyle. W cywilizowanym świecie ludzie też montują kratki (np. jak wożą psy).
    • berwax Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 03.12.10, 10:35
      jechać za granice możesz ale kratki nie radziłbym ściągać
    • michaelm3 Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 04.12.10, 03:04
      Na Twoim miejscu poszedlbym do szanownego leasingodawcy i z odpowiednia pokora w glosie uprzejmie poprosil o wyrazenie zgody na zagraniczny wyjazd na narty z osoba towarzyszaca.
      Po otrzymaniu owej deklaracji na pismie, wozilbym ja nonszalancko wepchnieta za boczna szybe (cos a'la ogloszenie o sprzedazy sam.), ostentacyjnie pokazujac innym kierowcom nieswoich samochodow, ze Ty juz masz to o co oni sie dopiero beda musieli prosic...
      ;)))
    • fuiio Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 04.12.10, 09:33
      za granice to trzeba zrobic papiery o uzyczeniu auta notarialne (ukraina rosja) a jesli w 2ga strone do maroka to zadnych extra papierow o ile wiem.
      • airjanek82 Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 04.12.10, 11:32
        Hmm szczerze mówiąc byłem już dwukrotnie na wakacjach leasingowym samochodem i nawet mi do głowy nie przyszło żeby jakąś umowę użyczenia kombinować.
    • miralon Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 04.12.10, 15:33
      Z moich doświadczeń z 3 firmami leasingowymi - każda z nich wymaga uzyskania ZGODY na wyjazd autem leasingowanym za granicę (czyli chce kasy za wystawienie papierka). Koszt w tych firmach wahał się od 50 do 80 zł doliczane do raty.
      Oczywiście przede wszystkim to jest "wyciąganie" kasy. Tym nie mniej jeśli coś się z autem stanie za granicą to nie zdziwiłbym się jakby sobie szanowna firma leasingowa przypomniała że nie miałeś zgody na wyjazd.
      Tego typu rzeczy są zapisane w OWUL i warto sobie doczytać żeby później ze zgrzytać zębami.

Miralon
      • loyezoo Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 07.12.10, 08:48
        Tylko dobrze ktoś wspomniał.Co to znaczy zagranica?Ja jeżdżąc po krajach unii mam w d..e jakieś upoważnienia.Nie przekraczam granicy:)
        • miralon Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 07.12.10, 09:55
          To może inaczej napiszę bo widzę że szukasz drugiego dna. OWUL mówi o opuszczaniu przez pojazd terytorium RP. Teraz lepiej?
          Czy też napiszesz że nie ma terytorium RP? Bo mi się wydaje że jednak RP ma swoje granice.
          • kinste Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 08.12.10, 10:40
            Dzięki za info. Wszystko się zgadza firma, leasingowa nie robi problemów, ale "kwitek - upoważnienie" trzeba mieć !!! Wydają bez problemów i chodzi chyba tylko o formalności ubezpieczeniowe i policyjne w innych krajach.
        • jureek Re: Samochodem leasingowym za granicę ? 08.12.10, 10:50
          loyezoo napisał:

> Tylko dobrze ktoś wspomniał.Co to znaczy zagranica?Ja jeżdżąc po krajach unii m
          > am w d..e jakieś upoważnienia.Nie przekraczam granicy:)

Owszem, przekraczasz granicę. To, że na tej granicy nie jesteś kontrolowany i możesz przekraczać ją w każdym miejscu, nie oznacza wcale, że granicy nie ma.
          Jura
    • ttt-333 LeasePlan i Arval 08.12.10, 11:51
      podobno w niektórych krajach policja potrafi domagać się specjalnego papierka, w którym leasingodawca wyraża zgodę na wyjazd za granicę. Osobiście nie spotkałem się z takim przypadkiem, choć miałem kontakty ze służbami mundurowymi za granicą, jadąc wyleasingowanym autem.

Mimo wszystko radzę postarać się o taki kwit.

W jednym przypadku (LeasePlan) wystarczył mi telefon do centrum obsługi klienta, po czym bez żadnych kłopotów (zadeklarowałem wyjazd do krajów UE) przysłali mi na domowy adres stosowną bumagę w kilku językach.

W innym przypadku (Arval) leasingodawca dostarczył mojej firmie wypełniony in blanco formularz, a więc de facto upoważnił wszystkich kierowców do wyjazdu za granicę. Wystarczyło zwrócić się do szefa floty w naszej firmie - dostałem pusty papierek z pieczątkami i podpisami, który wypełniłem sam na użytkowane przeze mnie auto.

Wbrew temu co napisano wyżej, nie domagano się za powyższe żadnych pieniędzy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka