Dodaj do ulubionych

Zwrot części składki OC po sprzedaży samochodu

22.09.11, 13:57
Samochód sprzedałam w lipcu. Ubezpieczenie OC miałam do grudnia. Pełnych miesięcy do ewentualnego zwrotu zostało mi 4 (lub właściwie 5, jeśli chodzi o ilość dni)
Nie jest to ogromna suma, ale dobre kilkaset zł należy się mi z powrotem. Złożyłam wszystkie dokumenty na drugi dzień po sprzedaży auta (łącznie z oświadczeniem nabywcy o wypowiedzeniu tej umowy) u agenta PTU i do tej pory czekam. Czy ta część składki kiedykolwiek mi zostanie zwrócona? Może dopiero w grudniu, jakie są zasady?
Obserwuj wątek
    • polokokt Re: Zwrot części składki OC po sprzedaży samochod 22.09.11, 14:05
      jesli złożyłaś:

www.ptu.pl/pub/files/formularze_druki/prosba_o_zwrot_skladki.pdf
      to chyba nalezy zadzwonic do PTU i sie dowiedziec, co sie dzieje. Generalnie powinni zwrocic mysle w ciagu +/- miesiaca.
      Pozdrawiam
      • brms Re: Zwrot części składki OC po sprzedaży samochod 22.09.11, 15:11
        Dzięki, złożyłam odręcznie pisane, ale takiej treści.
        Zostawiłam kopie tych dokumentów w innym domu, nie mam do nich dostępu, ale poszukam jakiegoś nr telefonu na stronie.
    • grodek75 Re: Zwrot części składki OC po sprzedaży samochod 22.09.11, 21:31
      Nie wiem jak to będzie w PTU, ale AXA zwrócila mi kasę w przeciągu 7 dni od zgloszenia.
    • etom Re: Zwrot części składki OC po sprzedaży samochod 24.09.11, 04:46
      brms napisała:

> Złożyłam wszystkie dokumenty na drugi dzień po sprzedaży auta (łącznie z oświadczeniem
      > nabywcy o wypowiedzeniu tej umowy)..........
      > Czy taczęść składki kiedykolwiek mi zostanie zwrócona? Może dopiero w grudniu, jakie
      > są zasady?

Jednym z warunkow jest zlozenie wypowiedzenia przez nabywce a nie oswiadczenia o wypowiedzeniu. (jest to zreszta napisane w tym druku, do ktorego link dal polokokt)
      Data wypowiedzenia OC musi zawierac sie w 30 dniach od daty kupna.

Jezeli zlozylas tylko jego oswiadczenie o wypowiedzeniu, to niestety nie spelnilas wszystkich warunkow.
      Poza tym, masz pewnosc, ze nabywca rzeczywiscie wypowiedzial to OC i to w terminie 30 dni.? Bo wcale nie musial, mimo ze obiecal.

Nie wiem, ale moze da sie to jeszcze odkrecic, jezeli nabywca faktycznie zlozyl to wypowiedzenie w teminie - musisz to sprawdzic w TU.
      • etom link 24.09.11, 04:54
        " A zatem co do zasady nie możesz żądać zwrotu niewykorzystanej składki, gdyż ubezpieczenie z mocy prawa przechodzi na kupującego.
        Możesz uzyskać zwrot części zapłaconej składki, jeżeli wraz z umową kupna-sprzedaży przedłożysz kupującemu wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC samochodu i uzyskasz jego podpis. "

reszta tu : ---> link
        • brms Re: link 26.09.11, 13:40
          Nabywca złożył wypowiedzenie (to był osobny dokument) w dniu sprzedaży.

Co ciekawe, zgłosiłam sprzedaż w moim Wydziale Komunikacji (pocztą, listem poleconym) i także do tej pory nie otrzymałam potwierdzenia zgłoszenia.

Felerny przypadek.
          • etom Re: link 27.09.11, 05:15
            brms napisała:

> Nabywca złożył wypowiedzenie (to był osobny dokument) w dniu sprzedaży.

No to trzeba ich pogonic, jakies terminy ich chyba obowiazuja. :-)

> Co ciekawe, zgłosiłam sprzedaż w moim Wydziale Komunikacji (pocztą, listem pole
            > conym) i także do tej pory nie otrzymałam potwierdzenia zgłoszenia.

Watpie by mieli taki obowiazek.
            Zglosic sprzedazy tez nie musialas - niby jest taki obowiazek, ale za jego niedopelnienie przepisy nie przewiduja zadnych sankcji.
            • brms Re: link 27.09.11, 12:08
              Przed sprzedażą "dokształciłam" się w internecie, znalazłam m.in. coś takiego:

Na byłym właścicielu samochodu ciąży obowiązek nie tyle wyrejestrowania, co zawiadomienia o zbyciu zarejestrowanego pojazdu. Mówi o tym art. 78 ust. 2 ustawy – Prawo o ruchu drogowym: „Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nie przekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu (…)”.

Jest możliwość poinformowania listem poleconym (na stronie mojego WK piszą o przesłaniu potwierdzenia zgłoszenia), no, chyba że coś się w przepisach znów zmieniło.
              • polokokt Re: link 27.09.11, 13:18
                trzeba bylo wyslac z tą żółta karteczka, to byś dostala zwrotke, ze pismo odebrali.
                Tez mi sie wydaje, ze nie maja obowiazku wyslania teraz do Ciebie potwierdzenia, ze pismo otrzymali.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka