Dodaj do ulubionych

Dacia SAndero Stepway

16.12.10, 16:11
Witam,

Zamówiłem w salone Dacię Stepway 1,5dCi 90km. Nie wpłaciłem jeszcze w zasadzie zaliczki ale mam zamiar to zrobić na początku przyszłego tygodnia. Opinię o aucie czerpałem głównie z netu ( właściwie większościowo pozytywne ) bo osobiście nie znam nikogo kto miałby chociaż Dacie Logan. Wczoraj postanowiłem zadzwonić do wujka który jest rzeczoznawcą samochodowym żeby się pochwalić swoim wyborem - nie oczekiwałem że będzie piał z zachwytu na temat tego samochodu ale liczyłem na chociaż w miarę obiektywną opinię ale on praktycznie uznał te samochody za jeżdżący złom. Przytaczałem mnóstwo argumentów za tym autem a oto jego szybkie riposty
- auto bez zbędnej elektroniki na sprawdzonych konstrukcyjnie podzespołach- on na to że części żywcem wzięte z Meganki II wyjątkowo awaryjnej ,
- niska cena - tanie mięso psy jedzą czyli bardzo niska jakość
- auto cieszy się dużym powodzeniem na zachodzie ( gł Niemcy i Francja ) - to kupują tylko zubożali mieszkańcy tych krajów którzy w zamian za złomowanie swoich poprzednich samochodów liczą na duże dopłaty od rządów
No i ogólnie prorokowanie jakie to problemy będę miał z tym samochodem.
Namawia mnie na kilkuletnie Audi Lub Golfa które może mi pomóc sprowadzić - twierdzi że ma znajomości.

Co wy sądzicie o tej argumentacji? W końcu to rzeczoznawca samochodowy tyle że chyba trochę nieobiektywny...

Kupić czy nie?
Obserwuj wątek
    • iszkariota Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 16:51
      Daj sobie spokój z rodziną, z nią najlepiej wychodzi sie jedynie na zdjęciu, ale i to pod warunkiem że będziesz w środku kadru, a nie jego bokach.
      Kupuj i nic sie nie przejmuj.
    • analny_wybawca Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 17:16
      Marna prowokacja
      • derkin Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 17:28
        jaka tam prowokacja. autentyczna sytuacja ze wczoraj! po prostu postanowiłem się jeszcze raz zastanowić i posłuchać kilku opinii.
        • tocqueville Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 17:30
          nie znam nikogo kto by narzekał na to auto
          ale trzeba wziąć pod uwagę, że ten kto jeździ Sandero może nie ma porównania jak się jeździ innym, lepszym autem
          • soner3 Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 17:52
            Za niewiele wiecej mozna bylo kupic Kia Venge samochod znacznie ladniejszy, nowoczesniejszy, lepiej wykonany i mysle ze z mniejsza utrata wartosci .
            Dzis Dacia nie jest juz tak konkurencyjna cenowo jak jeszcze kilka lat wczesniej .
            Mnie razi bardzo tandetne wykonanie i tego nie jestem wstanie zaakceptowac .
          • qqbek Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 17:52
            tocqueville napisał:

> ale trzeba wziąć pod uwagę, że ten kto jeździ Sandero może nie ma porównania ja
            > k się jeździ innym, lepszym autem

"innym, lepszym autem"?

ja bym usunął z tego zdania "innym, lepszym" i zastąpił je przymiotnikiem "prawdziwym"

Z drugiej strony zarzuty z tyłka wyssane, bo tak Sandero jak i Logan tworzone są na częściach Clio II a nie Megane II (po Megane odziedziczył jedynie silniki).

Jak ktoś chce małe, wyjątkowo miejskie autko, za niewielkie pieniądze, to dlaczego nie Dacia?
            Golf za te pieniądze będzie albo struclem albo maszyną już dość wiekową.
            • hutchence Re: Dacia SAndero Stepway 17.12.10, 19:20
              > Golf za te pieniądze będzie albo struclem albo maszyną już dość wiekową.
              Ile kosztuje to Sandero? 25-30 tys.? W tym przedziale cenowym jest pełno aut, które ani struclami ani bardzo wiekowymi autami nie są. Za takie pieniądze można mieć chociażby 5letnie Mondeo lub 4letniego Golfa. Auta bez porównania lepsze niż Sandero.
              • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 20:40
                to sandero kosztuje prawie 45 tysiakow:)
                • hutchence Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 21:00
                  To tym bardziej używany Golf nie będzie ani wiekowy ani struclem.
    • elfkabezhaltera Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 17:54
      derkin napisał:

> Witam,
      >
      > Zamówiłem w salone Dacię Stepway 1,5dCi 90km. Nie wpłaciłem jeszcze w zasadzie
      > zaliczki ale mam zamiar to zrobić na początku przyszłego tygodnia. Opinię o auc
      > ie czerpałem głównie z netu ( właściwie większościowo pozytywne ) bo osobiście
      > nie znam nikogo kto miałby chociaż Dacie Logan.
      www.daciaklub.pl/forum/index.php
      > - auto bez zbędnej elektroniki na sprawdzonych konstrukcyjnie podzespołach- on
      > na to że części żywcem wzięte z Meganki II wyjątkowo awaryjnej ,
      Logan/Sandero to w dużym uproszczeniu - 60% Clio, 25% Megana, reszta Dacia

> - auto cieszy się dużym powodzeniem na zachodzie ( gł Niemcy i Francja ) - to k
      > upują tylko zubożali mieszkańcy tych krajów którzy w zamian za złomowanie swoic
      > h poprzednich samochodów liczą na duże dopłaty od rządów
      Czyli zamiast nadal jeździć cudami motoryzacji jej zezłomowali? I mając do wyboru używanego Golfa "igła z rajchu" od swojego sąsiada dziadka kupili Dacię? No, debile po prostu ...

> No i ogólnie prorokowanie jakie to problemy będę miał z tym samochodem.
      > Namawia mnie na kilkuletnie Audi Lub Golfa które może mi pomóc sprowadzić - twi
      > erdzi że ma znajomości.
      Hehe - a Helmut z kasą za to Audi lub Golfa poleci kupic ... Daćkę :)

> Kupić czy nie?
      Kupić.
    • cloclo80 Re: Dacia SAndero Stepway 16.12.10, 19:06
      Ad 1) Sandero jest zrobione na sprawdzonych podzespołach, ale jest to druga lub nawet trzecia liga techniki motoryzacyjnej. Mnie by to przeszkadzało, tobie może zwisać.
      Ad 2) Cena jest niska, ale nie bardzo niska. Problemem nie jest jakość, ale byle-jakość Dacii.
      Jednym to przeszkadza, innym nie.
      Ad 3) Tu z opinią wuja zgodzić się muszę. To jest auto dla zachodnioeuropejskiej biedoty. Marketing Dacii opiera się tam też na wmawianiu dwóch tez: prostota nie jest wadą i dostajesz dużo(?) za niewielką cenę.

Czy kupować? IMHO wygląd Stepwaya ma się totalnie nijak to tego jak jeździ i jak się nim jeździ. Tyle kasy za pseudowygląd pseudoterenówki to marny interes.
      Idź już lepiej kup (tfu, tfu) nową Octavke Tour.
      • octavian-33 Re: Ty proponujesz Skodę? Ciekawe. 23.12.10, 17:22
        Zawsze ją opluwałeś.
        Zmądrzałeś czy to tylko prowokacja?
        • cloclo80 Re: Ty proponujesz Skodę? Ciekawe. 23.12.10, 18:18
          W okolicznościach przytoczonych przez autora wątku zakup Sandero wydaje mi się tak głupi, że nawet tak zapiekły skodobójca jak ja musiał skapitulować.
          A co do plucia to kolega zdaje się przeoczył w moim poście nawias w którym znalazło się ono w postaci wyrazów dźwiękonaśladowczych.
          I na koniec zapewniam, że to tylko chwilowa słabość jaką doznaję w wątkach o Alfa Rumano a nie zwiastun zmiany frontu.
          • octavian-33 Re: No, wracasz do normalności, a ja myślałem, że 23.12.10, 20:27
            zmądrzałeś.
    • fuiio Re: Dacia SAndero Stepway 17.12.10, 18:44
      Warto.Mam znajomego co sciagnal z usa nowe bmw 335 coupe za 70patykow ze wszystkimi oplatami (salonowe zarejestrowane tylko na slupa) ,2gi kupil 3miesiecznego passata 2.0tfsi (ale znowuz po delikatnej stluczce) wyszedl ze wszystkim 40k ale jak dolar kosztowal 2 zyla.A skoro teraz $ kosztuje 3 zyla zostaje tylko dacia.
      • michaelm3 Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 02:02
        fuiio napisał:

> Warto.Mam znajomego co sciagnal z usa nowe bmw 335 coupe za 70patykow ze wszyst
        > kimi oplatami (salonowe zarejestrowane tylko na slupa)

70 tys. dolarow? 70 tys. frankow szwajcarskich? Bo za 70 tys. PLN to mogles sobie wtedy sciagnac 335 ale niezarejestrowane na slupa tylko ze slupem w srodku. Takim przydroznym.
        • pogromca.rekinow Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 18:46
          70 k PLN to możliwe. Dali 10k$ na downpayment, na credit na 60 m, potem słup wyjechał prosto do kontenra. A konener z czystym TITLE do HAM potem juz do PL i rejestracja. Słup a pewnie juz szuka Interpol. Ale wyszło za 70. Sprzedadza za 2-4 miechy i przestana placic raty. i maja stowke w ''suchym''
          • fuiio Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 19:19
            Oczywiscie ,ze macie racje.Kolega zaplacil 70000 funtow za bume ,vw kosztowalo 40000funtow netto w usa + podatki i transport.Wiec trzeba zostac w kregu daci..heh jakzesz latwo mnie przylapaliscie na sciemnianiu..."niemozliwe"i "nie da sie zrobic" to moje ulubione slowa..
            • octavian-33 Re:W USA funty? Czy ty wiesz o czym piszesz? 23.12.10, 17:26
              Jesteś trzeźwy czy jesteś na lekcji informatyki w I klasie.
          • michaelm3 Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 20:54
            Rozumujac w ten sposob rownie dobrze mozna go bylo zachachmecic z parkingu przysalonowego w Berlinie, ba - po co z Berlina, z Inchape na Prymasa w Warszawie, nawet na benzyne nie musialby grosza gubic a potem na forum blysnac, ze kumpel kumpla ma kumpla, ktory kupil nowe 335 za pare tys. (dola dla zlodzieja)

Najtansze 335 kosztowalo w USA ponad 40k $. Majac 70k PLN mozesz sobie co najwyzej oplacic clo, podatek i koszty transportu ale legalnie nie ma takiej mozliwosci, nie da rady, jest to nierealne (wybrac sobie odp. slowo) zeby w tej kwocie sprowadzic nowe, nieuszkodzone e92 z USA.

A wracajac do sedna (o ile watek nie jest prowokacja) to w tej cenie jest kilka sprawdzonych marek i modeli, ktore beda duzo lepszym wyborem niz ten rumunski wynalazek.
    • marco_tbg Taka Dacia Stepway kosztuje 45tys.... 18.12.10, 20:28
      a za takie pieniadze kupisz sporo duzo ciekwszych aut: Kia Venga, Hyundai i30, Skoda Octavia Tour 2, Opel Astra III Classic - zastanów sie nad tą Dacia nie mowie ze jest zla ale na pewno to tania nie jest a niestety jej technologia jest juz bardzo leciwa bo to konstrukcja oparta na Clio II a nie Megane II.
      Jezdziles taka Dacia Stepway i dla porowniania jakims autem ktore wymienilem?
    • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 18.12.10, 20:35
      Decyzja należy do Ciebie - ja jednak odradzam, jakbyś chciał Sandero za 30 000 to dobra oferta, ale napompowane sandero udające terenówkę za 44 000 to jednak przesada. Wolałbym Octavie Tour w szczególności że jest nowy model i za te same pieniądze dostajesz pelnowartosciowy samochód rodzinny.
      • fuiio co kraj to obyczaj 18.12.10, 22:04
        Jakbys pokazal ta oktawie w usa nawet prostym farmerom i powiedzial ,ze rodzinny i pelnowartosciowy to prawdopodobnie zabiliby Cie smiechem.Ale jak na polskie warunki /3ci swiat/ to i dacia jest pelnowartosciowa i rodzinna i tico tez
        • tarbonusiak Re: co kraj to obyczaj 19.12.10, 09:07
          Człowieku, chyba USA znasz z filmów z lat 80-tych. Piszesz bzdury jak potłuczony. Jak już wrócisz z wycieczki ze stanów to napisz jakie teraz auta są najchętniej kupowane i czego są to kompakty i klasa niższa średnia...
      • derkin Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 08:42
        ale te wszystkie auta które wymieniłeś są nisko zawieszone a ja chcę samochodu z wyższym zawieszeniem, przystosowane do naszych polskich dziur w asfalcie..
        • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 09:13
          To jak uważasz, że Stepway się u Ciebie sprawdzi to go kup. 99% samochodów na naszych drogach ma normalne zawieszenia i z dziurami sobie radzi. Stepway jest ładny, ale słabo wykończony (prosto) i brakuje mu zdecydowanie finezji. Bardziej terenowy jest bez wątpienia Duster, ma dobre oceny.
          Ja do marki Dacia sie szybko nie przekonam, a czy Fiat, Toyota, PSA planuja w najbliszym czasie low costowe modele i za jakiś czas może się okazać, że Dacii nie ma kto kupować.
          Sandero wcale na tle konkurencji nie jest tanie, Logan to szkaradztwo, MCV to niszowy samochód dla fanów przestrzeni i 7 miejsc, Duster do "SUV" dla ubogich.
          • derkin Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 09:51
            To co piszecie jak najbardziej ma dla mnie sens. A co sądzicie o trzech poniższych argumentach:
            1. Na stronie autoscout.de wpisałem w wyszukiwarce dacie stepway 2009 i 2010 - wyświetliły się 2 strony wyników głownie oferty dilera na 2010r a jak wpisałem np Audi A3 2009 i 2010 - chyba ze dwieście stron ogłoszeń
            2. Skoda, Hyundai , toyota masowo obniżają ceny czy też tam inne promocje dają na niesprzedane auta z obecnego rocznika które zalegają salonach a Dacia - sprzedaje się na pniu - albo nawet trzeba czekać po kilka miesięcy na nowy samochód
            3. Z tego co pamiętam jak wychodziły pierwsze Skody ( chyba Octavie ) ileś tam lat temu zaraz po tym jak Volkswagen zaczął z nimi współpracować to też był śmiech na sali że kto tym niby będzie jeździł a teraz proszę...
            • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 10:09
              Mało ogłoszen moze swiadczyc o tym,ze tych samochodow jest malo bo ludzie nie maja do nich przekonania.
              Na Octavie z silnikiem 1.4TSI czeka sie 6 miesiecy. Inne firmny robia promocje, wyprzedaze rocznikow i w cenie dacii masz nowoczesniejszy woz - na Dacie promocji nie ma. Teraz jest koniec roku promocji mnóstwo i teraz niestety nie jest dobry czas na zakup Dacii bo jesli w tej chwili Clio z tym samym wyposażeniem jest tańsze niz Sandero to cos jest chyba nie tak...
              Masz racje na pocztaku byl smiech - ale za Skoda stoi VW a to jednak jedna z najlepiej postrzeganych marek w Polsce, za Dacia stoi Renault - o micie francuzów nie będę pisał.
              Nie ważne co kto pisze, pamietaj ze samochod kupujesz dla siebie i kup taki jaki tobie najbardziej pasuje.
            • soner3 Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 10:51
              derkin napisał:

> To co piszecie jak najbardziej ma dla mnie sens. A co sądzicie o trzech poniższ
              > ych argumentach:
              > 1. Na stronie autoscout.de wpisałem w wyszukiwarce dacie stepway 2009 i 2010 -
              > wyświetliły się 2 strony wyników głownie oferty dilera na 2010r a jak wpisałem
              > np Audi A3 2009 i 2010 - chyba ze dwieście stron ogłoszeń

No i czego to ma dowodzic?
              A 3 w Niemczech sprzedaje sie okolo 60-70tys rocznie a stepway pewnie mniej niz 2 tys (nie zalapal sie do pierwszej 100-tki rankingu sprzedazy wiec strzelam )
              Pomijajac Dustera sprzedaz innych modeli Dacii w Niemczech spadla o 70 procent w porownaniu z poprzednim rokiem .
              • derkin Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 14:00
                www.motonews.pl/dacia/news-7595-na-czym-polega-fenomen-dacii.html
                • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 15:39
                  heje to jest tekst PRowców Renault.
                  Jak nie trudno zauważyć na Polskich ulicach u nas fenomen Dacii nie istnieje.
                  Nie musisz nam wstawiac takich nadmuchanych tekstow - jak chcesz Dacie to ja kupuj co za problem i tak pewnie 90% osób bedzie sie pukac w glowe ale najwazniejsza jest twoja satysfakcja.
                  • a_weasley Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 21:09
                    tarbonusiak napisał:

> heje to jest tekst PRowców Renault.
                    > Jak nie trudno zauważyć na Polskich ulicach u nas fenomen Dacii nie istnieje.

Ostatnio na ulicach (warszawskich!) widuję ostatnio dacie (kombi) bardzo często. Z nadreprezentacją wśród taksówek.
                    Warszawscy taksiarze nie umieją liczyć, nie znają się na samochodach czy ja mam haluny?
                • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 15:54
                  Aha bo to też ważne, za nie mała kwotę dostajesz samochód bez ESP, z tylko dwiema poduszkami, bez komputera, bez el. lusterek, bez. el. szyb z tyłu, bez normalnego radia (tylko Blaupunkt 1din wartości 99zł), z wątpliwym zabezpieczeniem antykorozyjnym i nawet bez termometru zewnętrznego.
                  Dobrze, że chociaż jest wspomaganie i najprostsza manualna klima:)
              • laisar Re: Dacia SAndero Stepway 20.12.10, 12:00
                "Pomijajac Dustera"
                A jak pominiemy pozostałe modele, to w ogóle sprzedają zero - znaczy: "to musi być kompletny złom, bo niemce tego nie kupujom" <:

"sprzedaz innych modeli Dacii w Niemczech spadla o 70 procent w porownaniu z poprzednim rokiem ."
                A masz na to jakieś dane, czy wyssałeś z palucha? d: Bo KBA podaje, że do listopada włącznie sprzedaż jest większa niż w zeszłym roku. Spadek dotyczy tylko sedana - jakoś w połowie roku został wycofany z oferty.
    • derkin Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 15:51
      Wiem wiem , ale zawsze dobrze posłuchać innych opinii nawet jak człowiek jest już nastawiony na zakup. Chyba jednak zaryzykuję. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. zamykam temat
      • marco_tbg Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 15:57
        AMEN:)
        Pocieszenia i zrozumienia szukaj na daciaklub.pl - tam nawet największe wady potrafią przedstawić jako zalety:)
      • michaelm3 Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 19:43
        Kolega tarbonusiak dobrze prawi, nie popelniaj bledu i nie pchaj sie w Dacie.
        Ochlon troche i wybierz cos sprawdzonego, cos co nie bedzie stalo czesciej w serwisie niz jezdzilo, cos co nie bedzie mialo raz na tydzien problemow z elektronika, cos czego wartosc po 3 latach bedzie wyzsza nir roweru Wigry3.
        Renault swoja technologia zniszczylo pod wzgledem jakosci juz niejedna marke (Nissan)
        Czy to dobrze wrozy na przyszlosc Dacii, ktora jakosci w ogole nie miala?
        • makova_panenka Re: Dacia SAndero Stepway 19.12.10, 23:31
          Problem Dacii nie polega na awaryjności (bo tego udowodnić się nie da), ale na średniowieczu technicznym które jest stosowane w tych autach. Przyszłość Dacii rysuje się tylko w takich barwach na jakie pozwoli Renault. Wg. wszelkich znaków na niebie i ziemi Renault wyznacza Dacii rolę "katalizatora-dopalacza" zdychających modeli z liniowej oferty marki. W przyszłości Dacia "dopali" Twingo, Fluence, a nawet Scenica z którego Dacia zrobi szumnie zapowiadane mini-MPV.
          • michaelm3 Re: Dacia SAndero Stepway 20.12.10, 00:07
            makova_panenka napisała:

> Problem Dacii nie polega na awaryjności (bo tego udowodnić się nie da)

Jak nie jak tak.

raport TÜV 2011, samochody 2-3 letnie, Dacia Logan na miejscu 123, 5-tym od dolu.
            • tarbonusiak Re: Dacia SAndero Stepway 20.12.10, 08:02
              Logan na 123 miejscu:)
              A gdzie się podziali obrońcy Dacii - bo podobno Dacia jest według niektórych w pierwszej 5-tce najbardziej bezawaryjnych samochodów:)
              • laisar Re: Dacia SAndero Stepway 20.12.10, 11:36
                Nie znam nikogo, kto by tak twierdził, ale ślepa wiara w rankingi też nie jest zbyt rozsądna - wystarczy porównać, jak wypadają te same modele w różnych tabelach:

forum.gazeta.pl/forum/w,20,119866742,119866742,Skoda_znowu_zawiodla_krytykow.html
                forum.gazeta.pl/forum/w,20,120034974,120034974,Rankind_TUV_2011_2_3_latki.html
                A w ADAC-u jest jeszcze inaczej - bo statystyka statystyką (w sensie zebranych danych), ale dobór metodologii jej opracowania i przedstawienia, to coś zupełnie innego... (Stąd zresztą wzięło się to idiotyczne powiedzenie o najwyższym stopniu kłamstwa).

Jak jest z faktyczną awaryjnością daciek to się tak naprawdę dopiero okaże za jakiś czas, natomiast tak czy owak jej siłą jest prostota i taniość napraw - użycie owej "fafnostej ligii" technologicznej skutkuje dostępnością bardzo wielu niedrogich a porządnych części...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka