Gość: Gość Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.38.102.4.internetia.net.pl 13.01.11, 23:57 Silnik - Specjalnie na rynek europejski, pierwszym dieslowskim silnikiem Infiniti. Jest to trzylitrowa jednostka z wtryskiwaczami piezoelektrycznymi, które podają paliwo pod ciśnieniem 1 800 barów. Jego osiągi pozwalają mu z powodzeniem konkurować w klasie z wszystkimi rywalami o pojedynczym turbodoładowaniu. Potężny moment obrotowy, wynoszący 550 Nm, jest osiągany już przy 1 750 obr./min. V9X to silnik o parametrach Infiniti. Jest jednak wystarczająco uniwersalny, aby pasować do całej gamy modeli Aliansu Infiniti-Nissan-Renault, zarówno do tych z napędem 4x4, jak i przednim czy tylnym. Od początku ta jednostka napędowa tworzona była zgodnie z wysokimi wymaganiami Infiniti. Właśnie dlatego podjęto kluczową decyzję wykonania bloku silnika ze zwartego grafitu (znanego też jako wermikularne żeliwo grafitowe, ang. CGI ? Compacted Graphite Iron). Materiał ten ma uwypuklać jeden z podstawowych atutów marki, jakim jest mała masa przy wysokiej kulturze pracy, atut bardziej kojarzący się z silnikiem benzynowym. Konstruując silnik V6, montowany w M30d i innych modelach Infiniti, zadbano o wszystkie elementy mające wpływ na sprostanie specyficznym wymaganiom luksusowej marki. Szczególną uwagę poświęcono takim elementom jak: blok cylindrów, wał korbowy, kolektor dolotowy, układ wtrysku paliwa, recyrkulacja spalin, turbosprężarka, miska olejowa i kolektor wydechowy. W efekcie silnik V6 w Infiniti M30d nawet wygląda zupełnie inaczej niż V9X stosowany w którymkolwiek z modeli Renault lub Nissana. Aby zapewnić konstrukcji silnika odpowiednie wyważenie wału korbowego, trwałość oraz niezawodność, kąt rozwidlenia cylindrów ustalono na 65 stopni, a turbosprężarkę zamontowano w tym rozwidleniu. Głowice cylindrów są wykonane z aluminium, zaś blok ze zwartego grafitu, co zapewnia imponującą sztywność całej konstrukcji, przy zachowaniu niewielkiej masy. Zwarty grafit (żeliwo CGI) jest aż do 75% sztywniejszy niż żeliwo szare, a wykonany z niego blok silnika M30d ma masę niższą o 22%. Link Zgłoś
Gość: gondor Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 00:59 W tekście też była wzmianka, że nie jest to dokładnie ten sam silnik co w renault. Ale gawiedź swoje. Mam nadzieje, że wam teraz głupio;P Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.lightspeed.sndgca.sbcglobal.net 14.01.11, 03:59 To nie SUV tylko Crossover.. Link Zgłoś
Gość: Axton Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 06:56 Zależy czy klient potrzebuje fajnego SUVa czy auta wyglądającego jak wózek dla drag queen ... Moim zdaniem Infiniti wygląda koszmarnie i za te pieniądze kupiłbym z pewnością VW Touarega albo dołożył do Q7 Link Zgłoś
Gość: ENERGETYK Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 3.1.* / 10.70.4.* / unknown 14.01.11, 07:25 Im więcej czytam to forum (nie tylko pod tym artykułem) to mam coraz większe wrazenie że w Polsce sa ludzie którcy próbowali by jeździć na kupie i chwalili by jej parametry i styl jeżeli tylko miała by znaczek VW... A tak na serio to autko fajne, a co do wiadomości o silniku to wszystko co powinienes wiedziec masz powyżej. Trudno o info o awaryjności w nowej kostrukcji. Papierowe parametry bują jednak sławne 3.0d z BMW... Link Zgłoś
Gość: alejaja Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 217.8.188.* 14.01.11, 09:39 tez chcialbym sobie kupic takie auto. niestety mnie nei stac. a poza tym jak mozna kupic diesla do takiego samochodu ? przeciez jak kogos stac na taki nowy samochod, to tym bardziej na paliwo do niego. co to za bzdura z tymi dieslami. eksploatacja / naprawa diesla to ceny benzyny x2, x3 albo i x4 jak dojdzie jeszcze DPF, dwumac i turbina z osprzetem. Link Zgłoś
mofo77 Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 14.01.11, 12:01 jak ktos napisal wyzej.Infinity FX to nie jest SUV.To crossover czyli limuzyna na "wysokim" zawieszniu!!! Nie mozna porownywac tego auta do BMW x5 czy Audi Q7.ach Ci polscy dziennikarze motoryzacyjni... Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 192.165.213.* 14.01.11, 12:05 piekny woz Link Zgłoś
Gość: SaabFan Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 13:17 @mofo77 Ale z X6 już można, bardzo podobna bryła Link Zgłoś
Gość: sedan Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.11, 16:54 ślepa uliczka motoryzacji dla strustrowanych frajerów albo podstarzałów tatków z małym wackiem. Waga -2 tony, funkcjonalność nie większa niż kombi za 100 tysięcy, terenowe właściwości zazwyczaj na folderze a w praktyce żadne (wiskotyczne dyferencjały środkowe, haldexy itp badziewie). - cena zakupu - spalanie, utrzymanie, ubezpieczenie, części itp. Wiem wiem zaraz który wyskoczy że "jak chce to se kupie". OK - yo ja proponuje ci swojego trabanta za 50 tysi - postaw się i pokaz że masz jaja zamiast topić 250 yusi najmniej w garbatym, nudnym pseudo crossoverze Link Zgłoś
Gość: Marian Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 19:36 Najwiekszy bajer w infinity to ta kamerka pokazujaca miejsce parkingowe "z lotu ptaka". Normalnie wyglada, jakbys samochod w google maps parkowal. ------------ Najdziksza wersja iQ, tylko na Fan Klub Toyota www.fanklubtoyota.pl/co-nowego/44/133.html Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.11, 22:39 @sedan Jakbyc czytal w moich myslach (patrz kilkanascie postow wyzej :-) Nonsens na 4 kolach. Link Zgłoś
Gość: Monia Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.lightspeed.sndgca.sbcglobal.net 15.01.11, 03:21 @mofo77 Nie ktos tylko ja! Widzisz kobitki sie znaja;) Link Zgłoś
Gość: ifans.pl Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 178.73.63.* 15.01.11, 14:36 Mam FX35 I gen i jeździłem FX30d - muszę przyznać że dieselek daje rade choć ....i tak wybrał bym benzynkę. Przede wszyskim ze względu na dźwięk. Zapraszam wszystkich miłośników marki na www.infinitifans.pl (www.ifans.pl) Grzegorz vel sirtrojan Link Zgłoś
Gość: drewniak Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 81.219.222.* 15.01.11, 16:26 drugie podobne bezgustowne badziewie to czarne X6 na czarnych felgach - kolejny powiększacz wacka i niskiego ego Link Zgłoś
Gość: sedan Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 81.219.222.* 15.01.11, 16:29 A nie lepieji taniej jest kupić sobie Oktawię Kombi TDI, wyszlifowac gumówka nadkola by felgi 20 cali się zmiesciły, dociazyć sztabkami ołowiu do 2 ton,podnieść spalanie do 12 litrów i być tak samo zadowolonym? Cos co mogło być w miarę ekstrawaganckim kombi, z masa 1500, dużo niższa ceną i lepsza ekonomika spier...olono na kształt mastodonta... A po co to wszystko? Zeby majtki se powiekszac Link Zgłoś
wowo5 Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 15.01.11, 20:44 Ciekawe, ze za kazdym razem jak mowa o jakims SUV-ie to pojawiaja sie gostki z historiami o malym wacku i niepraktycznosci, a jak mowa o samochodach sportowych, ktore jeszcze wiecej pala i sa nieskonczenie mniej praktyczne to cisza. Moim zdaniem to jest ciekawe auto. Nie jest praktyczne, bo nie ma byc praktyczne. Praktyczna jest Fabia w dizlu. Cale szczescie istnieja takie samochody jak ten. Inaczej zycie i nasze ulice byly by nudne. Link Zgłoś
Gość: diesl Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 02:48 Ten DIESEL tto dokladnie takie samo gó... jakie montuja w LAGUNIE. Smiech na sali. Ale na szczerscie juz niedlugo Mercedes bedzie dawal silniki do Infiniti. Od tego diesla to bym sie trzymal z daleka. Nie sprawdzone gowno. Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 03:02 a ten ifansklub to nie jest czasem klub w zakładzie wizażu i fryzjerstwa z którego się śmiała ostatnio moja znajoma? (serio, to nie jest żart, klub w zakladzie fryzjerskim chyba ) no coż...wysublimowana klientela... widze juz co stanowi w Polsce nowy ulubiony pojazd dla fryzjerek i dresiaży i jak widac reklama na siłę nawet na forum. Link Zgłoś
Gość: stary byk Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 01:21 "przy którym Audi Q7, Mercedes ML, a nawet BMW X6 to nudne wózki o finezji szpadla" Genialny tekst :) Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.sta.asta-net.com.pl 18.01.11, 17:49 nie praktyczny, słaby w terenie, mastodont co tam jeszcze było?....jeśli ktoś uważa, że samochód nie jest po to by sprawiać radość właścicielowi to co robi na tym forum? Wracajcie do swoich działek, rybek i polityki bo to nie jest miejsce dla was. Zmieniam auta co kilka miesięcy, w swojej kolekcji miałem też FX35 i muszę powiedzieć, że nie jest to najlepsze auto na świecie ale też poziom frajdy z jego używania przekroczył wszystkie normy dopuszczalne przez UE ;) Link Zgłoś
marco6-90 Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 18.01.11, 19:07 co sądzicie o tym? thebestmaszyna.blogspot.com/ Link Zgłoś
Gość: dsaqwert Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.tktelekom.pl 18.01.11, 19:12 Ojejku, własciciele autek za góra kilkanascie tysiecy poczuli sie urazeni.... Całe szczesie ze mogą poszczekac tylko na forum... ...no moze nie tylko na forum - na drodze też gdy ich autko zostanie objechane przez podobny wózek :P Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 207.245.203.* 19.01.11, 18:55 Witam Testowalem ten samochod w wersji benzynowej i najprawdobodobniej z racji moje wzrostu 195cm nie czulem sie w nim komfortowo. Krotko mowiac bylo mi ciasno. pozdrawiam M. Link Zgłoś
hematemesis Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 19.01.11, 19:00 jaki to lanserski woz. Moze w warszawie ale w californi??? W USA nie ma diesla ale benzyniaki AD FX35 maja podstawowa cene okolo $43-45K. W tej cenie to juz sie mozna lansowac Mustangiem z otwartym dachem. Osobiscie nie widzialem nikogo lansujacego sie FX. raczej samochod rodziny 2+2 z lekkim zacieciem dla taty zeby sie czul lepiej. A na polskie warunki tomoze i lanserski ale tylko dlatego ze ta cena jest kosmiczna i mozna wowczas sie chwalic ze sie smiga wozkiem za prawie 300K. tylko po co?? Link Zgłoś