Dodaj do ulubionych

Sprzęgło scenic II 1,5 dci

18.06.11, 22:28
Witam. Przepraszam z góry, jeśli takowy wątek był, nie znalazłam. Chcę poradzić się w następującej sprawie: dowiedziałam się, że w moim scenicu będzie do wymiany sprzęgło. Ponieważ wyjeżdżam na długo, auto będzie stało, zdecydowałam się na naprawę po powrocie. Pojechałam do warsztatu z czym innym, sprzęgło wyszło przypadkiem. Pytanie mam takie (zanim dopytam mechanika, bo nie rozmawiałam szczegółowo): czy wymiana sprzęgła oznacza z automatu wymianę koła dwumasowego? Mam wersję 105 KM. Struchlałam, jak zobaczyłam jakie mogą być koszty naprawy... Auto jest z 2006 roku, ale ma za to 202 tys. przebiegu. ??
Obserwuj wątek
    • cloclo80 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 18.06.11, 22:35
      Ale co się z tym sprzęgłem dzieje. Ślizga czy hałasuje? Jeśli ani jedno, ani drugie a biegi wchodzą poprawnie, mechanik coś kręci...
      • martap10 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 19.06.11, 11:01
        No jestem w kropce. Mam do niego raczej zaufanie, jeżdżę od lat (drugi scenic), nigdy nie miałam zastrzeżeń. Teraz mówi, że jest wyciek oleju ze sprzęgła (o ile czegoś nie pomyliłam, jak widać znam się jak wilk na gwiazdach). Ślizgało mi się jesienią przez jakiś czas, na jedynce, ale potem przeszło to więc uznałam, że nie dzieje się nic. Biegi wchodzą bez problemu, w ogóle nie widzę niczego dziwnego. Nie dopytałam co tak naprawdę się dzieje, bo nie było czasu i uznałam że jak wrócę jesienią to się dowiem. Czytam jednak o kosztach i jednak chyba powinnam była dowiedzieć się więcej. Do tego jeszcze będzie do roboty: przekładnia, uszczelniacz wału i wałka skrzyniowego, tuleje wózka. Czy to powinno dawać jakieś objawy? U mnie jest stukanie pod spodem, pod podłogą jakby. Dzięki Cloclo80 :)
        • fuiio jakie tam koszty 21.06.11, 09:42
          jakie znowu koszty,przeciez to podwyzszony tani kompakt a nie rollos-royce.graty sa tanie a ceny dopasowane do PRZECIETNEGO zjadacza chleba.I pisze tu o cenach w ASO ,u pana zenka mozna naprawiac polonezy czy stare golfy. Ale jak czesto tutaj zreszta dochodzi do glosu typowo polskie dziadostwo "drogie sprzeglo,kolo,klocki" Jak za drogo kosztuje serwis to kup sobie rower
          • martap10 Re: jakie tam koszty 21.06.11, 21:28
            Dzięki, Kolego, za wypowiedź na temat. Pouczające.
          • mariusz-ef Re: jakie tam koszty 21.06.11, 22:12
            fuiio, stary, tą wypowiedzią zmieniłeś moje życie na lepsze!
            dzięki serdeczne!

normalnie, z takimi radami to mógłbyś w Przyjaciółce czy innej Tinie pisać!
          • rarely uroczy człowiek 22.06.11, 11:52
            fuiio napisał:

> jakie znowu koszty,przeciez to podwyzszony tani kompakt a nie rollos-royce.grat
            > y sa tanie a ceny dopasowane do PRZECIETNEGO zjadacza chleba.I pisze tu o cenac
            > h w ASO ,u pana zenka mozna naprawiac polonezy czy stare golfy. Ale jak czesto
            > tutaj zreszta dochodzi do glosu typowo polskie dziadostwo "drogie sprzeglo,kolo
            > ,klocki" Jak za drogo kosztuje serwis to kup sobie rower
        • ulubiony19 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 21.06.11, 22:42
          martap10 napisała:

mówi, że jest wyciek oleju ze sprzęgła

Olej nie może wyciekać ze sprzęgła jako takiego. Olej może rzigać ze strony skrzyni, bądź silnika, jeśli już... A może w Twoim przypadku problem dotyczy wysprzęglika?
          A poziom płynu hamulcowego w normie?

Ślizgało mi
          > się jesienią przez jakiś czas, na jedynce, ale potem przeszło to więc uznałam,
          > że nie dzieje się nic

Bez szansów! Na 1. biegu się ślizgało, a dalej to już nie? Nołwej!

Daj się przejechać tym autem komuś z głową. Może faktycznie coś się pogorszyło.

Co do koła dwumasowego, to wymienia się je wtedy, gdy zachodzi taka potrzeba. Jeśli wszystko działa, jak Bozia każe, to nie ma sobie co głowy zaprzątać. Ewentualnie, jeśli ktoś oddaje auto mechanikom, to przy ewentualnej wymianie sprzęgła wypada wymienić zamach, o ile ten wykazuje jakieś wady. Szkoda kasy na szarpanie układu napędowego z auta 2x.
          Ceny części raczej nie powinny przerażać. Swiat idzie do przodu w końcu.
          • ulubiony19 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 21.06.11, 22:46
            Ja napisałem:

> Daj się przejechać tym autem komuś z głową. Może faktycznie coś się pogorszyło.

Bynajmniej nie miałem na myśli sprawności Twojego umysłu...:) Po prostu chodziło mi o poznanie niezależnej opinii.
            • martap10 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 23.06.11, 16:59
              Nie wzięłam tego do siebie :D ale dzięki:)
    • fredoo Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 22.06.11, 12:23
      Z tego co zrozumiałem to trzeba wymienić uszczelniacze bo są wycieki a przy okazji sprzegło i koło dwumasowe. Tak się postepuje zwykle poniważ jest z tym sporo roboty (wyjęcie skrzyni biegów) ale jesli to te wycieki nie są zbyt duże (patrzymy czy sa plamy oleju w miejscu garażowania) to można te wszystki operacje odłożyć.
      A samochód to nie karabin i Pan Mechanik może Ci wszystko wytłumaczyć bo to jest proste. Pytaj dlaczego i niech Cie przekona
      • fuiio Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 23.06.11, 13:12
        smiem zauwazyc ,ze pan mechanik to nie jakis prosty dyskutant.od przekonywania to jest premier.Przekonywal ,ze bedzie druga irlandia a podatki nizsze i przekonal.Bo ma dar przekonywania.
    • stanczyk-5 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 23.06.11, 14:47
      martap10 18.06.11, 22:28

20 000 + km. to przecietny czas zmiany tarczy i lozysk dociskowych
      mozna jezdzic dluzej oile niejezdzi sie "miekko" z stopa na pedale
      sprzegla ,ale moze ty jezdzisz duzo w miescie ? w takim razie
      gdy bedziesz zmienial auto zmien na automat
      ponoc CVT niebierze wiecej paliwa

Pzdr.
      • martap10 Re: Sprzęgło scenic II 1,5 dci 23.06.11, 16:54
        Dziękuję wszystkim. W sumie pytałam z ciekawości, pojadę do mechanika i spytam go dokładnie co będę musiała zrobić. Sprzęgło się trochę ślizga, ale uprę się że na pierwszym biegu, na wyższych nie. I słyszę takie stuknięcie przy zmianie z jedynki na dwójkę, ale nie wiem czy to ma związek.
        Jazda po mieście to mniej więcej połowa mojego przebiegu, reszta poza, nie trzymam nogi na pedale sprzęgła, ale mam bardzo dziurawą drogę dojazdową do domu (długą) i pewnie sprzęgła generalnie nadużywam.
        Faktycznie, co tam koszty tutaj w porównaniu z espace'm, którego miałam też i szczęśliwie się pozbyłam:) No ale pewnie i to były żałosne grosze w porównaniu z rollsem:) dziękuję jeszcze raz i życzę Wam szerokiej drogi:)
      • rarely ktos zrozumiał co poeta miał na mysli? 24.06.11, 12:36
        20 000 + km. to przecietny czas zmiany tarczy i lozysk dociskowych
        > mozna jezdzic dluzej oile niejezdzi sie "miekko" z stopa na pedale
        > sprzegla ,ale moze ty jezdzisz duzo w miescie ? w takim razie
        > gdy bedziesz zmienial auto zmien na automat
        > ponoc CVT niebierze wiecej paliwa
        >

• martap10 Re: ktos zrozumiał co poeta miał na mysli? 24.06.11, 22:23
          No chyba że 200 000, bo wcześniej pisałam, że tyle auto ma przejechane:) a dalej chyba wszystko jasne, może tylko drobny błąd, że nie jestem facetem, więc powinno być "zmieniała", ale chyba nie w tym wątpliwość ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka