Dodaj do ulubionych

Polisy OC droższe

IP: *.pl 22.05.11, 09:34
płacą więcej ale zarabiają więcej, ja pier... ceny z zachodu a zarobki z komunizmu
Obserwuj wątek
    • waldus-master Re: Polisy OC droższe 22.05.11, 10:00
      coraz mniej sie oplaca utrzymywac 2 autka
    • Gość: U Re: Polisy OC droższe IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.05.11, 11:00
      Utrzymywac 2 autka wgl. sie nie oplaca...
    • Gość: m Re: Polisy OC droższe IP: *.centertel.pl 22.05.11, 11:02
      Firmy ubezpieczeniowe podobnie jak koncerny naftowe wykorzystują to że kierowca musi kupić OC i benzynę ... a oni jeszcze wciskają ludziom kit że nie zarabiają...dziwne...gdyby przez tyle lat nie zarabiały to by zbankrutowały...a jakoś żadna firma bankructwa nie ogłosiła....
      Podwyżka powinna być tylko dla tych którzy powodują wypadki...Ja od 8 lat nie spowodowałem żadnego wypadku więc dlaczego mam płacić więcej za OC??? Bogatemu zawsze mało...;-)
    • martm1 Re: Polisy OC droższe 22.05.11, 11:03
      A czy to nie przypadkiem w Szwajcarii jest tak, że ubezpieczenie bierze się na kierowcę, a nie na ilość samochodów ?
    • Gość: parrot Re: Polisy OC droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 11:38
      Otóż to - ubezpieczajmy kierowców, a nie samochody! Poza tym - chętnie zapłacę 40 euro za moje OC. Pod warunkiem zarobków obywatela Luksemburga... Pomijając to - ciekawe, ilu ludzi da sobie zrobić wodę z mózgu...
    • Gość: parrot Re: Polisy OC droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 11:39
      Oczywiście - chodziło o 400 euro; ot, literówka.
    • Gość: blob6 Re: Polisy OC droższe IP: 178.73.49.* 22.05.11, 12:52
      "za OC polscy kierowcy płacą średnio 100 euro rocznie"
      Ciekawe gdzie?
    • Gość: sucz Re: Polisy OC droższe IP: *.play-internet.pl 22.05.11, 12:55
      a jak przychodzi do wypłaty odszkodowania, to się wykręty zaczynają, złodzieje
    • waldus-master Re: Polisy OC droższe 22.05.11, 13:17
      jeszcze sie oplaca utrzymywac 2 autka pod warunkiem ze sa potrzebne koszt eksploatacji szybkiego autka jest 3 albo 4 razy drozszyod od malego miejskiego 1.6 a oplaty polskie nie mozna porownac do holandii
    • e-broker Re: Polisy OC droższe 22.05.11, 13:27
      Zgadzam się na ceny porównywalne do "zachodnich", ale najpierw trzeba dać nam zarodki i emerytury również "zachodnie". I wtedy nie ma problemu!!!
    • Gość: rowerzysta;) Re: Polisy OC droższe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.11, 13:32
      Ogólnie to ciekawa argumentacja firm ubezpieczeniowych, ale tak na chłopski rozum to faktycznie mają trochę racji jeśli chodzi o wycenę ubezpieczeń.

Niestety Polacy nie są najlepszymi kierowcami.

Ciekaw jestem takiego zestawienia średnia cena polis do średniej wartości naprawy samochodu. Z racji, że samochody są coraz droższe to ogólny wskaźnik może być jak 1:2 - przynajmniej.
    • Gość: cynik Re: Polisy OC droższe IP: *.stat.gov.pl 22.05.11, 13:33
      "Stawki muszą wzrosnąć, bo nadal nie zarabiamy na sprzedaży polis komunikacyjnych"

Proponuję zwinąć firmę i zacząć handlować skarpetkami albo warzywami na targu!
    • Gość: gregviii Re: Polisy OC droższe IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 13:47
      "ubezpieczyciele chcą sprawdzić, jak na wyższe ceny zareagują klienci"
      Ha a jak mają zareagować? Sprzedadzą auta? Bo przecież zrezygnować nie mogą bo ich ustawodawca zmusza do wykupienia by wszystko było zgodne z prawem.

I co mnie obchodzi ile ktoś płaci za ubezpieczenie na wschodzie czy zachodzie? Tu jest polska, rynek lokalny. Dla mnie to zmowa cenowa jest i to przy aprobacie rządzących. UOK powinien się temu przyjrzeć i to natychmiast!
      Jak ktoś nie zarabia to podnosi ceny albo zmienia branżę. Jakoś nie widzę tych ubezpieczycieli wycofujących się z rynku? Co to konkurencja be, to dogadamy się i zrobimy podwyżki o 15-25% teraz a za rok 100%?
    • lemon-grass Re: Polisy OC droższe 22.05.11, 13:53
      Jeźdźę na WH i się tego nie wstydzę ale dlaczego ja jeźdżąc po Warszawie codziennie mam płacić dużo więcej od innego, który codziennie jeździ po Warszawie ale blachy ma LLU lub LPU. Niech likwidują zróżnicowanie kosztów polisy od zameldowania bo koszty leczenia będą takie same w Lublinie jak i w Warszawie.
    • Gość: J-50 Re: Polisy OC droższe IP: *.internetia.net.pl 22.05.11, 13:55
      Biorąc pod uwagę zarobki, to w krajach zachodnich mają OC znacznie tańsze niż w Polsce. Oni OC opłacą z co najwyżej trzech dniówek, a u nas z pracy za tydzień do nawet miesiąca.
    • waldus-master Re: Polisy OC droższe 22.05.11, 13:57
      w ubezpieczalni mi powiedziano ze skladki drozeja z powodu wypadkow polakow za granica i watpie aby to byla zmowa cenowa bo powstaly by nowe tanie firmy
    • Gość: Gość Re: Polisy OC droższe IP: *.net.upcbroadband.cz 22.05.11, 16:07
      "Czesi i Słowacy płacą dwukrotnie więcej niż Polacy."
      Pewnie poszukali najdrozsze oferty na rynku, albo tak ktos tak strzelil,zeby dobrze wyladalo... ;)))
      Znalazlem od tak za 480 PLN (przeliczeniu) gdy w 400 (cena z 12.2010!)... wiec gdzie jest to 100%? ;)
      Znajomy za pakiet (OC+AC+Assistance) na maly samochod (1.5 roku) placi 1300 a wiekszy w tym samym wieku 1900 PLN
      Ot kolejna medialna sciema..... zeby cos ludziom wcisnac... jak 'najtansza beznyna w Europie'... ;)
    • Gość: ubu Re: Polisy OC droższe IP: *.narwik-gw.waw.supermedia.pl 22.05.11, 17:13
      .... największa ilość ciężkich wypadków w Europie ... rosnące kwoty warsztatów i koszty leczenia... zadośćuczynienie za śmierć w wypadku osoby bliskiej (i rządowy pomysł, w tym kontekście, dobrowolnie wypłacić rodzinom o ofiar katastrofy smoleńskiej po 250 000 PLN...) ....a ceny polis w ostatnich latach cały czas spadały, teraz wiecie, między innymi, dlaczego rosną?

jak słyszymy w TV informację, że osoba poszkodowana w wypadku dostała od ubezpieczyciela sprawcy np. 100 000 PLN, to ok, ale tak na prawdę to wszyscy się na to musimy zrzucić.

a propos , jednej z wcześniejszych wypowiedzi , kwestionujących zasadność obowiązkowych ubezpieczeń OC, czy naprawdę chcielibyście aby wasz bliski, poszkodowany w wypadku, pod wzgędem finansowym mógł wystąpić o odszkodowanie wyłącznie do np. młodego właściciela 15-letniego Golfa, który nie ma poza tym autem żadnego majątku? Czy chcielibyście stracić mieszkanie , samochód i oszczędności bo na ulicę wybiegło wam dziecko a wy o ten jeden ułamek sekundy za wolno zareagowaliście (a rodzice dziecka za jego śmierć zażądali po 250 000 PLN, tyle co dostały ofiary S. ...
    • Gość: Jak macie drogo Re: Polisy OC droższe IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 19:01
      to sprawdźcie WARTĘ.
      Za 3 lata bez szkody jest z automatu 60% zniżki. Czyli płaci się 40%. Może być taniej niż w Link4, Aviva, Aliants etc
    • Gość: fytax Re: Polisy OC droższe IP: *.dynamic.chello.pl 22.05.11, 21:04
      Popieram ubu.
      Pewnie, że wszystko drożeje, ale radziłbym nie nastawiać się an taniochę a iść właśnie w kierunku zwiększania zarobków.
    • Gość: desti Re: Polisy OC droższe IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 21:55
      jestem kawalerem i utrzymuje 2 auta jeden luksusowy a drugi nie to ile ja już płaćę
    • 1mississauga Re: Polisy OC droższe 23.05.11, 05:58
      Banda zlodzieji ,W Kanadzie zawieszam ubezpieczenie na okres zimy na na auto sportowe (garaz) tylko 10 $ miesiecznie pokrywa to kradziez ,spalenie oraz inne nieszczescia spowodowane przez matke nature.Takie ubezpieczenie jak OC ,jest systemem bandyckim ,dlaczego masz placic jak nie uzywasz auta.Ale z tym pytaniem trzeba zwrocic sie do rzadzacych.Wybory jesienia - w zimie auto stoi a Ty placisz. ,super gdzie tu logika. Pozdrowienia.
    • Gość: Wombat Re: Polisy OC droższe IP: *.aster.pl 23.05.11, 10:08
      No i pięknie - w przyszłym roku zapłacę za OC tyle, co jest warte moje auto - jeśli nie więcej. Na szczęście kupując je dostałem niejako w bonusie OC do końca roku, ale potem zamiast zmienić samochód na nieco nowszy będę chyba musiał brać kredyt by zapłacić ubezpieczenie...
    • Gość: gość Re: Polisy OC droższe IP: *.torun.mm.pl 23.05.11, 10:31
      @parrot
      Otóż to - ubezpieczajmy kierowców, a nie samochody!

To jest logiczniejsze, ale są dwa problemy - po pierwsze samochody i tak muszą być w jakiś sposób ubezpieczone (kolizje z powodu awarii samochodu bez winy kierowcy), a po drugie dla większości rodzin wiązałoby się to ze zwiększeniem opłat na OC - w Polsce nadal powszechniejsze są dwie osoby jeżdżące jednym samochodem niż osoby mające po dwa samochody do wyłącznej dyspozycji.

@Jak macie drogo
      Za 3 lata bez szkody jest z automatu 60% zniżki. Czyli płaci się 40%

Zniżka jest może i wysoka, podobnie jak ubezpieczenie bazowe.

@Wombat
      w przyszłym roku zapłacę za OC tyle, co jest warte moje auto - jeśli nie więcej

Jest w tym coś dziwnego? Autem za 500zł możesz narobić szkód na 500 tysięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka