Dodaj do ulubionych

Paliwa drożeją

IP: 172.28.252.* 15.12.10, 16:27
Pisowskie gadanie!!! Jak ktos sie tym przejmuje, niech tankuje na auchan albo zalozy LPG. Paliwa sa po 5 zl od dawna...
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Paliwa drożeją IP: *.centertel.pl 15.12.10, 16:32
      Gadanie polityka PO !

Państwo nas okrada ! Zabierają 40% wypłaty na ZUSY a 60% ceny benzyny to POdatki i do tego vat rośnie o 1% a możliwość odliczenia vatu na auta z kratką znika...
      Cieżkie czasy nastały dla kierowców w PO-lsce !
    • Gość: dyzio Re: Paliwa drożeją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 17:26
      HEHE wszyscy zaciskają pasa, a Goldman Sachs zarabia .. ciekawe jak te żydy to robią ? :)
      ..
      Dobra robota Panie Kublik .. trza tym gnojom patrzeć na ręce .. "ten kryzys " nieprzyniósł żadnej poprawy w myślniu..trz poczekać na 2-gie pier...nięcie , ale wtedy juz poleje sie krew na ulicach ,
      wyeliminować technokratów, może bedzie sprawiedliwiej dystrybuowane..
    • Gość: omobono Re: Paliwa drożeją IP: *.olsztyn.vectranet.pl 15.12.10, 17:36
      Problemem nie są ceny paliw, tylko nasze zarobki :/
    • Gość: jaro Re: Paliwa drożeją IP: *.e-wro.net.pl 15.12.10, 18:57
      Ja nie kumam, rośnie zużycie paliw w USA, to w Polsce rośnie cena (zapewnie o więcej niż w USA). No sory, ale coś tu jest nie tak. Czyja to jest polityka ja sie pytam?! Rządu, koncernów paliwowych?
      Dlaczego litr benzyny w Luxemburgu jest tańszy niż Polsce?!
      Dlaczego galon benzyny w USA (3,8 litra) kosztuje nieomalże tyle, co litr benzyny w Polsce?!
      Dalej, Dlaczego jak ropa kosztowała 150 USD za baryłke, to benzyna kosztowała tyle samo, co teraz, kiedy ropa kosztuje 90 USD?! KTO I GDZIE ROBI NAS KONSUMENTÓW W BALONA?!

Skoro koncern paliwowy płaci za ropę, którą przerabia na paliwa, daną kwotę i ma na to ustaloną marżę po której sprzedaje paliwa na stacjach i są okreśłone procentowo podatki narzucone na paliwo, które wchodzą w jego cenę, to przy tanszej sile roboczej w Polsce niż w Luxemburgu czy USA - PYTAM SIĘ
      Dlaczego paliwo w Polsce jest droższe niż w wyżej podanych krajach?

Nie wspomnę, że siła nabywcza Polaka za średnią pensję, określonej ilości paliwa jest nieporównywalnie mniejsza niż jakiegokolwiek obywatela Niemiec, Francji, Anglii czy USA.

Nikt mi nie wciśnie kitu, że różnice w cenach dolara tak bardzo wpływają na cenę benzyny. Trochę wpływają, ale podpisuje się kontrakty na dany okres dostaw ropy po danej cenie za baryłkę. To nie jest chodzenie po bułki do sklepu co rano.

Dobrze pamiętam jak jeszcze 4 lata temu litr benzyny 95 kosztował 3,5 zł. Teraz już widze dochodzi do 5 zł, na szczęście jeszcze nie u mnie w mieście. I co, przez 4 lata tyle się zmieniło w cenach dolara i baryłki ropy? Dolar jest słaby, bo tak na prawde przyzwyczailiśmy sie już do 3 zł, a i do 2,5. A zawsze kosztował po 4 i 4,5 złotego, dopiero od 2-3 lat utrzymuje się taka cena.

Jeszcze jedno. Nie rozumiem jak to jest, ze na jednej stacji benzynowej w danym mieście benzyna potrafi kosztować 15 - 20 groszy mniej/więcej niż na drugiej (u tego samego producenta). Też ciekawe zjawisko, nie uważacie?

Polecam lekture, moze ktoś mi udzieli odpowiedzi na te pytania albo podzieli się swoimi przemysleniami

Pozdrawiam i życzę oszczędnego auta
    • Gość: m Re: Paliwa drożeją IP: 46.134.1.* 15.12.10, 19:23
      Ja ci odpowiem na Twoje pytania...Odpowiedź jest prosta: W koncernach paliwowych siedzą złodzieje którzy kombinują jakby tu zgarnąć coraz wiecej kasy od kieropwców w perspektywie 4 najbliższych lat...ja również pamietam benzyne po 3,5 zł za litr...i wtedy baryłka kosztowała 80 dolarów czyli mniej wiecej tyle co dzisiaj a dolar był po 3-4 zł a dziś dolar jest po 2,5 zł wiec tłumaczenie że ceny ropy są zależne od kursu dolara to nieprawda...być może tak jest w perspektywie miesiąca...ale oni co jakiś czas systematycznie podnoszą cene z okazji świąt ... przed świetami Wszystkich zmarłych ceny poszły w góre, teraz przed Bożym Narodzeniem też poszły w góre u mnie w mieście już jest po 4,78 a była jeszcze dwa tygodnie temu po 4,60...złodzieje ! Powodem podwyżki są świeta a nie kurs dolara czy ceny ropy !
      Świeta to okazja dla koncernów paliwowych żeby sobie nabić kieszeń bo wszyscy i tak muszą wyjechać do rodziny ! i w koncernach paliwowych o tym wiedzą i robią to specjalnie ! BANDA ZŁODZIEJI !!!
    • Gość: gość Re: Paliwa drożeją IP: *.aster.pl 15.12.10, 19:51
      dlatego nie mam samochodu :) i sram na Żydów
    • Gość: Gość Re: Paliwa drożeją IP: *.zone3.bethere.co.uk 15.12.10, 20:17
      m przestan p.... twoje polo przeciez 1l/100km sam zydek dusigrosz jestes
    • Gość: Mily Re: Paliwa drożeją IP: 178.73.63.* 15.12.10, 20:28
      Zobaczcie na zyski Lotosu to zrozumiecie skąd taka cena na stacjach.
    • Gość: Mily Re: Paliwa drożeją IP: 178.73.63.* 15.12.10, 20:29
      Mialo byc Orlenu, Lotosu nie sprawdzalem.
    • asd-ek Re: Paliwa drożeją 15.12.10, 20:49
      Nikt wam nie każe jeździć samochodami... Dobrze jakby jeszcze paliwo podrożało o kilka złotych, wtedy nie opłacałoby się jeździć biedakom w swoich 30-letnich BMW czy Audi. Jak się komuś nie podoba cena paliw, to zostaje komunikacja publiczna. Może wtedy wreszcie nie będzie takich korków jakie są teraz...
    • Gość: w211 Re: Paliwa drożeją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 08:23
      To nie tankujcie.
      Nie będzie korków i syzbciej będzie się jeździć.
      Nie każdy musi miec samochód.
      Ja mam na paliwo czy będzie 5 czy 25 zł kosztowało musze jechać to i tak zaleje.
    • Gość: m Re: Paliwa drożeją IP: *.centertel.pl 16.12.10, 08:55
      Świat nie kończy sie na tobie bogaczu...inni tez chcą żyć !
    • Gość: Gość Re: Paliwa drożeją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 09:34
      A ja mam służbówkę i nie martwię się cenami paliwa!
    • Gość: w211 Re: Paliwa drożeją IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.10, 11:53
      @m
      Przeciez jesteś bogaty, oszczedziłeś na uzywanym zadbanym Polo 40 tyś zł to na paliwo Cie nie stać? Czy już nz naprawy te 40 tyś wydałeś.
    • Gość: m Re: Paliwa drożeją IP: *.centertel.pl 16.12.10, 20:24
      Zaoszczedziłem na nowym Polo nie po to żeby wydać na paliwo...

chce płacić tyle ile coś jest naprawde warte a nie cene z kosmosu podnoszoną bez uzasadnionego gospodarczo powodu "z okazji świąt"!
    • Gość: kamil Re: Paliwa drożeją IP: *.raciborz.vectranet.pl 16.12.10, 20:25
      Ceny w Grudniu to naprawdę już przesadnie wysokie jednak jak pewien czas stoi paliwo w miejscu to znowu jak ruszy w górę to z impetem, jednak przy wyborze samochodu trzeba brać pod uwagę spalanie i to w 40% decyduje o wyborze samochodu, ostatnio do silników z Blumotion które spalają spokojnie poniżej 4l zaczynają wchodzić Grenline, ale jeżeli według zapowiedzi UP dwucylindrowy ma palić 2,5l to inni będą musieli znowu mocno wziąć się do pracy
    • Gość: gosc Re: Paliwa drożeją IP: *.elpos.net 17.12.10, 12:51
      A w Egipcie paliwo kosztuje cos kolo 2zl/1l, w Turcji podobnie.
    • sselrats Re: Paliwa drożeją 20.12.10, 19:32
      A w Wenezueli paliwo kosztuje cos kolo 10 groszy za litr.
    • Gość: krzywy Re: Paliwa drożeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 10:42
      roznica pomiedzy verva a zwyklym zimowym ON nie jest na szczescie taka duza, mozna tankowac przy wysokich mrozach, zeby auto dobrze palilo po nocy
    • Gość: 44 Re: Paliwa drożeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.11, 10:42
      Ja płacę za vervę ok. 5.10, ale to jak są mrozy, teraz nie trzeba, zwykły ON na zimę wystarczy.
    • Gość: apetit Re: Paliwa drożeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 21:23
      ja tam całą zimę jeżdżę na Vervie ON, żeby mój diesel 2.2 d4d codziennie rano odpalił pod blokiem :) u mnie w Łodzi płacę po 4,89 zł
    • Gość: motomek Re: Paliwa drożeją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 18:38
      wiadomo, dobre paliwo to podstawa. no a że teraz takie drogie, co zrobić, trzeba mieć nadzieję, że potanieje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka