Dodaj do ulubionych

"Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Auto Swi

26.04.04, 21:22
Fanatykom VW polecam test VW Polo w przedostatnim AS.
W Polo o przebiegu 7 tys km najpierw psuje sie ABS potem kolejne urzadzenia w
koncu gasnie silnik. Jazda dalsza jest niemozliwa. Przyczyny awarii niestety
nie znamy.
W innych testach auta koncernu VW tez nie wypadaja najlepiej.
Skoda Fabia - po 40 tys konieczna wymiana skrzyni biegow
Stare Audi A3 - po 80 tys konieczna wymiana sprzegla
VW Golf IV - po okolo 80 tys pęknieta obudowa skrzyni biegow i kolektor
wylotowy, trzeszczace wnetrze.
Na tym tle jakby wbrew zasadzie bardzo dobrze wypadaja krytykowane na forum
przez niektorych na forum "auta na F"
alfa 147 - praktycznie bezawaryjna na dystansie 100 tys km
pezo 406 - tylko wymiana "zegarow", dystans 60 tys km
ford mondeo - praktycznie bezawaryjny, drobne problemy z klima dystans 100
tys km
Obserwuj wątek
    • Gość: Poll Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.04, 23:58
      Podczas testu tej nieszczęsnej fabii faktycznie wymieniono skrzynie biegów ale
      za to jaki dano tytół artykulowi o tym teście. Wiecie jaki?
      "wsciekle udana". Ciekawe swoją drogą jaki nadali by tyół gdyby nie trzeba było
      tej skrzyni wymieniać. Oni mają równo nasrane!
      • Gość: Tomek F. Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 27.04.04, 09:38
        Gość portalu: Poll napisał(a):
        > Podczas testu tej nieszczęsnej fabi faktycznie wymieniono skrzynie biegów ale
        > za to jaki dano tytół artykulowi o tym teście. Wiecie jaki?
        > "wsciekle udana".Ciekawe swoją drogą jaki nadali by tyół gdyby nie trzeba było
        > tej skrzyni wymieniać. Oni mają równo nasrane!

wtedy napisaliby ze to auto tysiaclecia lepsze od S klasy :)

mi sie podobalo jak w poprzednim AS w reakcji na awarie polo powiedzieli ze za
        to VW ma znakomity assistance. Coz za pociecha dla wlasciciela auto mu sie
        psuje ale chociaz VW go przenocuje :)). Dziekuje wole japonczyka czy nawet
        fiata ktory sie nie zepsuje
        • Gość: Poll Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 10:39
          W/g AS Golf IV to nowoczesna konstrukcja a kilka numerów dalej Civic
          (ostatni)"trąci myszką".Dobre, dobre!!!!!
          • niknejm Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut 27.04.04, 11:48
            Gość portalu: Poll napisał(a):

> W/g AS Golf IV to nowoczesna konstrukcja a kilka numerów dalej Civic
            > (ostatni)"trąci myszką".Dobre, dobre!!!!!

Powiem szczerze - sam chciałem założyć taki wątek. Te same myśli mi się
            nasunęły po lekturze testów publikowanych w AŚ. :-))
            AŚ działa jak najbardziej racjonalnie. VW reklamuje się mocno w AŚ (np. Golf -
            całostronicowe reklamy). A więc daje AŚ zarobić. Np. Honda PL ze swoim
            podejściem marketingowym (niemal brak reklamy na rynku PL) nie daje zarobić AŚ.
            Kogo więc należy poprzeć? Reklamodawcę, czyli chlebodawcę :-))

Jeśli ktoś nie jest idiotą, wyłowi z artykułów i testów AŚ istotne informacje
            (takie jak wspomniane przez założyciela wątku). Ale jeśli wierzy w marketingowy
            bełkot, omijając konkrety, to sam jest sobie winien :-)

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Tomek F. Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 27.04.04, 11:55
              niknejm napisał:
              > Powiem szczerze - sam chciałem założyć taki wątek. Te same myśli mi się
              > nasunęły po lekturze testów publikowanych w AŚ. :-))
              > AŚ działa jak najbardziej racjonalnie. VW reklamuje się mocno w AŚ (np. Golf
              > całostronicowe reklamy). A więc daje AŚ zarobić. Np. Honda PL ze swoim

mysle ze tu chodzi tez o cos innego, cos bardziej waznego. Niemiecki
              odpowiednik AS korzysta zdaje sie z torow testowych VW to zobowiazuje
              nieprawdaz.
    • x-darekk-x Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut 27.04.04, 12:24
      uwazajcie, kiedy ostatnio zaczalem narzekac na auto swiat (a
      jestem "insajderem" - pracowalem tam), to zaczeli mi na tym forum grozic
      prokuratorem. :)
      • Gość: abc Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: 193.111.166.* 27.04.04, 12:39
        vw ogolnie w wielu pismach sie reklamuje i dlatego "pod niego" robione sa
        artykuly. ale prawda jest taka, ze wszystkie samochody tego koncernu sa
        awaryjne. do japonczykow sie nikogo nie da przyrownac.

pzdr

abc.
        • devote Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut 28.04.04, 14:34
          Gość portalu: abc napisał(a):

> vw ogolnie w wielu pismach sie reklamuje i dlatego "pod niego" robione sa
          > artykuly.

a reklamy Toyoty sa wszedzie
          w gazetach i tv
          wiec co?

• Gość: abc Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: 193.111.166.* 28.04.04, 14:38
            > a reklamy Toyoty sa wszedzie
            > w gazetach i tv
            > wiec co?

ktos wczesniej napisal, ze vw reklamuje sie w pismach motoryzacyjnych i dlatego
            pisma maja wobec niego dlug wdziecznosci. nawiazalem do tej wypowiedzi. chodzi
            mi po prostu o to, ze np taki ams prawie w kazdym artykule opisuje auto
            koncernu vw. z innymi markami tak nie jest. aha - i opinie sa zawsze
            wysmienite. ale w raporcie tuv juz tak nie jest. ciekawe czemu...

pzdr

abc.
            • Gość: abc Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: 193.111.166.* 28.04.04, 14:39
              w kazdym numerze oczywiscie:)
    • tomaszek874 Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut 28.04.04, 12:04
      miałem trzy passaty kombi. kolejno rok produkcji 1989, 1993, 1994. ŻADEN z nich
      nie sprawiał problemów. przebiegi rzędu 100- 150 tys km świadczą o tym że nie
      były to auta nowe, ale sie trzymają. wszystkie benzyna 1,8/90 KM
      • niknejm Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut 28.04.04, 15:09
        tomaszek874 napisał:

> miałem trzy passaty kombi. kolejno rok produkcji 1989, 1993, 1994. ŻADEN z
        > nich
        > nie sprawiał problemów. przebiegi rzędu 100- 150 tys km świadczą o tym że nie
        > były to auta nowe, ale sie trzymają. wszystkie benzyna 1,8/90 KM

Czy jest to wypowiedź polemizująca z poglądem założyciela wątku? :-) Czy też
        uwaga ogólna na lekko pokrewny temat? :-)

Przyznasz, że rozziew pomiędzy raportami z testów a opiniami (typu: 'samochód
        wściekle udany, a ta wymiana skrzyni to tylko drobiazg taki') jest spory?

Pzdr
        Niknejm

• Gość: DieselFan Bzdura IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:24
      • Gość: abc Re: Bzdura IP: 193.111.166.* 28.04.04, 16:37
        nie gadanie, a fakty (dzisiejsze):

www.spiegel.de/auto/werkstatt/0,1518,297425,00.html
        Vielfahrer von Passat- und Audi-Modellen können Probleme mit den Gummibälgen
        der Vorderachse bekommen. Weltweit beordert Volkswagen daher 870.000 Fahrzeuge,
        davon rund 410.000 in Deutschland in die Werkstätten

pzdr

abc.
        • viper39 VW 28.04.04, 19:46
          w usa VW sa jednymi z najbardziej awarynych samochodow, prezentuja sie gorzej
          nawet od hundaya, gorzej wypadal kia i deawoo, kiepsko wypadla tez alfa (ktorej
          sladowe ilosci sprzedawane sa w usa), audi nie wypadlo najlepiej...
          za to japonce rozwalily konkurencje
          1. toyota (lexus)
          2. nissan (infiniti)
          3. porsche
          4. chevy
          5. honda (acura)

badana byla awaryjnosc na 1000 samochodow sprzedanych
          • devote Re: VW 29.04.04, 02:16
            viper39 napisał:

> kiepsko wypadla tez alfa (ktorej
            >
            > sladowe ilosci sprzedawane sa w usa

alfy nie sprzedaje sie w USA od 13 lat.ostatnim modelem alfy dostepnym w USA
            byly 164,164s i Spider rocznik 1991.
            • viper39 Re: VW 29.04.04, 14:03
              od 3 lat mozna kupowac alfe w usa, z tego co wiem jest przynajmniej jeden
              dealer w NYC
              tak samo jak jest dealer peugeota (na dzielnicy jamajka) w NYC, mimo ze nie
              widac tych aut na drogach to jednak probuje sie je sprzedawac...
              ot taka ciekawostka i wybryk natury
              • devote Re: VW 29.04.04, 17:06
                viper39 napisał:

> od 3 lat mozna kupowac alfe w usa, z tego co wiem jest przynajmniej jeden
                > dealer w NYC
                > tak samo jak jest dealer peugeota (na dzielnicy jamajka) w NYC, mimo ze nie
                > widac tych aut na drogach to jednak probuje sie je sprzedawac...
                > ot taka ciekawostka i wybryk natury

ja nie mowie o indywidualnym imporcie lub na specjalne zamowienie.
                tak to mozesz kazde auto sprowadzic.jeden diler to jest wielkie gowno i Alfa
                nie jest obecna na rynku.

po prostu zmyslasz i tyle
                • Gość: Rocco americanos maja swoje wielkie gowna i nic innego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 17:12
                  nie widza , a napewno nie interesuje ich alfa , bo to za ladne auto.
                • viper39 Re: VW 29.04.04, 20:10
                  devote napisał:
                  > viper39 napisał:
                  > > od 3 lat mozna kupowac alfe w usa, z tego co wiem jest przynajmniej jeden
                  > > dealer w NYC
                  > > tak samo jak jest dealer peugeota (na dzielnicy jamajka) w NYC, mimo ze ni
                  > e widac tych aut na drogach to jednak probuje sie je sprzedawac...
                  > > ot taka ciekawostka i wybryk natury
                  >
                  > ja nie mowie o indywidualnym imporcie lub na specjalne zamowienie.
                  > tak to mozesz kazde auto sprowadzic.jeden diler to jest wielkie gowno i Alfa
                  > nie jest obecna na rynku.
                  >
                  > po prostu zmyslasz i tyle

tam ponizej baranie znajdziesz dealera alfy i peugeota, mowilem wczesniej ze sa
                  to sladowe ilosci sprzedawane, wiec i sprowadzane czytac nie umiesz?
                  co do alfy to delikatny samochod raczej na lato, nie nadaje sie wogole na sezon
                  pozno jesienny-zimowy-wczesno wiosenny.
                  zadna z wersji alfy sie tutaj nie sprawdzila

www.trustmymechanic.com/dealer_links/31399.htm
                  www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=peugeot+dealer+NY&btnG=Search
    • Gość: Eagel2 Re: "Mityczna" bezawaryjnosc aut VW w testach Aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 23:06
      Mój VW Golf IV TDI, 11 miesięcy przejechane 56 tys. km. Fakt, wymieniona guma
      mocująca u góry kolumne McPerson'a to było przy 25 tys. km.- pewnie jakaś
      dziura w jezdni zaatakowana za szybko. Reszta OK. Paliwko, przeglądy, nic nie
      stuka ani nie trzeszczy. Znajomy ma taki sam model kupiony w tym samym okresie
      i też już z dużym przebiegiem - zero jakichkolwiek usterek. Nie pisze tego aby
      bronić mego Golfa, daje tylko przykłady może to są wyjątki potwierdzjące
      regułe. Kolega ma podobno niezawodnego Focusa, 30 tys. km. kilka miesięcy po
      gwarancji i skrzynia biegów do wymiany - pękła obudowa. Usterka fabryczna nie z
      winy użytkownika. Ford łaskawie pokrył chyba 70% kosztów naprawy. Jak coś ma
      paść to padnie i już.
      • wowo5 Akcja serwisowa VW 29.04.04, 02:49
        VW wzywa do serwisu 870000 aut (problem z przednia osia). Dotyczy Passata, A4,
        A6 i A8. To trzecia wieksza akcja serwisowa tej firmy w tym roku.
        europe.autonews.com/news.cms?newsId=6091
        • devote Re: Akcja serwisowa VW 29.04.04, 03:25
          You must be a registrant
          to gain access to this area
          • wowo5 Re: Akcja serwisowa VW 29.04.04, 03:35
            devote napisał:

> You must be a registrant
            > to gain access to this area
            Ja jestem zarejestrowany. Jak znajde innego linka to zapodam.
            • Gość: jk . IP: 81.15.220.* 30.04.04, 12:07
              wiekszosc posiadaczy volkswagenow za wszelka cene stara sie bronic swojej
              marki, praktycznie nikt z nich nie powie o niej zlego slowa, zawsze mozna
              poczytac wylacznie pochwaly. natomiast wlasciciele aut innych marek,
              francuskich czy wloskich nie maja juz takich oporow mowiac o niedoskonalosci
              swoich samochodow. widac to chociazby na tym forum, a nawt w tym watku, ktos
              juz zaczyna bronic vw :)mysle, ze w duzej mierze wynika to ze stereotypu -
              wloskie i francuskie auta to zlom, niemieckie niezniszczalne. nie ma sie co
              dziwic, ze niemieckie gazety wychwalaja produkty wlasnej motoryzacji to calkiem
              naturalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka