Gość: O'Pomidor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 16:36 Pytanie jak w tytule. Jeśli tak, to dlaczego, o ile średnio i czy dotyczy to także nowych Diesli? Pozdrawiam O'Pomidor Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: O'Pomidor Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 16:38 Oczywiście chodziło mi o klimę w pozycji ON, a nie w ogóle o instalację klimatyzacyjną ;)) Link Zgłoś
Gość: DAREK R. Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 5.5R* / *.nyc.untd.com 18.04.04, 21:00 Posiadam dwa auta,oba z klima Pierwsz z 200KM i po wlaczeniu A/C jest kompletnie nie wyczuwalne,ze klima jest na chodzie,natomiast w drugim 175KM po wcisnieciu guzika da sie leciutko (naprawde bardzo leciutko) wyczuc ze silnik dostal dodatkowe obciazenie. Ale coz- to drugie auto to zony samochod-wiec nie moj problem,- ha! ha! PZDR.Darek Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.atlngahp.dynamic.covad.net 19.04.04, 04:31 Moje oba pojazdy maja po 240 KM, w obu wlasciwie nie da sie wyczuc straty osiagow przy wlaczeniu klimy. Za to w moim poprzednim pojezdzie ktory mial 115 KM trzeba bylo ja wylaczyc przy wyprzedzaniu. Link Zgłoś
Gość: AHA Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 16:38 Prawda. Ale im większa moc tym trudniej zaobserwować spadek osiągów Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 217.96.2.* 18.04.04, 17:37 prawda przy duzym momencie trudniej odczuwalne (trzeba sie scigac) ale pali 0.5 - 1,5 l wiecej i dotyczy to tez diesli Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 195.245.213.* 18.04.04, 17:58 Nie mam jeszcze klimatyzacji ale słyszałem, że jazda z otwartymi oknami przy prędkości 80km/g powoduje wzrost zapotrzebowania pojazdu na paliwo od 3 %do 5 %. Jeżdżąc z włączoną klimatyzacją raczej okna się zamyka więc prawie na jedno wychodzi. Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 217.96.2.* 18.04.04, 18:02 klima zzera 20% rowniez gdy stoisz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.fornfyndet.se 18.04.04, 18:47 Zalezy jakie,europejskie i amerykanskie sa energochlonne,natomiast japonskie prawie nie odczuwalne ,wieksze zuzycie paliwa na osiagach prawie nie zauwazalne.Zaden prawdziwy scigant nie jezdzi na klimie.Pzdr.Michal Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 19:36 Skąd ta opinia o amerykańskich i europejskich klimach? Przecież wszystko jest teraz globalizowane. Ja mam Nissana Primerę z tego roku, ale on jest robiony w Sunderland a liczących się dostawców klimy jest pewnie 4-5 na wszystkie światowe marki. I co? Jaki jest ten mój wóz? Oszczędna będzie ta klima czy nie? Chyba ciężko powiedzieć.... Jeśli masz jakieś lepsze dane, napisz. Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 217.96.2.* 18.04.04, 19:41 sa po prostu ludzie dla ktorych wszystko co japonskie bedzie najlepsze i przytocza najdziwniejsze argumenty Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 19:39 I czyżby w Japonii paliwo było jeszcze droższe niż na Starym Kontynencie? Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 195.245.213.* 18.04.04, 18:53 20% to przesada, no chyba że w korku. Link Zgłoś
kierowiec1 Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 08:37 Gość portalu: Żubr napisał(a): > klima zzera 20% > rowniez gdy stoisz A jak jedziesz pelnym gazem (z moca nominalna), to tez zzera 20 %? Wiesz, jakiej chlodnicy trzeba, aby wytracic np. 20 % z 150 koni? Zastanow sie troche nastepnym razem, fachuro. Pozdr. K. Link Zgłoś
radioaktywny Re: TO NIE DOTYCZY DYZLI-SZCZEGOLNIE NOWYCH 18.04.04, 20:26 Moze i konsumuje pare procent paliwa wiecej, ale jaka rozkosz :-) Kilka lat temu na Gargano we Włoszech widziałem następujący obrazek: na kemping przyjechały dwa samochody z Polski. Jeden to była Alfa z klimatyzacją, a drugi (nie pamiętam marki) był jej pozbawiony. Właściciel auta z klimatyzacją wyskoczył wraz żoną rześko z auta i zabrali się do szybkiego rozkładania namiotu. Małżeństwo z drugiego samochodu "wypłynęło" z niego i ciężko oddychając siedzieli przez dłuższa chwilę pod drzewkiem oliwnym. Wtedy właśnie postanowiłem sobie, że mój następny samochód będzie miał urządzenie do chłodzenia powietrza. Obecnie mam klimę automatyczną i powiem Wam jedną rzecz - mogę mieć najprostszą wersję samochodu, nawet z szybami na korbę, ale z klimatyzacją !!! Link Zgłoś
Gość: lol Re: TO NIE DOTYCZY DYZLI-SZCZEGOLNIE NOWYCH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.04, 20:35 dokladnie to samo moge miec tez korby do szyb ale klima to podstawa !!!!!!!!!! Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: TO NIE DOTYCZY DYZLI-SZCZEGOLNIE NOWYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 20:36 Mam te same odczucia, ale to nie odpowiedź. Panowie, na temat proszę!!! Czemu to cholerstwo jest takie energo- i osiągożerne!!?? Link Zgłoś
tomekkk82 Re: TO NIE DOTYCZY DYZLI-SZCZEGOLNIE NOWYCH 18.04.04, 21:13 Klima jest energożerna dlatego, ze pompa od klimy jest napędzana paskiem od silnika i jest to dla silnika dodatkowym obciązeniem. U mnie jest odczuwalny niewielki spadek mocy po wlaczeniu klimy. Link Zgłoś
sympatico.ca W Pomrocznej nie ma innych zmartwien? 18.04.04, 23:26 Gość portalu: O'Pomidor napisał(a): > Mam te same odczucia, ale to nie odpowiedź. Panowie, na temat proszę!!! > Czemu to cholerstwo jest takie energo- i osiągożerne!!?? Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: TO NIE DOTYCZY DYZLI-SZCZEGOLNIE NOWYCH IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 20:37 Poza tym jak masz klimatronic to na 1300% nie masz szyb na korbę... ;)) Przynajmniej przednich... ;) Ale to taka dygresja... Link Zgłoś
Gość: krzys Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 18.04.04, 21:03 ja nie odczuwam,pojemnosc silnika 3.8 l i moc 200 koni Link Zgłoś
januszcz Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 18.04.04, 22:13 Tak, to prawda. Moc sprężarki klimatyzacji to w zależności od auta od 3 do 5 kW i o tyle mniej mocy z silnika mamy do dyspozycji, kiedy klima pracuje pełną parą. Oczywiście w układach automatycznych sterowanych temperaturą wnętrza auta sprężarka włącza sie i wyłącza, więc to obciążenie silnika nie jest permanentne. Pozdrawiam janusz Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.04, 23:09 Czy wpływa to też na maksymalny moment obrotowy (bo od tego w dużej mierze zależy żwawość przyspieszania, a o to mi chodzi)? Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 217.96.2.* 18.04.04, 23:19 silnik zawze ma ten sam moment sprezarki nie podlacza sie przy homologacji do silnika ale jak ktos wczesniej napisal zabiera do kilku kW mocy czyli do 10 KM co ma minimalne znaczenie z wyjatkiem chyba 126p i przyspieszenia sa proporcjonalnie mniejsze ale 0,5 s czy nawet 1 nie robi roznicy z wyjatkiem jazdy na torze w mocnych samochodach nie bedzie to zupelnie odczuwalne tyle ze paliwa schodzi wiecej ale szczegolnie w dieslu ma to male znaczenie Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 00:08 No wiesz, zastanawiałem się, jakie to ma znaczenie np. przy 120 kM i 270 Nm (a więc środek stawki - nie 126P ale i nie Lancer) - zwłaszcza przy wyprzedzaniu, gdzie ta 1 sekunda waży o twoim być lub niezupełnie być ;) Czy mam wyłączać klimę przez wyprzedzaniem (jest automat, więc nie chodzi cały czas na full, to jasne, ale akurat wtedy może chodzić)? Ciekawą sprawą byłoby automatyczne odłączanie klimy przy mocnym wyprzedzaniu, np. równoległe z załączeniem się overboostu w silniku (u mnie moment podchodzi wtedy PONOĆ do 300 Nm). Ale obawiam się, że to, o czym pisał boryna jest tylko w automatach i to pewnie na rynku USA. Co by nie mówić o jankeskich wozach, poziomem ugadżetowienia przewyższają europejskie (a zwłaszcza polskie) niewyobrażalnie. Link Zgłoś
Gość: Żubr Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 217.96.2.* 19.04.04, 00:14 przy 300 momentu klimy prawie nie poczujesz a im mniej elektronicznych bajerow tym mniej sie zepsuje co to pasek TDI? Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 00:54 Obyś miał rację ;))) Przeżyję, to napiszę więcej... A poważnie to w sumie już jeździłem ale trudno mi ocenić, że faktycznie osłabia to wóz, bo to działało na mnie psychologicznie. Zawsze przy wyprzedzaniu z klimą miałem jakieś majaki, że słabo ciągnie i skończyło się na tym, że wyłączałem ją przed manewrem. Call me stupid ale.... Muszę zrobić jakieś dokładniejsze pomiary skomplikowaną aparaturą (prosta równa droga plus stoper hehe ;)). Może to głupie, ale to nie taka błaha sprawa. Na forum ludzie "gadajo", że klima dokłada jak jeden dodatkowy pasażer, więc całkiem niemało. Jeżdżę Primerą 1,9 dCI (silnik Renault) Link Zgłoś
Gość: Doki matko bosko!!! z ktorego badz kosciola... IP: *.97-201-80.adsl.skynet.be 19.04.04, 09:44 Gość portalu: O'Pomidor napisał(a): > zwłaszcza przy wyprzedzaniu, gdzie ta 1 sekunda waży o twoim być lub niezupełnie być ;) Facet, jezeli Ty wyprzedzasz tak, ze jedna sekunda decyduje o zyciu lub smierci, to znaczy, ze nie pozostawiasz sobie zadnego marginesu bezpieczenstwa, czyli jezdzisz niebezpiecznie, czyli jestes nie tylko potencjalnym samobojca, ale takze zabojca. Jezeli musisz do wyprzedzania wykorzystac max. osiagi auta I TAK TO PLANUJESZ, to znaczy, ze nie umiesz jezdzic, nalezy natychmiast odebrac ci prawo jazdy i wyslac na jakis doksztalt. Sorry, ale tak wlasnie uwazam. Przez takich scigantow policja neka Bogu ducha winnych. Link Zgłoś
Gość: O'Pomidor Re: matko bosko!!! z ktorego badz kosciola... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 11:23 Przecież wiesz, o co mi chodzi, nie musisz od razu odsądzać mnie od czci i wiary. Ja jestem kierowcą raczej ostrożnym, wręcz czasem bojaźliwym (ale w dobrym znaczeniu, skrzyżowań raczej nikomu nie blokuję), a jak usłyszałem tego "ściganta" to mało nie spadłem z krzesła. Może źle się wyraziłem. Może nie jedna a 2-3 sekundy mogą coś zmienić. Ale tak jest - przecież na wyprzedzanie nie masz 20 minut z przerwą na papieroska. A poza tym nawet jeśli zdążysz się zmieścić mimo opóźnienia, może to być minięcie o włos i jeden z kierowców może spanikować i zrobić coś głupiego, np. szarpnąć kółkiem na pobocze, zabijając siebie i pasażerów bez potrzeby. Chodziło mi więc o margines bezpieczeństwa przed właściwym marginesem bezpieczeństwa. Mam nadzieję, że to jest jasne.;)) Pozdrawiam wszystkich jeżdżących bezpiecznie i tych trochę mniej ... ;)) Do Sympatico.ca: a wiesz, nudzimy się tutaj. Jutro będziemy rozstrząsać wpływ ukształtowania podłokietnika pasażera w niemieckich samochodach z lat 90-95 na ich podsterowność przy dużych prędkościach na drogach żwirowych. Możesz się przyłączyć.. ;))) Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.04, 09:51 O`Pomidor, czyzbys mial Peugeota? Link Zgłoś
devote Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 03:08 januszcz napisał: > Oczywiście w układach automatycznych sterowanych temperaturą wnętrza auta > > sprężarka włącza sie i wyłącza, więc to obciążenie silnika nie jest permanentne tak samo jest w manualnej klimatyzacji wszystkie auta jakie mialem dotychczas mialy manualna klime i zawsze kompresor nie chodzil non stop.wlaczal sie i wylaczal. mam silnik 2.8 i w normalnej jezdzie nie czuje spadku mocy Link Zgłoś
01boryna Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 18.04.04, 23:17 W instrukcji stoi ze wlaczona klima powoduje spadek mocy o ok. 5 PS. Wlaczanie sie klimy zauwazalem w aucie o mocy 90PS, przy 170KM juz nie. W autach z automatikiem przewidziano automatyczne wylaczanie klimy przy gwaltownym przyspieszeniu. Jak to wyglada przy skrzyni manualnej - nie wiem. pozdrowienia Link Zgłoś
staruch5 Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 09:18 Co do pytania na samym poczatku: o co ty sie pytasz? A skad ma byc energia na klime? Ze slonca? Wiec OCZYWISCIE, ze wlaczona klima zmniejsza osiagi. natomiast - jak juz napisano - zmniejsza niewiele. Moc klim to jakies 3-5 KM (moc chlodzenia jest mniejsza, bo sprawnosc jest daleka od 100%), wiec ow spadek osiagow jest niewielki. Co do odczuwania wlaczenia klimy. Tu jakas dziwna bajka. Otoz twierdzi sie, ze w mocnym samochodach wlaczenie klimy jest niezauwazalne,a w slabych zauwazalne. To jakas bzdura. Samochody (rozne) jadace z ta sama predkoscia rozwijaja (ich silniki) z grubsza taka sama moc (to zalezy od cx-a), wiec odczuwanie klimy powinno byc podobne. nie ma sensu odnosic tego do mocy kaksymalnej. Odczuwanie wlaczenia klimy moze byc istotnie rozne dla tego samego auta w korku - lub przy malej predkosci - a przy duzej predkosci (bo roziwjana moc silnika jest istotnie rozna). Link Zgłoś
staruch5 Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 09:37 jeszcze suplement. Wiekszosc samochodow osobowych do utrzymania stalej predkosci 100km/h na poziomej drodze potrzebuje okolo 30-40KM. (to np. nie dotyczy maluchow...) Link Zgłoś
Gość: Maciejosss Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg IP: 217.98.119.* 19.04.04, 09:43 Posiadam Fabię 1,2 HTP 12V (64 kucyki) i w moim przypadku da się odczuć włączoną klimę na niskich obr. silnika ( do ok 2500 obr/min) jadąc w 4 osoby. Podczas jazdy w 1 osobę prawie nie ma różnicy. Autko pali wtedy ok. 0,5-0,8 l więcej. Link Zgłoś
staruch5 Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 10:01 moc rozwijana przez silnik przy jezdzie ze stala predkoscia po poziomej drodze praktycznie nie zalezy od masy pojazdu.... (to moze byc najwyzej jakies 5% wiecej) Link Zgłoś
x-darekk-x Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 12:15 musisz sie liczyc ze zuzyciem paliwa o 0,5 do 1,5 litra wiekszym. spadek mocy? przy malym silniku bardzo odczuwalny - znajomy w corsie 1,0 przy wyprzedzaniu zawsze wylacza :). przy 120km mysle, ze wiele z dynamiki nie stracisz. Link Zgłoś
kazik102 Re: Czy to prawda, że klima powoduje spadek osiąg 19.04.04, 14:45 Prawda. Zreszta to logiczne. W koncu to dodatkowy odbiornik energii. Link Zgłoś