Dodaj do ulubionych

Auto roczne?

15.07.11, 12:50
Poszukuję samochodu, najlepiej w miarę nowego. Mąż mojej siostry wspomniał mi o samochodach popracowniczych, pochodzących z niemiec. Słyszał ktoś o czymś takim?
Ma ktoś jakieś sprawdzone namiary?

pozdrawiam,
Alica
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:17
      > Słyszał ktoś o czymś takim?

a slyszalas a samochodach flotowych ?

> Ma ktoś jakieś sprawdzone namiary?

diler ?

corporate cars to dosyc popularne zrodlo uzywanych samochodow
      i nie roczne a raczej 3 letnie

• dr.buzz Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:20
        sa nawet kilkumiesieczne....
        • polokokt Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:27
          tutaj przykład komisu w Warszawie, który w dużej cześci sprzedaje właśnie auta "poflotowe":

citiauto.pl/
          • dr.buzz Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:41
            poflotowe to zlomy...

pracownicze to zupelnie inna bajka...auta uzytkowane przez jedna osobe prze okres kilku miesiecy, minimalne przebiegi, srednio ok 4-5 tys km, gwarancja producenta...etc... to praktycznie nowe pojazdy
        • jamesonwhiskey Re: Auto roczne? 15.07.11, 16:48
          moze i sa tyle ze nie wiem czy slyszales ale jest kryzys i firmy oszczedzaja i jest mniej takich samochodow niz bylo
          • mgr8 Re: Auto roczne? 26.07.11, 16:13
            Ale zdajesz sobie sprawę, że ala0281 pisze o samochodach po-pracowniczych, a nie po-flotowych. To nie jest to samo.
            • jamesonwhiskey Re: Auto roczne? 26.07.11, 18:04
              > pisze o samochodach po-pracowniczych, a nie po-flotowych. To nie jest to samo.

to nie jest to samo ale jak nie kupujesz samochodu bezposrednio z firmy gdzie jeszcze masz czlowieka ktory widzial co sie z tymi samochodoami dzialo ,
              to skad wiesz jak byl uzytkowany , czy przez jednego czy przez 300stu pracownikow

wyrazenie flotowe bylo byc moze troche niefortunne bo sie strasznie tego uczepiliscie
              byl to przyklad dla pytajacej pokazujacy ze sa samochody firmowe ,
              popularnie zwane flotowe, dla scislosci powinienem pewnie napisac ze sa np. samochody dla zarzadu czy zaopatrzenia
          • rraaddeekk Re: Auto roczne? 30.07.11, 20:56
            jamesonwhiskey napisał:

> moze i sa tyle ze nie wiem czy slyszales ale jest kryzys i firmy oszczedzaja i
            > jest mniej takich samochodow niz bylo

To podczas kryzysu uległy zmianie zasady amortyzacji księgowej? ;-)
        • bmwracer Re: Auto roczne? 26.07.11, 19:30
          no wiec nie twierdze ze moze sie zdarzyc iz kotos sprzedaje auto roczne ale ja jakos mam opory przed takimi.. dlaczego?
          Prywatny wlasciciel sprzedajacy roczne auto to powinna byc ogromna rzadkosc - albo grat (ale przeciez roczne jest jeszcze na gwarancji??) albo jakas nietypowa sytuacja zyciowa..... a wiec znalezienie takiego = wygranej w Lotka
          Poflotowe powiadasz? Ja pracowalem w roznych firmach (nie polskich co prawda ale zasady biznesu wszedzie chyba sa podbne) i zawsze bylo regula ze auta wymieniano po 3-4 latach ekspolaotacji. Jesli ktos dostal nowe i zwolnil sie po roku lub mniej - auto nie szlo na aukcje czy do komisu ale albo odchodzacy je sobie kupowal po dosc atrakcyjnej cenie albo dostawal je nowy pracownik - i kiedy osiagnelo 3-4 lata wypadalo z obiegu....
          Wiem ze w PL sa roczne amerykanskie np ale te w 99.9% to powypadkowe albo popowodziwe - czyli odrodzony tzw "salvaged" co zwykle gdzies tam sie zagubilo.... i jest sprzedawany z nowym rodowodem ... Ale to jest co innego...
          No wiec prosze o odrobine edukacji z jakich powdow i jaka historia roczne auta krajowe lub niemieckie sa tak szeroko dostepne i wrecz popularne na rynku?
          Logika nakazywalaby ze typowym beda auta 3+ letnie (po gwarancji i poflotowe) ?
      • polokokt Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:34
        dodam jeszcze, że mogą byc i roczne, umowa zazwyczaj jest na ileś lat (chyba najbardziej poluarne to 3 i 4 lata) lub limit kilometrów. Jak ktoś natrzaska ten limit w rok, to po roku wymieniają auto.
        Pozdrawiam
    • jszafranski Re: Auto roczne? 15.07.11, 14:58
      napisz jakie auto (duze, male itp) , do czego ma byc uzywane i za ile bo moze i nowke roczna z salonu znajdziesz
    • gabaryt Re: Auto roczne? 15.07.11, 15:09
      Na mobile.de możesz według kryterium Jahreswagen wyszukiwać. W Polsce najlepiej się z jakimś brokerem skontaktować, oni mają dużo dojść do komisów zajmujących się takimi autami i pomogą coś znaleźć. Oczywiście za drobną opłatą ;P
    • michaelm3 Re: Auto roczne? 15.07.11, 21:01
      Jedz do Niemiec i kup roczne auto od pierwszego wlasciciela (osoby prywatnej) a zabawe w wytargane poflotowe diesssssle z polskiego salonu (to ma byc atut ze z Polski ?, hehe) zostaw innym.
      • michaelm3 Re: Auto roczne? 15.07.11, 21:04
        Napisz co chcesz kupic, zaraz Ci wrzuce pare ogloszeń. Z niepolskiego salonu.
    • elfkabezhaltera Re: Auto roczne? 16.07.11, 17:03
      ala0281 napisała:

> Poszukuję samochodu, najlepiej w miarę nowego. Mąż mojej siostry wspomniał mi o
      > samochodach popracowniczych, pochodzących z niemiec. Słyszał ktoś o czymś taki
      > m?
      Wiem, ż BMW ma coś takiego. Spróbuj w salonie.

• ala0281 Re: Auto roczne? 26.07.11, 14:52
        poszukałam sama, trafiłam m.in. na www.roczny.pl, gdzie reklamują się, że mają samochody roczne, właśnie takie popracownicze, tylko nie wiem na ile to sprawdzone.
        Korzystał ktoś z ich usług?
        Mają roczne Audi, BMW a nawet roczne Porsche, ale to już chyba nie dla mnie, bo mąż mi go nie zasponsoruje :/
        napiszcie co o tym sądzicie, bo te auta roczne to chyba niezła alternatywa
    • wujo_prezio Re: Auto roczne? 26.07.11, 15:27
      swojego czasu kupilem w niemczech polrocznego mercedesa z przebiegiem 30tkm. auto bylo wczesniej uzywane w wypozyczalni. Generalni mowi sie ze to najgorsze co mozna kupic. Tym autem przejezdzilismy juz ok 60tkm i wszystko jest OK. Auto kosztowalo polowe ceny nowego.
      Poszukaj na mobile, auta trafiaja do handlarzy i mozna je kupic. Oczywiscie trzeba sie spieszyc bo szybko znajduja matorow.
      • bmwracer Re: Auto roczne? 26.07.11, 19:35
        No wlasnie i tu znowy pytanie... co to za wypozyczalnie ktora sprzedaje auto roczne z malym przebiegiem? PRzeciez te zwykle jezdza 2-3 lata albo kiedy osiagna pewnien dosc duzy przebieg?
        A z wypozyczalni niekoniecznie to co najgorszy wobor...Sam miel kilka i kazde bylo bez zarzutow.. Prawda ze ludzie jedzac nie dbaja ale wiekszosc jezdzi pare dni i oddaje a firmy po kazdym cyklu robia jakies tam sprawdzenia i przestrzegaja serwisow jak nikt inny poniewaz beda chcieli je pozniej sprzedac... Chyba ta zla fama nie ma pokrycia...chyba ze auto smierdzi dymem czy ktos sie porzygal....ale to chyba mozna wyczuc..?
        • crannmer Re: Auto roczne? 26.07.11, 20:35
          bmwracer napisał:
          > co to za wypozyczalnie ktora sprzedaje auto roczne

W Europie zachodniej kazda duza i ponadkrajowa. Regula jest trzymanie znacznie krocej, niz rok.
          • michaelm3 Re: Auto roczne? 26.07.11, 21:48
            crannmer napisał:

> bmwracer napisał:
            > > co to za wypozyczalnie ktora sprzedaje auto roczne
            >
            > W Europie zachodniej kazda duza i ponadkrajowa. Regula jest trzymanie znacznie
            > krocej, niz rok.

Np. Europcar w Niemczech trzyma auta max 6 mies. Ale mniejsza z tym.

Polecanie komus auta z wypozyczalni to pomylka.
            Co z tego, ze od czasu do czasu jak wszedzie trafi sie nienajgorszy egzemplarz, przeciez to tylko wyjatek potwierdzajacy regule.
            O samochody z wypozyczalni generalnie ludzie nie dbaja stosujac najgorsze wybryki takie jak katowanie na zimnym, dlugotrwale zabawy z predkoscia max. na autostradzie czy upalanie gumy bogato dokumentowane na youtube.

Gros takich samochodow pochodzi z Niemiec a wystarczy spojrzec jakie limity wiekowe rezerwuja sobie dane wypozyczalnie. W wiekszosci z nich wystarczy miec 21 lat zeby dostac 3-ke czy A4. Popularne kompakty jak Golf, Leon czy Astra dostepne sa juz dla osiemnastolatkow... I pewien spory odsetek tych mlodocianych gno.jkow wypozycza samochody na 1 dzien tylko po to aby zamiescic ''odpowiednia'' relacje w internecie.

Najlepsze jest to, ze po takim samochodzie na pierwszy rzut oka nic nie widac ale ekstremalne uzytkowanie zawsze odciska wlasciwe pietno na samochodzie. A wlasciciel przekona sie o tym predzej czy pozniej.

Nawet same liczby obrazuja sytuacje:

załozmy

-15 kierowcow miesiecznie
            -kazdy przejechal 300 km (miasto, poza miastem)
            -samochod uzytkowany 6 mies

15*6*300 = 27000 km w piekle

90 kierowcow z czego 35-ciu szanujacych czyjas wlasnosc ale bez przesady (w koncu i tak nikt nie widzi), 5 gnoj.kow testujacych maksymalne mozliwosci auta, 10 kobiet uzywajacych sprzegla jako podporki pod lewa noge w czasie jazdy, 10 starych dziadkow zapominajacych od czasu do czasu o zmianie biegu przed wejsciem wskazowki obrotomierza na czerwone pole, 10 masochistow celujacych we wszelkie dziury w nawierzchni, 10 z problemami zoladkowymi, puszczajacych okrutnie smierdzace baki, 10 brudasow dotykajacych swoimi niemytymi lapami kierownicy, biegow, przelacznikow itd.

Polecam samochody z wypozyczalni.
            • wujo_prezio Re: Auto roczne? 27.07.11, 13:37
              wiesz, nie jest do konca tak jak piszesz. OK auto jest uzywane przez wiele osob, ale takie ekstremalne przypadki o ktorych pisze to moze 20% a nie regula. Reszta wypozacza auta aby dojechac z lotniska do biura, zalatwic sprawe i wrocici na lotnisko. Samochody europcara sa zabierane przez mercedes/Bmw/etc sprawdzane i sprzedawane z gwarancja.
              nie powinines przesadzac ze wszyscy niszcza co nie swoje....
            • regent206 Re: Auto roczne? 27.07.11, 14:34
              No nie wiem skąd taki pomysły, żeby tak traktować samochód.
              Sam kupiłem roczny samochód najprawdopodobniej po wypozyczalni, miał niecałe 8 tys. km dzisiaj ma 80 tys. zero usterek nawet najmniejszych, nawet jeszcze ma fabryczne opony.
              Cena to była połowa ceny salonowej w kraju.
              Tak więc myślę że samochody po wypozyczalniach dobrych to całkiem rozsądne miejsce na zakup używanego samochodu.
              Jedna z wielu firm sprzedających tego typu samochody
              www.jv-automobile.de
    • legend3.2 Re: Auto roczne? 27.07.11, 14:54
      A za jaką kasę to auto bo ja się przymierzam do sprzedania mojego 8 miesięcznego auta?
    • czarny_kaszalot Re: Auto roczne? 28.07.11, 14:21
      No czemu nie! Ja od pewnego czasu jestem właścicielem takiego auta. Peugeot 207 1.4 trendy z rocznika 2009. Stan licznika w momencie zakupu wynosił nieco ponad 4000 km. Zapłaciłem nieco poniżej 45 tys. Zakup jak na razie moim zdaniem bardzo trafiony. Bardzo długo szukałem auta po komisach i różnych aukcjach, aż w końcu trafiłem do warszawskiej firmy Signella. Powiem tak można jeszcze załapać sie na różne wyprzedaże rocznika, a wtedy te samochody mają przejechane po kilka kilometrów a cena zdecydowanie niższa niż nowego, i wyposażenie lepsze. Powodzenia!
    • she-fu Re: Auto roczne? 28.07.11, 15:57
      czesto podejrzana sprawa

Nadruki na płytach Nadruki na koszulkach
    • precelos Re: Auto roczne? 29.07.11, 11:35
      Szukaj w ogłoszeniach hasła: jahreswagen
    • mariusz-ef Re: Auto roczne? 30.07.11, 21:13
      podzwoń po dealerach i popytaj o samochody podemonstracyjne
      często fajnie wyposażone a w bardzo atrakcyjnych cenach
    • big.joe Re: Auto roczne? 01.08.11, 22:56
      Zaglądnij na niemieckie strony audi.de i bmw.de (podejrzewam, że u pozostałych też to funkcjonuje). Wybierz gebrauchtewagen i dalej w zakładce Fahrzeugart wybierz jahreswagen.
      Jahreswagen są to samochody używane głównie przez pracowników tych firm min 6 miesięcy, max 18 miesięcy. Na ogół podane są kontakty na tych pracowników (imię nazwisko, email telefon). W przypadku BMW są to głównia seria 1, pojedyńcze 3 i 5 oraz całkiem spora liczba X1 oraz Mini, Audi to wszystkie rodzaje. Jak zalogujesz się na ich stronie i zapiszesz swoją kofigurację, to może odezwać się pracownik i umawiasz się, że on kupi (dostanie?) takie auto jakie sobie wymarzysz a on równo po 6 miesiącach CI sprzeda z upustem 20% od ceny nowego - taka propozycję dostałem ale nie skorzystałem z niej. Ja kupiłem BMW X1. Zadzwoniłwem, umówiłem się (cenę udało mi obniżyć tylko o 300E), poleciałem rano do Monachium i wieczorem wróciłem do domu.
      PZDR
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka