31.03.11, 21:42
jestem ciekaw, czy kluczyki noszą jakiś ślad numeru vin czy inne oznakowanie pojazdu? rozglądam się za nowym samochodem i chciałbym to jakoś sprawdzić, żeby się nie naciąć- nowego nie kupię. Czy w ogóle jest możliwość jakoś to sprawdzić?
Obserwuj wątek
    • mrec Re: kluczyki 01.04.11, 10:23
      aaaaaa6 napisała:

> jestem ciekaw, czy kluczyki noszą jakiś ślad numeru vin czy inne oznakowanie po
      > jazdu? rozglądam się za nowym samochodem i chciałbym to jakoś sprawdzić, żeby s
      > ię nie naciąć- nowego nie kupię. Czy w ogóle jest możliwość jakoś to sprawdzić?

Kluczyki raczej nie mają chyba numerów vin. Auto można sprawdzić po numerze VIN, najlepiej przed kupnem też sprawdzić czy wszystkie szyby są jednakowe, czy auto nie miało żadnych przygód i oczywiście grubość lakieru testerem.
    • v-6 Re: kluczyki 01.04.11, 14:30
      aaaaaa6 napisała:

> jestem ciekaw, czy kluczyki noszą jakiś ślad numeru vin czy inne oznakowanie po
      > jazdu?

Tak. Kluczyki (transpondery kluczyków?) nowoczesnych samochodów zawierają różne dane, m. in. numer VIN. Na pewno mają to kluczyki BMW po 2000 roku. Ale jak to odczytać? Najpewniej w ASO:

www.bmw.pl/pl/pl/owners/service/keyreader.html

Nie wiem, czy są na rynku jakieś uniwersalne dekodery (stacje) do kluczyków. No i trzeba na pewno mieć specjalny program komputerowy. Słabo się znam na tych sprawach, ale wątpię, żebyś np. za kilkaset zł mógł sobie kupić takie ustrojstwo - odpowiednik uniwersalnego miernika grubości lakieru. Ale powtarzam, nie znam się.
      No i pozostaje ważne pytanie: skoro kluczyk przechowuje rozmaite informacje (np. o dacie ostatniego odpalenia czy przebiegu), to czy jakiś spryciarz, posiadający odpowiedni sprzęt, nie może w te informacje ingerować - także np. zmienić nr VIN. Znowu nie wiem.
      Pozdrawiam
      v-6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka