Dodaj do ulubionych

Infiniti FX 30d S | Za kierownicą

• Gość: Gość Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.38.102.4.internetia.net.pl 13.01.11, 23:57
      Silnik - Specjalnie na rynek europejski, pierwszym dieslowskim silnikiem Infiniti. Jest to trzylitrowa jednostka z wtryskiwaczami piezoelektrycznymi, które podają paliwo pod ciśnieniem 1 800 barów. Jego osiągi pozwalają mu z powodzeniem konkurować w klasie z wszystkimi rywalami o pojedynczym turbodoładowaniu. Potężny moment obrotowy, wynoszący 550 Nm, jest osiągany już przy 1 750 obr./min.
      V9X to silnik o parametrach Infiniti. Jest jednak wystarczająco uniwersalny, aby pasować do całej gamy modeli Aliansu Infiniti-Nissan-Renault, zarówno do tych z napędem 4x4, jak i przednim czy tylnym. Od początku ta jednostka napędowa tworzona była zgodnie z wysokimi wymaganiami Infiniti. Właśnie dlatego podjęto kluczową decyzję wykonania bloku silnika ze zwartego grafitu (znanego też jako wermikularne żeliwo grafitowe, ang. CGI ? Compacted Graphite Iron). Materiał ten ma uwypuklać jeden z podstawowych atutów marki, jakim jest mała masa przy wysokiej kulturze pracy, atut bardziej kojarzący się z silnikiem benzynowym.

Konstruując silnik V6, montowany w M30d i innych modelach Infiniti, zadbano o wszystkie elementy mające wpływ na sprostanie specyficznym wymaganiom luksusowej marki. Szczególną uwagę poświęcono takim elementom jak: blok cylindrów, wał korbowy, kolektor dolotowy, układ wtrysku paliwa, recyrkulacja spalin, turbosprężarka, miska olejowa i kolektor wydechowy. W efekcie silnik V6 w Infiniti M30d nawet wygląda zupełnie inaczej niż V9X stosowany w którymkolwiek z modeli Renault lub Nissana.

Aby zapewnić konstrukcji silnika odpowiednie wyważenie wału korbowego, trwałość oraz niezawodność, kąt rozwidlenia cylindrów ustalono na 65 stopni, a turbosprężarkę zamontowano w tym rozwidleniu. Głowice cylindrów są wykonane z aluminium, zaś blok ze zwartego grafitu, co zapewnia imponującą sztywność całej konstrukcji, przy zachowaniu niewielkiej masy. Zwarty grafit (żeliwo CGI) jest aż do 75% sztywniejszy niż żeliwo szare, a wykonany z niego blok silnika M30d ma masę niższą o 22%.
    • Gość: gondor Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 00:59
      W tekście też była wzmianka, że nie jest to dokładnie ten sam silnik co w renault.
      Ale gawiedź swoje.

Mam nadzieje, że wam teraz głupio;P
    • Gość: Monia Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.lightspeed.sndgca.sbcglobal.net 14.01.11, 03:59
      To nie SUV tylko Crossover..
    • Gość: Axton Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.11, 06:56
      Zależy czy klient potrzebuje fajnego SUVa czy auta wyglądającego jak wózek dla drag queen ... Moim zdaniem Infiniti wygląda koszmarnie i za te pieniądze kupiłbym z pewnością VW Touarega albo dołożył do Q7
    • Gość: ENERGETYK Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 3.1.* / 10.70.4.* / unknown 14.01.11, 07:25
      Im więcej czytam to forum (nie tylko pod tym artykułem) to mam coraz większe wrazenie że w Polsce sa ludzie którcy próbowali by jeździć na kupie i chwalili by jej parametry i styl jeżeli tylko miała by znaczek VW...

A tak na serio to autko fajne, a co do wiadomości o silniku to wszystko co powinienes wiedziec masz powyżej. Trudno o info o awaryjności w nowej kostrukcji. Papierowe parametry bują jednak sławne 3.0d z BMW...
    • Gość: alejaja Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 217.8.188.* 14.01.11, 09:39
      tez chcialbym sobie kupic takie auto. niestety mnie nei stac.

a poza tym jak mozna kupic diesla do takiego samochodu ?
      przeciez jak kogos stac na taki nowy samochod, to tym bardziej na paliwo do niego.

co to za bzdura z tymi dieslami.
      eksploatacja / naprawa diesla to ceny benzyny x2, x3 albo i x4 jak dojdzie jeszcze DPF, dwumac i turbina z osprzetem.
    • mofo77 Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 14.01.11, 12:01
      jak ktos napisal wyzej.Infinity FX to nie jest SUV.To crossover czyli limuzyna na "wysokim" zawieszniu!!! Nie mozna porownywac tego auta do BMW x5 czy Audi Q7.ach Ci polscy dziennikarze motoryzacyjni...
    • Gość: gosciu Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 192.165.213.* 14.01.11, 12:05
      piekny woz
    • Gość: SaabFan Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 13:17
      @mofo77

Ale z X6 już można, bardzo podobna bryła
    • Gość: sedan Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.11, 16:54
      ślepa uliczka motoryzacji dla strustrowanych frajerów albo podstarzałów tatków z małym wackiem. Waga -2 tony, funkcjonalność nie większa niż kombi za 100 tysięcy, terenowe właściwości zazwyczaj na folderze a w praktyce żadne (wiskotyczne dyferencjały środkowe, haldexy itp badziewie).

- cena zakupu
      - spalanie, utrzymanie, ubezpieczenie, części itp.

Wiem wiem zaraz który wyskoczy że "jak chce to se kupie". OK - yo ja proponuje ci swojego trabanta za 50 tysi - postaw się i pokaz że masz jaja zamiast topić 250 yusi najmniej w garbatym, nudnym pseudo crossoverze
    • Gość: Marian Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 19:36
      Najwiekszy bajer w infinity to ta kamerka pokazujaca miejsce parkingowe "z lotu ptaka". Normalnie wyglada, jakbys samochod w google maps parkowal.
      ------------
      Najdziksza wersja iQ, tylko na Fan Klub Toyota
      www.fanklubtoyota.pl/co-nowego/44/133.html
    • Gość: RPWL Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.01.11, 22:39
      @sedan
      Jakbyc czytal w moich myslach (patrz kilkanascie postow wyzej :-)
      Nonsens na 4 kolach.
    • Gość: Monia Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.lightspeed.sndgca.sbcglobal.net 15.01.11, 03:21
      @mofo77 Nie ktos tylko ja! Widzisz kobitki sie znaja;)
    • Gość: ifans.pl Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 178.73.63.* 15.01.11, 14:36
      Mam FX35 I gen i jeździłem FX30d - muszę przyznać że dieselek daje rade choć ....i tak wybrał bym benzynkę. Przede wszyskim ze względu na dźwięk.

Zapraszam wszystkich miłośników marki na www.infinitifans.pl (www.ifans.pl)

Grzegorz vel sirtrojan
    • Gość: drewniak Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 81.219.222.* 15.01.11, 16:26
      drugie podobne bezgustowne badziewie to czarne X6 na czarnych felgach - kolejny powiększacz wacka i niskiego ego
    • Gość: sedan Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 81.219.222.* 15.01.11, 16:29
      A nie lepieji taniej jest kupić sobie Oktawię Kombi TDI, wyszlifowac gumówka nadkola by felgi 20 cali się zmiesciły, dociazyć sztabkami ołowiu do 2 ton,podnieść spalanie do 12 litrów i być tak samo zadowolonym?

Cos co mogło być w miarę ekstrawaganckim kombi, z masa 1500, dużo niższa ceną i lepsza ekonomika spier...olono na kształt mastodonta...

A po co to wszystko? Zeby majtki se powiekszac
    • wowo5 Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 15.01.11, 20:44
      Ciekawe, ze za kazdym razem jak mowa o jakims SUV-ie to pojawiaja sie gostki z historiami o malym wacku i niepraktycznosci, a jak mowa o samochodach sportowych, ktore jeszcze wiecej pala i sa nieskonczenie mniej praktyczne to cisza. Moim zdaniem to jest ciekawe auto. Nie jest praktyczne, bo nie ma byc praktyczne. Praktyczna jest Fabia w dizlu. Cale szczescie istnieja takie samochody jak ten. Inaczej zycie i nasze ulice byly by nudne.
    • Gość: diesl Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 02:48
      Ten DIESEL tto dokladnie takie samo gó... jakie montuja w LAGUNIE. Smiech na sali. Ale na szczerscie juz niedlugo Mercedes bedzie dawal silniki do Infiniti.

Od tego diesla to bym sie trzymal z daleka. Nie sprawdzone gowno.
    • Gość: maciek Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 03:02
      a ten ifansklub to nie jest czasem klub w zakładzie wizażu i fryzjerstwa z którego się śmiała ostatnio moja znajoma? (serio, to nie jest żart, klub w zakladzie fryzjerskim chyba )

no coż...wysublimowana klientela... widze juz co stanowi w Polsce nowy ulubiony pojazd dla fryzjerek i dresiaży i jak widac reklama na siłę nawet na forum.

• Gość: stary byk Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 01:21
      "przy którym Audi Q7, Mercedes ML, a nawet BMW X6 to nudne wózki o finezji szpadla"

Genialny tekst :)
    • Gość: Gość Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.sta.asta-net.com.pl 18.01.11, 17:49
      nie praktyczny, słaby w terenie, mastodont co tam jeszcze było?....jeśli ktoś uważa, że samochód nie jest po to by sprawiać radość właścicielowi to co robi na tym forum?
      Wracajcie do swoich działek, rybek i polityki bo to nie jest miejsce dla was. Zmieniam auta co kilka miesięcy, w swojej kolekcji miałem też FX35 i muszę powiedzieć, że nie jest to najlepsze auto na świecie ale też poziom frajdy z jego używania przekroczył wszystkie normy dopuszczalne przez UE ;)
    • marco6-90 Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 18.01.11, 19:07
      co sądzicie o tym?
      thebestmaszyna.blogspot.com/
    • Gość: dsaqwert Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: *.tktelekom.pl 18.01.11, 19:12
      Ojejku, własciciele autek za góra kilkanascie tysiecy poczuli sie urazeni.... Całe szczesie ze mogą poszczekac tylko na forum... ...no moze nie tylko na forum - na drodze też gdy ich autko zostanie objechane przez podobny wózek :P
    • Gość: Gosc Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą IP: 207.245.203.* 19.01.11, 18:55
      Witam

Testowalem ten samochod w wersji benzynowej i najprawdobodobniej z racji moje wzrostu 195cm nie czulem sie w nim komfortowo. Krotko mowiac bylo mi ciasno.

pozdrawiam

M.
    • hematemesis Re: Infiniti FX 30d S | Za kierownicą 19.01.11, 19:00
      jaki to lanserski woz. Moze w warszawie ale w californi??? W USA nie ma diesla ale benzyniaki AD FX35 maja podstawowa cene okolo $43-45K. W tej cenie to juz sie mozna lansowac Mustangiem z otwartym dachem. Osobiscie nie widzialem nikogo lansujacego sie FX. raczej samochod rodziny 2+2 z lekkim zacieciem dla taty zeby sie czul lepiej.
      A na polskie warunki tomoze i lanserski ale tylko dlatego ze ta cena jest kosmiczna i mozna wowczas sie chwalic ze sie smiga wozkiem za prawie 300K. tylko po co??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka