Dodaj do ulubionych

zuzycie paliwa

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 05:31
Oto cytat z dzisiejszej Rzeczpospolitej:
"Silnik zużywa najmniej paliwa, gdy pracuje w zakresie od 3 do 3,5 tys.
obrotów i to dotyczy większości pojazdów, z wyjątkiem specjalnych modeli
rajdowych. Utrzymywanie niskich obrotów nie zapewni oszczędności, natomiast
przyspieszy zużycie silnika"

Zawsze myslalem,ze jazda na niskich obrotach (~2000 przy silniku benzynowym)
daje oszczednosci paliwa, czy oni maja racje?
Obserwuj wątek
    • kierowiec1 Re: zuzycie paliwa 12.05.04, 10:37
      Gość portalu: Pankracy napisał(a):

> Oto cytat z dzisiejszej Rzeczpospolitej:
      > "Silnik zużywa najmniej paliwa, gdy pracuje w zakresie od 3 do 3,5 tys.
      > obrotów i to dotyczy większości pojazdów, z wyjątkiem specjalnych modeli
      > rajdowych. Utrzymywanie niskich obrotów nie zapewni oszczędności, natomiast
      > przyspieszy zużycie silnika"
      >
      > Zawsze myslalem,ze jazda na niskich obrotach (~2000 przy silniku benzynowym)
      > daje oszczednosci paliwa, czy oni maja racje?

Nie maja. Krzywa jednostkowego zuzycia paliwa g/km na danym biegu ma swoje
      minimum przewaznie w okolicach 1400..2000 obrotow. Czasem troszke wyzej, czesto
      jeszcze nizej.

Podejzewam, ze pismaczek przedrzezniaczek zapatrzyl sie w krzywa jednostkowego
      zuzycia g/kWh :->

A to o przyspieszonym zuzyciu silnika to tez bzdura.

Pozdr.

K.
      • Gość: AdM Re: zuzycie paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 10:41
        kierowiec1 napisał:
        > A to o przyspieszonym zuzyciu silnika to tez bzdura.

zgadzam się. jedenie dwusuwy bardzo nie lubią niskich obrotów
        • Gość: Tomek F. Re: zuzycie paliwa IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 12.05.04, 10:47
          Gość portalu: AdM napisał(a):
          > kierowiec1 napisał:
          > > A to o przyspieszonym zuzyciu silnika to tez bzdura.
          >
          > zgadzam się. jedenie dwusuwy bardzo nie lubią niskich obrotów

co do podanych obrotow mozna dyskutowac ja bym powiedzial ze dla benzyny
          optimum to 2.5 tys - 3 tys obrotow ale nie podlega moim zdaniem dyskusji ze
          jazda na zbyt niskich obrotach w silniku beznynowym powoduje jego szybsze
          zuzycie. np. wystepuja wtedy wieksze wibracje bo silnik nie pracuje w
          optymalnych warunkach ktore rezonansem oddzialywuja na skrzynie biegow
          powodujac szybsze zuzycie dyferu skrzyni. innym objawem takiej jazdy sa wycieki
          miedzy skrzynia a silnikiem wskutek tego ze szybciej zuzywa sie simmernig na
          wale.
          • Gość: AdM Re: zuzycie paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:02
            Gość portalu: Tomek F. napisał(a):
            > co do podanych obrotow mozna dyskutowac ja bym powiedzial ze dla benzyny
            > optimum to 2.5 tys - 3 tys obrotow ale nie podlega moim zdaniem dyskusji ze
            > jazda na zbyt niskich obrotach w silniku beznynowym powoduje jego szybsze
            > zuzycie. np. wystepuja wtedy wieksze wibracje bo silnik nie pracuje w
            > optymalnych warunkach ktore rezonansem oddzialywuja na skrzynie biegow
            > powodujac szybsze zuzycie dyferu skrzyni. innym objawem takiej jazdy sa
            wycieki
            >
            > miedzy skrzynia a silnikiem wskutek tego ze szybciej zuzywa sie simmernig na
            > wale.

to jak wytłumaczysz milionowe przebiegi taksówkarzy którym 3tys. obr kojarzą
            się z rajdami? :-)
            • Gość: Tomek F. Re: zuzycie paliwa IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 12.05.04, 11:10
              > to jak wytłumaczysz milionowe przebiegi taksówkarzy którym 3tys. obr kojarzą
              > się z rajdami? :-)

a skad wiesz ze wszyscy taksiarze tak jezdza jak Ty mowisz?
              po drugie czy robiono badania jak jezdza i ile jezdza czy to twoja prywatna
              opinia?
              po 3 zobacz ile oleju jest na miejscach gdzie stoaja taksowki co potwierdza
              moja teorie
              po 4 znam kilku taksiarzy i zaden nie zrobil "milionowych" przebiegow
              • Gość: AdM Re: zuzycie paliwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:26
                a skad wiesz ze wszyscy taksiarze tak jezdza jak Ty mowisz?
                > po drugie czy robiono badania jak jezdza i ile jezdza czy to twoja prywatna
                > opinia?
                > po 3 zobacz ile oleju jest na miejscach gdzie stoaja taksowki co potwierdza
                > moja teorie
                > po 4 znam kilku taksiarzy i zaden nie zrobil "milionowych" przebiegow

Z Twoja retoryka dyskusja nie ma dla mnie sensu. Pozdrawiam
                • Gość: Tomek F. Re: zuzycie paliwa IP: *.terminus.pl / 195.116.99.* 12.05.04, 11:58
                  > Z Twoja retoryka dyskusja nie ma dla mnie sensu. Pozdrawiam

bo ja podaje konkretnie jakie efekty to daje a Ty mi mowisz ze gdzies ktos
                  nieznany osiagnal inne
                  ale rowniez serdecznie pozdrawiam
              • kierowiec1 Re: zuzycie paliwa 12.05.04, 11:55

> a skad wiesz ze wszyscy taksiarze tak jezdza jak Ty mowisz?
                > po drugie czy robiono badania jak jezdza i ile jezdza czy to twoja prywatna
                > opinia?

Moje niereprezentatywne osobiste wrazenie jest takie (jako pasazer i jako
                slyszacy z zewnatrz prace silnikow taksowek). Nie wszyscy, ale ogromna
                wiekszosc.

> po 3 zobacz ile oleju jest na miejscach gdzie stoaja taksowki co potwierdza
                > moja teorie

Olej lezy wszedzie, gdzie regularnie parkuja stare lub/i mocno przechodzone
                samochody.

> po 4 znam kilku taksiarzy i zaden nie zrobil "milionowych" przebiegow

W deche argument.

Pozdr.

K.
      • Gość: kamaz Re: zuzycie paliwa IP: 217.96.29.* 12.05.04, 10:48
        Oj, oj.

Jak śmiesznie poczytać jak głuchy ślepemu wskazuje droge...
        Kolejny laik rzuciłl na taśme jakiś przeterminowany ogólnik a chłopaki z
        ferajny błądzą za nim jak dzieci we mgle... Super
        • kierowiec1 Mozesz tak troszke konkretniej... 12.05.04, 10:52
          ... o przewodniku we mgle?

Pozdr.

K.
          • Gość: Michal Panowie to jest tak.... IP: *.fornfyndet.se 12.05.04, 11:16
            Najwieksza ekonomie uzyskujemy juz wtedy kiedy silnik osiaga pelny moment
            obrotowy.Dla jednego silnika to jest juz 1700obr/min a dla drugiego 3000obr/min
            dlatego nie mozna podawac ilosci obrotow generalnie i twierdzic ze tak winno
            byc.Co ja biedny mam powiedziec ze moja stara camry musi piatka jezdzic 140km/h
            a po miescie do dwojka to tak wyglada jak jeden z Was napisal ze dzienikarze
            czasami nie wiedza, cos uslysza i potem napisza.Takie jest zycie zdarza sie .
            Nie ma oczym mowic jezdzic na jak najwiekszym momencie,wiadomo ze male
            silniczki beda zadlay wiekszych obrotow duze bardzo niskich .pzdr.Michal
            • kierowiec1 Panie Michale... 12.05.04, 11:24
              Gość portalu: Michal napisał(a):

> Najwieksza ekonomie uzyskujemy juz wtedy kiedy silnik osiaga pelny moment
              > obrotowy.Dla jednego silnika to jest juz 1700obr/min a dla drugiego
              > 3000obr/min

zapamietaj raz na zawsze, iz polozenie maks. momentu obrotowego nijak nie
              koreluje z punktem minimalnego zuzycia paliwa w przeliczeniu na przejechana
              odleglosc. Chocby dlatego, ze jazda ze stala predkoscia na maksymalnym momencie
              nie jest mozliwa :-)

Minimum jednostkowego zuzycia paliwa w g/kWh czesto lezy w okolicach maks.
              momentu, ale to nie ma zadnego zwiazku z normalnym zuzyciem paliwa liczonym w
              litrach na 100 km.

Punkt wydajnej pracy silnika nie pokrywa sie z punktem wydajnej pracy calego
              samochodu ;-)

> Nie ma oczym mowic jezdzic na jak najwiekszym momencie,wiadomo ze male

Czyli musialbym z moimi 1,8 litra nie schodzic ponizej 3800 obrotow? Sam
              widzisz, jakie czasem bzdury z powtarzania niesprawdzonych regulek wychodza :-)

Pozdr.

K.

• greenblack Re: Panie Michale... 12.05.04, 11:25
                kierowiec1 napisał:

Chocby dlatego, ze jazda ze stala predkoscia na maksymalnym momencie
                >
                > nie jest mozliwa :-)

Możliwa przy bezstopniowej skrzyni.
                • Gość: AdM Re: Panie Michale... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.04, 11:30
                  greenblack napisał:

> kierowiec1 napisał:
                  >
                  > Chocby dlatego, ze jazda ze stala predkoscia na maksymalnym momencie
                  > >
                  > > nie jest mozliwa :-)
                  >
                  > Możliwa przy bezstopniowej skrzyni

myślowa perełka
                • kierowiec1 Re: Panie Michale... 12.05.04, 13:06
                  greenblack napisał:

> > Chocby dlatego, ze jazda ze stala predkoscia na maksymalnym momencie
                  > > nie jest mozliwa :-)
                  >
                  > Możliwa przy bezstopniowej skrzyni.

Pomedytuj chwilke nad zdaniem "jazda ze stala predkoscia na maksymalnym
                  momencie", a sam sobie odpowiesz, jak specjalnym przypadkiem jest taka jazda.

Przymiotniki "stacjonarny" i "tranzjentny" beda w ww. medytacji pomocne.
                  ;-)

POzdr.

K.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka