Dodaj do ulubionych

Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe

IP: *.elblag.vectranet.pl 10.04.12, 18:41
Może zróbmy też przepis, żeby co roku trzeba było oddawać buty do przeglądu do szewca, czy aby mają jeszcze dobry bieżnik? Przecież im też trzeba dać zarobić!
...A tak na serio to poroniony pomysł. Samochody przechodzą przeglądy (albo i nie) bo gdy są niesprawne mogą wyrządzić krzywdę nie tylko sobie ale i innym. I przede wszystkim w odróżnieniu od rowerów rozwijają ogromne prędkości. Nie oszukujmy się, tylko ludzi uprawiający wyczynowy sport na rowerze jeżdżą szybciej niż 30 km/h. Ale Ci ludzie są świadomi stanu swojego sprzętu bo od tego zależy nierzadko ich życie. A taki zwykły Kowalski który rekreacyjnie jedzie na działeczkę czy do sklepu po piwo nawet jak mu opona pęknie to raczej sobie nic nie zrobi a jak mu koło odpadnie to najwyżej potłucze pół litra i się poobija. Bez przesady...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 62.244.159.* 10.04.12, 18:52
      gdy są bez przeglądowe samochody idioto to się kolegium płaci albo traci prawko na jakiś okres lub nawet przy spowodowaniu wypadku idzie do pierdla na przynajmniej roczek
    • Gość: fakej Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 192.198.151.* 10.04.12, 18:54
      Pewnie ziomek się czegoś napalił, albo chciał zaistnieć w mediach.
    • liczbynieklamia Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 19:03
      @qwez
      Nie oszukujmy się, tylko ludzi uprawiający wyczynowy sport na rowerze jeżdżą szybciej niż 30 km/h

Jeśli nie jeździsz rowerem do zastosowań specjalnych (typu BMX albo MTB), to przekroczenie 30km/h nie jest ani problemem, ani specjalnie wielkim wysiłkiem. Nawet jeśli rowerem jest stara Ukraina.

Postulat przeglądów jest moim zdaniem przesadzony, natomiast rowery moim zdaniem powinny być rejestrowane i ubezpieczane, tak jak pozostałe pojazdy.
    • Gość: rex Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.rev.pro-internet.pl 10.04.12, 19:08
      Wprowadzić obowiązkowe, doroczne badania psychiatryczne dla posłów!
    • Gość: antek Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.acn.waw.pl 10.04.12, 19:14
      obowiazkowe oc i rejestracja
    • Gość: zna Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.system-net.pl 10.04.12, 19:22
      Tego Palikota i jego posłów to już chyba marihuana zniszczyła.Ten zwariowany poseł niech jedzie do przeglądu czy może być posłem. To powinno być obowiązkowe badanie i co najmniej raz na miesiąc.Piesi też do przeglądu i obowiązkowe latarki przeciwmgielne.Mgła już mu resztki rozumu przysłoniła
    • Gość: Gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.ip.xcore.pl 10.04.12, 19:22
      Czyżby spóźnione Prima Aprilis? Gość z Ruchu Palikota a czepia się pedałów??? Ciekawe kto za takim pomysłem lobbował? Właściciele stacji diagnostycznych? Ile taki przegląd miał by kosztować? Może poseł sam posiada firmę produkującą światełka i inne akcesoria rowerowe???
    • pandorski Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 19:23
      za OC na rower na rok płaciłem ostatnio 21zł (za cały rok), przynajmniej mam święty spokój
    • Gość: Gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.ip.xcore.pl 10.04.12, 19:27
      Wiele osób w poszukiwaniu oszczędności przesiada się na rowery zatem i z tych ludzi trzeba jakoś zedrzeć podatki. Może niech wprowadzą na rowery podatek drogowy albo obowiązkowo VIA toll , do tego obłożyć je sporą akcyzą przy zakupie, tak żeby się nie opłacało z samochodu i paliw rezygnować. Mafia paliwowa nie śpi.
    • Gość: xx Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 19:28
      "Ciekawych pytań w interpelacji jest z resztą więcej."

A bez reszty?
    • Gość: zna Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.system-net.pl 10.04.12, 19:34
      Na wsi dojazd do sklepu a czasem do kościoła czy lekarza jeżeli zdarzy się sporadycznie to ma być OC. Paranoja jakaś opętała tych ludzi co za tym optują. Piesi też powinni mieć OC i małe dzieci też a te w wózkach to do przeglądu też mają jeździć, no bo czasem poruszają się po drogach jak nie ma chodników. Gdzie się podziały rozumy tych posłów. Policje do roboty zagonić i egzekwować przepisy które już są a nie tworzyć nowe zwariowane wersje. tego durnego posła do przeglądu do psychiatry i neurologa po wcześniejszym badaniu alkomatem. Jak tak dalej pójdzie to bedą radary dla pieszych.
    • Gość: brzucho Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.sggw.waw.pl 10.04.12, 19:39
      IMHO: rowerzysta poruszający się po jezdni powinien opłacać nie tylko OC, ale i PODATEK DROGOWY. W końcu pojazdy wlokące się w kolumnie za niedającym się wyprzedzić rowerzystą niszczą drogę (nawet bardziej niż gdyby poruszały się płynnie z normalną prędkością).

Poza tym powinien być nareszcie egzekwowany przepis o obowiązku jazdy ścieżką rowerową - jeżeli taka została zbudowana. Można na jezdni wymalować znak "zakaz jazdy rowerów" i informacyjny "ścieżka rowerowa po prawej/lewej stronie".
      Rowerzysta, który będzie miał w takiej sytuacji wypadek, powinien być uznany za jego sprawce.

Dobrze, ze poseł Mroczek zauważył problem i wywołał dyskusje.
    • vladek Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 19:44
      Ten posel to po prostu zwykly 'hejter'.
      typowy polski kierowca, 'pan drog' ktoremu wszyscy inni przeszkadzaja. A najbardziej rowerzysci ktorzy smieja sie z cudakow stojacych w kilometrowych korkach w centrum Wawy. O tej wsiowej nowobogackiej mentalnosci swiadcza chocby slowa: 'Niestety coraz częściej uczestnikami ruchu stają się rowerzyści.' Czyli niestety ze sa rowerzysci i ze korzystaja z drog, niestety panie posle rowery nie pojawily sie w 2011 ani nawet nie w 2006 w rzeczywistosci sa na drogach od jakichs 200 lat przy czym od jakichs 100 lat na skale masowa. Pod jakim zaplesnialym grzybem chowal sie pan posel od urodzenia? Pan posel postanawia zatroszczyc sie o bezpieczenstwo? Mnie sie zdaje ze po prostu chce z jakiegos powodu dokopac rowerzystom. Ktos mu urwal lusterko? Wjechal w boczne drzwi rowerem? Jestem kierowca i rowerzysta jednoczesnie i wiem ze jest mnostwo kretynow na rowerach. Ale o wiele wiecej jest kretynow kierowcow bo tak sie sklada ze cztery kolka sa marzeniem pryszczatych rajdowcow i niedorozwinietych trzydziesto- i czterdziestolatkow. Nie rozumiem tylko czemu mialy by sluzyc te proponowane zmiany? Przeglad techniczny roweru? Czy pan posel pisal to pod wplywem jakichs uzywek? Kto niby i jak bedzie egzekwowal takie kretynskie przepisy? Czy jak lancuch mi spadnie to mam dzwonic po pomoc drogowa czy sam moge zalozyc bez obawy ze badania techniczne straca waznosc? Mniej gandzi wiecej jogurtu polecam dla szanownego pana oszoloma.
    • Gość: dzon Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 46.151.74.* 10.04.12, 19:48
      ok mogę się na to zgodzić, ale w zamiana chcę zniesienia immunitetu poselskiego i przynajmniej potrójnej kary dla każdego posła, za chociażby najmniejsze wykroczenie(w końcu to oni wymyślają i zatwierdzają tak bzdurne przepisy). Bo otworzyć pysk i wyskoczyć z kolejną bzdurą to łatwo, ale jak przychodzi do odpowiadania za własne czyny to od razu wyciągają legitymacje, yebane szmatławce. Od średniowiecza prawie nic się nie zmieniło, myto myto myto, tylko kraść KURWA! sory bo aż poniosło...
    • Gość: SaycoRa Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.wroclaw.mm.pl 10.04.12, 19:48
      Postuluję obowiązkowe OC butów.Wtedy ludzie będą myśleli gdzie idą i (co ważniejsze) którędy chodzą bo jak wejdą gdzie nie trzeba to wzrośnie im stawka ubezpieczeniowa.
    • Gość: termolud Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 80.54.104.* 10.04.12, 19:49
      no to palikot ma problem. teraz wychodza jego nie przemyslane posly.
    • Gość: termolud Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 80.54.104.* 10.04.12, 19:51
      a nawet osły
    • Gość: dzom Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 46.151.74.* 10.04.12, 19:51
      @valdek
      "Mniej gandzi wiecej jogurtu polecam dla szanownego pana oszoloma." hehe z tymi jogurtami bym tak nie wyjeżdżał, bo wygląda na to, że oprócz trawy Mroczek przedawkował "Marsjanki".
    • mina72 Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 19:52
      Tego typu obowiązkowe badania są realizowane w Niemczech i Szwajcarii, sprawdza się stan opony, hamulce, ramę, oświetlenie i sygnał dźwiękowy.
    • turbo_wesz Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 19:53
      poprawienie egzekwowania przepisów przydałoby się w całym ruchu drogowym, ale faktycznie wobec rowerzystów policja stosuje prawo nawet bardziej wybiórczo niż wobec kierowców samochodów - tak naprawdę jedyne przewinienie, które jest sprawdzane, to spożycie alkoholu i sporadyczne zatrzymywanie rowerzystów przejeżdżających przez "pasy" podczas pokazowych akcji.
    • krzywyromb Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe 10.04.12, 19:55
      Cóż, mnie kiedyś mandat wlepili za brak, a właściwie za słabe światła.

A co do reszty:

-kask a nawet skóra żółwia chroni w niewielkimk stopniu, a dodatkowo utrudnia obserwowanie sytuacji na drodze,

-odblaski-wolne żarty, jak ktoś ma kurzą ślepotę nie powinien prowadzić pojazdu- żadnego,

-przeglądy-spadłem ze stołka, rower ma być sprawny ZAWSZE podczas jazdy, do jego zbadania jest uprawniona policja w każdym momencie w którym jesteśmy uczestnikami ruchu drogowego,

obowiązkowe OC- nigdy, nagle się okaże, że kosztuje 500 zł a nie 200.

I tak jak napisali przedpiscy może jeszcze sprawdzać stan wrotek, rolek, butów, skarpetek, stóp itd.: za brak sznurówki 2 miesiące aresztu, za dziurę w skarpecie 2 tygodnie, za zniszczony naskórek na pięcie 2 dni hihihi.
    • Gość: gość Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.centertel.pl 10.04.12, 19:56
      a dlaczego nie? to co wyczyniaja rowerzyści i jakimi gruchotami jeżdżą to zgroza! wiem, że teraz takie teksty nie są na topie, bo są żli kierowcy samochodów i "ekologiczni" rowerowcy, ale zobaczcie co oni nieraz wyprawiają ( gwoli ścisłości ja nie jeżdzę samochodem)
    • Gość: damaris Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: 93.175.79.* 10.04.12, 20:06
      jestem za obowiazkowa kontrola stanu butow,a takze przymusowym rentgenem stawów kolanowych,badaniem błednika i koordynacji ruchowej wszystkich pieszych.
    • Gość: woyt Re: Badanie techniczne dla rowerów obowiązkowe IP: *.tktelekom.pl 10.04.12, 20:09
      ciekawe czy jednokołowe rowery też będą musiały przechodzić przeglądy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka