Dodaj do ulubionych

Z góry przepraszam i proszę o ...

IP: *.amsnet.pl / 83.16.153.* 18.06.04, 20:45
Proszę o łaskawe potraktowanie i wyrozumiałość dla mnie, w związku z
pytaniem, które chcę Wam zadać. Wiem, że pewnie już Was to nudzi, ale
zaryzykuję i zapytam. Otóż, czy można kupić np. jutro auto na terenie
Niemiec, a wrócić nim do kraju za, powiedzmy dwa miesiące? Czy okres pięciu
dni do rejestracji w Polsce liczy się dopiero po przekroczeniu granicy? Czy w
tym czasie, gdy nadal przebywam za granicą, nie muszę dopełniać żadnych
formalności? Jeśli mogę tak zrobić, to jakie i na jaki czas wykupić tablice w
Niemczech? Proszę Was, napiszcie. Przepraszam za tych kilka, dla Was pewnie
głupich pytań, a dla mnie bardzo ważnych. Pozdrawiam.
Inka
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: Z góry przepraszam IP: *.dip.t-dialin.net 18.06.04, 20:54
      www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=4750
      Chcesz kupic auto i jezdzic nim 2 miesiace po Niemczech?
      Czy chcesz kupic teraz - bo dobra okazja sie nadrzyla - a za 2 miesiace
      przyjechac tym autem do PL?
      • Gość: Inka Re: Z góry przepraszam IP: *.amsnet.pl / 83.16.153.* 18.06.04, 21:18
        Dzięki Joasiu za odzew. Nie muszę jeździć tym samochodem w Niemczech, ale
        chciałabym kupić teraz, a wrócić nim za dwa miesiące, gdyż przez ten okres
        muszę być właśnie w Niemczech. Teraz przeczytałam, że ten okres pięciu dni
        dotyczy akcyzy, a nie rejestracji, choć i miesiąc na dopełnienie formalności
        rejestracyjnych jest w moim przypadku za krótki, jeśli ten okres zacząłby
        upływać z chwilą nabycia auta w Niemczech. Jeśli możesz mi poradzić, to bardzo
        proszę. Jeśli samochód stałby w Niemczech nieużywany, to co tam musiałabym
        załatwić? Pytanie to jest oczywiście aktualne tylko wtedy, gdy wszelkie terminy
        formalności w Polsce zaczynają obowiązywać, z chwilą przekroczenia granicy. A
        tego właśnie nie wiem.
        • Gość: Klakson Re: Z góry przepraszam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.04, 21:44
          Nie wszystkie umowy między Polską a UE sa zawarte do końca.
          Masz 30 dni od przekroczenia granicy.
          • Gość: Inka Re: Z góry przepraszam IP: *.amsnet.pl / 83.16.153.* 18.06.04, 23:00
            Dzięki Klakson. Rozumiem, że te pięć dni na akcyzę również liczy się od
            przekroczenia granicy. Czy to jest pewna informacja, bo muszę wiedzieć na 100%?
            Może ktoś jeszcze ją potwierdzić? Nie omijajcie mojego postu szerokim łukiem.
            • Gość: Joasia Re: Z góry przepraszam IP: *.dip.t-dialin.net 19.06.04, 04:35
              "W ciągu 5 dni od dnia nabycia samochodu, jego właściciel będzie zobowiązany
              złożyć deklarację uproszczoną do właściwego urzędu celnego oraz dokonać zapłaty
              akcyzy ..."

Ja to rozumiem jako 5 dni od daty umowy kupna/sprzedazy
              no ale co do daty bedziesz pewno mogla sie dogadac ze sprzedajacym.
              Jak niechcesz jezdzic po Niemczech tym autem to nic nie musisz robic po za
              zaparkowaniem go na terenie prywatnym.
              Przed wyjazdem z Niemiec wykupisz tablice wywozowe (= 150 Euro) wazne 14 dni
              i jedziesz na nich do Polski.
              • Gość: Inka Re: Z góry przepraszam IP: *.amsnet.pl / 83.16.153.* 19.06.04, 15:16
                Przemyślałam to i wydaje mi się, że niestety, masz chyba Joasiu rację. Wyraźnie
                jest napisane, że 5 dni od chwili nabycia. Nie jest zaznaczone, że dotyczy to
                tylko auta kupionego w Polsce, więc być może dotyczy to całej UE. Czyli, dalej
                nie mam 100% pewności, jak to należy interpretować i można tylko snuć domysły.
                Szkoda, że nie jest to jasno sformuowane, ale przecież zadaniem urzędników nie
                jest pomoc ludziom, ale wręcz przeciwnie, utrudnianie życia. Każdy dopytuje się
                na forum o pierwszą rejestrację, zmieni się coś czy nie? I nadal nic nie wiemy,
                a to przecież ważne dla wielu ludzi, którzy muszą podjąć decyzję o kupnie auta.
                Ciągle tylko domysły, plotki i wszyscy jesteśmy skołowani, a nadal nic
                konkretnego nie wiemy. Mam nadzieję, że przepisy o cenie pierwszej rejestracji
                samochodu z UE, nie zostaną zmienione z dnia na dzień, choć i to u nas jest
                bardzo możliwe. A tak na marginesie: ile teraz kosztuje taka rejestracja?
                Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka