ala0281 15.07.11, 12:50 Poszukuję samochodu, najlepiej w miarę nowego. Mąż mojej siostry wspomniał mi o samochodach popracowniczych, pochodzących z niemiec. Słyszał ktoś o czymś takim? Ma ktoś jakieś sprawdzone namiary? pozdrawiam, Alica Link Zgłoś Obserwuj wątek
jamesonwhiskey Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:17 > Słyszał ktoś o czymś takim? a slyszalas a samochodach flotowych ? > Ma ktoś jakieś sprawdzone namiary? diler ? corporate cars to dosyc popularne zrodlo uzywanych samochodow i nie roczne a raczej 3 letnie Link Zgłoś
polokokt Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:27 tutaj przykład komisu w Warszawie, który w dużej cześci sprzedaje właśnie auta "poflotowe": citiauto.pl/ Link Zgłoś
dr.buzz Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:41 poflotowe to zlomy... pracownicze to zupelnie inna bajka...auta uzytkowane przez jedna osobe prze okres kilku miesiecy, minimalne przebiegi, srednio ok 4-5 tys km, gwarancja producenta...etc... to praktycznie nowe pojazdy Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Auto roczne? 15.07.11, 16:48 moze i sa tyle ze nie wiem czy slyszales ale jest kryzys i firmy oszczedzaja i jest mniej takich samochodow niz bylo Link Zgłoś
mgr8 Re: Auto roczne? 26.07.11, 16:13 Ale zdajesz sobie sprawę, że ala0281 pisze o samochodach po-pracowniczych, a nie po-flotowych. To nie jest to samo. Link Zgłoś
jamesonwhiskey Re: Auto roczne? 26.07.11, 18:04 > pisze o samochodach po-pracowniczych, a nie po-flotowych. To nie jest to samo. to nie jest to samo ale jak nie kupujesz samochodu bezposrednio z firmy gdzie jeszcze masz czlowieka ktory widzial co sie z tymi samochodoami dzialo , to skad wiesz jak byl uzytkowany , czy przez jednego czy przez 300stu pracownikow wyrazenie flotowe bylo byc moze troche niefortunne bo sie strasznie tego uczepiliscie byl to przyklad dla pytajacej pokazujacy ze sa samochody firmowe , popularnie zwane flotowe, dla scislosci powinienem pewnie napisac ze sa np. samochody dla zarzadu czy zaopatrzenia Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Auto roczne? 30.07.11, 20:56 jamesonwhiskey napisał: > moze i sa tyle ze nie wiem czy slyszales ale jest kryzys i firmy oszczedzaja i > jest mniej takich samochodow niz bylo To podczas kryzysu uległy zmianie zasady amortyzacji księgowej? ;-) Link Zgłoś
bmwracer Re: Auto roczne? 26.07.11, 19:30 no wiec nie twierdze ze moze sie zdarzyc iz kotos sprzedaje auto roczne ale ja jakos mam opory przed takimi.. dlaczego? Prywatny wlasciciel sprzedajacy roczne auto to powinna byc ogromna rzadkosc - albo grat (ale przeciez roczne jest jeszcze na gwarancji??) albo jakas nietypowa sytuacja zyciowa..... a wiec znalezienie takiego = wygranej w Lotka Poflotowe powiadasz? Ja pracowalem w roznych firmach (nie polskich co prawda ale zasady biznesu wszedzie chyba sa podbne) i zawsze bylo regula ze auta wymieniano po 3-4 latach ekspolaotacji. Jesli ktos dostal nowe i zwolnil sie po roku lub mniej - auto nie szlo na aukcje czy do komisu ale albo odchodzacy je sobie kupowal po dosc atrakcyjnej cenie albo dostawal je nowy pracownik - i kiedy osiagnelo 3-4 lata wypadalo z obiegu.... Wiem ze w PL sa roczne amerykanskie np ale te w 99.9% to powypadkowe albo popowodziwe - czyli odrodzony tzw "salvaged" co zwykle gdzies tam sie zagubilo.... i jest sprzedawany z nowym rodowodem ... Ale to jest co innego... No wiec prosze o odrobine edukacji z jakich powdow i jaka historia roczne auta krajowe lub niemieckie sa tak szeroko dostepne i wrecz popularne na rynku? Logika nakazywalaby ze typowym beda auta 3+ letnie (po gwarancji i poflotowe) ? Link Zgłoś
polokokt Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:34 dodam jeszcze, że mogą byc i roczne, umowa zazwyczaj jest na ileś lat (chyba najbardziej poluarne to 3 i 4 lata) lub limit kilometrów. Jak ktoś natrzaska ten limit w rok, to po roku wymieniają auto. Pozdrawiam Link Zgłoś
jszafranski Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:58 napisz jakie auto (duze, male itp) , do czego ma byc uzywane i za ile bo moze i nowke roczna z salonu znajdziesz Link Zgłoś
gabaryt Re: Auto roczne? 15.07.11, 15:09 Na mobile.de możesz według kryterium Jahreswagen wyszukiwać. W Polsce najlepiej się z jakimś brokerem skontaktować, oni mają dużo dojść do komisów zajmujących się takimi autami i pomogą coś znaleźć. Oczywiście za drobną opłatą ;P Link Zgłoś
michaelm3 Re: Auto roczne? 15.07.11, 21:01 Jedz do Niemiec i kup roczne auto od pierwszego wlasciciela (osoby prywatnej) a zabawe w wytargane poflotowe diesssssle z polskiego salonu (to ma byc atut ze z Polski ?, hehe) zostaw innym. Link Zgłoś
michaelm3 Re: Auto roczne? 15.07.11, 21:04 Napisz co chcesz kupic, zaraz Ci wrzuce pare ogloszeń. Z niepolskiego salonu. Link Zgłoś
elfkabezhaltera Re: Auto roczne? 16.07.11, 17:03 ala0281 napisała: > Poszukuję samochodu, najlepiej w miarę nowego. Mąż mojej siostry wspomniał mi o > samochodach popracowniczych, pochodzących z niemiec. Słyszał ktoś o czymś taki > m? Wiem, ż BMW ma coś takiego. Spróbuj w salonie. Link Zgłoś
ala0281 Re: Auto roczne? 26.07.11, 14:52 poszukałam sama, trafiłam m.in. na www.roczny.pl, gdzie reklamują się, że mają samochody roczne, właśnie takie popracownicze, tylko nie wiem na ile to sprawdzone. Korzystał ktoś z ich usług? Mają roczne Audi, BMW a nawet roczne Porsche, ale to już chyba nie dla mnie, bo mąż mi go nie zasponsoruje :/ napiszcie co o tym sądzicie, bo te auta roczne to chyba niezła alternatywa Link Zgłoś
wujo_prezio Re: Auto roczne? 26.07.11, 15:27 swojego czasu kupilem w niemczech polrocznego mercedesa z przebiegiem 30tkm. auto bylo wczesniej uzywane w wypozyczalni. Generalni mowi sie ze to najgorsze co mozna kupic. Tym autem przejezdzilismy juz ok 60tkm i wszystko jest OK. Auto kosztowalo polowe ceny nowego. Poszukaj na mobile, auta trafiaja do handlarzy i mozna je kupic. Oczywiscie trzeba sie spieszyc bo szybko znajduja matorow. Link Zgłoś
bmwracer Re: Auto roczne? 26.07.11, 19:35 No wlasnie i tu znowy pytanie... co to za wypozyczalnie ktora sprzedaje auto roczne z malym przebiegiem? PRzeciez te zwykle jezdza 2-3 lata albo kiedy osiagna pewnien dosc duzy przebieg? A z wypozyczalni niekoniecznie to co najgorszy wobor...Sam miel kilka i kazde bylo bez zarzutow.. Prawda ze ludzie jedzac nie dbaja ale wiekszosc jezdzi pare dni i oddaje a firmy po kazdym cyklu robia jakies tam sprawdzenia i przestrzegaja serwisow jak nikt inny poniewaz beda chcieli je pozniej sprzedac... Chyba ta zla fama nie ma pokrycia...chyba ze auto smierdzi dymem czy ktos sie porzygal....ale to chyba mozna wyczuc..? Link Zgłoś
crannmer Re: Auto roczne? 26.07.11, 20:35 bmwracer napisał: > co to za wypozyczalnie ktora sprzedaje auto roczne W Europie zachodniej kazda duza i ponadkrajowa. Regula jest trzymanie znacznie krocej, niz rok. Link Zgłoś
michaelm3 Re: Auto roczne? 26.07.11, 21:48 crannmer napisał: > bmwracer napisał: > > co to za wypozyczalnie ktora sprzedaje auto roczne > > W Europie zachodniej kazda duza i ponadkrajowa. Regula jest trzymanie znacznie > krocej, niz rok. Np. Europcar w Niemczech trzyma auta max 6 mies. Ale mniejsza z tym. Polecanie komus auta z wypozyczalni to pomylka. Co z tego, ze od czasu do czasu jak wszedzie trafi sie nienajgorszy egzemplarz, przeciez to tylko wyjatek potwierdzajacy regule. O samochody z wypozyczalni generalnie ludzie nie dbaja stosujac najgorsze wybryki takie jak katowanie na zimnym, dlugotrwale zabawy z predkoscia max. na autostradzie czy upalanie gumy bogato dokumentowane na youtube. Gros takich samochodow pochodzi z Niemiec a wystarczy spojrzec jakie limity wiekowe rezerwuja sobie dane wypozyczalnie. W wiekszosci z nich wystarczy miec 21 lat zeby dostac 3-ke czy A4. Popularne kompakty jak Golf, Leon czy Astra dostepne sa juz dla osiemnastolatkow... I pewien spory odsetek tych mlodocianych gno.jkow wypozycza samochody na 1 dzien tylko po to aby zamiescic ''odpowiednia'' relacje w internecie. Najlepsze jest to, ze po takim samochodzie na pierwszy rzut oka nic nie widac ale ekstremalne uzytkowanie zawsze odciska wlasciwe pietno na samochodzie. A wlasciciel przekona sie o tym predzej czy pozniej. Nawet same liczby obrazuja sytuacje: załozmy -15 kierowcow miesiecznie -kazdy przejechal 300 km (miasto, poza miastem) -samochod uzytkowany 6 mies 15*6*300 = 27000 km w piekle 90 kierowcow z czego 35-ciu szanujacych czyjas wlasnosc ale bez przesady (w koncu i tak nikt nie widzi), 5 gnoj.kow testujacych maksymalne mozliwosci auta, 10 kobiet uzywajacych sprzegla jako podporki pod lewa noge w czasie jazdy, 10 starych dziadkow zapominajacych od czasu do czasu o zmianie biegu przed wejsciem wskazowki obrotomierza na czerwone pole, 10 masochistow celujacych we wszelkie dziury w nawierzchni, 10 z problemami zoladkowymi, puszczajacych okrutnie smierdzace baki, 10 brudasow dotykajacych swoimi niemytymi lapami kierownicy, biegow, przelacznikow itd. Polecam samochody z wypozyczalni. Link Zgłoś
wujo_prezio Re: Auto roczne? 27.07.11, 13:37 wiesz, nie jest do konca tak jak piszesz. OK auto jest uzywane przez wiele osob, ale takie ekstremalne przypadki o ktorych pisze to moze 20% a nie regula. Reszta wypozacza auta aby dojechac z lotniska do biura, zalatwic sprawe i wrocici na lotnisko. Samochody europcara sa zabierane przez mercedes/Bmw/etc sprawdzane i sprzedawane z gwarancja. nie powinines przesadzac ze wszyscy niszcza co nie swoje.... Link Zgłoś
regent206 Re: Auto roczne? 27.07.11, 14:34 No nie wiem skąd taki pomysły, żeby tak traktować samochód. Sam kupiłem roczny samochód najprawdopodobniej po wypozyczalni, miał niecałe 8 tys. km dzisiaj ma 80 tys. zero usterek nawet najmniejszych, nawet jeszcze ma fabryczne opony. Cena to była połowa ceny salonowej w kraju. Tak więc myślę że samochody po wypozyczalniach dobrych to całkiem rozsądne miejsce na zakup używanego samochodu. Jedna z wielu firm sprzedających tego typu samochody www.jv-automobile.de Link Zgłoś
legend3.2 Re: Auto roczne? 27.07.11, 14:54 A za jaką kasę to auto bo ja się przymierzam do sprzedania mojego 8 miesięcznego auta? Link Zgłoś
czarny_kaszalot Re: Auto roczne? 28.07.11, 14:21 No czemu nie! Ja od pewnego czasu jestem właścicielem takiego auta. Peugeot 207 1.4 trendy z rocznika 2009. Stan licznika w momencie zakupu wynosił nieco ponad 4000 km. Zapłaciłem nieco poniżej 45 tys. Zakup jak na razie moim zdaniem bardzo trafiony. Bardzo długo szukałem auta po komisach i różnych aukcjach, aż w końcu trafiłem do warszawskiej firmy Signella. Powiem tak można jeszcze załapać sie na różne wyprzedaże rocznika, a wtedy te samochody mają przejechane po kilka kilometrów a cena zdecydowanie niższa niż nowego, i wyposażenie lepsze. Powodzenia! Link Zgłoś
she-fu Re: Auto roczne? 28.07.11, 15:57 czesto podejrzana sprawa Nadruki na płytach Nadruki na koszulkach Link Zgłoś
mariusz-ef Re: Auto roczne? 30.07.11, 21:13 podzwoń po dealerach i popytaj o samochody podemonstracyjne często fajnie wyposażone a w bardzo atrakcyjnych cenach Link Zgłoś
big.joe Re: Auto roczne? 01.08.11, 22:56 Zaglądnij na niemieckie strony audi.de i bmw.de (podejrzewam, że u pozostałych też to funkcjonuje). Wybierz gebrauchtewagen i dalej w zakładce Fahrzeugart wybierz jahreswagen. Jahreswagen są to samochody używane głównie przez pracowników tych firm min 6 miesięcy, max 18 miesięcy. Na ogół podane są kontakty na tych pracowników (imię nazwisko, email telefon). W przypadku BMW są to głównia seria 1, pojedyńcze 3 i 5 oraz całkiem spora liczba X1 oraz Mini, Audi to wszystkie rodzaje. Jak zalogujesz się na ich stronie i zapiszesz swoją kofigurację, to może odezwać się pracownik i umawiasz się, że on kupi (dostanie?) takie auto jakie sobie wymarzysz a on równo po 6 miesiącach CI sprzeda z upustem 20% od ceny nowego - taka propozycję dostałem ale nie skorzystałem z niej. Ja kupiłem BMW X1. Zadzwoniłwem, umówiłem się (cenę udało mi obniżyć tylko o 300E), poleciałem rano do Monachium i wieczorem wróciłem do domu. PZDR Link Zgłoś