Dodaj do ulubionych

Żarówki H7 - jasniejsze niz standard

21.03.12, 13:53
Na allegro tego od groma...Osram, Philips, jakies inne "chinskie"
CO polecicie, zeby nie przplacici za samo haslo marketingowe a zeby faktycznie jasniej swiecily.
Efekt Xenon mnie nie interesuje, chce po prostu widziec lepiej i wiecej w nocy nie oslepiajac innych.

Maja byc zalozone do soczewkowych reflektorow w Avensis II i byloby fajnie jakby spokojnie przezyly 1 rok :-).
Obserwuj wątek
    • nazimno Niedawno bylo o matowieniu "szkiel" reflektorow. 21.03.12, 14:01
      Te "Szkla" wykonane sa z poliweglanow.
      Przetestuj sobie.
      Wszystko, co swieci, a nie nie posiada kategorycznego atestu jest do du...y
      I tyle.

• galtomone Re: Niedawno bylo o matowieniu "szkiel" reflektor 21.03.12, 14:11
        Pytam np. o zarowki Philipsa i OSram.
        Maja wymagae atesty a kosztuja jednak inaczej.
        Osram Nightbraker kolo 50 zl (i producent chwali sie, ze sa one +90% swiatala wiecej).
        Czy Philips Xtreme Power kolo 100 zl (a haslo marketnigowe podsowa mysl o 100% swiatla wiecej).

Moze akurat ktos mial te i te i sie wypowie... nie pytam o chinskie wynalazki co maja udawac ksenon tylko zwykle zarowki, o prawilowej mocy ale moze innym skladzie gazu i konstrukcji.

Na moje oko Osram bedzie lepszy bo mniej w nim reklama kosztuje stad roznica w cenie... ale moze sie myle.
        • nazimno Bez reklamy. 21.03.12, 15:01
          Otworz link:

www.osram.de/osram_de/produkte/lampen/fahrzeuglampen-autos/halogenlicht/index.jsp
          Do kazdego produktu jest pdf z danymi technicznymi.

Porownaj wartosci strumienia swiatla w lumenach. Zdziwisz sie, jak niewielkie roznice
          wystepuja w tym przypadku.

W wielu produktach wykorzystuje sie pewne przesuniecie odczuwanej barwy swiatla
          w kierunku koloru niebieskiego. W ten sposob uzytkownik odczuwa, ze "lepiej widzi".

Odczuwa.
          Czyli beda zdania subiektywne na ten temat.
          Kup po prostu dobra standardowa banke i zapomnij o marketingu.

• nazimno I jeszcze jedno: 21.03.12, 15:16
          Wg normy, H7 musi sie "zmiescic" w 1500 lm +/- 10%, przy 12V zmierzonych na
          kontaktach zarowki.

Tak wiec te procenty (%) sa na wyrost.

NIGDY nie wkladaj do reflektora banki o mocy duzo wiekszej (sa w Polsce sprzedawane) niz norma przewiduje.

Skoczy sie droga wymiana calego reflektora, przewody i kontakty moga spowodowac
          powazne zwarcie w instalacji.

• nazimno I reszta patologii 21.03.12, 15:21
          podana przystepnie:

www.boschauto.pl/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=14
          • conti3 Zapomnij o 1 roku 21.03.12, 15:54
            Testowałem H7 Osram i Philips, super towar za super cenę 50% 90% więcej światła. Tak jedne jak i drugie przeżyły w moich lampach około 4 może 5 miesięcy, bez widocznego efektu lepszego świecenia, może z wyjątkiem wymiatania portfela. Wymiana żarówek u mnie trwa dobre 20 minut, bo muszę trochę elementów odkręcić żeby sie dostać do reflektora, a wyjmowanie samego reflektora to duża sztuka. Kupiłem w końcu za chyba 11zł w FeuVert jakieś H7 noname i śmignałem już drugą zimę na tych żarówkach - świecą i to jest bezcenne.
            • wyciorex Re: Zapomnij o 1 roku 21.03.12, 17:31
              Potwierdzam. Kupowałem takie wynalazki +90% to owszem światło było jasne ale soczewkowe reflektory i tak jak nożem odcinały światło na zadanej wysokości więc nic dalej nie było widać niż producent przewidział. Natomiast zauważyłem że są krótszej żywotności. Za 10-11 PLN żyją już 1,5 roku. Wiem, że to głupie, ale jednym z kryteriów wyboru samochodu powinno być też świecenie reflektora w nocy, uwierzcie, że są wielkie różnice a komfort w nocy różni się diametralnie od dobrego do fatalnego. Ksenony ogólnie lepiej świecą.
    • galtomone Kupiłem Osram 21.03.12, 18:20
      Kupiłem Osram Nightbreaker za jakieś 60 zł (2szt.) więc tragedii finansowej nie ma. W dzień i tak używam dziennych więc to tez im wydłużyć żywot... Zobaczymy, jak będzie normalnie to następne kupię zwykle.
      I tak liczę na to, ze te reflektory bedą lepsze niż te co miałem.
      • milos75 Re: Kupiłem Osram 21.03.12, 19:18
        Też używam Osram Night Breaker, tylko że u mnie są H11, które są sporo droższe (ok. 50-60 zł za sztukę). Świecą dobrze, przepalają się dość często (co ok. pół roku). Model ze zwiększonym świeceniem to Osram Night Breaker +.
        • galtomone Re: Kupiłem Osram 21.03.12, 20:17
          To bedzie OK.
          Jak pisalem dokladem do tego ladne, diodowe dzienne Philipsa (w Avensis jest fajne miejsce obok halogenow), wiec zarowki swiatel mijania pozyja troche dluzej a w nocy kazde pol metra lepszej widocznosci sie liczy.
      • polokokt Re: Kupiłem Osram 22.03.12, 09:17
        ja tez zamontowałem już ponad rok temu Nightbraker (ale bez +) które wtedy kosztowały za komplet +/- 40 PLN (z + są droższe, ja wybrałem te tańsze).
        Po roku żadna sie nie przepaliła a na 8-mio letnich lampach Corolli różnica jest widoczna gołym okiem w porównaniu do poprzednich (poprzednie zamontował wcześniejszy właściciel i musiał to być jakis straszny "żużel").

W Focusie z 2008 zamontowałem też te same Nighhtbrakery H7 (zachęcony pozytywnym efektem z Corolli) ale różnica we w miarę nowym reflektorze nie była aż taka znacząca. Właściwie to była w granicach błędu statystycznego. Natomiast też świecą już ponad rok (codziennie 70 km jazdy autem z włączonymi światłami). Więc jeśli chodzi o stosunek ceny do trwałości to jest OK.

Też patrzyłem na takie żarówki +90% za okolo 100 PLN Philipsa, oglądałem ludzi zdjęcia sprzed zamontowania i po zamontowaniu na forum Toyoty, różnica byla kolosalna, ale ... 100 PLN to już przegięcie.

Pozdrawiam
    • misiak.bk Re: Żarówki H7 - jasniejsze niz standard 22.03.12, 07:17
      Poczytaj tutaj
      www.auto-swiat.pl/1-test-zarowek-h7-dobrze-swieci-przez-przypadek
      Ja stosuję zwykłe bosch za 15 pln i jestem zadowolony.
    • derff Re: Żarówki H7 - jasniejsze niz standard 22.03.12, 09:28
      Z żarówkami H7 to podobnie jak z żywnością ekologiczną. Za parszywe jabłka płaci się 3 razy drożej niż za te ładne. jak kupowałem markowe żarówki to wymieniałem co pół roku. Teraz kupiłem w biedronce chńszczyznę po 3.50 zł i mam już drugi rok. W dodatku swiecą jakby lepiej.
    • galtomone Re: Żarówki H7 - jasniejsze niz standard 22.03.12, 11:02
      Do kompletu dokupilem wlasnie swiatla dzienne Philipsa (zeby homologacja byla) i powinno to jedno z drugim (na zmiane) fajnie dzialac.
      Skoro nie rafila mi sie Avensis z ksenonami to chociaz tyle bede mial ;-)
      Kiepskie swiatla w moich dotychczasowych autach (nawet w Avensis T22 byly takie sobie) zawsze mnie wkurzaly... mam nadzieje, ze wreszcie bede zadowolony :-)
      • nazimno Teraz pomysl o tych z naprzeciwka. 22.03.12, 11:24
        Nie oslepiaj blizniego, bo blizni Ci sie odwzajemni.
        • galtomone Re: Teraz pomysl o tych z naprzeciwka. 22.03.12, 11:30
          ???
          Niby co mam zrobic?

Dziennymi nie oslepie bo po pierwsze za slabe, po drugie uzywane w dziwn, po trzecie z homologacja - wiecej zrobic sie nie da.
          A wieczorem (dzienne sie wylacza po wlaczeniu swiatel mijania), mam orginalne reflektory i zarowki z homologacja, reflektory od czasu do czasu przetre - reszta w rekach Boga ;-)
          • nazimno Idzie nowe: 23.03.12, 10:33
            technologia LED :

www.heise.de/autos/artikel/Das-Matrix-Lichtsystem-von-Opel-1478101.html?view=bildergalerie
            • galtomone Re: Idzie nowe: 23.03.12, 10:55
              Wszystko to pieknie wyglada dopoki sie nie spierdzieli, bo wtedy pewnie ksenony z allegro sa sympatyczniejsze dla nadjezdzajacych aut.
              Nie trzeba bedzie tego naprawiac po gwarancji lub po wypadku... bo ajkos przypuszczam, ze tanio nie bedzie.

Z mojego p. widzenia dobre reflektory ksenonowe (nawet nie musza byc BI czy GEJ) sa w zupelnosci wystarczajace a jesli chodzi o ilosc elektroniki pokladowej to powiem szczerze.... w obecnym Aucie (a pewnie z uwagi na wiek i tak jej malo) juz jest wszystko co chyba kierowcy moze sie przydac.
              Lusterko samosciemniajace - jestem zachwycony dzialaniem, dwustrefowa automatyczna klima - rewelacja (automatyczna mialem w pierwszej Avensis i w Previi bardzo mi tego brakowalo)... powiem szczerze, ze nie bardzo sobie wyobrazam abym z innych ukladow tak naprawde na codzien korzystal...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka