Gość: pawel IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.10, 15:01 Wszystko ładnie i pięknie ale wątpie aby miłośnik amerykańskiej motoryzacji chciał jeździć Chryslerem ze znaczkiem Lanci...a niestety to nas czeka :( Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: pawel Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.10, 15:03 aha...oczywiście zniesmaczenie i będzie w drugą strone aczkolwiek fani Lancii mogą się przynajmniej cieszyć że w końcu Lancia bedzie miała w ofercie jakiś nowy model chociaż to chyba małe pocieszenie...? Link Zgłoś
kiler046 Re: Chrysler 300 | Galeria 22.12.10, 16:06 taa ? to ciekawe co piszesz, amerykanie mają według Ciebie niechęć do europejskich samochodów, pewnie za to że są lepiej wykonane ( co widać po połączeniu GM z Fiatem bo produkty GM zostały natychmiast poprawione ), lepiej jeżdżą, są bardziej oszczędne przy tych samych osiągach, a w klasie premium jakiego samochodu by nie wybrać to " złomki " ze Stanów Zjednoczonych raczej nie mają szans. Z resztą w Stanach za prestiżowe uważa się głównie europejsie marki ( BMW, Mecedes, Jaguar, Audi ...). Poza tym piszesz, że fani Lancii będą mieli przynajmniej nowy model - pamiętaj / cie, że tanio można dostać wiele rzeczy, np rzeżączke, a nikt nie ustawia się po nią w kolejce. Moje zdanie jest takie, że o ile Gm i byćmoże Fiatowi wyjdzie to na dobre, o tyle Lancia już sama w sobie sprzedawała się słabo ( mało modeli, wysokie ceny, mało urodziwy design, który kiedyś był bardzo mocną stroną Lancii - kiedyś ! ). Skoro do tej pory Lancii słabo szło to mało prawdopodobne żeby ta sytuacja się zmieniła dzięki jednemu Chryslerowi 300, który sam jest już produkowany od paru lat, do tego większość ludzi dobrze wie, że jest to samochód który w dużej części jest "poskładany" z Mercedesa W210 ( okular ) którego produkcja zakończyła się 8 lat temu ! Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 16:53 Będę brutalny: aktorka Mucha ma więcej seksapilu, niż to coś (przepraszam to coś, bo chybanie jestem obiektywny). Dobierali obiektywy, ujęcia, światło, a i tak nawet na zdjęciach wyszło auto co najwyżej nadające się do przeróbki na karawan. Ani w tym elegancji, ani pazura, ani klasy nie ma. W USA może się jeszcze sprzeda, ale w Europie jako Lancia chyba niekoniecznie. Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.10, 16:56 @kiler046 Obecne produkty amerykańskiej motoryzacji wcale nie odbiegaja od europejskich a często są nawet lepsze. Zarówno jeśli chodzi o osiągi jak i wykonanie (C CTS-V). Inna sprawa, że gusta amerykańskie i europejskie są różne i różne są klasyfikacje pomiędzy segmentami samochodów u nas a w USA. Taki np Dodge Caliber to u nas rywal np Golfa a w stanach to samochód klasy naszej Pandy (mniejszego modelu Dodge nie ma chyba w ofercie). U nas wielce popularne są auta koncernu VW o których krążą różne legendy i w ogóle a w USA...? W USA VW jakoś nie może się przebić na tamtym rynku. I skoro ich wyroby sa takie dobre to nie rozumię czemu VW produkuje Chryslera Voyagera pod swoim logiem jako VW Routan? Kolejna rzecz to ceny aut w USA a w Europie. Nawet dziś w motodzienniku mówili że Mercedes C kosztuje o połowe mnie w US niż u nas... Jak dla mnie to absurd. Za cene u nas jakiegoś Golfa 1.6 w USA możemy kupić 300konnego Mustanga. Jak dla mnie w tej kwesti nawet nie o czym dyskutować. Co do Lancii miałem na myśli europejskich fanów tej marki (w stanach przecież Lancia nie będzie sprzedawana pod swoim logiem). Generalnie marka obecnie jest w dobrej kondycji ale mam nadzieje że powoli się odrodzi. Dobrym posunieciem byłaby reaktywacja Stratosa choćby w limitowanej serii jak to miało miejsce z AR 8C, ale puki co Lancia chyba jeszcze nie podjęła decyzji w tej sprawie. Niedługo też poznamy nową Ypsilon. Brakuje flagowych modeli luksusowych, które według podziału Fiata Lancia ma głównie produkować. Sprzedawanie Chryslera 300C pod logiem Lancii to puki co chyba najprostsza i najtańsza droga aby uzupełnic ofertę Lancii. To dopiero początek współpracy Chryslera z Fiatem i ciężko powiedzieć co z tego wyniknie na dłższą mete ale miejmy nadzieje że będzie dobrze :) Ale napewno błędem jest zniknięcie z rynku Chryslera/Dodga jako marki Co do Twojej rzeżączki nie mieszam się...może na forum "Przyjacółki" Ci pomogą? :) Link Zgłoś
Gość: AL i K Re: Chrysler 300 | Galeria IP: 87.201.147.* 22.12.10, 18:09 a ja mam chryslera 300C z 2008 roku z silnikiem 5.7 i za nic bym sie nie zamienil za zaden inny samochod! troche pali to prawda, ale akurat mieszkam w miejscu, gdzie cena paliwa to ostatnia rzecz, ktora sie trzeba przejmowac przy eksploatacji samochodu :) 340 koni to wystarczajaca moc :) Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.10, 18:12 "cab forward design" (kabina kierowcy do przodu) - to chyba był zabieg w przedostatniej generacji, .... Stary model lepiej (dostojniej wyglądał), teraz jedyna nieweiadoma to srt8 z 6,4 HEMI ... ... GM z Fiatem ? .. hmmm , krótki i bezowocny alians , ostatnie ciekawe auta GM to robota wewnętrzna , Fiat tam nie meiszał się..[poza tym mówi sie otwarcie , żę fiat wysymał nieżlke GM (sporo straciło..) Link Zgłoś
Gość: Nocturno Culto Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.217.146.194.generacja.pl 22.12.10, 18:13 Sekret niepowodzenia VW na rynku amerykańskim to cena, która nie pasuje do postrzegania tej marki w USA jako popularnej. Volkswagen jest niepotrzebnie skomplikowany, np. w kwestii zawieszenia tylnego, jego własności jezdnych klient amerykański, przyzwyczajony do małej dynamiki, i tak nie wykorzysta. Jest rozwiązanie - Jetta amerykańska ma z tyłu belkę skrętną, europejska - zawieszenie wielowahaczowe. Powstaje też nowy sedan, duży, a przy tym prosty konstrukcyjnie, przez co ma być tani. Czy chwyci, zobaczymy. Bezpośrednie porównywanie cen samochodów w USA i Europie może być zwodnicze, jedną kwestią jest mniejszy fiskalizm za Oceanem, inną specyfikacje. Warto wgryźć się np. w wyposażenie, w Stanach oferowany jest sporo węższy zakres dodatkowego (Audi stosuje wręcz pakiety, czego nie robi w Europie). Ciekawe byłoby też dokładne porównanie teoretycznie tego samego samochodu w wersjach na oba kontynenty w zakresie osiągów na torze czy użytych materiałów... Japończycy wprowadzając swoje modele premium do Europy chwalą się zmianami w zawieszeniu, układzie kierowniczym, lepszymi materiałami itp., cena przy okazji rośnie do europejskiej. Można się zastanowić, czy producenci europejscy nie robią podobnego manewru w drugą stronę... Jeszcze inna kwestia to stosowanie przez producentów amerykańskich zamortyzowanych podzespołów. O ile w Europie nowa generacja to praktycznie zawsze naprawdę nowa generacja, na nowej płycie podłogowej, z od nowa skonstruowanym zawieszeniem, nowymi silnikami (wprowadzanymi albo wraz z modelem, albo po liftingu, w każdym razie czas życia kolejnych generacji silników odpowiada z grubsza okresowi życia modeli samochodów), w elementach samochodów amerykańskich można nieraz dogrzebać się genealogii sięgającej głęboko, czy to silniki, których bloku rodowód wiedzie do lat 50 czy 60, czy płyty podłogowe o długiej historii. W przypadku płyty opisywanego Chryslera dochodzimy wcale nie do Mercedesa W210, tylko do... Renault 25. Obecna płyta LY, na której będzie stał Chrysler 300, a Fiat planuje budowę nowych modeli, jest zmodyfikowaną wersją LX, ta z kolei była platformą LH z Chryslera 300M, przebudowaną na tylny napęd, wzbogaconą elementami z Mercedesów W210 i W220. LH natomiast wywodzi się bezpośrednio z Eagle Premiera AMC (przejętego przez Chryslera), który to bazował właśnie na Renault 25... Link Zgłoś
Gość: Hutch Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.cdma.centertel.pl 22.12.10, 19:06 @kiler046 Chłopie, nic nie rozumiesz. Idę np. do salonu (teraz kurna chyba Fiata) i chcę nowe 300. I co dostaję? Lancię300. Ja nie chcę Lancii, ja chcę Chryslera. Kapujesz? Tak mam zboczenie na coś co jest made in USA. Tandetne, plastikowe z ogromnym wolnossącym benzynowym silnikiem i znaczkiem Chrysleram, a nie Lancii. jak bym chciał Lancię to bym czekał na następcę Thesis, a nie klona 300. PS Jak można tak spierd... design? Po cegle takie coś. C jest jednym z najpiękniejszych (MOIM ZDANIEM) aut na świecie. Nie można koło niego przejść obojętnie. A to? Jak ktoś już niedawno napisał - chińska podróba Audi zmixowana z Insignią. Link Zgłoś
Gość: a Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.torun.mm.pl 22.12.10, 19:11 Przód jest koszmarny. Ale to jeszcze nic przy zdjęciach, które tak śmierdzą fotoszopem, że się niedobrze robi. Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 20:20 Mowy 300 bardzo mi się podoba, co kto woli. Lecz boli mnie bardzo, że zamiast Chryslera będzie Lancia, która nie radzi sobie za dobrze. Na dodatek ta Lancia a' la 300C ma mieć zmieniony podobno tylko grill, jeśli to prawda to wg. mnie włosi upadli na łeb. Nie rozumieją też tego, że są ludzie, którzy kupują auta z US za ich design itd. i vice versa z Lancią. Uważam, że włosi w końcu powinni zająć się Alfą i Lancią bo te marki strasznie się kurzą i kuleją pod rządami Fiata. Obydwie marki z taką historią klepią biedę i nędze wśród modeli których jest mało. Chrysler powoli się odradza cieszą mnie zmiany w tym koncernie tylko szkoda, że poza Jeepem już tego w EU nie uświadczymy... . Link Zgłoś
Gość: Hutch Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.cdma.centertel.pl 22.12.10, 20:51 @Daniel Zgadzam się z Tobą za wyjątkiem wyglądu nowego 300. Myślę, że Fiat miał chytry plan. 300C całkiem nieźle się sprzedawała nawet w europie. Dużo lepiej niż Thesis, która jest również cudnej urody. I kołki sobie pomyślały, że po kiego grzyba mamy projektować nową Lancię z segmentu premium jak zrobią to nasi nowi funfle zza oceanu. Przełoży się tylko znaczki i po robocie. Wystarczy, że sprzeda się tak samo jak 300C i będzie git. Zwłaszcza, że klient europejski nie będzie miał wyboru i jak się uprze na Chryslera zostanie mu tylko import indywidualny. No "powinszować" pomysłu. Lancii to nie pomoże, a Chrysler przesra sobie w europie. Link Zgłoś
Gość: Nocturno Culto Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.217.146.194.generacja.pl 22.12.10, 21:51 Fiata nie stać na samodzielne robienie Lancii i Alfy w tym segmencie. Thesis i 166 sprzedawały się w Europie w śmiesznych ilościach rzędu 1000-kilku tysięcy rocznie, podczas gdy klasowi liderzy sprzedają tu po circa 100 000 plus duże ilości na rynku amerykańskim i innych pozaeuropejskich, na których Włosi nie istnieją. Więc cała impreza byłaby stratna na grube setki milionów... Koncern radzi sobie dobrze tylko w segmencie samochodów bardzo małych i małych, bo już nawet kompaktowa Brava nie schodzi za bardzo. Croma to juz tylko przekarosowana Vectra C... To ma swoje konsekwencje, np. brak dużych silników. W tej sytuacji zapewne gdyby nie kolaboracja z GM, Alfa kończyłaby się, podobnie jak obecnie Lancia, na kompakcie, bo nie byłoby z czego zrobić 159, przypomnijmy, że płyta była rozwijana wspólnie z GM, który potem się wycofał, silniki V6 też są GM-owskie. Przy tym faktycznie pomysł, żeby wziąć 300 z jego amerykańską charakterystyką i stylistyką, zmienić grill, wsadzić do niego psujny silnik VM (300C odniósł pewien sukces w Europie nie tylko dzięki spektakularnemu wyglądowi, ale w dużej mierze dzięki Dieslowi Mercedesa) i sprzedawać jako Lancię zapewne za pieniądze porównywalne z BMW 530d wydaje się szalony i z góry skazany na niepowodzenie, przecież na takie coś praktycznie nikogo nie złapią. A może Marchionnemu chodzi o to, żeby mieć podkładkę na pozbycie się wiecznie deficytowych marek, Lancii przez likwidację, Alfy przez sprzedaż VW? Będzie mógł powiedzieć, że próbowali wszystkiego, nawet zrobili samochód premium, taki był ładny, amerykański - i nic... Klienci nie dorośli, więc zarząd koncernu nie ma innego wyjścia... Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.xdsl.centertel.pl 22.12.10, 22:25 @ Nocturno Culto Kompaktowa Brava? Fiat ma w ofercie tylko kompaktowego Bravo. Silnik V6 z GM - Alfa miała przecież w swojej ofercie własny silnik V6 3.2 któy był piękny nawet z wyglądu. Obecnie najmocniejsza jednostka benzynowa to chyba 1.75 T (200KM) w dobie ekologów :/ chyba nie ma sensu sie pchac w większe silniki przynajmniej na europejskim rynku Poza tym Fiat ma pełno większych jednostek prosto z Ferrari. Nawet swego czasu Lancia korzystała z tych jednostek w seryjnej Themie 8.32 Co do pozbycia sie marek..nie sądze. Gdyby chcieli sprzedać Alfę to już by to zrobili bo VW aż sie ślini na samą myśl. Doprowadzanie Alfy do kiepskiej kondycji może tylko i wyłącznie wpłynąć na obniżenie ceny przy ewentualnym jej sprzedaniu. Moim zdaniem w Alfie jest duży potencjał w Lancii może troche mniejszy ale też. Nie od razu zbudowano Rzym i nie od razu nagle te marki sie odrodzą na to potrzeba czasu. Zobaczymy jak przyjmie się Alfa na rynku amerykańskim..myślę, że może być całkiem nieźle. Link Zgłoś
Gość: Nocturno Culto Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.217.146.194.generacja.pl 22.12.10, 23:07 Chodziło oczywiście o Bravo, literówka. Własny V6 Alfy owszem, był, ale skończył się w 2006 ze względu na normy emisji. W oferowanym obecnie (sprawdziłem konfiguratory, wychodzi, że nie wypadł z produkcji) V6, też 3,2, inżynierowie Alfy wprowadzili sporo usprawnień, ale zasadnicza konstrukcja (blok) jest GMowska, konkretnie Holdena. Silnik jest zresztą przeciętnie udany z uwagi na dramatyczną paliwożerność. Silniki Ferrari i Maserati owszem, są, ale co z tego, raz, że wyłącznie duże V8, więc nie nadają się do montażu poprzecznego w 159, dwa, że to konstrukcje tyleż doskonałe, co drogie, więc ich stosowanie w normalnych, stricte seryjnych samochodach jest ekonomicznie nierealne, chyba że w jakichś sprzedających się w symbolicznych ilościach topowych wersjach modelu segmentu E, rywalizujących z BMW M5 itp. Problemu braku spełniających wszystkie wymogi 6-cylindrowców, szczególnie Diesli, się w ten sposób nie rozwiąże, a marka premium ze względów wizerunkowych nie może ograniczyć się do 4 cylindrów, tym bardziej jeżeli myśli o rynku amerykańskim. A tam muszą być znów mocne benzynowce. I kółko się zamyka. Powinny tu pomóc Pentastary od Chryslera, jeżeli linia okaże się udana, co dopiero się okaże. Teza o celowym doprowadzaniu do upadku była oczywiście prowokacyjno-żartobliwa. Pewnie Alfie pomoże SUV robiony na bazie Jeepa, zdaje się, że model segmentu E na bazie 300 nie będzie tak Lancia chamskim naklejeniem etykietki, tylko faktycznie modelem dzielącym technikę, ale odmiennym. Jestem sceptykiem, ale zobaczymy. Link Zgłoś
swan_ganz Re: Chrysler 300 | Galeria 22.12.10, 23:49 Generalnie to raczej brzydki samochód no i doopę ma wyjatkowo oblesna... Raczej sie nie odkują na tym modelu.. Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.zone13.bethere.co.uk 23.12.10, 00:50 fiatowi / lancii , mowie o tym najnowszym modelu 300 , udalo sie wywolac naprawde rzadko spotykana reakcje , otoz , wszyscy komentujacy ( a mowimy o Polakach ) , maja prawie identyczne zdanie , o jednym produkcie / samochodzie :-)) Link Zgłoś
Gość: hahaha Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.ydp.com.pl 23.12.10, 08:18 Ktokolwiek narzeka na linię - wiedzcie, że może być dużo gorzej. Poniżej daję link - ale estetykom i miłośnikom motoryzacji odradzam oglądanie. galeria.trojmiasto.pl/-54714.html?id_g=3&pozycja=4 Link Zgłoś
Gość: Hutch Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.cdma.centertel.pl 23.12.10, 09:40 @hahaha No po prostu ręce mi opadły. Co za wsiok to zrobił? Link Zgłoś
Gość: tt Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.10, 09:41 krótko i lapidarnie: PEDAŁ !!! Link Zgłoś
4epb Re: Chrysler 300 | Galeria 23.12.10, 09:57 gdy oglądam te zdjęcia mam wrażenie jakby przód był jeszcze nie dokończony Link Zgłoś
Gość: kiler Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 23:42 " Co do Twojej rzeżączki nie mieszam się...może na forum "Przyjacółki" Ci pomogą? :) " ten samochód wygląda jakby miał rzeżączke i to wielokrotnie :D, jak Tobie sie podoba to z tobą coś nie tak :) Link Zgłoś
Gość: bladaklara Re: Chrysler 300 | Galeria IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.10, 23:45 auto w linku jest tego co sie podpisuje pawel Link Zgłoś