volkenban 19.04.11, 12:40 Filmik obrazujący jak to działa www.youtube.com/watch?v=UdTQfegCxF8 każdy z nas ma czasem gorszy dzień a wsparcie takiego systemu może okazać się wtedy nieocenione. Link Zgłoś Obserwuj wątek
stuntman-mark Re: System wykrywania pieszych 21.04.11, 01:10 większość nowych systemów porawiających bezpieczeństwo powinna właśnie wspomagać kierowcę, kiedy nie jest w stanie odpowiednio szybko zareagować, a nie wyręczać go Link Zgłoś
galtom Re: System wykrywania pieszych 21.04.11, 07:10 Ten (w przeciwienstwie do tego od jazdy w pociagu) bardzo mi sie pdoba! Byle sie nie zapsol bo jazda moze byc nie przyjemna :-) Link Zgłoś
jestklawo Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 08:05 galtom napisał: > Byle sie nie zapsol w volvo? Marzenie ściętej głowy. Tam psuje się wszystko. Dlatego nikt tego nie chce. W serwisie brak świateł tłumaczą przekroczeniem prędkości światła. Link Zgłoś
bratnig Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 12:27 Skoro nikt Volvo nie chce to jak wytłumaczysz najlepszą sprzedaż w klasie premium na czele z nowym S60, w pierwszym kwartale tego roku? Link Zgłoś
stuntman-mark Re: System wykrywania pieszych 31.05.11, 13:26 tym których stać na zakup samochodu z segmentu premium najwyraźniej Volvo (na czele z nowym S60 i popularnym XC60) przypadło do gustu Link Zgłoś
marnix Re: System wykrywania pieszych 21.04.11, 22:20 bardzo pomocny system, szczegolnie przydatny w ruchu miejskim. mam go w xc60 i juz parokrotnie mi 'odpalil'. tego typu rozwiazania powinny byc seryjnie montowane w nowych autach. Link Zgłoś
jestklawo Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 08:01 marnix napisał: >tego typu rozwiazania powinny byc seryjnie montow > ane w nowych autach. no przecież są. Zapraszam do salonów volvo, gdzie każdy może kupić coś takiego wraz z nowym samochodem. Za niewielkie pieniądze firma zamontuje to nawet w syrence. Proszę was kupcie coś wreszcie w salonach volvo. Nikt tego nie chce, bo są kompletnie nieudane, ale może komuś się przyda takie auto. Błagam, kupcie Link Zgłoś
swan_ganz Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 09:19 jak cena będzie adekwatna do chińskiego produktu to moze kupimy... A na razie o tym zapomnij bo cena tych aut jest porównywalna z prawdziwymi autami więc sam rozumiesz ...;-) Link Zgłoś
carfan Re: System wykrywania pieszych 21.04.11, 22:43 Szkoda tylko, że auto zatrzyma się, gdy prędkość nie przekracza 30km/h. Powyżej - ogranicza skutki, ale pewnie jakiś powód tego był (no i trzeba pamiętać o dobrym akumulatorze). Jak ktoś myśli, że zawsze się zatrzyma to musi pamiętać o ograniczeniu jakim jest prędkość - inaczej będzie tak autokult.pl/2010/08/30/chcesz-wyhamowac-nie-licz-na-volvo Link Zgłoś
carfan Re: System wykrywania pieszych 21.04.11, 22:47 i na wesoło, ale realnie tv.sme.sk/v/16594/test-zastavi-volvo-s60-bez-zasahu-vodica-pred-chodcom.html Link Zgłoś
swan_ganz Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 09:17 taki systemów powinno się zakazać... Usypiają tylko czujność kierowcy i w efekcie jak kiedyś ulegną awarii to ktoś zginie na drodze.. Link Zgłoś
hutchence Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 09:49 Coś w tym jest o czym piszesz. Jak ktoś jest ostatnią pierdołą to nic mu nie pomoże. Jeszcze nigdy nie miałem sytuacji, w której byłem o włos od potrącenia pieszego. A jeżdżę autami, które nie mają nawet czujników parkowania. Tutaj ktoś pisał, że już mu dwa razy ten system "wystrzelił". Niezła pierdoła za kółkiem. Link Zgłoś
swan_ganz Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 10:35 Jak ktoś jest ostatnią pierdołą to nic mu nie pomoże no włąśnie, ze nie; jak ktoś jest pierdołą to w interesie społęczeństwa jest mu to powiedzieć a nie maskowac tą jego ułomność jakimś elektronicznymi gadżetami... No - nie chciałbym być potrącony przez jakiegoś dziadka, który już przywykł, ze auto mu samo hamuje i akurat zdażył mu się ten jego pierwszy raz gdy się samo nie zatrzymało... Kuziwa - być nieboszczykiem tylko dlatego, ze komuś się czujnik zespsuł? To żałosny koniec... Link Zgłoś
marnix Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 14:53 pierdu-pierdu w d.upie organki... ciekawe czym panowie 'specjalisci' wozicie sie na codzien i ile km robicie rocznie? na szczescie, nie kazdego stac na 'ten chinski produkt', no i elegancko ;) szerokosci zycze! Link Zgłoś
swan_ganz Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 15:04 A6 3.0 TDI i robię tym przeciętnie jakies 60 tys. rocznie... A dlaczego pytasz? Sądziłeś, ze ta twoja "pedalsko"- chińska terenówka to jakies himalaje marzeń przeciętnego Polaka? :-) Link Zgłoś
conveyor Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 15:47 Jak to sie ladnie mowi: bez mydla. Link Zgłoś
bunkum Re: System wykrywania pieszych 25.05.11, 02:33 Wiec masz starego i slabego 3.0TDI: co najwyzej, bo w rzeczywistosci masz mniej, bo stary i wypierdziany) 204 hp lub 245 hp. Gdybys mial nowego 4.2, lub 3.0TFSI, moglbys powiedziec, ze masz cos lepszego niz S60T6. Ale nie masz, wiec jestes kutasem, ktorego dzis kazdyS60T6 obsika spalinami z latwoscia. PS. Nie mam S60T6, ale jechalem i poznalem. Jechalem tez A6TFSI i A63.2. Do 3.0TDI wstyd wsiadac. Link Zgłoś
v-6 Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 15:55 hutchence napisał: > Coś w tym jest o czym piszesz. Jak ktoś jest ostatnią pierdołą to nic mu nie po > może. W przypadku tego systemu to chyba rzeczywiście jedyna słuszna konkluzja. Co do innych "wspomagaczy" też jestem sceptyczny, chociaż widzę jakiś - ograniczony - sens ich stosowania. Np. LKA (Lane Keep Assist) może się przydać kierowcom tirów czy innym robiącym bardzo długie trasy w ograniczonym czasie i mogącym z tego powodu zasnąć za kierownicą. Tylko żeby taki kierowca nie zaczął traktować LKA jak alibi i zamiast się zdrzemnąć na parkingu czy przerwać podróż nie jechał dalej przysypiając, bo przecież ma SYSTEM. Do tego znane mi LKA przestają działać lub źle działają w czasie silnego deszczu i zalegania śniegu, a nawet kiedy szyba jest mocno zabrudzona albo wycieraczki szybko chodzą. W sumie, tak jak powiedziałem, bardzo ograniczona przydatność i obawa, że system może służyć za usprawiedliwienie własnej dekoncentracji. Dla kogoś takiego jak ja, nie pokonującego samochodem tras dłuższych niż kilkaset kilometrów i to rzadko - zupełnie zbędny. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
do.ki Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 17:43 Lane Depart Assist najbardziej daje sie we znaki wlasnie w miescie, jak jedziesz po kresce oddzielajacej pas ruchu od drogi dla rowerow, to trzesie ci kierownica. A na wielu ulicach jest tak wasko, ze inaczej niz po kresce sie nie da. Odradzam LDA, bez sensu. Ten system wykrywania pieszych: raz sprobowalem i podziekowalem. Wyglada cool, ale nie pozwala zgonic lazegi z pasow. :-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 17:52 kupiłeś sobie volvo Doki? Mam nadzieję, ze jakiś męski model typu "V" a nie tą pseudoterenówkę z literką "X" na początku.. A jeśli jednak masz taką właśnie "terenówkę" to mam drugie pytania; co ci strzeliło do głowy? I drugie pytanie; czy z jakimś małym pieskiem na kolanach jeździsz? :-) Link Zgłoś
do.ki Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 19:28 swan_ganz napisał: > kupiłeś sobie volvo Doki? Brawa za refleks, Swan. Moje Volvo ma juz 3 lata. VIN wskazuje, ze w Szwecji je skrecali. :-) > Mam nadzieję, ze jakiś męski model typu "V" a nie tą pseudoterenówkę z literką > "X" na początku.. Rozczaruje Cie... wole naped na dwie osie, chocby i dolaczany, niz na jedna. Jesli piszac o pseudoterenowce masz na mysli XC90, to faktycznie, niepotrzebna mi taka krowa. A XC60 wtedy jeszcze nie bylo. Sa pytania? > I drugie pytanie; czy z jakimś małym pieskiem na kolanach jeździsz? :-) Co mi lezy na kolanach w czasie prowadzenia samochodu to nie twoj zasmarkany interes. ;-) Link Zgłoś
marnix Re: System wykrywania pieszych 22.04.11, 21:43 LDA jest rzeczywiscie przereklamowany. Na trasie zazwyczaj go wylaczam, bo odpala sie nawet przy lekkim wychyleniu przed wyprzadzeniem. Nie wyczuwam natomiast drgan kierownicy, o ktorych mowisz przy najechaniu na linie (musze zwrocic na to uwage). Mam u siebie tez uklad ostrzegania przed możliwą kolizją i to jest ciekawa rzecz - czerwone diody w podszybiu i sygnal dzwiekowy w sytuacji podbramkowej ;) hamulce wtedy mają niezla moc. P.S. dlaczego niektorzy myla kompakotowe crossovery z terenowkami? co ma piesc do wiatraka? ;) Link Zgłoś
volkenban Re: System wykrywania pieszych 11.05.11, 11:37 Ten układ zdobywa co raz większe zaufanie, ludzie przekonują się do nowinek :) może wreszcie nasze drogi będą bezpieczniejsze, ale na pewno całkowite prowadzenie tego typu systemów potrwa lata. Link Zgłoś
stuntman-mark Re: System wykrywania pieszych 11.05.11, 20:13 poza nowymi S60 oraz V60 inne "starsze" modele Volvo również zostaną wyposażone w taki system Link Zgłoś
nazimno Lubie nowinki techniczne, ale 11.05.11, 12:19 do podstawowego systemu wykrywania pieszych naleza: - rozum kierowcy - dobrze ustawione swiatla - ewentualnie zalecenie/przymus, aby piesi jednak uzywali elementow odblaskowych Pojazdy na drodze musza miec odpowiednie elementy, wiec dlaczego piesi na drodze nie? Ustawodawca w tym zakresie udaje slepego i gluchego. Link Zgłoś
nazimno Zapomnialem dodac cos istotnego. 11.05.11, 12:23 Rozum pieszych w zakresie koniecznym do zrozumienia faktu, ze moga byc niewidoczni. Niestety, ta czesc szarej substancji zawodzi ich najczesciej. Link Zgłoś
volkenban Re: Zapomnialem dodac cos istotnego. 22.05.11, 17:26 Moim zdaniem jeżeli taki system może zapewnić chociaż w 0.01% że nie dojdzie do kolizji to warto go umieszczać w samochodach. Link Zgłoś
jestklawo Re: Zapomnialem dodac cos istotnego. 23.05.11, 07:47 skoro już (w wiadomym celu) podbijasz takie stare wątki, to proszę: volkenban napisał: > Moim zdaniem :))) taaaaa, twoim zdaniem :))) A co ty biedaku mogłeś innego napisać Link Zgłoś
volkenban Re: Zapomnialem dodac cos istotnego. 31.05.11, 00:48 Pojawiły się wyniki konkursu "Kobiecy Samochód Roku 2011". Dobrą wiadomością jest to, że kategorii samochód rodzinny zwyciężyło Volvo S60, był przed Kią Sportage. Link Zgłoś
nazimno A na czym polega ten "kobiecy charm"? 31.05.11, 09:55 Bo, gdy sie tak dokladniej temu S60 przyjrzec, to... PS No, ale kobitkom latwo mozna wszystko wmowic. Patrz - reklamy kosmetykow: "usuwa 72,4% zmarszczek". ( logicznie mozna zauwazyc, ze 27,6 % ZOSTAJE) Link Zgłoś
stuntman-mark Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 31.05.11, 13:23 też się zdziwiłem że wybrane zostało S60... prędzej obstawiałbym V60 lub XC60 , ale najwyraźniej kobiety mają inne zdanie na temat rodzinnych samochodów Link Zgłoś
jureek Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 31.05.11, 14:10 Czy firma Volvo wie o tym i akceptuje ten fakt, że jesteś jej przedstawicielem na forum, czy jesteś przedstawicielem samozwańczym? Jura Link Zgłoś
volkenban Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 27.08.11, 10:18 Na tym filmiku widać jak świetnie radzi sobie Volvo s60 www.youtube.com/watch?v=9fVWB1I9a08 Link Zgłoś
jureek Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 27.08.11, 14:17 volkenban podpisał się jako Przedstawiciel Volvo na Forum. forum.gazeta.pl/forum/w,299,126622666,126622666,Zmiany_w_regulaminie_Forum.html Jeżeli chcesz być naprawdę przedstawicielem Volvo na forum, to możesz to teraz robić legalnie, tylko trzeba za to zapłacić. Postępując dalej tak jak teraz, czyli reklamując Volvo na krzywy ryj, szkodzisz wizerunkowi tej marki. Chyba, że taka jest polityka budowy wizerunku Volvo, że celowo buduje się image marki cwaniackiej. Jura Link Zgłoś
jestklawo Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 29.08.11, 10:22 skoro już (w wiadomym celu) podbijasz takie stare wątki, to proszę: volkenban napisał: > widać jak świetnie radzi sobie Volvo s60 :))) taaaaa, świetnie radzi, widać :))) A co ty biedaku mogłeś innego napisać Link Zgłoś
nazimno Sami sie podkladaja... w tym spocie. 29.08.11, 11:03 Jezeli mozg kolesia popijajacego w czasie jazdy jakis "plyn" z kubka ma zastapic skomplikowana elektronika wzieta z awioniki mysliwca, to ja jestem przeciw. Taki koles uwierzy zbytnio w elektronicznego "aniola stroza" i spowoduje na prawde POWAZNY WYPADEK. Predzej niz nam sie wydaje. Nalezaloby raczej propagowac inne zachowania kolesiow za kolkiem. No chyba, ze kierowcy pokroju pokazanego osobnika ulubili sobie jakas konkretna marke. Wtedy ta marka ma pecha. Reasumujac: pomyslodawca spotu przecenil swoje umiejetnosci. Link Zgłoś
stuntman-mark Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 30.08.11, 22:58 ten system jest napewno przełomowy dla szwedzkiej marki i dobrze że firma zrobiła taqki film pokazujacy mechanizmy jego działania Link Zgłoś
jestklawo Re: A na czym polega ten "kobiecy charm"? 31.08.11, 08:00 skoro już jesteś przy głosie, wyjaśnij jeszcze dlaczego marka volvo, do tej pory cukierkowo wiązana z uśmiechniętą panią domu odwożącą dzieci do szkoły, zaczęła kojarzyć się z dziadowaniem. Nawet fabieda nie dziaduje: kupcie mnie, może komuś się do czegoś przydam, błagam Link Zgłoś
nazimno Stanowczo pomylili sie co do marketingowcow. 31.08.11, 10:09 Dzisiaj wszystko wyglada juz tak, jak kolorowe magazyny dla kobiet. Link Zgłoś