Dodaj do ulubionych

dodatek do benzyny

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.02.02, 13:50
Czy warto czasem dolać do benzyny jakiś dodatek (ostatnio kupiłem i wlalem coś
takiego firmy shell-ok6 PLN)Ma to oczyścić uklad paliwowy, usunąc wodę
itp.Proszę o opinie. Pozdrawiam i z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: dodatek do benzyny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.02.02, 14:00
      Gdy jest woda lub inne niewielkie zanieczyszczenia to zazwyczaj pomaga,przy
      większych ilościach brudu trzeba demontować bak i wszystko dokładnie wyczyscić.
      • Gość: MS Re: dodatek do benzyny IP: 217.153.102.* 28.02.02, 14:30
        Gość portalu: Rycho napisał(a):

> Gdy jest woda lub inne niewielkie zanieczyszczenia to zazwyczaj pomaga,przy
        > większych ilościach brudu trzeba demontować bak i wszystko dokładnie wyczyscić.

Nie wiadomo na co pomaga. Robiłem doświadczenia z takimi preparatami poprzez
        dodawanie do paliwa z wodą. Jedynym środkiem jaki się sprawdził był denaturat.
        Wszystkie te dodatki pozostawiały wodę w paliwie, co jest oczywiste patrząc na
        skład preparatu. Zawierają substancje nie mieszające się z wodą.
        • Gość: Rycho Re: dodatek do benzyny IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.02.02, 14:37
          Może i nie pomaga,eksperymentów nie przeprowadzałem.Raz coś mi szwankowało w
          samochodzie i po dolaniu preparatu przeszło.Być może bez preparatu też by
          przeszło ,pewności nie mam.
          • Gość: jerry Re: dodatek do benzyny IP: 213.134.135.* 28.02.02, 14:49
            W serwisie samochodowym niemal blagali mnie żebym nie dolewał żadnych
            wynalazków do baku bo " można pić Napoleona ale i woda brzozowa przejdzie "
    • Gość: Marek Re: dodatek do benzyny IP: 172.18.118.* 28.02.02, 15:05
      Co pewien czas dolewam dodatek do czyszczenia wytryskow. Efekty po pierwszym
      zastosowaniu byly zdumiewajace - samochod nabral wigoru i zaczal mniej palic.
      • Gość: Niknejm Re: dodatek do benzyny IP: *.pg.com 28.02.02, 17:34
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> Co pewien czas dolewam dodatek do czyszczenia wytryskow. Efekty po pierwszym
        > zastosowaniu byly zdumiewajace - samochod nabral wigoru i zaczal mniej palic.

Ja ostatnio dolałem. Efektów negatywnych nie zauważyłem, pozytywnych też (na
        razie przynajmniej). Mam wrażenie, że silnik chodzi jakoś tak bardziej aksamitno-
        płynnie, zwłaszcza przy redukcjach, ale równie dobrze może to być autosugestia.

Jak mówią babcie "pij wnuczku rumianek; pomóc nie pomoże, ale na pewno nie
        zaszkodzi" ;-))

Aha, wlałem STP Gas Treatment - głównie w celu usunięcia wody z baku (przez 4
        lata trochę mogło nawłazić...).

Pozdrawiam,
        Niknejm
        • Gość: Marek Re: dodatek do benzyny IP: 172.18.118.* 28.02.02, 18:06
          Kup "fuel injector cleaner" - "gas treatment" rzeczywiscie nic nie pomaga...
          A "fuel injector cleaner" pomoze jak jezdziles na kiepskiej benzynie i masz
          duzy przebieg (powyzej 100 tys. km.). Dobre stacje maja benzyne od razu z tym
          dodanym.
          • Gość: Michal Re: dodatek do benzyny IP: *.telia.com 28.02.02, 20:18
            Tak Marku masz racje,my tez to robimy,a najlepszym sposobem na unikniecie
            kondensu w tanku jest ,trzymac zawsze pelny tank.Pzdr.<Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka