Gość: gość IP: *.aster.pl 19.02.11, 07:50 Od kiedy to Morris Minor i Citroen 2 CV mają silnik z tyłu i napęd na tylne koła? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: cziken Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 09:30 po raz kolejny piszecie bzdury, po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że bardzo słabo znacie się na motoryzacji. 2CV nie miał silnika z tyłu Link Zgłoś
Gość: jankowalski Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.pruszkow.mm.pl 19.02.11, 09:49 Golf to klasowy wzorzec metra. Gdy za 100lat ktoś będzie tworzył encyklopedie to pod pojęciem "samochód" będzie zdjęcie Golfa. Link Zgłoś
Gość: tt Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 10:14 Znowu bzdury...... W/g waszych kryteriów wygrywa garbus.... (..."lub czasopisma"....., albo) .....ale co o nim wie pokolenie golfiarzy. ...."ciasny pod szyją golf, zawsze będzie mi się kojarzył ze stulejką"...... powiedziała pewna dama komentując wprowadzenie modelu o tej nazwie. ....... i to jest najpiękniejsza recenzja golfa....... Link Zgłoś
Gość: Filip Otto Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.lodz.mm.pl 19.02.11, 10:29 Wymierzam sobie karę chłosty za uczynienie z Citroena i Morrisa tylnonapędowców! Link Zgłoś
Gość: tt Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 10:45 @ cziken - bzdury - jak zwykle. Garbus (stary) jest produkowany w Meksyku na zamówienie, głównie do stanów i za ciężkie pieniądze (niedawno był do sprzedania na niemieckim autoscout24 za 68 tys jewrieji). Produkuje jo jakaś spółka związana z VW Mex. Ale...... Była 2CV z silnikiem z tyłu! Co prawda miała też z przodu - ale pół prawdy napisali. (półprawda=g.prawda). Dwusilnikowa 2CV 4x4 Sahara '60-'66. Odróżniającą z zewnątrz cechą jest koło zapasowe w przetłoczeniu przedniej maski. Dwa zespoły napędowe połączone plątaniną linek i popychaczy (w wersji najbardziej "wypasionej" pozwalającej na niezależne korzystanie z jednostek napędowych). To ..... naprawdę działało! Skutecznie! Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.tvsat364.lodz.pl 19.02.11, 10:46 nie widze zeby tu kur*** bylo napisane ze 2 cv ma naped na tylne kola... nauczcie sie czytac Link Zgłoś
Gość: tt Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.dynamic.chello.pl 19.02.11, 10:47 @ Filip Otto Poczucie humoru i odwaga - to cenię. Link Zgłoś
Gość: Filip Otto Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.lodz.mm.pl 19.02.11, 10:52 Poza tym czy to naprawdę ważne, które koła są napędzane? Ważne, że auto do przodu jedzie!:) Ale ta gafa z napędem tak duża, że raz jeszcze się wychłostałem. Wybaczyliście już?:) Link Zgłoś
nadszyszkownik_adolf Re: Najdłużej produkowane samochody 19.02.11, 12:21 "1100D jest w miarę przestronny, ma prostą, wytrzymałą konstrukcję i silnik, który doskonale znosi zasilanie gazem LPG, co obniża zużycie paliwa." YES! YES ! YES! Kolejny "uciony" sie znalazl! OBNIZA ZUZYCIE PALIWA?! KOSZTY OBNIZA BARANIE ! KOSZTY! Link Zgłoś
Gość: cziken Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 12:26 @TT - każdy przeciętny zjadacz chleba myśląc 2CV myśli jeden silnik. Wiem, że Sahara miała dwa silniki, ale pewnie autorowi nie o to chodziło. Swoją drogą dwa silniki - tak to mógł tylko Francuz wymyślić! 2CV rządzi. Filip Otto - jakoś mnie to nie śmieszy. W tym rankingu brakuje choćby Łady 2107, która jest produkowana od 1982. Chyba jeszcze nadal Link Zgłoś
Gość: xnaz Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.centertel.pl 19.02.11, 12:28 Vw Golf 1bez zmian był produkowany przez 35lat od 1974 do 2009, ostanie egzemplarze zjechały z taśm w RPA. Link Zgłoś
Gość: thestig Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.adsl.inetia.pl 19.02.11, 12:42 Łady mi się wydaja zawsze takie same :) Link Zgłoś
Gość: garbmen Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 13:07 Jak zwykle - problem z czytaniem ze zrozumieniem. Chodzi o Renault 4CV!!! Taki: pl.wikipedia.org/wiki/Renault_4CV Link Zgłoś
Gość: cziken Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 13:10 Nie. Błąd z 2CV został już skorygowany. Warto wspomnieć jeszcze o TaTa Winger - czyli stary Renault Trafic Link Zgłoś
Gość: tita Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.11, 13:35 We fiacie napęd na przód nie był do końca nowością. Jako pierwszy, na szeroką skalę w aucie seryjnym wprowadził go Citroen w modelu Traction Avant (właśnie "przedni napęd"). Swoją drogą, to auto również mogłoby się znaleźć w zestawieniu, gdyż produkowane było przez 23 lata. Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.xdsl.centertel.pl 19.02.11, 14:03 #xnaz "Vw Golf 1bez zmian był produkowany przez 35lat od 1974 do 2009..." no proszĘ Cie...to "bez zmian" brzmi dziwnie :) Zawsze producent wprowadza jakies zmiany a w Golfie I były one nawet spore skoro ostatnie modele miały deske rodzielczą od Skody Fabi I :) W rankingu można wspomniec jeszcze o Fiacie Uno który jest produkowany do dnia dzisiejszego w Brazyli Link Zgłoś
Gość: mohamet Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.nplay.net.pl 19.02.11, 14:11 A gdzie LR Defender ? Link Zgłoś
Gość: gc Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.echostar.pl 19.02.11, 14:12 panie redaktorze - skoro wychlostal sie pan juz za 2cv to niech pan sprawdzi notatki i doczyta w nich ze zastava 101 (czyli 1100) przestala byc produkowana w koncowce 2008 roku. w zamian za to sukcesywnie od 2005 roku wprowadzano produkcje zastavy 10 na bazie puntoII. a nastepnym razem wypadaloby sie merytorycznie przygotowac do pisania artykulu. Link Zgłoś
Gość: fakej Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.lan.net.pl 19.02.11, 14:14 To możnaby jeszcze wyprodukować podobny ranking samochodów u nas dostępnych typu saab 9-3, xsara picasso itp. Link Zgłoś
Gość: Turbokozik Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.play-internet.pl 19.02.11, 14:51 Ciekaw mnie na jakiej zasadzie zostaje sie dziennikarzem motoryzacyjnym, wydawało mi się, że trzeba się znać i trzeba umieć o tym opowiedzieć; w odpowiedni sposób dla odpowiednich osób w odpowiednim czasie... Link Zgłoś
Gość: Maks Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.11, 15:06 @Filip Otto - wybaczyliśmy!:) Link Zgłoś
tirinti Re: Najdłużej produkowane samochody 19.02.11, 15:18 Proponuję wykluczyć modele przedninapędowe, bo to nie samochody tylko popierdułki. Link Zgłoś
Gość: gość Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.aster.pl 19.02.11, 15:28 No cóż, zamiast bólu wynikającego z samobiczowania polecałbym Koledze Redaktorowi po prostu poświęcenie nieco większej uwagi czynności, za którą co miesiąc pobiera niemałe (mam nadzieję) pieniądze. Citroen 2 CV wymieniany był w tym "rankingu" wcześniej, z prawidłowym opisem jako przednionapędowy. Wystarczyło przypomnieć sobie, co się parę stron wcześniej napisało. Poza tym, niestety, naprawdę podstawowe rzeczy należy po prostu wiedzieć. Do zawodu trafia się przez przypadek lub znajomości, branża wydaje się atrakcyjna (auta testowe, wyjazdy itd.) - a tymczasem trafiają się czytelnicy, którzy o motoryzacji wiedzą więcej niż Pan Redaktor. No kicha, jakby nie patrzeć... albo może po prostu Pan Redaktor czytelników olewa? I tak źle, i tak niedobrze... Pozostaje mieć nadzieję, że Szef Pana Redaktora też go oleje i znajdzie na jego miejsce kogoś sensownego :))) Link Zgłoś
Gość: Ry-chu Re: Najdłużej produkowane samochody IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.02.11, 15:32 @Filip Otto - Spoko ja wybaczylem, wazne tylko zebys nie zapomnial ,ze moja skoda za 100tys. jest napedzana na przednia os! czyli prawidlowa kto to widzial robic samochody z tylnym napedem! HAHA takimi chyba tylko frajerzy jezdza!!! HAHAHA Link Zgłoś