Dodaj do ulubionych

corolla ma slabe hamulce?...

08.06.04, 18:46
w AŚ robili zestawienie aut kompaktowych i ocenili nisko wlasnie ten element.
przynznam sie, ze wlasnie mam zamiar kupic corollke po faceliftingu, ale ta
info o slabych hamulach troche mnie zmrozila.
Czy ktos ma cos na ten temat do powiedzenia?
I jeszcze jedno. Czy jak auto zostanie kupione na wspolwlasnosc z moim ojcem -
no, chodzi o znizki, ktora on ma a ja nie - to jakie beda tego plusy a jakie
minusy?
dzieki za wszelki info.
Obserwuj wątek
    • Gość: rax Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.06.04, 19:53
      Pierwsze slysze! to jakies dziwne spekulacje. Zajrzyj lepiej na strone
      niemieckich instytutow. Myslisz ze Toyota mialaby takie wyniki i renome gdyby
      miala kiepskie hamulce? nie przejmuj sie tym i kupuj smialo
    • 7zero Droga hamowania czy różnica zimne / rozgrzane ? 08.06.04, 23:20
      Nie czytałem tego testu, ale jeżeli droga hamowania była o 2-3 metry dłuższa od
      pozostałych z "dobrymi" hamulcami to sprawdź, czy były testowane z takimi
      samymi oponami (o ile zostało to podane). Ten sam AŚ publikował swego czasu
      testy opon, z których wynikało, że nawet o 10% mogą się róźnić drogi hamowania
      tego samego pojazdu! z oponami różnych marek.
      Jeżeli zaś chodzi o różnicę długości drogi hamowania przy hamulcach zimnych i
      rozgrzanych to tutaj testy są chyba bardziej miarodajne.

Jeszcze jedno. Nowa Corolla będzie dostępna na przełomie czerca i lipca a wtedy
      spadkowa tendencja sprzedaży powinna już wystarczająco dać się we znaki
      importerowi. Nie daj się zrobić w balona z ceną! 3tys upustu (zacznij od 5) +
      metalic to absolutne minimum którego żądaj.

Pozdrawiam i nie daj się zagadać cwaniakom sprzedawcom w salonie.
      • Gość: Fono Re: Droga hamowania czy różnica zimne / rozgrzane IP: *.acn.pl 08.06.04, 23:59
        NIE LICZ NA SUPER UPUST. Toyoty i tak ida, więc sprZedawca nie zejdzie z ceny.
        Ja zaproponowałbym dywaniki welurowe i alarm gratis. Naprawdę to wszystko. w
        dodatku nowy model.... eeeee zapomnijcie, może w salonie Daewoo tak sie da, ale
        nie w Toyocie. JO
        • 7zero A czemu ma nie liczyć na upust? 09.06.04, 01:30
          Gość portalu: Fono napisał(a):
          > NIE LICZ NA SUPER UPUST. Toyoty i tak ida, więc sprZedawca nie zejdzie z ceny
          Jasne, że nie ma co liczyć jak się nie będzie domagał. Nie widzę powodu dla
          którego ma płacić cenę wyższą niż w lutym b.r. Nagonka majowa już się
          skończyła. Czas zejść na ziemię.

> Ja zaproponowałbym dywaniki welurowe i alarm gratis.
          Domyślam się, że proponujesz to jako sprzedawca ;)

Skąd masz to info, że TOYOTY "idą"? Oczywiście SAMAR może łgać (choć nie
          sądzę), ale z ich danych wynika, że TOYOTA sprzedała w maju 2004 mniej o ponad
          5% niż w maju 2003. Nie jest też tajemnicą, że przed znacznie większym spadkiem
          uratowała realizacja umów zawartych przed 1maja. Prawdziwy dół zacznie się za
          miesiąc.
          • Gość: Fono Re: A czemu ma nie liczyć na upust? IP: *.acn.pl 09.06.04, 12:44
            dół będzie to fakt. ale dotknie wszystkich. niestety ceny z lutego br klient
            nie uzyska. I nie jestem sprzedawcą. poprostu wiem. a co do sprzedaży w maju,
            która była o 5% niższa. Oki, ale inni maja się gorzej.
            Poza tym nowy model jest droższy bo bedzie mieć cenę zbliżoną do zachodnich.
            Całe szczęście ze Toyota nie zrobiła numeru jak VW czy Opel. Ich kompakty
            kosztują dużo więcej.
            pozdro
            • 7zero Re: A czemu ma nie liczyć na upust? 09.06.04, 18:41
              Gość portalu: Fono napisał(a):
              > niestety ceny z lutego br klient nie uzyska. I nie jestem sprzedawcą.
              > poprostu wiem.
              Nie ma to jak konkretne argumenty ;)

> a co do sprzedaży w maju, która była o 5% niższa.
              > Oki, ale inni maja się gorzej.
              Gdyby wszyscy mieli spadek o 99% a Toyota "tylko" o 50% to mieli by się nie
              przejmować bo "inni mają gorzej"? :) Poza tym lipiec i sieprień to nie będzie
              już tylko 5%...

> Poza tym nowy model jest droższy bo bedzie mieć cenę zbliżoną do zachodnich.
              > Całe szczęście ze Toyota nie zrobiła numeru jak VW czy Opel. Ich kompakty
              > kosztują dużo więcej.
              I tu dotykasz sedna sprawy bo według Twojego (i sprzedawców) sposobu myślenia
              klienci będą kupowali tyle samo pojazdów za znacznie wyższą cenę, byle by tylko
              wszyscy ją podnieśli a najlepiej inni jeszcze więcej.
              BŁĄD!
              Siła nabywcza klientów nie zwiększa się, więc ci którzy kupowali samochody na
              granicy swoich mozliwości finansowych (Polacy z tego słyną :\) nie kupią już
              samochodu lub kupią tańszy z niższej klasy lub używany. I nic tu nie pomoże
              tłumaczenie "a oni to mają drożej" :)
              Jak sądzisz co wybiorą sprzedawcy - nie sprzedać czy sprzedać taniej ??
              Pozdrawiam
    • Gość: Fono Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: *.acn.pl 08.06.04, 23:57
      MAM COROLKĘ I HAMULCE SĄ SUPER. Jak nic nie zmienią to nie ma się czym
      przejmować. Wiem ze poprawiony układ jezdny ma jeszcze bardziej zwiekszyc ich
      efektywność. Spoko...... JO
    • proceaupe Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 00:53
      nie wierz im zbytnio: w 2002 robili taki sam test i przy corolli wyszlo im w
      granicach 39 m. nie wiedza co pisza czasami. hamulce sa ok.
      BTW: co Cie sklonilo do corolli? tez mam zamiar kupic ja po liftingu na jesien,
      ale wciaz ostatecznej decyzji bie podjalem. mysle o silniku 1.6. moze ty mi
      podasz argumenty, ktore mnie ostatecznie przekonaja?:)
      • cleo_1 Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 10:06
        hej,
        dzieki za odpowiedzi. nie wiem, czy "przekonam" cie do corolli, moze powiem, co
        mnie sklonilo do jej zakupu:
        1) tak naprawde mam ograniczony wybor, bo nie wchodza w gre ani francuzy (mam
        kiepska opinie o nich) ani niemieckie auta (przereklamowane i drogie oraz
        awaryjne no. ople)
        2) chce kupic dobry samochod, bezpieczny, i nieawaryjny, zeby przez nastepne 3
        lata nie musiec wiedziec, gdzie jest silnik, a zaden ze znajomych, ktorzy maja
        toyote, nie skarzyl sie na nia, wszyscy mowili, ze nastepne auto to tez bedzie
        toyota, w przeciwienstwie do znajomych z renault, peugeotami i oplami,
        3) corolla po prostu mi sie podoba, zwlaszcza ta po faceliftingu (podoba mi sie
        bardzo avensis i ciesza mnie zmiany corolli "w kierunku" tego modelu).
        4) alternatywa dla corolli byla w zasadzie tylko mazda 3, ktora niestety jest
        za droga i ma za slaba siec ASO w Polsce, oraz focus, na ktory jest w dobrej
        promocji i na ktory dodatkowo moge miec znizke "z biegu" ok 4.000 (ale chyba
        jednak sie nie zdecyduje)
        5) corola to moj pierwszy wlasny samochod, i byl to tez moj pierwszy typ - a
        zazwyczaj "pierwsze typy" sa najlepsze:)
        powodzenia w wyborze.
        pozdrawiam
        • Gość: GlennBp Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 10:30
          jesli juz corolla to tylko sedan lub kombi..w hatchbacku bagaznik 289 litrow to
          jakies nieporozumienie..raptem 9 wiecej niz w saxo..
          • cleo_1 Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 11:10
            sedan mi sie nie podoba (ble) a kombi jest za duze (ja jestem mala kobietka i
            takich duzych ani nie lubie ani nie umiem prowadzic), HB jest po prosty bardzo
            ladny. sedan poza tym- ma, owszem ponad 400 l bagaznik - ale to i wszystko. W
            HB zloze siedzenia i mam cos kolo 1000 l o ile pamietam. samochod jest dla 1-2
            osob, wiec nie bedzie z tym problemu.
        • proceaupe Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 21:45
          cleo_1 napisała:

> hej,
          > dzieki za odpowiedzi. nie wiem, czy "przekonam" cie do corolli, moze powiem,
          co
          >
          > mnie sklonilo do jej zakupu:
          > 1) tak naprawde mam ograniczony wybor, bo nie wchodza w gre ani francuzy (mam
          > kiepska opinie o nich) ani niemieckie auta (przereklamowane i drogie oraz
          > awaryjne no. ople)
          > 2) chce kupic dobry samochod, bezpieczny, i nieawaryjny, zeby przez nastepne
          3
          > lata nie musiec wiedziec, gdzie jest silnik, a zaden ze znajomych, ktorzy
          maja
          > toyote, nie skarzyl sie na nia, wszyscy mowili, ze nastepne auto to tez
          bedzie
          > toyota, w przeciwienstwie do znajomych z renault, peugeotami i oplami,
          > 3) corolla po prostu mi sie podoba, zwlaszcza ta po faceliftingu (podoba mi
          sie
          >
          > bardzo avensis i ciesza mnie zmiany corolli "w kierunku" tego modelu).
          > 4) alternatywa dla corolli byla w zasadzie tylko mazda 3, ktora niestety jest
          > za droga i ma za slaba siec ASO w Polsce, oraz focus, na ktory jest w dobrej
          > promocji i na ktory dodatkowo moge miec znizke "z biegu" ok 4.000 (ale chyba
          > jednak sie nie zdecyduje)
          > 5) corola to moj pierwszy wlasny samochod, i byl to tez moj pierwszy typ - a
          > zazwyczaj "pierwsze typy" sa najlepsze:)
          > powodzenia w wyborze.
          > pozdrawiam

Dzieki za post. Juz mnie przekonalas. Jesli to auto spelnia kobiece wymagania
          wzgledem estetyki(ja stawiam na wersje 3D), to dla mnie jest to duza
          rekomendacja oraz istotna wiadomosc;) Pozdrawiam!
      • Gość: Fono Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: *.acn.pl 09.06.04, 12:48
        Śmiało kupuj. To naprawdę dobre auto. Polecam wersję Dynamic 1,6. Klima, guziki
        w kierownicy, spojlery... naprawdę warto. ZERO SZPANU - MAKS SATYSFAKCJI. To
        moje motto użytkownika Toyoty. A może Verso. Jeżdze nią od tygodnia i czuję się
        w niej jak w niebie. Polecam

pozdro
    • greenblack Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 10:33
      Japońskie wozidła: Almera, Civic i Corolla na szarym końcu, he, he. Znać
      tradycje kamikadze w tym narodzie, he, he.
      • cleo_1 Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 10:54
        akurat Twoje zdanie to ostatnie jakie wezme pod uwage wiec mozesz sobie
        darowac.
        • Gość: Afik Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.04, 12:15
          Mam Nowa Corolle 1.4 5DHB od miesiąca (3000 km)i jestem zadowolony - jezdzi się
          komfortowo
          minusy - drgania tylnej półki, twarde zawieszenie (ale jak kto lubi ?),słaba
          moc z klima przy tym silniku, I na razie to tyle Mam we wspólwłasności także
          ładujemy sobie razem zniżki.Jak masz więcej pytań to na priv. Nowa po FL jest
          ładna ale cholernie droga a poprawili tam niewiele czysta kosmetyka. A jeżeli
          chodzi upust to mogą dać tylko na dodatki jak sobie zamówisz alaram lub klimę.
          Z ceny samego samochodu NIE DOSTANIESZ UPUSTU ANI ZETA, chyba że lokalna
          promocja. aha Hamulce żyleta :)))
          • penelopa.pitstop Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 13:41
            No z tym twardym zawieszeniem to kwestia punktu widzenia ;-) Dla mnie to byl
            taki szok w pierwszej trasie. Auto mi sie bujalo na koleinach i w porownaniu z
            poprzednim autem nie trzymalo sie zupelnie drogi. Teraz sie przyzwyczailam i
            jest ok.
            Hamulce oslably mi tak przy 38 tys km. Ale niedlugo przeglad i pewnie wymiana
            klockow i powinno byc lepiej.
            Jesli ceny za przeglad sa do akceptacji to auto jest jak najbardziej ok.

Penelopa.
        • greenblack Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 15:17
          Prawda boli, he, he.
    • Gość: merro Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: 213.17.228.* 09.06.04, 13:12
      Czytałem ten atykuł i jedno jest pewne
      Już nigdy nie kupie tego gównianego pisemka
      Jakimś dziwnym zniegiem okoliczności auta japońskie znalażły się na
      ostatnich miejscach
      Brylowały das samochody z czego nr 1 został naturalnie Golf, który jest jednym
      wielkim nieporozumieniem: "żywa legenda" - "żywy mit"
      no świetną pozycję zajął również fiat stilo, i francuzy
      to się nazywa artykuł sponsorowany i z obiektywną oceną ma niewiele wspólnego
      japońcy nie sponsorują bo ich auta sprzedają się dobrze bez tego
      więc robi się takie cyrki i wychodzi tak jak widać
      śmieszne
      chłopie kupuj i nie przejmuj się
      świetne auto, będziesz zadowolony
      • Gość: merro Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: 213.17.228.* 09.06.04, 13:27
        zadowolona, pardon
      • cleo_1 Re: corolla ma slabe hamulce?... 09.06.04, 18:36
        tez zauwazylam, ze "sklaniaja" sie do aut niemieckich. dzieki za opinie.
        naprawde bardzo dziekuje, umocnilam sie w przekonaniu ze tylko to autko.
        milego weekendu (nawet dla tego niedowartosciowanego typka green-cos-tam)
    • Gość: AdM Re: corolla ma slabe hamulce?... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.04, 15:16
      cleo_1 napisała:
      > w AŚ robili zestawienie aut kompaktowych i ocenili nisko wlasnie ten element.
      > przynznam sie, ze wlasnie mam zamiar kupic corollke po faceliftingu, ale ta
      > info o slabych hamulach troche mnie zmrozila.

Może i ma hamulce słabsze od konkurentów, ale na pewno są one zupełnie
      wystarczające do normalnej jazdy. Jeżeli nie mieszkasz w górach, nie jeździsz
      bardzo szybko to się w ogóle tym nie przejmuj.
    • proceaupe Re: corolla ma slabe hamulce?... 10.06.04, 01:35
      cleo_1 napisała:

> w AŚ robili zestawienie aut kompaktowych i ocenili nisko wlasnie ten element.
      > przynznam sie, ze wlasnie mam zamiar kupic corollke po faceliftingu, ale ta
      > info o slabych hamulach troche mnie zmrozila.
      > Czy ktos ma cos na ten temat do powiedzenia?
      > I jeszcze jedno. Czy jak auto zostanie kupione na wspolwlasnosc z moim ojcem -
      > no, chodzi o znizki, ktora on ma a ja nie - to jakie beda tego plusy a jakie
      > minusy?
      > dzieki za wszelki info.

Aha, jeszcze jedno. Jesli jestes z Wawy, to polecam salon Autobielaby na ul.
      Klaudyny. Chyba nr 1 wsrod slonow Toyoty w miescie.
      • cleo_1 Re: corolla ma slabe hamulce?... 14.06.04, 10:31
        dlaczego akurat ten? mozesz mnie jakos przekonac?:)
        chyba popularniejsze jest Piaseczno (co oczywiscie nie znaczy, ze lepsze).
        Mysle tez o kupnie poza Warszawa, mam taki jeden fajny salon w Brzozie
        Bydgoskiej.
        pozdrawiam
        • myfirstalfa corolla ma slabe hamulce! 14.06.04, 15:19
          faktem jest ze toyota ma problem z hamulcami
          (corolla ma faktycznie slabe hamulce)
          juz w poprzednim avensis klocki koncza sie po 45tkm
          - wlasciwie nic tragicznego gdyby nie fakt ze nie tylko klocki
          ale tez tarcze sa przy takim przebiegu do wymiany!!

wybacz cleo_1 ale aktualne toyoty (90% modeli)
          sa jednymi z szpetniejszych na rynku
          (na dodatek z slabymi osiagami)

"gratuluje" wyboru
          myfirstalfa

• cleo_1 Re: corolla ma slabe hamulce! 14.06.04, 15:36
            wybacz myfirstalfa, ale nie pytalam o to, czy Ci sie corolla podoba czy nie,
            ale o to, jakie ma hamulce. Zatem za te czesc odpowiedzi dziekuje, reszta -
            coz, o gustach sie nie dyskutuje. Komus podobaja sie ople, komus mercedesy,
            komus toyoty. A gratulowac mi mozesz bez "..", bo jest czego - nowiutki, dobry
            samochodzik, i to prawdopodobnie za gotowke - moim zdaniem miodzio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka