Dodaj do ulubionych

pytanie techniczne

06.02.11, 21:35
Odwiedziłem dzisiaj muzeum awiacji. Widziałem tam m.in. silniki rzędowe z odwróconymi cylindrami (tzn wał korbowy nad cylindrami- pewnie po to, żeby nie zasłaniać widoku pilotowi).

Nie rozumiem jak w takich silnikach rozwiązano obieg oleju. Podobnie pytanie mam zresztą odnośnie silników z układem cylindrów w gwiazdę gdzie oś wału korbowego jest pozioma. Jak odprowadzany jest olej ze skrzyni korbowej?
Obserwuj wątek
    • conveyor Re: pytanie techniczne 06.02.11, 22:24
      Sucha miska olejowa. Olej zapewne splywal z walu korbowego pomiedzy rzedy cylindrow i byl zasysany przez pompe do oddzielnego pojemnika, a stamtad pompowany inna pompa spowrotem do silnika.
      • tymon99 Re: pytanie techniczne 07.02.11, 13:00
        mniej więcej tak. niekiedy jeszcze występował separator oddzielający olej od powietrza.
        oczywiście większość oleju wracała przewodami powrotnymi wprost do zbiornika z pominięciem przestrzeni korbowej.
    • crannmer Re: pytanie techniczne 06.02.11, 22:33
      do.ki napisał:

> Odwiedziłem dzisiaj muzeum awiacji.

Gdzie?

> Widziałem tam m.in. silniki rzędowe z odwró
      > conymi cylindrami (tzn wał korbowy nad cylindrami- pewnie po to, żeby nie zasła
      > niać widoku pilotowi).

Glownie, zeby oddalic wal korbowy (a wiec i najczesciej wal smigla) od ziemi bez koniecznosci wydluzania podwozia.

> Nie rozumiem jak w takich silnikach rozwiązano obieg oleju. Podobnie pytanie ma
      > m zresztą odnośnie silników z układem cylindrów w gwiazdę gdzie oś wału korbowe
      > go jest pozioma. Jak odprowadzany jest olej ze skrzyni korbowej?

W przypadku silnikow rzedowych i widlastych miska olejowa jest pod rozrzadem, a nie nad walem korbowym :-)
      A w przypadku silnikow gwiazdowych w rzeczy samej wspomniana sucha miska olejowa.
      • jestklawo Re: pytanie techniczne 07.02.11, 08:55
        >W przypadku silnikow rzedowych i widlastych miska olejowa jest pod rozrzadem, a nie nad >walem korbowym :-)

:-) tylko co ten biedny silnik zrobi w locie odwróconym?
        Zacznie się zacierać po 1 - 2 minutach.
      • do.ki Re: pytanie techniczne 07.02.11, 09:08
        > Gdzie?

W Brukseli.

No to pytanie dodatkowe: a co z olejem, ktory zbieral sie na tlokach? Jak on sie stamtad wydostawal?
        • tymon99 Re: pytanie techniczne 07.02.11, 11:22
          bezwładnościowo. tłoki go wychlustywały.
        • conveyor Re: pytanie techniczne 07.02.11, 11:32
          A co sie nie wychlustalo to spalalo sie w cylindrze i tyle.
    • nazimno Przeczytaj to: 07.02.11, 13:21

www.aviation-history.com/engines/db605.htm
      Sam znajdziesz sobie podobne zrodla.
      Silniki pojazdow mechanicznych zwanych samochodami to pikus w porownaniu z tym, co "juz bylo".

• nazimno Odsyslacze do innych silnikow: 07.02.11, 13:46

www.aviation-history.com/index-engine.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka