Dodaj do ulubionych

Cała prawda o BMW

IP: *.adsl.inetia.pl 04.02.11, 20:16
E DRES 36
E BURAK 46
Resztą modeli użytkują normalni ludzie
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Cała prawda o BMW IP: *.inowroclaw.mm.pl 04.02.11, 20:32
      @@

Nie zapomnij miesięcznego kupić, bo Ci się kończy.
    • Gość: driver Re: Cała prawda o BMW IP: *.sileman.net.pl 04.02.11, 21:51
      Normalnie szok, że pismaki na to wpadli !!!! Takie informacje mieli dzieci 15 lat temu, żenada moto.pl
    • Gość: k Re: Cała prawda o BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.11, 21:54
      "To samo jest z wersjami 323i i 325i (obie mają silnik 2,5 l) "

To nie prawda. To są silniki 3litrowe o odpowiednio niższych mocach. BMW nie produkuje obecnie jednostek 2,5 litra.
    • Gość: gindi Re: Cała prawda o BMW IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.11, 22:03
      produkuje, w najnowszym z4 masz 2.5l o mocy 204KM
    • 1mississauga Re: Cała prawda o BMW 04.02.11, 22:28
      lubie BMW ale wielka szkoda ze na runku uzywanych 90% to rozbiti czyli czteroslady.Najlepiej mozna przekonac sie zima ,na sniegu zapis ich przeszlosci.To jest moja personalna opinia, diesel BMW to jest jak zdrada.A w najbliszej przyszlosci odkurzacze.to zakrawa na kpine.Historia tej marki jest inponojaca,ale kilka glupich decyzji moze to skomplikowac.
    • Gość: Prześmiewca Re: Cała prawda o BMW IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 04.02.11, 22:29
      Wejdź sobie na wiki mądralo 'k' to zobaczysz, że piszesz bzdury. Generalnie to się zmieniało.
    • Gość: axelf Re: Cała prawda o BMW IP: *.146.32.234.nat.umts.dynamic.eranet.pl 04.02.11, 22:30
      "i" - jest od "injection"
    • Gość: @k Re: Cała prawda o BMW IP: 93.175.81.* 05.02.11, 00:08
      Nie wiem jak w nowych ale w e36 na 100% 323 i 325 to jest 2.5l z tym ze 323 jest jakies 20KM slabsze, nie pamietam dokladnie :P
    • Gość: Gość Re: Cała prawda o BMW IP: *.zone13.bethere.co.uk 05.02.11, 00:32
      e90-92-93 nie miala i nie ma silnika 2,5l. mimo ze 325i to ma silnik R6 3,0,
    • pocalujta_wujta Re: Cała prawda o BMW 05.02.11, 02:32
      Nie im drozszczy tylko im wiekszy i bardziej luksusowy. Sam kiedys wybieralem nowe BMW wiec iles czasu spedzilem u dilera.

323, 325 to byly silniki 2.5 l i tu nie m a co dyskutowac. W dodaku 323 bylo dosc latwo wzmocnic na glowicy i cylindrach bo byl malo wysilony. rezulta byl taki ze 323 mogl byc mocnieszy niz produkowany w tym samych czasie 328.

Generalnie to autor nie bardzo wie ze rozszyfrowac to w BMW zaledwie mozna modele nadwozia, ale nie silniki po modelu. W dodatku nawet E46 mialo nieco inne oblachowanie i lampy w 323/328 w stosunku do nastepcy oznaczonego dokladnie tak samo E46 ale juz jako 325/330. Wiem bo sam takowy mialem wiec sprawe znam z praktyki i porownan.

A co do e90 z oznaczeniem 325 to dokladnie bylo to co powiedzial "Gosc" - byl to samochod z silnikiem 3.0l a nie 325 i produkowano ten model dosc krotko. Silnik natomiast nie byl ten sam co w poprzedniku E46 330 bo ten to juz mial 255KM (a nie 230KM) i znany jest uzytkownikom BMW X3 w wersji IS (tak to ten sam silnik)
    • Gość: madmax Re: Cała prawda o BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 02:56
      "W dodaku 323 bylo dosc latwo wzmocnic na glowicy i cylindrach bo byl malo wysilony. rezulta byl taki ze 323 mogl byc mocnieszy niz produkowany w tym samych czasie 328".
      Bzdura. Głowicę 323 miało taką samą, jak 328. Wzmocnić na głowicy? Niby jak? Obspawać ją? Wzmocnić na cylindrach? Co za pierdoły :D 300 cm3 w 328 robiło swoje i tyle. 323 można było podciągnąć do poziomu 328 poprzez montaż mniej restrykcyjnego kolektora ssącego. Ale 328 też można w ten sposób podkręcić, tyle że wtedy moc przekracza już 200 KM.
      "W dodatku nawet E46 mialo nieco inne oblachowanie i lampy w 323/328 w stosunku do nastepcy oznaczonego dokladnie tak samo E46 ale juz jako 325/330. Wiem bo sam takowy mialem wiec sprawe znam z praktyki i porownan."
      W takim razie jesteś niewidomy, znaffco. E46 po prostu przeszło lifting, przy okazji którego zmieniono silniki, a co za tym idzie -również oznaczenia. Nie było żadnego "następcy oznaczonego dokładnie tak samo e46".
    • Gość: as Re: Cała prawda o BMW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.11, 09:17
      nie jestem fanem aut BMW, ale z tego co wiem to GT to nie crossover tylko grand turismo co zostało przez BMW źle zrozumiane bo stworzyli BMW 5 liftback i go tak nazwali, tym czasem grand turismo były to w swych zaraniach samochody sportowe w tym typu coupe, które nadawały się do codziennej jazdy i dalekich podróży (nie super sport).
      • Gość: daro Re: Cała prawda o BMW IP: *.home.aster.pl 24.02.11, 13:47
        Dla mnie nie ma problemu z tymi autami.Pierwsze BMW kupiłem używane i do tej pory (juz 5 lat) jezdze jednym i tym samym (BMW E46 320 I 2.2 KAT KOMBI)
        Kwestia tego czy potrafisz utrzymac takie auto w jakimś tam stanie.Ja jesli juz mam jezdzic do serwisu to tylko do Autoreduty i jakos nie narzekam.I jak bedzie trzeba zmienic auto to tez bedzie to BMW
    • Gość: Gość Re: Cała prawda o BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 10:41
      Jak oni mogą pisać takie głupoty, że dwie ostatnie cyfry w oznaczeniu modelu to moce silnika! Nawet nie chciało się im zajrzeć i poczytać czegokolwiek na temat BMW. Przecież chyba każdy kto choć trochę interesuje się marką wie, że to są własnie pojemności silników. Sprawa również z literką i na końcu to nieprawda tak jak napisał Gość: axelf to oznacza własnie "injection" czyli wtrysk. Pozdrawiam całą redakcje i ubolewam.
    • Gość: inny gość Re: Cała prawda o BMW IP: 172.28.252.* 05.02.11, 11:08
      a umiesz czytać? przecież jest napisane, że to oznacza pojemność dzieloną przez sto... a widziałeś BMW z dieslem oznaczone jako "i"?
    • Gość: paweu Re: Cała prawda o BMW IP: *.dynamic.chello.pl 05.02.11, 11:15
      "Można przyjąć, że zasada jest jedna - im wyższa liczba w nazwie, tym więcej koni harcuje pod maską. Proste."

Czytaj ze zrozumieniem
    • Gość: Wombat Re: Cała prawda o BMW IP: *.aster.pl 05.02.11, 11:38
      E9 - jedno z najpiękniejszych (jeśli nie najpiękniejsze) BMW w historii...

@ 1mississauga - zdrada czy nie zdrada (wg mnie nie, produkują diesle już bodajże od drugiej połowy lat 70.), prawda jest taka, ze BMW robi jedne z najlepszych diesli na rynku.
    • Gość: madmax Re: Cała prawda o BMW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.11, 11:50
      @ Gość
      "Jak oni mogą pisać takie głupoty, że dwie ostatnie cyfry w oznaczeniu modelu to moce silnika! Nawet nie chciało się im zajrzeć i poczytać czegokolwiek na temat BMW. Przecież chyba każdy kto choć trochę interesuje się marką wie, że to są własnie pojemności silników."
      Sam pieprzysz głupoty, wytłumacz mi, jak to się dzieje, że 335i ma silnik o pojemności 3 litrów? :D
    • Gość: hmm Re: Cała prawda o BMW IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 12:36
      po co opisywac serie F. Przeciez kazdy we wsi wie, ze nie kupuje sie aut na F.
      Może nastepny news o podobnej tematyce o Audi i Mercedesie? Nie koniecznie o oznaczeniach, ale obrazkowe zestawienie aut z ostatnich kilkudziesieciu lat:)
    • stereoclub Re: Cała prawda o BMW 05.02.11, 13:40
      Swietny artykul. Wiekszosc Polakow nawet nie´przypuszczala ze BMW wypuscily tyle modeli, bo i skad maja to wiedzec, jezeli w Polsce tylo E36 i E46 pod blokami stoi.

Bayerische Motoren Werke!!!
    • red_moto Re: Cała prawda o BMW 05.02.11, 14:20
      Podobne zestawienie, dotyczące modeli Mercedesa, ukazało się już w naszym serwisie:

=> moto.pl/MotoPL/1,88389,7588959,Tajemnicze_oznaczenia_Mercedesa.html

Dziękujemy ze lekturę i pozdrawiamy,
      redakcja Moto.pl
    • Gość: .... Re: Cała prawda o BMW IP: *.rzeszow.vectranet.pl 05.02.11, 20:22
      Najpiękniejszym BMW i tak jest, było i patrząc na to co się dzieje (5 GT) dłuugo pozostanie E24.
    • Gość: Frap1984 Re: Cała prawda o BMW IP: *.adsl.inetia.pl 05.02.11, 21:45
      Dopiero teraz sobie uświadomiłem, jaka niewyobrażalna monotonia cechuje design tych samochodów o nieciekawej renomie.

Od końca lat 60 do końca 90 - niezmienne znaki charakterystyczne: para okrągłych reflektorów z tym samym grillem, również wzorowanie się do końca na tylnych lampach itp.
      Od początku tego wieku - nowy wygląd grilla oraz świateł, który będą ciągnąć jak sądzę do 2030 r.
      Brrrrrrr.

Z resztą, identyczna sprawa z audi i vw. Bez żadnych zmian, bez nowych modeli, bez świeżości.
      Niemieckie samochody to niewiarygodna konsystencja nudy :/
    • Gość: 444 Re: Cała prawda o BMW IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.02.11, 23:42
      Lepsza historie maja francuskie auta! np. wezmy takiego Citroena pierwszy matowal naped na przednia os a na dodatek walnal reczny na przednie kola! to jest historia a wyglad zmienia sie co model nie do poznania!
    • Gość: fayah Re: Cała prawda o BMW IP: 93.175.81.* 06.02.11, 02:34
      No i wlasnie to odroznia dobre marki od slabych. BMW i Mercedes (i kilka innych marek) maja swoje tradycje i bardzo dobrze ze ich nie zmieniaja ! Inne marki nie maja tożsamości...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka