Dodaj do ulubionych

RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakrętach

23.01.11, 21:12
Moja RAV-ka nie ma ESP. Zimą auto niebezpiecznie zachowuje się na zakrętach. Wystarczy, że śnieg lekko przyprószy i z niewielką prędkością wchodząc w zakręt (kąt ok. 90 stopni) dodam lekko gazu to tył auta ślizga się jak na lodzie. Auto próbuje ustawić się bokiem. Prawdopodobnie następuje wtedy dołączenie tylnego napędu i koła te tracą przyczepność. Innym razem wyprzedzając/przyśpieszając w mieście przecinałem pas śniegu leżący na osi jezdni i znowu tył auta zaczął mi uciekać (prawdopodobnie jezdnia była też trochę oblodzona).
Jeżdżę na oponach całorocznych GoodYear Wrangler HP All Weather 215/60/16 100H – ciśnienie w kolach 2,0.
Czy to auto tak ma ? Czy winna leży po stronie opon ?
Obserwuj wątek
    • kuba.budzisz Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 23.01.11, 22:55
      Może by tak opony zimowe założyć?
      • speedone Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 23.01.11, 23:09
        szerokość 215 i wielosezonowe , raczej cos takiego bedzie sie dziać :)
    • jeepwdyzlu Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 24.01.11, 11:45
      Prawdopodobnie następuje wtedy dołączenie tylnego napędu i koła te tracą przyczepność.
      ------------
      na pewno masz ravkę?
      wersja z 2003 miała permanentny napęd na 4 koła

jeep
      • novationen Re: a może? 24.01.11, 12:20
        ...amortyzatory się już wyjeździły? Podejrzewam że od nowości na tyle nie byly wymieniane.

Może któryś już nie trzyma tak jak powinien i auto w łuku lub właśnie przejeżdżaniu przez takiego śnieżnego garba wzdłuż osi jezdni powoduje "rozchybotanie" du*ska...

podobnie będzie z jazdą w koleinach i gwałtownym hamowaniu w zakręcie.

opcje moim zdaniem trzy:

1. nadwrażliwość/panika kierowcy na lekki uślizg (czyli małe umiejętności + szukanie dziury w całym)
        2. *ujowe już opony (może ktoś mądy stwierdzil że nowe to na przód wystarczą, a tył jakoś pojedzie)
        3. amortyzatory do wymiany.
      • v-6 Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 24.01.11, 15:50
        jeepwdyzlu napisał:
        > na pewno masz ravkę?
        > wersja z 2003 miała permanentny napęd na 4 koła

Jak najbardziej. Chyba, że miała tylko na przód.
        Pozdrawiam
        v-6

• fredoo Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 24.01.11, 12:03
      To tygrysy lubią najbardziej. Czemu narzekasz??
    • dr.buzz Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 24.01.11, 12:57
      Dolaczenie napedu? Przeciez RAV'ka ma Torsen'a...:o
      • v-6 Drogi doktorze buzz, gdybyś płacił mi stówkę ... 24.01.11, 15:56
        ... za każdym razem, kiedy muszę cię poprawiać, uczyniłbyś mnie bogatym człowiekiem. Ale że już jestem bogaty, to podaruję ci tę informację za darmo: rav4 nigdy nie miała torsena.
        Pozdrawiam
        v-6
        • dr.buzz Re: Drogi doktorze buzz, gdybyś płacił mi stówkę 24.01.11, 20:13
          poki co, to za kazdym razem dajesz ciala

www.sakh4x4.ru/forum/index.php?topic=87.0
      • crannmer Torsen w RAVie 24.01.11, 21:14
        dr.buzz napisał:
        > Przeciez RAV'ka ma Torsen'a...:o

Niektore tak. Wiekszosc nie.
        • dr.buzz Re: Torsen w RAVie 24.01.11, 22:36
          to prawda...wiekszosc jest przednionapedowa :D
          • v-6 Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 00:41
            dr.buzz napisał:

> to prawda...wiekszosc jest przednionapedowa :D

Nawet nie wiesz, o czym tu mowa. A mowa o tym, czy autor wątku ma samochód ze stałym, czy z dołączanym napędem 4x4. Zakładając, że nie ma z przednim.
            Otóż ma ze stałym, jak już zauważył jeepwdyzlu. Gdyby mial ravkę ostatniej generacji (po 2005), miałby dołączany. A za ten stały napęd w rav4 NIGDY nie odpowiadał centralny mechanizm różnicowy typu torsen.
            Natomiast w USA oferowano jako opcję (nie wiem czy w Europie też) LSD typu torsen na tylną oś, tylko do wersji awd i tylko do najmocniejszego silnika. I pewnie to miał na myśli crannmer.
            No ale ubawiłeś mnie tymi bukwami, dla mnie to tak samo czytelne jak arabski. I równie autorytatywne.
            Pozdrawiam
            v-6
            • dr.buzz Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 07:52
              wiesz co to sarkazm?

dales tylka i jeszcze masz czelnosc glupio sie tlumaczyc? :D
              nie kompromituj sie...
              • v-6 Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 13:41
                dr.buzz napisał:

> wiesz co to sarkazm?

Tak, np. "Drogi doktorze buzz, gdybyś płacił mi stówkę za każdym razem, kiedy muszę cię poprawiać, uczyniłbyś mnie bogatym człowiekiem."

> dales tylka i jeszcze masz czelnosc glupio sie tlumaczyc? :D
                > nie kompromituj sie...

Cytuję twój post, co do znaku przestankowego:
                "Dołączenie napędu? Przecież RAV'ka ma Torsen'a ...:o"
                Powyższa wypowiedź jest zupełnie pozbawiona sensu, ponieważ jej pierwsza część nie ma żadnego związku z drugą. Lub, jak kto woli, część druga jest nieprawdziwa w kontekście wywołanym przez część pierwszą.
                Tak, to trudne - sądząc po pisowni, ty ciągle jeszcze myslisz, że "torsen" to nazwisko. Nie zaliczyłeś nawet samochodowej podstawówki, Doktorze.
                Pozdrawiam
                v-6
                • dr.buzz Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 14:09
                  przestan bredzic bo i tak nie umniejszysz swojej gafy...

na drugi raz, lepjej 2x sprawdz zanim znowu cos "odkrywczego" napiszesz...
                  • v-6 Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 14:28
                    dr.buzz napisał:

> przestan bredzic bo i tak nie umniejszysz swojej gafy...

Nie widzę żadnej mojej gafy tylko bezmiar twojej niewiedzy. Pokaż mi wreszcie tę gafę, bo nie wiem, do czego pijesz ...
                    v-6
                    • dr.buzz Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 14:32
                      raczej swojej niewiedzy....

• v-6 Ja nie mam czasu na przedrzeźnianie się. 25.01.11, 14:44
                        Pokaż, o co ci chodzi, to ci wyjaśnię i może choć trochę zmądrzejesz. Jak nie, wracaj do przdszkola, tam się bawią w "Jesteś głupi!", "Nie, to ty jesteś głupi!"
                        • dr.buzz Re: Ja nie mam czasu na przedrzeźnianie się. 25.01.11, 14:53
                          Tyle, ze Ty naprawde jests glupi :D
                          A sadzilem, ze jedynie slabo wyedukowany...:o

• v-6 A jednak nudzący się gimnazjalista. 25.01.11, 15:11
                            dr.buzz napisał:

> Tyle, ze Ty naprawde jests glupi :D
                            > A sadzilem, ze jedynie slabo wyedukowany...:o

Co podejrzewałem od początku twojego zaistnienia na tym forum. Spadasz do śmieci, gnojku.
                            • dr.buzz Re: A jednak nudzący się gimnazjalista. 25.01.11, 15:15
                              To jakies 10 lat wstecz...
                              znowu dales dupy...:D
                • jeepwdyzlu Re: Torsen w RAVie 25.01.11, 14:31
                  tu poczytajcie i dajcie juz spokój:
                  pl.wikipedia.org/wiki/TorSenciao
                  jeep
                  • novationen Re: oni się kłócą o Torsena 25.01.11, 14:51
                    a Toyota równie dobrze może miec rozje*ane amortyzatory do tego stopnia, że atuo zaczyna myszkować w łuku. Napisałem to kilka odp wyżej.
                    • v-6 Re: oni się kłócą o Torsena 25.01.11, 15:06
                      novationen napisał:

> a Toyota równie dobrze może miec rozje*ane amortyzatory do tego stopnia, że atu
                      > o zaczyna myszkować w łuku. Napisałem to kilka odp wyżej.

Oczywiście, ale nie mogę się odnieść do meritum, bo uwikłałem się w bezsensowną dyskusję w oczywistej sprawie - miałem ravkę ze stałym napędem i wiem, jaki tam był dyfer.
                      A co do meritum: świeży śnieg na jezdni, zakręt 90 stopni i dodawanie gazu? Nawet lekko? Nie wiem czy jakiś samochód to zniesie bez szarpnięcia tyłem. Do tego samochód bez ESP i wyrafinowanej, "wyprzedzającej" elektroniki typu x-drive. Mam ten sam typ napędu stałego co w tej ravce, ale dodatkowo ESP i zimowe opony. Idę o zakład, że jak wykonam powyższy manewr, ESP od razu się włączy (a jakby go nie było, tył się uślizgnie).
                      Pozdrawiam
                      v-6
                      • dr.buzz Re: oni się kłócą o Torsena 25.01.11, 15:13
                        No z twoich wypowiedzi wynika niestety, ze nie wiesz...
    • tymon99 Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 24.01.11, 18:29
      to nie auto zachowuje się niebezpiecznie..
      • pulianka Re: RAV4 D4D 2003r. traci przyczepność na zakręta 26.01.11, 10:41
        Dzięki za wyczerpujące informacje :) Zima "w toku", więc rozejrzę się za odpowiednimi oponami i sprawdzę amortyzatory.
        Doradźcie mi proszę - jakie opony do RAV4 macie spraktykowane i warte są uwagi ?
        • v-6 No tak, dyskusja sobie zasłużyła: 26.01.11, 15:28
          pulianka napisała:

> Dzięki za wyczerpujące informacje :)

Rozumiem twoją ironię. I cieszę się, że fakt, że nie wiedziałeś, jaki rodzaj napędu ma twój samochód, nie zepsuł ci humoru ...
          Że też pozwolę sobie na ironię :) A może to sarkazm?
          No chyba że jesteś niewiastą. Ale w pierwszym poście używałeś rodzaju męskiego ...
          Do rzeczy: amortyzatory sprawdź koniecznie, to auto nie powinno wypadać z toru przy przejeżdżaniu przez wałek śniegu pośrodku drogi. Ale nie dodawaj gazu na oblodzonym czy zaśnieżonym ostrym zakręcie, żeden samochód nie bedzie tego tolerował. Nawet ze stałym 4x4.
          Te twoje opony faktycznie mają złą opinię jako opony na śnieg:

www.opony.com/parametry-opony/goodyear-wrangler-hp-all-weather-215-70r16-100-h

Przeleciałem też fora amerykańskie, opinie nie są lepsze jeśli chodzi o warunki zimowe. Natomiast latem ok (pomijając głośność), więc zostaw je sobie na lato, żeby nie kupować od razu dwóch kompletów.

> Doradźcie mi proszę - jakie opony do RAV4 macie spraktykowane i warte są uwa
          > gi ?

Nie ma jakichś specjalnych opon do rav4. Przejrzyj testy opon zimowych i wybierz najlepsze albo najlepsze z najtańszych, zależnie od budżetu. Ja przy tym samym rodzaju napędu (stały 50:50, centralny dyferencjał blokowany sprzęgłem wiskotycznym) używam Dunlop SP Winter, są bardzo dobre. Ale na pewno są inne też dobre.
          Pozdrawiam
          v-6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka