Dodaj do ulubionych

Motodziennik: Napęd atomowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 09:56
z tygodniowym wyprzedzeniem pozdrawiam :P
Obserwuj wątek
    • kizi0r Re: Motodziennik: Napęd atomowy 07.09.11, 10:09
      Atomówka jest niezła. A ile dodatkowych zastosowań. Można podpiąć do instalacji CO i ogrzewanie domu załatwione. I obiad można podgrzać:).
      Motór wygląda niesamowicie, szkoda że tylko wygląda.
    • Gość: mario Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.piotrkow.pilicka.pl 07.09.11, 10:11
      :-)
    • samiec_alfa_romeo Re: Motodziennik: Napęd atomowy 07.09.11, 10:33
      "Zakręty trzeba planować z tygodniowym wyprzedzeniem" - tu umarłem ze śmiechu. :D

Ale ja się pytam CO TAK KRÓTKO, panie Jacku, dzisiaj środa, powinno być coś głupiego. Ajajaj... gdzie te czasy gdy MD trwał 10 minut...
    • Gość: assa Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.09.11, 10:36
      za malo, za krotko! Prosimy nie schodzic ponizej 5 minut!
    • Gość: Ttt Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: 193.111.166.* 07.09.11, 10:52
      Bardzo ciekawy odcinek. Szkoda, że taki krótki.
    • Gość: blaha Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.home.aster.pl 07.09.11, 11:00
      Panie Jacku: osiem gramów, nie gram.
    • Gość: sailor Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 11:04
      i znów kamyczek do ogródka dla VAG - brawo ! cwaniury będą nam tu bajki opowiadać , to zjawisko z tronu to tylko dodać mu skrzydła i mamy myśliwca z gwiezdnym wojen, dobrze że testują możliwości atomu z aucie , 300 tys bez tankowania ta technologia w transporcie ciężkim to genialna sprawa , ciekawe ile czasu potrwa zanim takie auta będą sprzedawane w salonach ???
    • Gość: tmk Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 11:05
      Ta nowa koncepcja BMW trochę kłóci się z wizerunkiem sportowej maki ta firma kreacje od lat , auto które samo jeździ nie pasuje do tego image'u tej marki.dziwne.
      informacja o samochodzie atomowym jakoś mi umknęła - bardzo ciekawe!
      ten motor jest po prostu niesamowity!!
    • Gość: sailor Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 11:06
      @ blacha - co się czepiasz - może DŻEJ BI kupował tylko gram a nigdy aż 8 gramów -)))
    • Gość: Hans Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: 217.8.186.* 07.09.11, 12:08
      Panie Jacku,
      czemu opowiada Pan w motodziennikach to co można przeczytać w artykułach moto.pl? O Tubiku był artykuł a potem dziennik, wczoraj czytałem o atomowym kadilaku a dzisiaj Pan o tym opowiada... Nie jest to fajne.
      pozdrawiam,
    • Gość: katia Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.centertel.pl 07.09.11, 12:20
      mnie to nie przeszkadza, i tak zaglądam na moto.pl tylko dla motodzienników:)
      czytałam o tym odłączaniu cylindrów, i w tekście na moto.pl stoi jak byk: pierwszy na świecie czterocylindrowy. A tu proszę, sprawdzili, poczytali, i wcale nie taki pierwszy:)
      Pozdrowienia, panie Jacku!
      P.S. Świetny występ w tvn24, z Saletą!!!
    • Gość: jacek Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.11, 12:31
      Hans ma rację: nie po to czekamy na MD, by usłyszeć skrót tego, co czytaliśmy na tym samym portalu dzień wcześniej. Nie mówię, żeby nie dotykać już poruszanych tematów, ale jeśli się za nie brać, to albo trzeba kopać głębiej, albo podejść do nich z innej strony. Na przykład z tym atomowym napędem można by się zainteresować, ile reaktorów torowych pracuje na świecie, bo to sporo mówi o (nie)realności pomysłu. Tor jest potencjalnie bardzo obiecującym paliwem dla elektrowni jądrowych, ale pomysł stosowania reaktorów jądrowych do napędu samochodów to nie projekt, nawet nie science-fiction, a czysta i absolutnie bezczelna ściema. Jeśli któryś z producentów wyjeżdża z takim materiałem prasowym, to trzeba go skopać po nerach, a nie posłusznie cytować. Od tego mamy bardzo wielu specjalistów w polskim i światowym dziennikarstwie motoryzacyjnym.
    • Gość: jacek Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.11, 12:39
      Krytykując redaktora zapomniałem, że przy temacie odcinania cylindrów faktycznie zrobił to, o co chodzi. Niestety, wcześniej zrobili niemal to samo na forum czytelnicy, przypominając, kto już wcześniej odcinał cylindry, ale i tak punkt dla redaktora.
    • Gość: Czepialski Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.acn.waw.pl 07.09.11, 12:43
      Dzisiaj wyjątkowo mogę się zbłażnić,a to za sprawą zawodnej pamięci :Ma Pan rację mówiąc, że to firma Mitsubishi była prekursorem rozwiązania z wyłączanymi cylindrami ale było to duuużo wcześniej i nie w silniku V ani rzędowym ale radialnym (bodaj czy nie w A6M Zero).
    • samiec_alfa_romeo Re: Motodziennik: Napęd atomowy 07.09.11, 12:47
      Auta z napędem atomowym wejdą do sprzedaży może za 100 lat. Dzisiaj nikt na to nie pozwoli. Ktoś się wychyli to dostanie głowę konia do łóżka a jak to nie pomoże to Arabowie już dopilnują, żeby temu komuś zdarzył się nieszczęśliwy "wypadek".

Branża paliwowa to zbrodnicza mafia wspierająca totalitarne reżimy i odpowiedzialna m.in. za ludobójstwa. Nie ma tak, że o, wynalazłem samochód na energię z kosmosu, nie trzeba go tankować, za rok będzie jeździł na całym świecie! Ludzie którzy zarabiają miliardy na handlu paliwem skrupulatnie pilnują żeby nie pojawiła się konkurencja dla śmierdzącej motoryzacji. Istnieją technologie które pozwalają magazynować wystarczająco dużo energii, np. superkondensatory. BMW od dawna ma w swoich laboratoriach samochód elektryczny o zasięgu ponad 1000 km, ale nie może on zostać ujawniony bo to godzi w interesy mafii.

Oczywiście rozumiem to. Gdybym był arabskim szejkiem też eliminowałbym konkurencję bez litości.
    • Gość: Gira Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.dhl.com 07.09.11, 12:58
      Auto o napędzie atomowym jest bardzo ciekawe, aczkolwiek co stanie się z paliwem jądrowym podczas wypadku. Jeżeli ten cały zbironik się rozczelni?
    • Gość: marudny Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.11, 13:15
      @ samiec_alfa_romeo: sorry, ale od tego wpisu sprawa jest jasna: musisz się leczyć. Może masz piękny umysł, ale za dużo w nim wyobraźni.
    • samiec_alfa_romeo Re: Motodziennik: Napęd atomowy 07.09.11, 13:33
      Widzę kolorowe głowy koni...
    • Gość: papaj Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.icpnet.pl 07.09.11, 13:36
      do marudny: a w lądowanie amerykanów na księżycu też wierzysz, bo tak się powszechnie uważa? Popieram teorię o mafii paliwowej; zwłaszcza, że nie jeden artykuł czy program o tym stworzono
    • Gość: flying_croc Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.xdsl.centertel.pl 07.09.11, 13:46
      @Gira O rozszczelnienie zbiornika z samym paliwem bym się raczej nie bał. Są pokazywane przy wielu okazjach i ich crash-testy wypadają wyśmienicie. Oczywiście jest tutaj element głupoty producenta czy ordynarnego obcinania kosztów przez księgowych, ale to na razie pomijam bo moim zdaniem dużo trudniejsza jest kwestia "spalin". Materiały radioaktywne mają to do siebie, że są hmmm... radioaktywne. Wyrzucanie ich razem z obierkami z ziemniaków do kosza odpada. To jest problem. Co do rozszczelnień, groźny może być wyciek pary/wody z układu chłodzenia silnika. Jak by nie patrzeć wypadek do 4. poziomu. (Mogę przesadzić, nie znam się na tym.)

Do reaktorów podchodziłbym z mocną rezerwą.Warto choćby przekartkować coś na ten temat, np znalazłem to: www.ee.pw.edu.pl/sep/nowa/download/torWenergetyce.pdf
    • Gość: Salomon Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.11, 13:50
      nie ma na razie reaktora na tor, ale jak ktoś zainteresowany to warto poczytać. Wyguglujćie LFTR
    • Gość: knd Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.play-internet.pl 07.09.11, 13:54
      samiec_alfa_romeo, nie chodzi o arabów - co będzie podczas kolizji takich atomowych samochodów, radioaktywnymi odpadami, ryzykiem skażenia,
    • Gość: knd Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.play-internet.pl 07.09.11, 13:59
      Hans może sam zostaniesz dziennikarzem, zresztą tu chodzi głównie o liczbę wyświetleń, oglądalność, żeby było to wszystko atrakcyjne dla reklamodawców, nikt się nie będzie przejmował, że te informacje przeczytałeś gdzieś indziej, trzeba ten materiał to zrobić małym kosztem
    • Gość: sdgvsgd Re: Motodziennik: Napęd atomowy IP: *.multimo.pl 07.09.11, 14:07
      a mnie się podoba, to że jeszcze raz usłyszę o jakiejś informacji

może jestem poroniony ale ja czytam kilka portali różne opinie itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka