Dodaj do ulubionych

Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach

29.06.11, 18:13
Nigdy nie sprzedawałam auta w Polsce. Jak to wygląda? Pojadę na giełdę, sprzedam (chce w Euro) i co moje tablice rejestracyjne mam odkręcić? A kiedy wymeldować? I czy muszę jechać na UC?
Obserwuj wątek
    • lew_ Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 29.06.11, 18:48
      Jak juz chcedsz sprzdac w polsce to wez zaliczke i po dobior auta niech przyjada do niemiec,wtedy najpierw odmeldujesz.Nie da sie odmeldowac auta bez tablic i Briefu ,wiec jak chcesz to zriobic?? Daj se siana i sprzedaj auto tu,u nas.
      • pyskata.1 Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 29.06.11, 18:55
        Na giełdzie w Polsce chciałam sprzedać. A inni sprzedają, to jak to robią?
        • dr.buzz Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 08:03
          Normalnie...podpisujesz umowe, bierzesz pieniadze, tablice i Brief ze soba do D. W D idziesz do Amtu, wymeldowujesz auto, a Brief odsyklasz nabywcy w PL...
          Proste?
          • maciekqbn Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 08:26
            A który nabywca się na to zgodzi, zakładając, że jest z poza rodziny?
            Ja bym się nie zgodził, jaka gwarancja, że mi odesle brief. No chyba, że by zostawił auto bez brania pieniędzy - a zapłatę dostanie jak ja dostanę brief.

Spójrz troszkę realniej na to wszystko.
            • dr.buzz Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 08:34
              hehe to twoj problem...

ja temat juz przerabialem...z ta tylko roznica iz kupowalem w D i wracalem na ubezpieczeniu i tablicach sprzedajacego...zadnych problemow
    • lew_ Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 07:25
      Sprzedaja odmeldowane auto,a jada albo na odmeldowanych tablicach (desperaci) albo na czerwonych,jeszcze raz mowie ,sprzedaj w niemczech ,po jaka cholere chcesz to sprzedac w polsce??
      • jarbad Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 07:39
        W Polsce widac bezsensowna biurokracja ale w Niemczech jeszcze gorzej.Trzeba wracac do Niemiec zeby sprzedac auto ktore jest juz w Polsce.Ciekawe co jeszcze glupszego da sie wymyslic
        • maciekqbn Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 07:58
          Zgadza się, to jeden z nielicznych przykładów, gdzie niemieckie przepisy są bardziej debilne od polskich.
          Ja kupowałem auto od Niemca w Polsce, ale on był z tych jak to tu określono desperatów (znaczy udało mi się go przekonać, choc sie bał, że go policja po drodze zdybie).
          Wymeldował auto u siebie (Hamburg) i przyjechał do Polski na wymeldowanych blachach (ma jakąś dalszą rodzinę czy znajomych w Gdańsku, więc zrobił to przy okazji wizyty). Po podpisaniu umowy pojechaliśmy (jeszcze na tych niemieckich tablicach) na polski przegląd (wtedy jeszcze niemiecki TUV nie był uznawany przy rejestracji, teraz chyba juz jest), przed wjazdem do stacji obsługi odkręcił tablice (na wszelki wypadek, co by nie odnotowano gdzieś, że auto wjechało do Polski na wymeldowanych tablicach). Po badaniu przykręcił spowrotem, podjechaliśmy pod mój dom, odkręcił tablice i miło pożegnaliśmy się.

Aha, w briefie miał coś takiego, że auto tymczasowo wymeldowane (nie chciał wymeldować całkowicie obawiając się, że mogę się rozmyślić) ale w naszym urzędzie nie robili problemów (auto z Niemiec ma być wymeldowane a nie ma nigdzie określone tymczasowo czy permanentnie).

Ogólnie nie polecam tego typu działań jeśli chcesz sprzedawać samochód na giełdzie. Jeśli masz 100% gwarancji, że sprzedaż to może warto, ale w innym przypadku niepotrzebne ryzyko i strata czasu zabawy z niemieckimi przepisami.
          • dr.buzz Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 08:04
            to nie przepisy maja debilne, tylko z was sa debile hehe...wystarczylo zrobic tak jak napisalem powyzej...
            • maciekqbn Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 08:26
              dr.buzz napisał:

> to nie przepisy maja debilne, tylko z was sa debile hehe...wystarczylo zrobic t
              > ak jak napisalem powyzej...

Nie debile tylko Ty jesteś oderwany od rzeczywistości.
              Taj jak opisałeś to można zrobić jak transakcja odbywa się w rodzinie albo wśród dobrych znajomych.
              • dr.buzz Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 30.06.11, 08:35
                bzdura...
                • maciekqbn Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 01.07.11, 07:45
                  dr.buzz napisał:

> bzdura...

Ja tam Ci tego nie życzę, ale jak kiedyś się natkniesz na oszusta to pewnie zweryfikujesz swoje podejście do życia. Pozdrawiam.
                  • pyskata.1 Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 01.07.11, 20:39
                    Zgadzam się z Maćkiem ..... a co zrobię jak trafię na oszusta?

Mogłabym też wymeldować i przyjechać na tych żółtych tablicach (ile są ważne? tydzień?) ale jak nikt nie kupi? Choć wątpię bo jest ładny, może chce ktoś dla żony albo dziadka? :)
                    • dr.buzz Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 03.07.11, 13:32
                      jaki problem dziewczyno? o czym ty gadasz? to on moglby miec problem jakbys okazala sie oszustka, ale nie ty!!
                      kupujesz auto, rejestrujesz i odsylasz mu Brief!!
                      Do rejestracji nie musisz miec nawet niemieckich blach!! mozesz mu je od razu oddac!!
                      ehhh
                      • crannmer Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 03.07.11, 14:04
                        dr.buzz napisał:
                        > kupujesz auto, rejestrujesz i odsylasz mu Brief!!

Zakladajac, ze znajdzie w Niemczech takiego frajera, idiote, albo milosnika bolu, ktory sprzeda
                        1. niewyrejestrowany samochod
                        i
                        2. w dodatku obcokrajowcowi

Pierwsza i najwazniejsza zasada podczas sprzedawania samochodu w Niemczech: nie wydajesz kupcowi samochodu zarejestrowanego na siebie. Wszystko inne to proszenie sie pozniejsze problemy z podatkiem, oplatami za ubezpieczenie, mandatami i cholerawiecojeszcze.
                        • qqbek Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 03.07.11, 15:57
                          crannmer napisał:

> dr.buzz napisał:
                          > > kupujesz auto, rejestrujesz i odsylasz mu Brief!!
                          >
                          > Zakladajac, ze znajdzie w Niemczech takiego frajera, idiote, albo milosnika bol
                          > u, ktory sprzeda
                          > 1. niewyrejestrowany samochod
                          > i
                          > 2. w dodatku obcokrajowcowi
                          >
                          > Pierwsza i najwazniejsza zasada podczas sprzedawania samochodu w Niemczech: nie
                          > wydajesz kupcowi samochodu zarejestrowanego na siebie. Wszystko inne to prosze
                          > nie sie pozniejsze problemy z podatkiem, oplatami za ubezpieczenie, mandatami i
                          > cholerawiecojeszcze.

Dokładnie!
                          Tylko tutaj mamy odwrotną sytuację... tak więc nie wiem, dlaczego ktoś (poza zorientowanym dr.buzz-em) robi z tego problem?
                          To pyskata, mając zarejestrowany w Niemczech pojazd, miałaby problem, gdyby jego nabywca nie okazał się kryształowo czysty w swoim przejeździe z PL do odpowiedniego urzędu w Niemczech... a nie na odwrót.
                          Pier_lenie kotka z pomocą młotka... to tutaj uskuteczniacie. Ja nie bałbym się kupna samochodu na niemieckich blachach w Polsce (pod warunkiem, że opłaciłaby mi się jeszcze wycieczka do Niemiec związana z tymże)... bać mógłby się sprzedający w tym wypadku, a nie ja.
    • stanczyk-5 Re: Chcę sprzedać auto na niemieckich tablicach 02.07.11, 10:17
      sprzedaj separacyjnie,same tablice maja wartosc materialna ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka