29.11.11, 10:42
regiomoto.pl/portal/aktualnosci/volkswagen-passat-alltrack-polaczenie-kombi-i-suv-zdjecia
czy to bedzie konkurencja dla outbacka? dla xc70?
Do kogo skierowany produkt? bo nie ukrywam że mi założenia pasują a auto sie podoba.
Obserwuj wątek
    • wicehrabia.julian Re: alltrack 29.11.11, 10:47
      trypel napisał:

> Do kogo skierowany produkt? bo nie ukrywam że mi założenia pasują a auto sie po
      > doba.

to żadna konkurencja dla Outbacka, bo oczywiście Passat będzie miał Haldex, to samo tyczy się XC90

to auto dla tych, co mają do przejechania kilkaset metrów drogi gruntowej do domu, konkurenci są tylko w koncesnie VW: A4Allroad, Superb Scout

przy okazji: "oplastikowane" auto jest świetne w mieście, bo ryzyko uszkodzeń lakieru (np pod marketem) jest równie wysokie jak w terenie
      • trypel Re: alltrack 29.11.11, 14:21
        wicehrabia.julian napisał:

> trypel napisał:

> to żadna konkurencja dla Outbacka, bo oczywiście Passat będzie miał Haldex, to
        > samo tyczy się XC90

dla jakiś 90% kupujących prawdziwy 4x4 jest nie do odróżnienia od haldexa. Również podczas eksploatacji. Teraz jezdzę autem z jeszcze lepszym napędem niż subaru i tą "lepszejszość" czuję tylko w bardzo extremalnych sytuacjach typu ostry start na mokrym i ostra jazda po zakretach w warunkach złej przyczepnosci. No i w terenie.

>
        > to auto dla tych, co mają do przejechania kilkaset metrów drogi gruntowej do do
        > mu, konkurenci są tylko w koncesnie VW: A4Allroad, Superb Scout

Suberb chyba nie ma wersji scouta
        >
        > przy okazji: "oplastikowane" auto jest świetne w mieście, bo ryzyko uszkodzeń l
        > akieru (np pod marketem) jest równie wysokie jak w terenie
        >
        To święta racja. A wysoki profil opony i dodatkowe 4 cm do progu zwalniającego/krawęznika itp to naprawde dużo
        • wicehrabia.julian Re: alltrack 29.11.11, 14:25
          trypel napisał:

> dla jakiś 90% kupujących prawdziwy 4x4 jest nie do odróżnienia od haldexa. Równ
          > ież podczas eksploatacji. Teraz jezdzę autem z jeszcze lepszym napędem niż suba
          > ru i tą "lepszejszość" czuję tylko w bardzo extremalnych sytuacjach typu ostry
          > start na mokrym i ostra jazda po zakretach w warunkach złej przyczepnosci. No i
          > w terenie.

bez przesady, poszukaj na tubie filmików haldex vs... to zobaczysz, że to różnica diametralna

> Suberb chyba nie ma wersji scouta

a to co takiego? :D
          images.forum-auto.com/mesimages/242310/superb-scout-1.jpg
          • trypel Re: alltrack 29.11.11, 14:31
            skoda nie ma tego u nas w ofercie. Niestety lub stety :)

no to muszę się jakims haldexem przejechać. Jezdziłem tylko outlanderem i on w warunkach zimowych daje sobie swietnie radę. Nie tak jak mój jeep ale i tak super.

A jak haldex bedzie kupą to z grupy VW do której jestem służbowo zmuszony zostanie mi tylko amarok automat bo ma quatro i zmiesci sie w 150 tys :)
            • swan_ganz Re: alltrack 09.03.14, 23:19
              i zmiesci sie w 150 tys :)

znaczy; product manager z ciebie... Musisz przekroczyć prędkość światłą i dzięki temu zwiększysz osiągane obroty ale to jeszcze nie wystarczy byś awansował na country i dostał większy budżet na brykę bo obroty to jeszcze zbyt mało... Podłóż mu ze dwie świnie, wsadź na minę i jak wyleci na niej w powietrze to awansujesz i dostaniesz wtedy jakiś 50 tys € na wózek.. Skrupuły odrzuć na bok bo jak to nie ty przegryziesz gardło swojemu szefowi to zrobi to ktoś inny a ty będziesz się dalej turlał paskiem w dislu :-)
              • trypel Re: alltrack 10.03.14, 08:04
                zyjesz w innym świecie.
                U mnie ceo ma 50 tys € na auto.
                To nie fmcg czy branża medyczna.

zresztą powiedzmy sobie uczciwie - co lepszego miałbym w 200 tys niż to co mam za 160? nic.
                zeby przejsc do czegos lepszego (wg mnie ) potrzebuje min 250-270 tys tuareg albo nowy grand. A do tego co najmniej 3 swinie i mina przeciwczołgowa potrzebne. Dziękuję nie jestem zainteresowany :)
                • swan_ganz Re: alltrack 10.03.14, 09:17
                  U mnie ceo ma 50 tys € na auto.

poważnie? CEO z mojej byłej korporacji to ma do dyspozycji prywatnego dżeta... 50 koła na wózek to country managerowie dostają.. Jaką branżę reprezentujesz?

A do tego co najmniej 3 swinie i mina przeciwczołgowa potrzebne. Dziękuję nie jestem zainteresowany :)

jak nie ty to prędzej czy później ale na pewno zrobi to ktoś inny... To tylko kwestia odpowiedniej okazji do ataku..
                  Chyba, ze król waszego ZOO jest mądrym gościem i sam odejdzie niepokonany... I tak jest najlepiej i dla niego i dla firmy bo nie ma nic bardziej żałosnego niż jakiś wypalony z pomysłów gość z przyrośniętą dupą do szefowskiego stołka.. "I po co taki chwast żyje... ? Wyrwać chwasta.."
                  • trypel Re: alltrack 10.03.14, 09:36
                    budowlanka - była państwowa firma wyprowadzana na prostą. Niezłe wyzwanie ale faktycznie twarde zderzenie z rzeczywistoscią postsocjalistyczną. Niezła pozycja w cv :(

w poprzedniej ceo tez przylatywał wynajmowanym jetem. A ja byłem opieprzany za marze netto poniżej 40%, tutaj postawią mi pomnik jak dojdę do +5. Bo gros sprzedaży prowadzi sie na 0-3%, o tak żeby pokryć koszty fabryki i 250 osob.

w tej branży znam firmy gdzie dyrektor sprzedaży jezdzi focusem 1.6 (120 osob w firmie) i to wcale nie jest wyjatek.

PS przy okazji wcale nie żałuję opuszczenia poprzedniej. Wolność i możliwosc samodzielnego kształtowania polityki sprzedaży (jakkolwiek górnolotnie to nie zabrzmi) cenię wiecej niż przymus spania w **** hotelach i "wszystko służbowe" w poprzedniej... ale też świnie i miny przeciwczołgowe :)

PS2 moja ex-konkubina już w 3 szpitalu zajmuje sie przetargami i zakupem sprzętów i odczynników laboratoryjnych - i dlatego wiem jak bywa u Ciebie w branży
                • swan_ganz Re: alltrack 10.03.14, 09:26
                  resztą powiedzmy sobie uczciwie - co lepszego miałbym w 200 tys niż to co mam za 160?

Q 50 Hybrid.. V6 3,5L, 360KM, 4x4, 5,2s do 100, mieszany cykl spalania; 8L/100 + pierdylion chyba zainstalowanych trzyliterowych systemów.. 200 tysięcy złotych.
                  Jest się czym bawić w każdym razie.. :-)
                  • trypel Re: alltrack 10.03.14, 09:39
                    poprzednio miałem grand cherokee'go. Jak miałbym wybrac coś lepszego od alltracka to musiałby to być suv (i to chętnie prawdziwy - z reduktorem, z blokadami mostów, z dobrym przeswitem) - i tu mamy okolice 250 tys. Za 200 to ew wranglera rubicona ale to znów nadaje sie na trasy jak ja do zakonu.
    • nazimno Dobry model. 29.11.11, 10:48
      Na zimowe drogi Bawarii, Schwarzwaldu, gorzystej Austrii, Szwajcarii, Norwegii Szwecji.
      Tam to kupia bez wahania, a tani nie bedzie. Znajda sie ludzie z wlasciwa portmonetka.

Na zwykle drogi na rowninach tylko dla amatorow tego typu pojazdow.

• trypel Re: Dobry model. 29.11.11, 14:26
        kwestia własnie czy nie przegną. Nie może być droższy od A4 allroad wiec pewnie wyląduje w zakresie 120-150 tys a za te pieniądze bedzie sie pewnie sprzedawał.

Znalazłem go przypadkiem bo za 3-4 msc musze zacząć zamawiać następną słuzbówkę. Na ten co teraz sam sie nie zgodze bo 12-13/100 to przegiecie nawet w służbowym, a do osobówki już nie chcę bo przyzwyczaiłem się do nie zwracania uwagi na dziury, do niezwalniania jak jedną stroną muszę zahaczyć o pobocze, do trakcji 4x4 na sniegu a jednoczesnie potrzebuje pojemnego kombi.
        Poza wypożyczalniami nigdy nie jezdziłem passatem ale ten mi sie po prostu podoba i spełnia w 90% moje wymagania.
        • nazimno Pewnie tu zaraz sie przesmiewcy skrzykna. 29.11.11, 14:46
          A jesli nie chcesz za duzo wydac, moze yeti offroad z silnikiem 2.0 tdi?
          • trypel Re: Pewnie tu zaraz sie przesmiewcy skrzykna. 29.11.11, 15:02
            ponieważ ja nie mam problemów z "prestyżem" to osobiscie 100% moich oczekiwań co do idealnego auta spelnia caddy 4motion w wersji osobowej, ze 140 konnym dieslem i z automatem.
            Niestety udziałowcy są starszymi panami z zasadami pochodzacymi z innego kraju i dla nich hierarchia samochodowa w firmie to rzecz zupełnie poważna i dlatego yeti odpada (caddy tez) a na Q5 juz brakuje limitu :(
            • nazimno A tiguan? 29.11.11, 15:04
        • nazimno yeti/tiguan 29.11.11, 14:51

www.autozeitung.de/auto-vergleichstest/vw-gegen-skoda-teil-5-tiguan-und-yeti-im-vergleich/technische-daten
        • nazimno i dalej... 29.11.11, 14:52
          www.autozeitung.de/auto-vergleichstest/vw-gegen-skoda-teil-5-tiguan-und-yeti-im-vergleich
          • trypel Re: i dalej... 29.11.11, 15:03
            tiguan - za mały bagaznik, yeti chyba podobnie.
            • nazimno Sprawdz. 29.11.11, 15:07
              (nie mam teraz czasu)
              Sadze, tiguan wypadnie dobrze w porownaniu bagaznikow z passatem.
              • trypel Re: Sprawdz. 29.11.11, 15:33
                tiguan to Q3 a tam jest strasznie mały bagaznik
                w porownaniu do passata.
                wg liczb
                tiguan - długosc 4,43 passat 4,77
                szerokosc - 1,8 passat 1,82
                szerokosc z przodu 1459, z tyłu 1482, passat 1467, 1491
                bagażnik 470 l , passat 603 l (po złożeniu siedzeń odpowiednio 1500 i 1700)
                to duża róznica jak sie jezdzi na wczasy autem z dzieckiem w wieku wózkowym
                • nazimno No wiec poczekaj na tego paska 4x4 29.11.11, 15:38
                  • trypel Re: No wiec poczekaj na tego paska 4x4 29.11.11, 15:48
                    i pewnie poczekam.
                    Zwłaszcza że mi sie leasing kończy we czerwcu 2012. Więc akurat.
                    • nazimno Kilka szczegolow: 30.11.11, 13:40

www.auto-motor-und-sport.de/news/vw-passat-alltrack-auf-der-tokio-motor-show-ein-kombi-macht-auf-moechtegern-suv-4101895.html
                      • trypel Re: Kilka szczegolow: 30.11.11, 15:40
                        dzięks
                        to wyglada to jeszcze ciekawiej. Więcej pociągnie. program do jazdy w terenie :)
                        Jedynie koła mi sie nie podobają bo za niski profil. Ale może w opcji bedą jakies 16 czy 17 na wysokim profilu :) jak w tiguanie

A4 allroad z 170KM dieslem to wyjsciowo 165 tys wiec passat musi być ponizej 150
                        zobaczymy.
                        • nazimno "polityka cenowa" "na Polske" bedzie 30.11.11, 16:00
                          sie nieco roznic od niemieckiej, chocby przez inny poziom VATu.
                          Ja juz nie pisze o €uro/PLN, bo tu moze byc niezly bigos.
                        • to.niemozliwe Re: Kilka szczegolow: 08.03.14, 16:44
                          Z tymi oponami o niskim profilu, to wyczułeś pismo nosem, jak wynika z tego postu.
                          Czy po tym okresie eksploatacji, to naped 4x4, nawet Haldex sprawdził Ci się?
                          I jak często był przydatny? Czy gdyby nie było, to niewielka strata?
                          • trypel Re: Kilka szczegolow: 09.03.14, 20:48
                            haldex przydaje sie cały czas. No moze nie na suchej autostradzie w lecie.

W przeciwieństwie do starej octavii którą kiedyś jezdziłem (2002 chyba) z 4x4 tutaj nie ma momentu załączenia 4x4. Cały czas moment idzie na 4 koła i naprawdę jezdzi sie fajnie.
                            To mój 2 samochód z 4x4 i nie bardzo sobie wyobrażam powrót do FWD zwłaszcza w zimie przy moich przebiegach i przy tym którędy lubię jezdzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka