Dodaj do ulubionych

auris 2011

18.04.11, 01:10
Jako,ze zawsze kupowalem stare auta a ostatnio dane bylo mi pojezdzic prawie nowym aurisem z wypozyczalni herza pozwole sobie na pare spostrzezen.Autko w idealnym stanie z przebiegiem 25kkm rok prod 2011 silnik 1.3. Jesli chodzi o pozytywy to zawieszenie ktore dobrze trzyma w zakretach ,wydajna klima i automatycznie skladane lusterka.I to byloby na tyle.Silnik 1.3..to jakas porazka..dziwie sie,ze ktos to wogole kupuje.. Mam prywatnie staraa starlet 1.5d (rok 1987) i volvo 850 tdi z ubieglego stulecia i obydwa te autka jezdzaa o niebo lepiej,majaa fajne silniki ktore bioraa z dolu i saa jak rakiety przy aurisie do tego palaa mniej..Poza tym stolki .. starocie saa tu tez gooraa nawet w starlecie siedzi sie sporo wygodniej ,volvo przy aurisie to statek kosmiczny..w aurisie siedzisko krotkie,brak regulacji leedzwiowej..czy nikt nie wsiada do tego auta przed kupnem??? Piszee to bo jestem w szoku jak mozna wydac 60 /bodaj/ kpln za auto ktore taki stary kibel jak 850tdi /za swoj dalem 700€/ bije na glowe pod kazdym wzgleedem..
Obserwuj wątek
    • novationen Re: auris 2011 18.04.11, 07:23
      jasiek-23 napisał:

> nem??? Piszee to bo jestem w szoku jak mozna wydac 60 /bodaj/ kpln za auto ktor
      > e taki stary kibel jak 850tdi /za swoj dalem 700€/ bije na glowe pod kazd
      > ym wzgleedem..

może nie pod każdym, ale uwierz mi że można... mój teść coś takiego zrobił. Poszedł, za gotówę kupił aurisa, 1.3 booooo???? bo mały silnik to i palił mało będzie :))))) ochhhh się zdziwił :D

że o dynamice nie będę wspominał, choć wizualnie to auto ładne, a jeszcze ładniej wygląda w zestawieniu z D-CAT, 177 koników :D

o fotelach i ogólnej ergonomii się nie wypowiadam. Nie dane mi było długo jeździć, zresztą z 1.3 nie chciałem, bo: "Ty mocno go piłujesz" - nie piłuję, tylko rozpędzam.
    • stanczyk-5 Re: auris 2011 18.04.11, 08:04
      najwazniejsze w kazdym aucie:

platforma
      typ zawieszenia
      ESP & ABS
      silnik wedlug planowanego uzycia/typu jazdy

Auris to nieto samo niestety co poprzedniczka Corolla

niewszystko co blyszczy to AU
      • novationen Re: auris 2011 18.04.11, 09:05
        stanczyk-5 napisał:

> najwazniejsze w kazdym aucie:
        >
        > platforma
        > typ zawieszenia
        > ESP & ABS

jak kierowca piz*owaty to i ESP mu nie pomoże :)
        • szela81 Re: auris 2011 18.04.11, 13:39
          jeszcze dodam, że 1,4 d-4-d to też nie jedzie mimo 90 KM :) pełny gaz, nic nic, nic, o przyspieszenie, o zmiana biegu, na wyższych prędkościach obrotowych wrzucenie biegu szybko i płynnie graniczy z cudem, na niższych procedura ładowania turbo rozpoczyna się od nowa

a w cyklu mieszanym pali 7,5
          więc po co taki silnik? po prostu za mały do auta na siłę dołożony dla CO2
          • v-6 Re: auris 2011 18.04.11, 15:18
            Nie bez powodu Toyota dostaje baty w Europie. W Stanach też, ale tam tłumaczy się to "aferą pedałową". W Europie ten czynnik miał wpływ o wiele mniejszy, jeśli w ogóle jakiś. Tak więc to już "zasługa" własnych błędów w strategii rynkowej.
            Pozdrawiam
            v-6
            • dr.verte Re: auris 2011 18.04.11, 18:28
              v-6 napisał:

> W Europie ten czynnik miał wpływ o wiele mniejszy

nie , w Europie te fanaberie nie mialy jakiegokolwiek wplywu
            • milos75 Re: auris 2011 18.04.11, 20:33
              Ale jaki to ma związek z postem, na który odpowiadasz? Przecież stosowanie małych wysilonych silników (tzw. downsizing) to nie jest wynalazek Toyoty, tylko smutna konieczność w UE. Takie silniczki, które nie jadą i dużo palą mają w ofercie chyba wszyscy producenci aut w Europie, chcąc tu być to niestety konieczność i nie sądzę, żeby Toyota była bardzo zadowolona z tego, że musi oferować auta z silnikami 1.33 a nawet 1.0 68KM. Chyba jest oczywiste, że stać ją na więcej.
      • rraaddeekk Re: auris 2011 20.04.11, 23:32
        Nie ma już samochodów bez ESP&ABS - wymogi UE.

Większość Aurisów to zakupy dla floty.
        Jeździłem kiedyś Grand Vitarą z wypożyczalni z silnikiem.... 1.3.
        To prawie nie jechało.
        Nie wierzyłem, że takie coś jest produkowane zanim nie zobaczyłem w "papierach" samochodu, że to ma taka pojemność.
        Gdy zamawiałem samochód, to nie wnikałem w pojemność, sądziłem, że będzie to minimum 2.0, a tu taka niespodzianka :)

• miszasty Re: auris 2011 22.04.11, 08:25
          Jak nie ma aut bez ESP, jak są - na czele ze wspomnianym tutaj Aurisem: podstawowe wersje ESP nie mają. Tutaj masz cennik - w Terra i Luna za ESP (VSC) trzeba dopłacić opcjonalnie: www.toyota.pl/images/spec_auris_maj.pdf
          ESP dopiero wymogiem BĘDZIE, niedługo, ale to jeszcze nie teraz.
    • toreon Re: auris 2011 18.04.11, 22:15
      W przypadku Aurisa trudna do pojęcia jest strategia cenowa. Teraz to się chyba trochę wyrównało ale np. w zeszłym roku ten produkowany w Turcji samochód był o parę tysięcy droższy choćby od produkowanych w Niemczech Golfa i Focusa w porównywalnych wersjach. Chyba nikt nie wytłumaczy tego ponadprzeciętną renomą marki, o ile jeszcze takowa jest.
      • stanczyk-5 Re: auris 2011 19.04.11, 16:25
        gdyby FIAT mial tyle problemow,tak czesto w prasie
        o nim pisano jak sie pisze o Toyota
        FIAT przestal by eqzystowac jako marka samochodow
        • milos75 Re: auris 2011 19.04.11, 16:31
          A wgłębiłeś się w istotę tych "problemów" czy tylko powtarzasz bezmyślnie za amerykańskimi mediami?
        • jasiek-23 Re: auris 2011 19.04.11, 20:30
          fiat juz pokazal co potrafi.Przez lata robili wozki najszybsze..ale w biodegradacji..to i renoma zostala.Mialem ponad rok temu lybre ..to byl naprawde kasztan 14l/100 benzyny po warszawie z silnikiem 1.6 zawieszenie o tekturowej trwalosci itd..ale dalem za niego /2001 rok/ 350€...
          • rraaddeekk Re: auris 2011 20.04.11, 23:39
            W latach '90 kupiłem "samochód roku", czyli Punto I.
            Czekałem na realizację zamówienia kilka miesięcy.
            Gdy był na gwarancji (wydłużona za dopłatą - 5 letnia), to częściej jeździłem samochodem zastępczym z ASO, niż moim Punto.
            Nigdy więcej Fiata.

• urko70 Re: auris 2011 22.04.11, 10:40
              W tym samym czasie zakupiony w salonie Uno 1,1 po dwóch tygodniach i 700km przebiegu miał uszkodzone sprzęgło, wymiana na gwarancji, po kolejnym miesiącu to samo, kolejna wymiana, i znów ok m-ca i.... wqr.nie, kilka pism, zebrało sie konsylium: przedstawiciel z Bielska, szef Polmozbytu, mistrz i mechnik. Za każdym razem wymiany dokonywał ten sam mechanik. Wymiana sprzęgła i to był ostatni problem z tym autem aż do sprzedaży po 7,5 latach używania.
      • lupus76 Re: auris 2011 22.04.11, 08:39
        A jak jest różnica między poskładaniem auta przez Turka w Niemczech a poskładaniem auta przez Turka w Turcji?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka